PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o dystanse fx35



bolo2024
4th-February-2015, 09:16
Witam mam pytanie odnośnie dystansów, czy ktoś z was stosował ? http://www.rallyshop.v10.pl/dystanse,sparco,infiniti,fx35,p19859.html
generalnie chcę wstawić tylko na tył i nie wiem jak to się ma do samej jazdy ,czy możliwe d=że pokaże mi jakiś błąd komputer podczas skręcania ?

korzen
4th-February-2015, 09:31
Beda na pewno ok... Tyle, ze 32mm to sporo, chociaz to na os wiec po 16mm strona wiec ok... Pomierz, czy nei bedzie opona wystawala za obrys samochodu... Co do zakladania na jedna os, to przy AWD zapomnij... To jakbys inne felgi na tyl zalozyl... Przy RWD mozna, aczkolwiek nei wiem jak zmieni sie charakterystyka prowadzenia... Generalnie bierz na 2 osie i nie kombinuj :)

bolo2024
4th-February-2015, 09:46
6131 Swego czasu miałem fajne felgi na e46 zabrane z e39 tez wystawały minimalnie efekt był piękny,tyle że ocierało jak się za dużo załadowało na tyle, dlaczego na 4wd może być problem ? komputerowo czy fizycznie to odczuje ? tez nie zauważyłem że to na oś :( więc szukam dalej chcę maxymalnie wystawić te koła na zewnątrz przy oponie 275-50-20 ale jak pisałem zależży mi na tyle.

korzen
4th-February-2015, 09:59
bolo2024 opona nie moze wystawac za obrys auta... Takie sa przepisy, a obcierania w twoim bylym BMW pozwol ze nei skomentuje ;) Przy AWD wszystko jest ustawione pod konkretne parametry ustawienia napedu. Nie mozesz miec roznych opon na osiach (nawet o roznym stopniu zuzycia a tej samej marki), roznych rozmiarow.. Tak samo nie mozesz zmieniac geometri jednej osi... To wszystko bardzo przyspiesza zurzycie skrzyni rozdzielczej (?? transfer box). Do tego komputer moze wariowac i auto moze prowadzic sie nieprzewidywalnie... Krotko mowiac jak chcesz dystanse do AWD to tylko na obie osie.
Opony 275/50R20 sa tez nieodpowiednim rozmiarem... Zn sie jest zamiennikiem 1.28% roznicy, ale nie widze sensu kompletnie... Auto wiecej spali, kolo bedzie wiekszym balonem (wyzsza opona), bedzie mniej zrywne... Same minusy :) Jak juz to lepiej 275/45R20... Cena nizsza, tez miesci sie w miare jako zamiennik, a wyglada ladniej... Tylko znow nasuwa sie pytanie, dlaczego nie 265/50R20 jak przewidzial producent??!!

pawell31
4th-February-2015, 10:16
A w FX szpilka nie ma 25mm?

kmn
4th-February-2015, 10:18
Ja tez mam 275/50 R 20 i chcialbym dystanse zalozyc :) tylko chyba lepiej stalowe niz aluminiwe co myslicie. Sorka, ze pisze bez ą i ę ale pisze z tableta itrwaloby to wiecznosc :)

pawell31
4th-February-2015, 10:22
Tylko alu dużo lżejsze

bolo2024
4th-February-2015, 10:25
OK rozumie , nie można tylko tyłu poszerzyć
takie opony są już na aucie od czasu zakupu dobrze się jeździ na nich , ja wiem że opona nie może wystawać :) no problemo tak samo jak czerwone migacze, i chyba za mocne światła stopu :) i na stałe zapalone obrysówki przy przednich światłach , ale no risk no fun , ciesząc się jeszcze w miarę dużą wolnością w możliwości modyfikowania samochodu w Polsce względem np.Niemiec gdzie na wszyskto potrzebujesz papier ,śmiało z tego chcę skorzystać :) obcieranie było w bmw ale jak pisze był załadowany i na hopkach, znów warunki jezdne znacznie się poprawiły.
Nie rozumie dlaczego skrzynia rozdzielcza może się zużyć tzn w jaki sposób przyśpieszam ten proces poszerzając jedną oś ? rozmiar opon się nie zmienia, jedyne czego do końca nie potrafię sobie wyobrazić to że przy skręcie cos może być nie hallo bo promień się zwiększa, znów z drugiej strony jest dyf który te właśnie różnice sprowadza do zera .

