PDA

Zobacz pełną wersję : Automat głupieje ?



misiektoja
20th-July-2014, 00:32
Pytanko do innych użytkowników automatów czy też doświadczyli podobnego zjawiska.

Jadę sobie, znikąd pojawia się okazja do wyprzedzenia auta przede mną, jestem w trybie automatic, manetkami zrzucam sobie jeden bieg, co by być na wyższych obrotach, jak już auto z naprzeciwka przejedzie wciskam gaz do dechy. Z 5 razy zdarzyło mi się, że auto ostro szarpnęło (pod pojęciem ostro mam coś na zasadzie jakby przywaliło coś w auto z tyłu), chwile auto nie ciągnie (z 1-2 sekundy), po chwili wystrzeliwuje. To wg. mnie wygląda trochę jakby auto miało już w miarę wysokie obroty, a komputer coś głupieje i jeszcze redukuje tak, że wchodzi na odcinkę, coś tam myśli i dopiero zmienia bieg na następny. Co ciekawe raz zdarzyło mi się to przy samym tylko kickdownie w trybie automatycznym (czyli bez żadnej redukcji z mojej strony). Normalne to czy też powinienem ścigać serwis ?

Aaa i mam wrażenie, że takie cuda zdarzają się tylko w trybie Sport.

grabba
22nd-July-2014, 22:06
Niewiele Ci pomogę, bo:
1. Nie używam i nie używałem trybu Sport - denerwują mnie te podwyższone obroty po hamowaniu. Tym bardziej, że nawet teraz, gdy mam kompresor potrafi trzymać te obroty przy 4.000.
2. Zanim zamontowałem kompresor nie używałem prawie nigdy manetek - tylko pedał w podłogę. Nigdy nie zdarzyło mi się, to co opisujesz, a często wyprzedzałem.
3. Po montażu kompresora nie używam już kickdown tylko zmieniam biegi manetkami. U mnie raz w dół zrzuca na 5. Przed samym wyprzedzaniem jeszcze raz na 4 i ew. na 3, gdy mam podbramkową sytuację.

To co opisałem wg. mnie NIE jest normalne. Zgłosić do serwisu warto.

michaelllo
22nd-July-2014, 23:00
Dziwne objawy, tym bardziej, że redukujesz manetkami. Przy redukcji manetką w sporcie skrzynia powinna w ogóle sama nie zmieniać biegów w tej sytuacji. W trybie niemanetkowym czasem zdarzało mi się, że skrzynia wariowała przy wyprzedzaniu, ale to była kwestia przyzwyczajenia się do skrzyni i jej wyczucia. Natomiast nigdy nie zdarzyło mi się szarpanie, takie jak opisujesz. W kazym razie tak jest u mnie, może w Q50 jest inaczej :)

misiektoja
22nd-July-2014, 23:05
OK, dzięki za odpowiedzi. Napisałem maila do Artura Dobruckiego, zobaczymy co odpowie. Jeszcze posta wyskrobie na infinitiq50.org. Najgorsze jest to, że na 8500km przebiegu zdarzyło się to z 5 razy i nie wiadomo kiedy spodziewać się następnego wystąpienia :D

Co do trybu manualnego działa dziwnie w Q50. Ja też na początku zakładałem, że jest to w pełni tryb manualny. I rzeczywiście dochodzi do odcinki i muszę ręcznie zmienić bieg w górę. Ale w dół już zmienia sam, a więc jak zwalniam i nie zredukuje biegu to zrobi to za mnie. Co ciekawe reaguje też na kickdown i będąc w trybie manualnym przy mocniejszym naciśnięciu potrafi zrzucić kilka biegów.

grabba
22nd-July-2014, 23:05
Kickdown może zmienić bieg, nawet w trybie M !!! Kickdown jest traktowany jako sytuacja awaryjna ... jedziesz na M na 7 biegu, nagle musisz gwałtownie przyspieszyć, wciskasz gaz do podłogi i skrzynia zrzuci bieg na możliwie najniższy, żeby jak najlepiej przyspieszyć.

Misiek, czy w Q50 w trybie M sam nie zmieni bieg na wyższy po dojściu do czerwonego pola? U mnie zmienia.

misiektoja
22nd-July-2014, 23:10
U mnie nie zmienia w trybie M biegu na wyższy po dojściu do czerwonego pola, zawsze muszę robić to sam. Wydaje mi się, że w G jest to samo, bo Tomek g35c też narzekał przy startach, że mu wchodzi na odcinkę jak za późno bieg zmieni.

grabba
22nd-July-2014, 23:15
I rzeczywiście dochodzi do odcinki i muszę ręcznie zmienić bieg w górę
Jesteś pewien? U mnie nawet w M po dojściu do odcinki sam zmieni bieg na wyższy. Może w Mce jest inaczej.

