PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik cisnienia opon TPMS II generacja S51 naprawa czy wymiana



LOKTONG
14th-May-2015, 13:07
Kupujac :infi: Fx50s dostalem jeden z czujnikow TPMS do reki, był nieszczelny - utleniło sie aluminium. Uzywany czujnik (nie wiadomo w jakim stanie aluminum) na alledrogo 220-250zl. Nowy w serwisie 700zl.
I teraz ból bo wczoraj zmianialem opony na lato i kolejny czujnik przy wykrecaniu wentla sie ukruszył.
Mam juz dwa w reku i denerwujaca kontrolke na zegarach.
Moj mechanik mowi ze w Jeepie sa wykrecane koncowki i sa do dokupienia zestawy naprawcze. U mnie nie sa wykrecane ale wyszukałem cos takiego
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-czujnik-cisnienia-nissan-infiniti-i4984848671.html

Lub wyszukalem jeszcze cos takiego

https://www.youtube.com/watch?v=jCsFB0mDj-U


I teraz pytanie. Czy ktos z was cos takiego juz robił ? Jesli tak prosze o porade jak je "wykrecic" "wyjac" z czujnika.

Kolejna propozycja mojego mechanika byla taka zeby wstawic mu auto na dobe - on utnie koncowke aluminiowa a sam czujnik przykleji obok wentla do felgi. I mowi ze bedzie sie komunikowac z komputerem i kontrolki zgasna a koszt minimalny.

A moze ktos wkladal cale koła z I generacji do drugiej ? Chce uzyskac informacje czy czujniki skomunikuja sie z komputerem II generacji i zgasnie kontrolka

Piotr_FX
14th-May-2015, 13:54
A ten zestaw naprawczy z allegro to jest to MK1 czy MK2?

LOKTONG
14th-May-2015, 13:54
Własnie nic nie wiadomo

korzen
14th-May-2015, 14:20
Krzychu przyklejanie czujnika do kola to lipa... Jak bedziesz jechal sila odsrodkowa niech go oderwie i bedzie latal w oponie... Napisz do tych z aukcji allegro i czy bedzie pasowal ten zestaw naprawczy. Z tego co widze maja sporo roznych rodzajow wiec na pewno cos dobierzesz... Mi czasami jak jade w trasie zapala sie kontrolka cisnienia w oponach. Jedno kolo zamiast odczytu cisneinia ma gwiazdki. Jak zgasze auto i odpale to problem znika. Co moze byc przyczyna?? NAjlepsze, ze na zimowkach mam niesparowane czujniki i odczytow nie ma. Sa same gwiazdki, ale kontrolka na desce sie nie swieci.

LOKTONG
14th-May-2015, 15:56
Kris mam identycznie na tych 20" co kupowałem i malowalem w I generacji. Po 200 kilosach swieci sie czujnik. Zgasze zapale auto i znowu moge zrobic okolo 20o kilosow. Sam nei wiedzialem co to moze byc. !!

holdek
15th-May-2015, 12:25
Kolejna propozycja mojego mechanika byla taka zeby wstawic mu auto na dobe - on utnie koncowke aluminiowa a sam czujnik przykleji obok wentla do felgi. I mowi ze bedzie sie komunikowac z komputerem i kontrolki zgasna a koszt minimalny.
A moze ktos wkladal cale koła z I generacji do drugiej ? Chce uzyskac informacje czy czujniki skomunikuja sie z komputerem II generacji i zgasnie kontrolka

tak mialem to zrobione jak kupilem auto, ale niestety po 200 km czujnika juz nie było także wymieniłem w serwisie. Z naprawczymi nie pomoge bo nie poszedłem tą drogą
powodzenia i daj znać z wyniku końcowego