bolo2024
4th-February-2015, 12:21
Sorry ale musze dopisać bo, skakam po necie szukam co inni piszą z np xdrive czy 4 motion i w zasadzie nie ma na to odpowiedzi każdy zchodzi z tematu dystansów na szerokość opony czy wielkość i jej średnice, jaki ma wpływ dołożenie dystansów dla naszego układu różnicowego , czy mamy stały napęd na 4 łapy ? czy coś się posypie ? czy są jakieś dodatkowe obciążenia ?

korzen
4th-February-2015, 13:16
Nie rozumie dlaczego skrzynia rozdzielcza może się zużyć tzn w jaki sposób przyśpieszam ten proces poszerzając jedną oś ? rozmiar opon się nie zmienia, jedyne czego do końca nie potrafię sobie wyobrazić to że przy skręcie cos może być nie hallo bo promień się zwiększa, znów z drugiej strony jest dyf który te właśnie różnice sprowadza do zera .

Sam sobie odpowiedziales... Roznica w promieniu skretu, wize sie z predkoscia obrotowa kola w zakrecie (na logike kolo przyjedzie w tym samym czasie dluzszy odcinek wiec sila rzeczy obraca sie szybciej). Tak samo jak zmiana na jednej osi opon na nizsze np... Szkrzynia rozdzielcza laczy naped na podstawie czujnikow (masz dolaczany przod, do predkosci 50km/h) i ich odczytow dotyczacych predkosci obrotowej kola, co odczytuje jako poslizg... Dalej uwazasz, ze jadac w zakrecie i poszerzajac jedna os odczyty pozostana prawidlowe?? Nie, i system bedzie sie staral to korygowac zalaczajac naped bez potrzeby... Jednak korekty nei bedzie w stanie wykonac. Sytuacja bedzie wywolana nie utrata trakcji (korygowalne) a zmiana geometrii (niekorygowalne w tej sytuacji)... Dyfer tu nei ma nic do rzeczy, bo nei ma lsd... System wykryje dysproporcje w predkosci obrotowej poszczegolnych kol (tyl/przod) i odczyta to jako poslizg... JAk zalozysz mniejsze kolo jedno to tez Ci dyfer to sprowadzi do zera?? :) Nie...

Wiesz dla mnie poszerzanie auta tak, zeby obcieraly opony np traci drutem... Ale to moja subiektywna opinia, do ktorej mam prawo... Chcesz, poszerzaj jedna os, obnizaj obcinajac sprezyny, zakladaj chinskie swiatla... Twoje auto, twoje prawo... Obysmy sie nie spotkali na drodze jak cos pojdzie nei po twojej mysli... No offence...

pawell31
4th-February-2015, 13:26
skoro wystające koło to druciarstwo to obniżenie auta od serii tez powinno nim być... znam wiele aut z kołami poza obrysem i jakoś drutem one nie zalatują

korzen
4th-February-2015, 15:43
Ja nigdzi enie napisalem, ze wystajace kolo to druciarstwo... Ja napisalem, ze kolo tak wystajace, ze obciera o nadkole to druciarstwo... W mojej opini wlasnie... To tak jak obnizanie... Sam chce to zrobic... Ale obnizanie przez np markowe sprezyny, a obnizanmie przez obciecie zwoju sprezyny to dwie rozne rzeczy... To drugie, to dla mnie drut i tyle... Kolega pyta o zdanie, wypowiadam swoje... Poszerzajcie sobie sam tyl zeby obcieralo w AWD jak sie wam podoba... To przeciez wasze auta i kazdy ma swoj gust :thumb:

kmn
4th-February-2015, 16:55
No jak obciera o nadkole to raczej, że wioska. Musi być tak zrobione, żeby nic nie obcierało na tzw-go Dżerman stajla:) Ja chciałbym dystanse na 4 koła, na równo z obrysem auta. Zastanawiam się nad sprężynami do obniżenia i znalazłem firmy H&R ale to chyba inny temat na sprężyny załóżmy.
Aluminiowe dystanse wiadomo, że lżejsze ale czy ta różnica wpłynie na coś? Nie wybieram się na wyścigi, raczej na powolny objazd miasta:) a ze stali na pewno trwalsze.

korzen
4th-February-2015, 17:11
kmn o sprezynach wlasnie H&R napisalem u siebie w temacie... Ja jestem chetny na paczke z US (~1100zl, u nas ~1500zl), tylko samemu sie nei oplaca (LOKTONG mial brac to posprawdzalem ceny, ale jednak zrezygnowal)... Jak cos to pisz na PW albo u mnie w temacie... Sorry za off top...

