PDA

Zobacz pełną wersję : Monitorowanie AFR



Drzymek
8th-May-2015, 15:43
Witam.

Jako że jeżdżę na lpg, mam zrobiony CAI a w najbliższym czasie wrzucę jeszcze Mrev2 i plenum spacer, to chcąc spać i jeździć spokojnie chciałbym znać skład mieszanki Afr, żeby nie zrobić Fifiemu krzywdy.

W związku z tym mam pytanie:

W jaki możliwie prosty i tani sposób jest możliwe monitorowanie na bieżąco mieszanki afr?

Czy można to zrobić łącząc się po OBD2 (np z aplikacją TorquePro)?

Czy potrzeba do tego zakupić zewnętrzny wskaźnik afr z sądą szerokopasmową?
czy jest jeszcze jakiś inny sposób o którym nie wiem?

Pozdrawiam

mrowka
8th-May-2015, 16:04
Kiedyś też miałem w Mazdzie V6, LPG, CAI i kolektory bez pre-cat'ów i z tych samych pobudek założyłem sobie to:
http://www.innovatemotorsports.com/products/lc1.php
Kupiłem gdzieś używkę na e-bay (niedawno zresztą sprzedałem ten zestaw).
Z tym regulacja lpg to banał, a wystroić można tak, że chodził lepiej niż na Pb.
W Mazdzie nie było sondy szerokopasmowej, więc nie miałem wyjścia. Nie wiem jak w Infi, ale aplikacje OBD lubią się zwieszać więc pewnie na dłuższą metę = męczące.

grabba
8th-May-2015, 17:10
Czy można to zrobić łącząc się po OBD2 (np z aplikacją TorquePro)?
U mnie działa to bardzo fajnie - można sobie ładny wykres na bieżąco oglądać - dodatkowo możesz obok wyświetlać np. informacje dot. korekt paliwa. Nie wiem tylko, czy Twój G ma sondy szerokopasmowe.

korzen
8th-May-2015, 18:17
Nie ma... Jak chcesz spac spokojnie, to albo dokladsz sonde, na biezaco jezdzisz na regulacje LPG. U mnie przejechala pare tys od ostatniego serwisu i jezdzenia z laptopem (10 miesiecy temu), sprawdzania, wymieniania filtrow... Juz nie dziala poprawnie. Wiec dorzucaj sonde, albo prosciej i na pewno bezpieczniej wyrzuc LPG... Koszt usuniecia LPG +200zl, do tego zamiast zaslepiac kolektor lepiej kupic uzywke 50-100zl... Tak czy inaczej te silniki nie maja utwardzonych gniazd zaworowych. VQ35DE jest na "liscie PRINSA" i nikt temu nei zaprzeczy. Oczywiscie mozna przejechac dmuchajac i chuchajac 150-200tys na lpg (chociaz za wyjatkiem jednego forumowicza, ktory regularnie serwisuje i hamuje auto ma lpg z przelotem 160tys km o drugim przypadku 100tys km na LPG w VQ nie slyszalem... zn sie moj ale komprecha na 2 ostatnich garach byla 4 a nie minimalne dla vq 9,9), ale na Pb przejedziesz tak samo dwa razy tyle... Jezeli chcesz gaz, zakaldales go sam (chodzi o to, ze zanim zaczna sie problemy to sprzedasz auto i bedzie martwil sie nastepny wlasciciel auta), chcesz monitorowac AFR, musisz wrzucic sonde szerokopasmowa...

Lukasz
8th-May-2015, 18:31
G35 z lat 2005-2006 mają pierwsze sondy szerokopasmowe.

Drzymek
8th-May-2015, 18:49
Łukasz, czyli wystarczy że kupię zwykłe 2 wskaźniki bez sond za +-150zł, podepnę się pod sondy przed katami i będę miał na bieżąco wskazania z afr?

