PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana car audio - głośniki w g35



lukasz32
28th-September-2014, 18:55
Witam, czy ruszał ktoś seryjne głośniki? Zauważyłem że ogólnie słabo grają, szczególnie kiepsko wypada tył. Totalnie brak sopranu jak i basu. Zastanawia mnie czy wystarczy zamontowac np jakieś helixy za 200zł bo radio więcej nie pociągnie, czy seryjny wzmak daje radę wyżej i można sie pokusić o jakieś u-dimension. Czy w ogóle to radio(seryjne) będzie grało zadowalająco jesli chodzi o jakość?
Pacjent posiada seryjne radio z mp3, seryjny wzmacniacz w bagażniku i seryjne głośniki sztuk 6.

U-dimension el comp 6 miałem w civicu i była rewelacja (alpine 7894rb i alpine 3555 o ile nie pomyliłem modeli). Jakość i głośność dźwięku to prawdziwa przepaść, choć to był zestaw budżetowy.

Co zrobić, zeby się nie narobic a szybko poprawić jakość dźwięku w g35?

pozdrawiam

Arti
28th-September-2014, 19:29
Moge tylko powiedzieć co ja mam w planach ponieważ
Radio u mnie i tak mam do wymianki
I dowiedziałem sie u speca jaki jest koszt zrobienia nagłośnienia
Zadowalającego dla mnie ;)
Założyć radio/Navi 2din koszt roboty 500zl+ przejsciuwka500zl
I oczywiscie radio 1700-2500 zł ;)
Ale wydajność na starcie bez zmiany wzmacniacza czy głośników
To 50% lepsze granie nie na fabrycznym
Robili kilka fx oraz G 35 wiec jak chcesz moge podać namiary

Pozdrawiam

Boloński
29th-September-2014, 11:16
Panowie, pamiętajcie, że w G35 seryjne audio siedzi na systemie 2 ohm. I nie będzie to za dobrze grało, jeżeli wymienicie część elementów na 4 ohm (w zasadzie większość nowszego sprzętu)
Ogólnie 2 ohm'y mają płytki dźwięk... Reasumując, albo wymieniacie wszystko, nawet wzmacniacz, albo budżetowo można kupić głośniki Infinity (nie, to nie błąd :becky: ) 2 ohm'owe i podmienić zamiast serii. Koszt samych głośników to ok. 1000 PLN/ komplet. Natomiast cały nowy set audio będzie kosztował tyle ile macie wyobraźni :) u mnie projekt zamknał sie na 20 000 PLN. I skończyło się tylko na projekcie :)
NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA = DOBRE WYGŁUSZENIE AUTA!!! Wierzcie mi lub nie, ale po nawet najprostrzym wygłuszeniu, dźwięk zmienia się nie do poznania.

korzen
29th-September-2014, 12:25
Dokladnie Bolonski ma racje. Tez bede zmienial u siebie radio. Cos mi padlo i nie chce mi sie nawet w to inwestowac, bo gra to wrecz nedznie... I tak mialem zmieniac na cos brzmiacego... Wymiana glosnikow to koniecznosc... Kazda jednosta sterujaca czy wzmacniacz jaka kupicie bedzie na 4-8 ohm. U nas w FX i G jest 2 ohm. Wiec nie dosc, ze to nei zagra to popalicie koncowki. Przy wymianie radia wymiana glosnikow jest konieczna...

pawell31
29th-September-2014, 19:16
Radio bez bose ma chyba 4

lukasz32
3rd-October-2014, 19:41
Witam, odkryłem dziś z tyłu w podszybiu dwa głośniki 6x9, mają 4ohm i stąd cicho grają, wcześniej ich nie było słychać ;) Generalnie tam charczenia nawet pod koniec skali nie ma.
Pytanie: jaka jest średnica głośników w drzwiach i boczkach przy tylnej kanapie? Nie wiem za bardzo jak to rozebrać, a jeśli już rozbiorę to bym sie przygotował i od razu wymienił na inne. Czy są przykręcane do plastiku czy mają jakieś dystanse?
pozdrawiam
Łukasz

sirtrojan
3rd-October-2014, 19:50
fotka podglądowa

http://x.infinitihelp.com/forum/picture.php?albumid=49&pictureid=339

głośnik to całość przykręcaną do blachy - bez dystansów

Lukasz
3rd-October-2014, 20:14
Witam, odkryłem dziś z tyłu w podszybiu dwa głośniki 6x9, mają 4ohm i stąd cicho grają, wcześniej ich nie było słychać ;) Generalnie tam charczenia nawet pod koniec skali nie ma.
Pytanie: jaka jest średnica głośników w drzwiach i boczkach przy tylnej kanapie? Nie wiem za bardzo jak to rozebrać, a jeśli już rozbiorę to bym sie przygotował i od razu wymienił na inne. Czy są przykręcane do plastiku czy mają jakieś dystanse?
pozdrawiam
Łukasz