luckyluk
16th-May-2015, 01:22
Mogę trochę podpowiedzieć ponieważ nie dawno sam miałem ten sam problem - również utleniły się dwa czujniki .
Wyjścia są różne . Jeśli utlenił się sam zawór a czujnik nadaję sygnał (bateria sprawna ) można czujnik przykleić na gorącym plastiku i bedzie się trzymało i komputer bedzie pokazywał ciśnienie ( nie odklei się - już testowałem) :)
zestawy które są na allegro nie nadaja sie do czujników które są w infiniti ponieważ one służą do wymiany jesli zawór w czujniku jest rozkjręcalny a infi nie jest. i ostatnie rozwiązanie to zakup czujnika schreder uniwersalnego czyli programowalnego ( koszt około 180 -190zł) tylko po zainstalowaniu trzeba podjechać do serwisu opon posiadającego komputer do tpms ( duże serwisy mają) i zaprogramować czujnik - czas 1 minuta .Można również jesli stary czujnik działa zrobić klon starego czujnika czyli nadac mu ten sam numer i po zainstalowaniu bedzie działało bez potrzeby wpinania komputera do tpms. Sam zamawiałem czujniki w firmie z krakowa . wysłałem im dwa moje działjące tylko utlenione a oni zaprogramowali ( zrobili klony moich) i przysłali do mnie. koszt z tego co pamiętam 2x 180 zł + wysyłka 25 programowanie gratis .
Nowe czujniki schreder są z gumowym zaworem i wymienialnym niezależnie od czujnika czyli znika problem utlenianiai wymiany na przyszłość.
Mam nadzieję że pomogłem

LOKTONG
16th-May-2015, 08:18
No i wkoncu jakis konkret. Podaj jeszcze jak mozesz nazwe firmy w Krk
A ja wlasnie dowiedzialem sie czegos jeszcze innego. Czujniki w INFI nadaja w czestotliwosci 315Mhz i wystarczy kupic z byle jakiego auta zeby sie sparowały. O naprzyklad takie
http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-opon-40700-1aa0b-nissan-infiniti-i5328054085.html

luckyluk
20th-May-2015, 10:08
Z tego co pamiętam to czujniki w II generacji nadają w częstotliwości 433 Mhz ( nie wiem jak wersje z usa) . pierwszy lepszy czujnik o tej częstotliwości również nie podejdzie bo musi być mu nadany nr przyporządkowany do danego koła w danym samochodzie . Kupując czujnik już zaprogramowany z innego auta np. Toyoty o częstotliwości tj samej czyli 433mhz nasze Infiniti go nie zobaczy ponieważ czujnik będzie miał zaprogramowany seryjnie inny numer dlatego nic z tego . W seryjnych czujnikach ( nie wszystkie ale wiekszość) nawet po podłączeniu kompa nie można zaprogramować nowego nr dlatego trzeba kupić nowy czujnik z tzw. otwartym numerem czyli numer można dowolnie zmieniać po podłączeniu kompa. wtedy nadaję się mu nowy numer zgodny z numerem w aucie wtedy jest sparowany czujnik z autem ( wyglada to trochę jak parowanie dwóch telefonów poprzez bluetooth -muszą oba mieć to samo hasło żeby się widziały ) .

firma z krakowa w której zamawiałem czujniki to extremo.pl , za czujnik zapłaciłem 180-185zł plus wysyłka około 25zł . Czujnik który przyślą trzeba zamontować a nastepnie pojechac na komp. w celu zaprogramowania - sparowania z autem . ewentualnie tak jak pisałem wcześniej jeśli stary czujnik działa można wysłać im czujnik a oni nadadzą - zrobią klona id czujnika na nowy wtedy po zamontowaniu w kole czujnik od razu działa.

Pete,
20th-May-2015, 20:51
Ja ostatnio na allegro kupiłem zestaw naprawczy do fx50s ii generacji, bo pękła w nim taka jakby nakrętka i za 45 pln z przesyłka wentyl do zycia zostal przywrocony. Zestaw na allegro znalazłem, ale w tytule nie było podanego modelu samochodu.