... sorki, zadałem pytanie dwa razy ... net u mnie dziś fatalnie działa.

misiektoja
22nd-July-2014, 23:21
Hmmmm, kurczę aż jutro sprawdzę. Jak auto dochodzi mi do odcinki i przez sekundę nic tylko wyje to automatycznie zmieniam bieg na wyższy, ale może jak przeciągnę to sam zmieni. Jutro sprawdzę.

W każdym razie moje podejrzenia są takie, że czasami jak mam już w miarę wysokie obroty i robię kickdown komputer źle wylicza ilość biegów do zrzucenia i czasami zrzuca za dużo i wchodzi na wysokie obroty zaraz przed odcinką. Stąd ostre szarpnięcie. W każdym razie patrze na to przez analogie do manuala w poprzednim aucie. Tam jak zredukowałem na b. wysokie obroty (zaraz przed odcinką), też miałem mocne szarpnięcie, może nie aż takie, bo tam miałem 170KM, ale dość podobne objawy.

grabba
22nd-July-2014, 23:26
mu wchodzi na odcinkę jak za późno bieg zmieni.
U mnie w trybie M wchodzi na odcinkę, a później zmienia bieg na wyższy. Dlatego chcę spróbować przesunąć odcinkę do 8.000 :) Co ciekawe, u Coobcia na hamowni nawet w trybie M na 4. biegu nie dochodzi do odcinki, tylko zmienia na wyższy przy 7.250 ... nic z tego nie rozumiem.

slepy62
23rd-July-2014, 15:49
w dół już zmienia sam, a więc jak zwalniam i nie zredukuje biegu to zrobi to za mnie.

Praktycznie w każdym automacie - przy malejącej prędkości/obrotach - jeżeli nie zmienisz na czas samodzielnie - następuje automatyczna zmiana w dół - kwestia bezpieczeństwa skrzyni,
w górę to już zależy od producenta, ja miałem różnie - w jednych automat zmieniał samoczynnie w innych można było zarzynać silnik/skrzynie...


Co ciekawe reaguje też na kickdown i będąc w trybie manualnym przy mocniejszym naciśnięciu potrafi zrzucić kilka biegów.

Wprawdzie zapytaj w Serwisie ale chyba sam sobie odpowiedziałeś, po chłopsku mówiąc
albo "awaryjny kickdown"
albo tryb ręczny - bo w tym trybie TO TY decydujesz jaki masz mieć bieg i obroty
więc jak robisz naraz jedno i drugie - skrzynia może zgłupieć

w każdym automacie jakim jeździłem - "awaryjny" kickdown (przełamanie oporu pedału gazu po wciśnięciu niby do podłogi) zawsze powodował "uderzenie w plecy"


U mnie nie zmienia w trybie M biegu na wyższy po dojściu do czerwonego pola, zawsze muszę robić to sam.

zakładam że tak masz w trybie sport - M-manual - czyli domyślnie sport (?), w sumie po to ten tryb jest - żeby decydował w większym stopniu człowiek w mniejszym komputer

Coobcio
21st-November-2014, 13:32
U mnie w trybie M wchodzi na odcinkę, a później zmienia bieg na wyższy. Dlatego chcę spróbować przesunąć odcinkę do 8.000 :) Co ciekawe, u Coobcia na hamowni nawet w trybie M na 4. biegu nie dochodzi do odcinki, tylko zmienia na wyższy przy 7.250 ... nic z tego nie rozumiem.

Niestety taki urok oprograwmowania skrzyni od Infiniti... W tej samej skrzyni ale w 370Z możesz trzymać auto na odcince każdego biegu i nie wskoczy wyższy... Bardzo to się przydaje jak się odcinke podnosi właśnie do 8000 by na II biegu łapać 100km/h i w efekcie sprint 0-100 wynosi 4,8 sek :)

zabsss
13th-May-2018, 23:08
czesc. u mnie jest troche inny temat. Jade na standardzie, zbijam biegi manetkami np zeby wyprzedzic i ustawia sie dajmy na to 3. Pozniej to 3 jest juz wyswietlane cala trase, mimo ze czuje ze bieg jest inny i np predkosc 140 - a na wyswietlaczu ciagle trojka... Tez tak macie??? W hondzie zrzucalem recznie manetka wyprzedzalem i pozniej po chwili przechodzilo z biegu dajmy na to trojki na "D". Tutaj caly czas pokazuje ten ost bieg do ktorego zrzucilem. Az do wylaczenia silnika... Ktos ma cos podobnego? Rozwiazaniem na to jest przejscie na D poprzez wielokrotne manetkowanie do gory - ale troche to glupie :/

slepy62
13th-May-2018, 23:16
Wygląda na to że zawiesza Ci się wyświetlacz.
Manualna włączasz na stałe przesuwając dźwignię biegów do fotela kierowcy. Poruszaj dźwignią - może się odblokuje.