bolo2024
4th-February-2015, 17:26
Korzeń oczywiście respektuje twoje zdanie, nie mam zastrzeżeń co do odmienności, ale nadal nie zgadzam się z tym co piszesz jeśli mając normalnie orginalnie wszystko to przy każdym skręcie nie ważne czy lekkim czy mocnym "jeśli takim można nazwać ten który mamy" :) to te koła mają tak czy siak inną prędkość inaczej mówiąc komputer za każdym skrętem musiał by reagować tak jak napisałeś no chyba że to co jest odpowiedzialne za rozdzielenie napędu jest też w stanie z czytać kąt skrętu porównując go do prędkości i na tej podstawie analizować prędkość poszczególnych kół nie wspominając o samych osiach, to co napisałeś trzymało by się razem ale tylko wtedy gdybyśmy mieli sztywny napęd na 4 ale taki sztywny dosłownie,zespawany ,poskręcany czy owinięty drutem na kawałku stępla budowlanego, cokolwiek , ale my mamy elastyczny napęd na 4 łapy on się dostosowuje czyż nie ? szukam po niemieckich forach na różnych markach samochodów z AWD i każdy pisze to samo że nie ma problemu chyba że masz sztywny napęd na 4 . nawiązując dłubaniną czy druciarstwem dla każdego jest co innego, jednemu przeszkadzają obcięte sprężyny innemu gleba ale zasada jest jedna i każdy ją zna o gustach się nie powinno dyskutować.

Czytam to już chyba z 5 raz co napisałeś i umie se to przedstawić tylko w taki sposób że mam auto które jedzie tylko na wprost :D

kmn
4th-February-2015, 17:40
Koledzy gadałem przed chwila z gościem i chyba tam będę zamawiał dystanse 20mm.

http://har-met.pl/pdf/dystanse.pdf

Czy u nas w aucie da się wymienić szpilki na dłuższe?

sirtrojan
4th-February-2015, 17:42
da się :)

pawell31
4th-February-2015, 19:07
Ale je.bania strasznie dużo...

sirtrojan
4th-February-2015, 19:17
jaśnie Pan raczy żartować

wyjęcie jednej szpilki to hmm 2 uderzenia młotkiem.

Generalnie rozbieramy do gołej pasty czyli zaciski i tarcze na bok.
Ustawimy pożądaną szpilkę tak żeby miała z tyłu prześwit - tj żeby można było ją wyjąc od tyłu.
Nakręcamy nakrętkę na koniec szpilki. tak żeby wkręciła się na równo ze szpilką - walimy młotkiem i pach ... mamy już jedną w ręku ( jak odkręcimy tę nakrętkę ;) )

Wkładamy nową od tylu i można od razu dociągnąć ją nakrętką żeby zaskoczyła na wieloklinie. i tak jeszze 19 razy ;)

pawell31
4th-February-2015, 20:14
To ta moja przekrecona jest jakas ostro oporna

sirtrojan
4th-February-2015, 20:16
strzel w nią udarem

pawell31
4th-February-2015, 20:22
Chyba atomem:D

korzen
4th-February-2015, 20:33
Nie ma tragedii... Delikatnie mlotkiem klepnij i wyjdzie :) z tylu piasty, ta oslona tarczy hamulcowej ma specjalnie wyciecie na to, zeby dalo sie wyciagnac szpilke... Sam ogarnalem temat w 200sx, wiec filozofia zadna :)
bolo2024 nie wchodze w polemike... Alfa i omega nie jestem ;) Powiem tylko tyle, ze dolozenie dystansu to tak jak zmiana felgi (jej parametrow, zmniejszasz w uproszczeniu ET). Seryjne felgi w FX maja te same parametry... Zmieniasz wiec geometrie zawieszenia i mase nieresorowana (kolejna rzecz przy 4x4, ktora powinna byc taka sama na kazdym z kol)... Wiesz jezdzil bedziesz i pewnie nic sie nie stanie przez dluzszy czas (o ile jak napisalem elektronika nie zacznie fiksowac, choc to maloskomplikowane pod tym wzgledem auto). To tak jak zalozysz dojazdowke, tez pojezdzisz... Albo ASB bedziesz cholowal na N... Pytanie jak dlugo... Tak czy inaczej roznica zdan wyjdzie wszystkim tylko na dobre (chociaz dalej widze, ze nie wierzysz, ze komputer z czujnikow ABS odczyta w zakrecie nieprawidlowosci w predkosciach obrotowych kol przednich i tylnych), wiec zakladaj :thumb: Tylko, czy sam poszerzony mocno tyl nie bedzie wygladal glupio?? Ja na zime mam dystanse 2mm (po swapie hamulcy nie miscily sie zaciski) i po konsultacji z mechanikiem (siedzi w sporcie a po sasiedzku ma klub maniakow 4x4) i goscmi ktorzy ogarniali geometrie, mam na obu osiach. Powiedzieli ze przy awd dystanse na obie osie to mus (oczywiscie ja sie z tym zgadzam ;))..
Tak szczerze, dlaczego upierasz sie tylko rzy jednej osi?? Dla zasady, czy sa jakies inne pobudki??