Jakby był dokładny link potrzebney to mogę poszukać.

Pozdrawiam

Piotr

LOKTONG
20th-May-2015, 21:04
Prosze podaj link, lub jakies zdjecie jak to bylo zrobione - wlasnie takiego ( taniego ) rozwiazania szukam :):)

Pete,
21st-May-2015, 09:27
Poniżej link do aukcji.
http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-czujnikow-tpms-infiniti-nissan-i5255063237.html

Zdjęć jak to było zrobione nie podeślę, bo już to mam założone,
Ja kupując ten zestaw stwierdziłem że warto zaryzykować za taką cenę i się udało.

LOKTONG
21st-May-2015, 10:32
Kupuje, odezwe sie jaki bedzie finał

korzen
21st-May-2015, 11:05
Bedzie dobry na pewno... Skoro pasuja nawet do INFINITI FX 2014-2020 lol Jak pasuja do aut nieistniejacych, badz z przyszlosci na pewno beda pasowaly do ciebie Krzychu lol

LOKTONG
21st-May-2015, 11:26
Skontaktowalem sie ze sprzedawca i to jest tylko taki sobie zestawik, sama nakretka,wentylek, i gumka. nie ma nic wspolnego z moja wada utleniajacego sie allu. Klient prowadzi podobno duzy serwis w Toruniu TPMS. Wysłałem mu swoje fotki. mysli jak to naprawic.

Dostałem odpowiedz

Końcówki zaworów w Pańskich czujnikach nie są wymienialne. Kupno calego takiego zestawu (link youtube) w Pana przypadku mija się z celem. W naszym sklepie zestaw taki kosztuje 1050 zł http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-czujnika-tpms-recore-ken-tool-i5293506468.html
Nie jest to prawdą że byle jaki czujnik o czestotliwości 315 czy 433 bedzie pasowal do tego auta. Każdy czujnik jest przypisany do konkretnego modelu. Oczywiście są czujniki które pasują do kilku modeli aut ale prawdopodobienstwo ze trafimy na odpowiedni czujnik jest bardzo małe. Kolejną sprawą jest stan baterii tego czujnika. Baterie z reguły wytrzymują ok 5-7 lat i czujnik nalezy po tym okresie wymienic. Najlepszą opcją byłoby gdyby wysłał Pan nam te czujniki, sprawdzimy czujniki pod kazdym względem i jeżeli będzie ocja naprawy to zrobimy to natomiast jeżeli czujniki nie będą sie nadawały juz do serwisu stworzymy kopie czujników i będzie miał Pan pewność że czujniki będą działały.


Temat odpuszczam. Bede jezdzic na zwyklych wentlach. Do kontolki idzie sie przyzwyczaic.
Jesli ktos znajdzie dobra tania opcje prosze o kontakt.

slepy62
21st-May-2015, 23:52
Temat odpuszczam. Bede jezdzic na zwyklych wentlach. Do kontolki idzie sie przyzwyczaic. Jesli ktos znajdzie dobra tania opcje prosze o kontakt.

Koszt zakupu nowego w USA ok $80~90

luckyluk
25th-May-2015, 17:36
Tak jak wcześniej pisałem firma z krakowa w której zamawiałem czujniki to extremo.pl , za czujnik zapłaciłem 180-185zł plus wysyłka około 25zł . Czujnik który przyślą trzeba zamontować a nastepnie pojechac na komp. w celu zaprogramowania - sparowania z autem . ewentualnie tak jak pisałem wcześniej jeśli stary czujnik działa można wysłać im czujnik a oni nadadzą - zrobią klona id czujnika na nowy wtedy po zamontowaniu w kole czujnik od razu działa.