docent
14th-May-2018, 14:21
W Infiniti M, jadąc w trybie "automatycznym" (na wyświetlaczu D),jeżeli zmieniam bieg manetkami np. na 3 to podczas dalszej jazdy, jeżeli nie używam już manetek, auto samo powraca do trybu automatycznego - wyświetla D. Skrzynia pracuje w pełnym "zakresie" biegów.

W Infiniti Q60 jadąc w trybie "automatycznym" (na wyświetlaczu D),jeżeli zmieniam bieg manetkami np. na 3 to podczas dalszej jazdy, jeżeli nie używam już manetek, auto samo powraca do trybu automatycznego, ale na wyświetlaczu wyświetla się zadana 3 i jest to najwyższy bieg do którego pracuje skrzynia.

Jak widać, co kraj to obyczaj.

Tak jak z przyciskami w klamce. W M'ce przyciskiem otwieram i zamykam auto, w Q60 mogę tylko zamknąć.

slepy62
14th-May-2018, 15:34
W Infiniti M, jadąc w trybie "automatycznym" (na wyświetlaczu D),jeżeli zmieniam bieg manetkami np. na 3 to podczas dalszej jazdy, jeżeli nie używam już manetek, auto samo powraca do trybu automatycznego - wyświetla D. Skrzynia pracuje w pełnym "zakresie" biegów.
Tak jak z przyciskami w klamce. W M'ce przyciskiem otwieram i zamykam auto, w Q60 mogę tylko zamknąć.

U mnie w Q50 - jest tak jak u Ciebie w M'ce - ale ja mam Q50 w wersji z rynku US...

alezuch
14th-May-2018, 18:53
U mnie w Q50 - jest tak jak u Ciebie w M'ce - ale ja mam Q50 w wersji z rynku US...

U mnie tak samo - a mam wersję EU

slepy62
14th-May-2018, 19:48
U mnie tak samo - a mam wersję EU

W takim wypadku - mają prawdopodobnie błąd w oprogramowaniu - Panowie jazda do serwisu i reklamacja gwarancyjna - lub aktualizacja oprogramowania...

Maxx
14th-May-2018, 21:14
W Infiniti Q60 jadąc w trybie "automatycznym" (na wyświetlaczu D),jeżeli zmieniam bieg manetkami np. na 3 to podczas dalszej jazdy, jeżeli nie używam już manetek, auto samo powraca do trybu automatycznego, ale na wyświetlaczu wyświetla się zadana 3 i jest to najwyższy bieg do którego pracuje skrzynia.

W Q50 2.0 EU jest tak samo , jesli manetka zredukuję do np.3 to juz nie wskoczy automatycznie na wyższy nawet po dłuższej jeździe - jest to trochę wkurzające i zamiast klikać przez wszystkie biegi w góre najlepiej przytrzymać + przez 2 sek to skrzynia powróci do trybu D
Idealnie byłoby gdy po redukcji jeśli przez np 1 min nie ruszamy manetek to skrzynia powinna powrócić automatycznie do D

Ale i tak w :infi: nie jest źle ... podczas jazdy próbnej mazdą 6 gdy spróbowałem zmiany biegów manetkami to po chwili skrzynia się blokowała na aktualnym biegu i miła sprzedawczyni z salonu prosiła by wykonać "reset skrzyni" poprzez przejście w tryb M i powrót do D - prawdopodobnie przerabiali ten problem juz wielokrotnie ...
w Q50 nigdy nic podobnego się nie wydarzyło :)

slepy62
14th-May-2018, 22:14
Będę się upierał przy swoim, poza tym w instrukcji pisze że tryb manualny NA STAŁE włączamy jedynie dźwignią zmiany biegów,
w wypadku dźwigni ustawionej na D i przełączania biegów manetkami ma być tak jak to opisał Docent w M'ce i potwierdził Alezuch w Q50,
czyli po dłuższym bezruchu manetek (kilkadziesiąt sekund) automatycznie wraca do D.
Tak samo miałem zresztą w FX.
To jest albo wada wyświetlacza (wiem że wymieniali już gwarancyjnie) albo oprogramowania.
Zgłaszać do serwisów :infi: do naprawy gwarancyjnej

zabsss
14th-May-2018, 23:14
Dzieki Panowie mam jeszcze lekko ponad miesiac gwarancji wiec powoli zaczynam sobie to wszystko zapisywac ;)

alezuch
14th-May-2018, 23:37
Również się upieram - dziś specjalnie to sprawdzałem. Jeśli się zredukuje bieg MANETKĄ, to po jakimś czasie wraca w tryb D i wszystkie biegi działają i w górę i w dół.
Czyli jest po prostu powrót w tryb D i już.