Lukasz
8th-May-2015, 19:01
Nie wiem czy podpięcie wskaźników nie będzie kolidowało z ECU. Możesz zrobić tak jak to opisał Grabba kilka postów wyżej.

mrowka
8th-May-2015, 20:01
Łukasz, czyli wystarczy że kupię zwykłe 2 wskaźniki bez sond za +-150zł, podepnę się pod sondy przed katami i będę miał na bieżąco wskazania z afr?

Nie wolno podpinać równolegle jakichkolwiek wskaźników do sond z których korzysta ECU.
Skoro masz szerokopasmową, to najprościej czytać z OBD.

Drzymek
8th-May-2015, 23:19
No to już mam fajny pomysł:)

Details soon...

Coobcio
9th-May-2015, 08:07
Odczyt z fabrycznych sond przełamanie ma w granicach 0.8 przy wot. Wskazania są zawyżone tzn pokazuje bogaci ej jak jest w rzeczywistości

korzen
9th-May-2015, 21:46
Drzymek nie wiem co mi sie ubzduralo ze masz 2003r... Jak pisales o lampach DRL to jakos zakodowalem, ze masz inny zderzak niz lukasz kory ma revupa... Przepraszam za wprowadzenie w blad. Ja mam MY 2005 i nie mam sond szerokopasmowych w non revupie... Revup ma szerokopasmowke... Ale czy mozesz w 100% polegac na odczytach z ECU to nie wiem.. Lepiej cos calokowicie niezaleznego ale to wiaze sie z kolejna sonda...

Lukasz
9th-May-2015, 21:54
W moim przypadku przekłamania były rzędu 0,2-0,3 i to w sumie w różne strony. Mam logi gdzie zapisywałem dane z sondy seryjnej i z LC-2 na tej samej stronie. Od około 2500 do 7000 na WOT. Jak będę miał chwile to wrzucę wykres.
Moim zdaniem do własnej informacji lub lekkiego tuningu są jak najbardziej wystarczające.

Drzymek
9th-May-2015, 22:20
Panowie, parę przejazdów na lpg i benie po modyfikacjach, zapiszę wykresy i będę widzieć co się dzieje. I tak będę robić profilaktycznie 2x w miesiącu. Przy takich delikatnych modach jakie planuję, myślę że całkowicie to wystarczy do bezpiecznej pracy silnika. Dzięki za info.

korzen
9th-May-2015, 23:40
Drzymek sklad mieszanki to podstawa :thumb: mimo wszystko, charakterystyka paliwa LPG (pomine jego jakosc w PL) jest inna... Wyzsza liczba oktanowa, ale nizzasza kalorycznosc. Wiaze sie to z wyzsza temperatura spalania. To paliwo suche, wiec polecam Ci lubryfikacje jezeli upierasz sie przy LPG. Dbajac o odpowiedni sklad mieszanki unikniesz przedwczesnych problemow, ale licz ze przy tak duzej profilaktyce stosowanej przy jezdzie na Pb i tak przejedziesz 2 razy wiecej km na jednym silniku... Ja monitorowalem na biezaco. Raz w roku (co 8-10tyskm) przeglad i latanie z laptopem na Pb i lpg i porownywanie logow. Pokrywaly sie praktycznie idealnie, jedynie na jalowym mieszanka lpg vs. Pb byla lekko ubozsza. Nie martwilo mnie to, bo wiem ze mapy seryjne sa podlane na bogato. Do tego mam laptopa i interfejs diagnostyczny do PRINSA. Sprawdzalem raz na 2 miesiace we wlasnym zakresie. Zawsze bylo podlane na bogato... Mimo to kompresja na poprzednim silniku przy przebiegu 120-130tys km byla tragiczna :( Daje to do myslenia... Teraz od okolo 500km latam tylko na PB... Mowcie co chcecie, ale rozniaca JEST!! Po pierwsze przy sciaganiu nogi z gazu przy nieduzych predkoscia przy jezdzie na lpg/pb 50 na 50 obrotom zdazalo sie spadac gwaltownie do ok 500rpm... Teraz problem kompletnie nie wystepuje... Silnik pracuje lepiej mimo, ze na LPG zrobil tylko maks 5tys km (i to na biezaco monitorowany) wiec o jakimkolwiek zuzyciu nie ma mowy... Do tego spalanie srednie trasa miasto mialem zuzywajac 50% czasu LPg 16.6l/100km, teraz mam 13.5!! Ja wiem, ze LPG ma wiele argumentow za i nie mam zamiaru wchodzic w polemike... Ale czy naprawde, w tego typu autach uwazacie, ze warto?? Jeszcze nie wywalilem, wiec moze ktos mnie przekona ;)