docent
7th-September-2015, 01:57
Panowie orientujecie się czy można przeprogramować oryginalne czujniki ciśnienia opon TPMS ? Pisząc przeprogramować mam na myśli "sklonowanie" - czyli przepisanie parametrów czujników zamontowanych obecnie w kołach samochodu, do drugiego kompletu kół.
Jeżdżę M30dS 2011r. Właśnie nabyłem drugi komplet oryginalnych kół na zimę, w których są czujniki PMV-CA14. Z tego co czytałem w powyższych postach wynika, że po każdej zamianie kół czeka mnie wizyta w serwisie, w celu synchronizacji czujników z komputerem. Ze względu na "mnogość" serwisów infiniti i brak komputera do tej czynności w serwisie nissana w moim mieście, czy nie da się tego obejść ? Najlepiej byłoby zaprogramować (przeprogramować) kupiony komplet "fabrycznych" czujników tj. zrobić z nich kopię tych z letnich kół. Tylko czy tak się da ?
Jeżeli nie, to może zamiast zostawiać oryginalne czujniki, sprzedać je a w ich miejsce zastosować takie, które można zaprogramować, tak aby samochód "nie widział" zamiany kół z letnich na zimowe.
Podjąłem temat w jednym z serwisów oponiarskich, ale bezskutecznie. Mechanik mógł odczytać skanerem sygnał (parametry) każdego czujnika i zapisać je później do "surowego - jakiegoś tam" czujnika. Niestety, po konsultacji z dostawcą tych cudeniek, stwierdził że i tak samochód ich nie odczyta. Ponoć czujniki, które oferował, nie będą się komunikowały z kompem w samochodzie. Pozostaje poszukać warsztatu, który zaproponuje programowalne czujniki, które będą komunikowały się z moim INFI. Może warsztat z Krakowa , który polecał LUCKYLUK ? Nie ukrywam, że wolałbym pozostać przy częściach oem - taki trochę mały brak zaufania do zamienników.

Piotr_FX
9th-October-2015, 23:30
a może istnieje możliwość odłączenia kontrolki? :)

grisza
29th-October-2015, 18:34
Podaję namiary na firmę zajmującą się klonowaniem czujników. Wiem, że nie każdemu podpasuje taki wariant jaki ja wybrałem tzn. bezpośredni dojazd do firmy i usługa na poczekaniu, jednakże być może da się to zrobić w inny sposób. Nie jestem fachowcem, jednakże Pan Wojtek na pewno będzie pomocny.
Przy okazji przekażę ciekawostkę. Mimo, że odczyt kodu czujnika nastręczył trochę problemów udało się tego dokonać. Okazało się, że mimo posiadania stale aktualizowanego oprogramowania kod czujnika w Q50S Hybrid udało się odczytać protokołem przewidzianym dla czujników instalowanych w............Q60X !!!.
Później już wszystko poszło bez problemu. W ten sposób mam drugi kompletny zestaw czujników do kół zimowych.
Jak ktoś będzie w potrzebie to link do firmy:
http://cub-tpms.pl/sensor-aid/
Kontaktować się z Panem Wojtkiem Jacewiczem - tel. +48/957524017. Można powołać się na kontakt z forum Infinitifans.

MaciekGT
2nd-February-2017, 23:41
Ja właśnie rozwiązałem problem z uchodzeniem powietrza w dwóch kołach. Podjechałem z samymi kołami (bo auto zimuje w garażu) do firmy nakole.pl w Warszawie przy ul.Obozowej 106. Mają tam dobre podejście do tematu bo po prostu szukali najtańszego rozwiązania. Udało sie odkręcić nakrętki nie niszcząc czujników i po sprawdzeniu testerem wymienili uszczelki i nakrętkę. Całość operacji kosztowała mnie z wyważeniem 130zł..
Oprócz zestawów naprawczych firma ma nowe czujniki i sprzęt diagnostyczny.

PS. Warto psinąć w gwinty jakiś penetrator dzień wcześniej. Ja użyłem WD40 i ułatwiło to odkręcenie nakrętek. Auto jest z 2010r i czujniki są oryginalne. Przebieg mam dopiero 55tys.km