zabsss
15th-May-2018, 13:35
Również się upieram - dziś specjalnie to sprawdzałem. Jeśli się zredukuje bieg MANETKĄ, to po jakimś czasie wraca w tryb D i wszystkie biegi działają i w górę i w dół.
Czyli jest po prostu powrót w tryb D i już.

no i tak tez mialem w poprzednim accordzie, tutaj tak jak pisalem zbijam manetka w dol i juz tak zostaje az do wylaczenia silnika mimo ze skrzynia czuje ze zmiania zarowno w dol jak i w gore. jedynym rozwiazaniem u mnie jest reczne podniesienie biegow az do maxa i wtedy na koncu wskoczy D.

docent
15th-May-2018, 20:01
W instrukcji od Q60 jest napisane:
11020
Więc z reklamacji :dupa:
Tak ma być i już, choć jest to bardzo, ale to bardzo niewygodne. Szczególnie, jak użytkuje oba (M'ka,Q60) auta na co dzień, jedna osoba.
A na marginesie, czy uwaga na zamieszczonym zdjęciu odnosi się do poprzedzającego ją zdania, bo jeżeli nie to nie bardzo rozumiem ?

slepy62
15th-May-2018, 21:23
W instrukcji od Q60 jest napisane:
11020
Więc z reklamacji :dupa:
Tak ma być i już, choć jest to bardzo, ale to bardzo niewygodne. Szczególnie, jak użytkuje oba (M'ka,Q60) auta na co dzień, jedna osoba.
A na marginesie, czy uwaga na zamieszczonym zdjęciu odnosi się do poprzedzającego ją zdania, bo jeżeli nie to nie bardzo rozumiem ?

Czyli w Q50 jest jakaś :flock: wolna amerykanka, w Q60 pewnie też - zależy do czego to lol zależy

2014 slepy62 - jest OK
2015 zabsss - należy odblokować
2016 alezuch - jest OK
2017 maxx - należy odblokować

Standardową rzeczą na manualu jest to że bieg wrzucony jest "ogranicznikiem" dopóki nie wciśniemy biegu wyższego,
na manualu automatycznie zmienia tylko biegi w dół ze względu na ochronę skrzyni (zbyt niskie obroty)
zadziwiajace natomiast że w niektórych wersjach jadąc w trybie D po ruszeniu manetek trzeba coś tam jeszcze kombinować żeby wrócił automatycznie tryb D
dla mnie to jest nielogiczne...
- jak chcę jechać cały czas na manualu - przerzucam dźwignię i macham łopatkami
- jak nie chcę na manualu - ale chwilowo (np. wyprzedzanie) użyję manetek a potem ich nie używam - ma samoczynnie wrócić na DRIVE

A ta "twoja" instrukcja to jakiś kosmos, winno być
- krótkie pociągnięcie + zmiana biegu
- przytrzymanie + (ileś tam s) powrót do trybu DRIVE

W tym porównaniu aut powyżej jest tylko jedna prawidłowość : JA i ALEZUCH mamy hybrydy - pozostałe auta NIE, ale jak już wcześniej wspomniałem w FX'ie miałem tak samo jak w Hybrydzie...

slepy62
15th-May-2018, 21:45
Słabo znam angielski - ale w wersji english jest to dla mnie o wiele bardziej zrozumiałe niż w polskiej wersji (bełkocie)...

http://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=11021&stc=1

Maxx
16th-May-2018, 01:07
dla mnie to jest nielogiczne...
- jak chcę jechać cały czas na manualu - przerzucam dźwignię i macham łopatkami
- jak nie chcę na manualu - ale chwilowo (np. wyprzedzanie) użyję manetek a potem ich nie używam - ma samoczynnie wrócić na DRIVE

i tak to powinno dzialac !
pomysl z "limiterem" jest bez sensu , czesto zapominam ponownie wlaczyc tryb D po redukcji
wydawalo mi sie ze jesli zatrzymam sie na swiatlach i ponownie rusze to wskoczy tryb D , niestety przy ruszaniu skrzynia doszla do 3'ki a potem juz tylko rosly obroty silnika