Drzymek
10th-May-2015, 08:32
Korzen, o zaletach (i wadach) lpg podyskutujmy może w innym temacie;)

Podsumowując: w wersji z szerokopasmową sądą, dzięki aplikacji za kilkanaście zł można z powodzeniem zczytywać na bieżąco odczyty AFR.

Drzymek
22nd-May-2015, 13:41
Witam.

Panowie, kupiłem dwa adaptery ELM 327 na bluetooth i żaden z nich nie komunikuje się z ECU w moim Infiniti. Adapter ma zasilanie, komunikuje się z telefonem, ale nie komunikuje się z ECU. Sprawdzałem w innym samochodzie - działa bez problemu. O co więc kamman?

korzen
22nd-May-2015, 13:52
U mnie dzila normalnie. Wejdz na aplikacji torque pro w ustawinia odbiornika. Tam masz czy jest polaczony z adpterem (dopuki sie nie polaczy bedzie wykrzyknik w trojkacie) i pozniej czy jest polaczony z ECU. Jezeli masz tam przy polaczeniu z ECU /_!_\ to kliknij i poczekaj chwile. Sprawdz na odpalonym aucie tez. Tez mam ELM 327 i dziala. UStawiales profil samochodu??

Drzymek
22nd-May-2015, 17:48
Tak, mam ustawiony profil, telefon połączony z adapterem, adapter ma zasilanie, tylko nie może się połączyć z ECU. Już w samym momencie jak podpinam adapter to przeskakują diody i zaświeca się tylko czerwona (co oznacza chyba że nie znalazł protokołu komunikacji). :confused:

korzen
22nd-May-2015, 18:00
Zaostaw wpiety i wlacz zaplon.. Poczekaj troche i probuj odczytac bledy... Musi si eudac, chyba ze cos mas znie halo... Inne interfejsy laczyly sie bez problemu?

Coobcio
23rd-May-2015, 12:45
W moim przypadku przekłamania były rzędu 0,2-0,3 i to w sumie w różne strony. Mam logi gdzie zapisywałem dane z sondy seryjnej i z LC-2 na tej samej stronie. Od około 2500 do 7000 na WOT. Jak będę miał chwile to wrzucę wykres.
Moim zdaniem do własnej informacji lub lekkiego tuningu są jak najbardziej wystarczające.
A u mnie w każdorakim 0,8 podobnie w GTR-ach jak chłopaki strojąw ECU-Performance, pewno kwestia kalibracji innovata...
Ps. byłe AFR był równy na gazie a nie że np. jest 12 12 12 12 a od 4000obr.min wskakuje na 14 czy na 15

korzen
23rd-May-2015, 13:39
No jak wyskoczy na 15 to juz chyba wywali SES blad skladu mieszanki i wejdzie w open loop co nie??

Lukasz
23rd-May-2015, 16:40
A u mnie w każdorakim 0,8 podobnie w GTR-ach jak chłopaki strojąw ECU-Performance, pewno kwestia kalibracji innovata...
Ps. byłe AFR był równy na gazie a nie że np. jest 12 12 12 12 a od 4000obr.min wskakuje na 14 czy na 15

Kalibrowane wg metody producenta. Może jest jakiś inny sposób, może zepsute, nie wiem, nie znam się.
W którym miejscu w wydechu wykonujesz pomiar?