Przód i boczki to 165mm. Tył (6x9) gra tylko niskie tony. Potrzebujesz dystansów na wszystkie poza 6x9.

lukasz32
3rd-October-2014, 20:49
Dziękówa, czy taka sama lipa jak była w civicu 6.

Gdyby kupić wzmacniacz np taki: https://www.google.pl/search?num=30&newwindow=1&site=&source=hp&q=alpine+3555&oq=alpine+3555&gs_l=hp.3..0l2j0i22i30l8.582.5178.0.5375.20.15.4.1 .1.0.212.1871.0j12j1.13.0....0...1c.1.54.hp..4.16. 1562.0.Io_1T5h03Zc to taki staroć ale fajnie napędza dwa zestawy i polecany jest ze względu na jakość, to można podłączyć sygnał z naszego radyjka seryjnego bezpośrednio pod taki wzmak? Czy to że mamy radio 2ohm coś tu będzie przeszkadzać? Czy ma ono wyjście na 2/4 czincze żeby sie podpiąć pod taki wzmacniacz?
Do tego zestawik odseparowany na przód, drugi na tył albo jaja w półce i całkiem przyjemny efekt mógłby być. nie wiem tylko czy ta nasza jednostka sterująca sie popisze. Mam jeszcze w zapasie taką fajną analogową alpinkę 7894rb, ładnie się spisywała, może by tu jej użyć.
pozdrawiam

Coobcio
3rd-October-2014, 23:17
Pamiętam u Bolońskiego niesamowita różnica była po wygłuszeniu samej tylnej półki - bas dosłownie dwa razy głębszy... No przepaść !!

Boloński
6th-October-2014, 23:26
Pamiętam u Bolońskiego niesamowita różnica była po wygłuszeniu samej tylnej półki - bas dosłownie dwa razy głębszy... No przepaść !!

Tak jak napisałem wcześniej, jest kilka domowych patentów, którymi można nieźle poprawić brzmienie, nie wydając gotówki :)

lukasz32
30th-October-2014, 22:12
Witam, założnony zestaw odseparowany infinity 16,5cm na przód + wygłuszona półka w/g przepisu Bolońskiego. Jakość jest już bardzo fajna, głośność całkiem przyzwoita.
Na wiosnę wpadnie jeszcze wygłuszenie drzwi i jeśli będę miał więcej wolnego czasu, to nowe kable na przód.
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś patenty, można pisać ;)
pozdrawiam

lukasz32
22nd-February-2015, 02:52
Się okazało, że w półce grały 4ohm i po wymianie na 2ohm zrobiło się juz całkiem głośno i da się słuchać. Seryjny wzmacniacz nawet ładnie sobie radzi.
Natomiast w trakcie wymiany głośników z tyłu warto się wyposażyć w zapasowe spinki do boczków.

Cytrus
20th-May-2016, 09:16
Szanowny Arti,

wiem ze odgrzewam stary temat ale nie bylem w stanie wysłać PM do Ciebie. Czy nadal masz kontakt do tego magika który adaptuje miejsce pod radia w g i fx-ach?? Szukałem różnych ramek itd ale 1400zl za chińską plastikową ramkę to wbrew moim przekonaniom . Prosze o kontakt.

Black
20th-May-2016, 11:49
Szanowny kolego Cytrus,dobry zwyczaj to przywitać się.

http://www.ifans.pl/forumdisplay.php?4-Dopiero-do%B3%B1czy%B3e%B6-Przywitaj-si%EA-%B3adnie-!

Actimel
16th-September-2016, 10:38
Podbijam! Kolego Arti czy masz nadal namiar na tego magika? Również odstrasza mnie jakość wykonania tych chińskich ramek. Proszę o kontakt