kmn
4th-February-2015, 20:54
Gdzie te szpilki kupić(jaka specyfikacja,długość itd.), bo dystanse to biorę zanim się rozmyślę ;) jaka długość szpilki jaki dystans? Jak dystans 15mm,20,30(chyba za dużo) to jaka długość szpilki?

bolo2024
4th-February-2015, 21:01
Korzeń ,
nie wiem już sam nic .poddaje się nie chcę już żadnych dystansów, podjadę do składu budowlanego kupie 2 płyty gipsowe "wodoodporne "wytnę se koła i nakleję je mamutem z tubki po czym poproszę córkę by mi namalowała coś i tak zostawię. :D
dlaczego na tyle ? nie wiem jakoś tak se to potrafię wyobrazić.


Jednak zamówię 4 sztuki założę najpierw 2 na tył zobaczę jak będzie wyglądać i dam ci znać, jak jestem w domu to prawie codziennie śmigam obok saturna możemy się spotkać zobaczysz co i jak , a jeśli masz rację i pokażą się błędy to się po prostu nie odezwę :P

sirtrojan
4th-February-2015, 21:04
nie pamiętam jakie są fabryczne wymiary szpilki dodaj do tego grubość dystansu - i odejmij z 5 mm i będzie OK.
szukaj np z 350z


dystanse x 4 i tylko tak. Chyba ze masz RWD to załóż na tył.

korzen
4th-February-2015, 21:58
Szpilki mozecie brac z inengo auta :) Tylko srednica musi byc ta sama... Ja bralem bodajrze z Forda, bo lepszy byl dostep do nakretek przelotowych (to bylo w 200sx, mieszkalem w UK gdzie wszyscy tuninguja fordy ;)). One sie roznia splotem zwoju... Nakretkii tak wymiencie na przelotowe. Jak zalozycie dojazdowke?? Ja bym bral dluzsze o tyle ile dystans plus przelotowe nakretki dla pewnosci... Albo szukac do nissana (sprawdzic jaki ma zwoj i takiego szukac) o tyle dluzszych co dystans...

kmn
4th-February-2015, 22:30
Szpilki chyba znalazłem :
http://allegro.pl/dlugie-szpilki-nissan-sport-s13-s14-350z-patrol-i5051022379.html

tutaj piasta ze szpilkami w komplecie(chyba skłaniam się ku temu rozwiązaniu) :

http://allegro.pl/dystanse-20mm-nissan-5-114-3-66-1-szpilki-i5029620589.html

a co myślicie o takim zestawie:

http://allegro.pl/dystanse-22mm-honda-mazda-toyota-kia-nissan-mitsub-i5052165755.html


Znalazłem jeszcze firmy SPARCO :
http://www.rallyshop.pl/index.php?p150683,dystanse-sparco-infiniti-fx35

Napisałem do firmy: http://har-met.pl/pdf/dystanse.pdf i najprawdopodobniej u nich będę robił 16mm. Znając życie nie zdziwiłbym się gdyby Sparco u nich robiło i tylko swoje logo umieszczało na dystansach.

kmn
8th-February-2015, 11:06
Przeniosłem odpowiedź z wątku : "co dziś robiłem w infiniti" tam doczytacie skąd ta poniższa odpowiedź, nie chciałem wszystkiego przenosić.


Rozstaw kół osi przedniej i tylnej nie jest taki sam (1590/1640 mm) :nono: reszta się zgadza :)

pozdrawiam

Zastanawiam się teraz czy wstawić inne dystanse na przód(20mm) inne na tył(15mm). Co myślicie?

bolo2024
8th-February-2015, 11:26
Ja poczekam aż zamontujesz i opiszesz sytuacje na froncie :)

Coobcio
8th-February-2015, 11:30
Ja bym polecał dystanse przykręcane 25mm

kmn
8th-February-2015, 15:30
Ja bym polecał dystanse przykręcane 25mm


25mm trochę przydużo jak dla mnie, będą wystawać za obrys auta i niech jakiś nadgorliwy policjant do rutynowej kontroli mnie weźmie... ale co myślicie o innych wymiarach przód i tył?
Coobcio rozwiń czemu przykręcane?

Coobcio
15th-February-2015, 16:56
przykrecane są wygodniejsze w eksplatacji, łatwiejsze w montażu i mocniejsze.
W sporcie tylko takie się używa.

Najcieńsze przykręcane to 20mm