PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aku do Fx35



sirtrojan
20th-July-2010, 20:45
Zdycha mi bateria - pogra chwilę (10 minut radyjko) i już są problemy z rozruchem.

Wyczytałem na IS, że proponują 52Ah 582A.
Jakie macie aku w swoich FXach ? :yield:

Dzięki za info.

nie wiem czy nie pójde w taki:
http://www.akumulatorybosch.pl/numeracja_parametry.asp?rodzaj=wyniki&mod=2&idsamochodu=156190

ale sprawdzę wcześniej wymiary - zeby sie po prostu zmieścił!

Hensle
20th-July-2010, 21:26
wedlug mnie to nie problem Akumulatora ale jakis problem z obwodami elektrycznymi a samochodzie.
Pozdrawiam.

sirtrojan
20th-July-2010, 21:59
Nie Hensle, zmęczyłem go wcześniej kilkukrotnie go rozładowując.

sirtrojan
1st-September-2010, 15:14
Po ostatnich niedomaganiach akumulatora postanowiłem pilnie zakupić nowy - wybór padł na Bosch Silver 63Ah 610A - jak pisałem wcześniej muszę zmierzyć tackę czy mi się tam zmieści!

tu ciekawostka czasami w tacce pod aku są czujniki temperatury aku wiec tnie może on sobie tak dowolnie leżeć albo wisieć w powietrzu bo generuje to problemy z kompem.
Nie wiem czy tak jest w INfini ( nie widziałem tam żadnego czujnika jednak w Voyagerze tak było).

POZIOMA
1st-September-2010, 21:51
http://a.imageshack.us/img715/6158/aku.th.png (http://img715.imageshack.us/i/aku.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Siemka ja miałem wstawiony u siebie z firmy AutoPart 88ah i 800amper uderzenia, to polska firma ale ja zawsze wstawiam największy jaki wejdzie do auta, bo zimą i tak spada jego wydajność o połowę przy -30stopniach.
A ten pasuje jak ulał do aut z USA.
A BOSCH Silver nie jest dobrym akumulatorem, dobry i nie awaryjny jest VARTA BLUE.

sirtrojan
1st-September-2010, 22:42
nie jeden diesel by nie wzgardził takim aku! takie szarpnięcie ;) zakładam jednak ze do FXa wrzucę coś słabszego.

Jacob_USA
2nd-September-2010, 19:36
Wsadzaj taki jak producent podaje po co kombinowac

sirtrojan
4th-September-2010, 18:11
akumulator OEM w FXie ma wymiary 17x26 (głębokość x długość) wysokości nie mierzyłem bo tu nie ma większych różnic. Prawy plus.

krzychu
5th-September-2010, 01:59
Grzesiu,

Nie kombinuj, tylko wsadź taki jak producent poleca.

Pozdrawiam
Krzychu

sirtrojan
5th-September-2010, 17:47
będzie bosch silver albo warta 63Ah 610A. postanowione :)

POZIOMA
6th-September-2010, 06:58
Grzechu ja bym wybrał VARTE

sirtrojan
6th-September-2010, 20:03
Jest Varta 63Ah 610a - podjade do teścia odebrać i moze od razu zamontuje. troche sie martwie bo szerokość ma 17,5 ale wokół OEMowego aku było trochę miejsca wiec powinno wejsc.

sirtrojan
7th-September-2010, 00:21
586

Nowy aku już siedzi. I FX odpala teraz... normalnie infiok

sirtrojan
26th-October-2010, 21:45
Minimalnie aku nie mieści sie na półce - brakuje z 0.5 cm! wiec można wziąć odrobinę węższy!

Schirru
26th-October-2010, 23:08
mi ostatnio tez zaczął akumulator niedomagac - tzn auto odpadalo ale widac bylo ze "ledwo" i nie na wszystkie cylidry odrazu. zirytoway tym stanem rzeczy postanowilem wymienic bateryjke. jako że na oryginalnym aku nie bylo zadnych oznaczen to postanowilem zakupic jak najmniejszy (o wymiarach zblizonych do seryjnego), a jednoczesnie jak najmocniejszy akumulator jaki znajde w rozsadnej cenie. wybór padł na Centre Future 77Ah 760A. teraz autko odpala od tyknięcia, mało silnik nie wyskoczy:) szczerze mogę taką bateryjkę polecić.

sirtrojan
26th-October-2010, 23:12
Seba twój aku to by obrócił niejednego starszego diesla :thumb:

Schirru
27th-October-2010, 00:23
nooo:) akurat 760A nie stanowi problemu - im wiecej tym lepiej (w granicach rozsądku oczywiscie). gorzej z pojemnoscią akumulatora, której nie znalem. nie powinno się zakładać dużo bardziej pojemnej bateryjki niż jest seryjnie bo jest ryzyko że nie będzie ona do pełna ładowana. a jazdna z niedoładowanym aku skonczy sie tylko szybkim jego zużyciem... mam nadzieje ze 77Ah nie jest przesadą i alternator da rade;)

Schirru
27th-October-2010, 00:26
no i taką ciekawostką jest pakiet assistance do tego akumulatora:) jak padnie to mi pomogą:)

Max
27th-October-2010, 08:54
wracając do mojego pytania z poprzedniego wątku o akumulatorach: czy ktoś zmierzył, jakie rzeczywiste wymiary ma podstawa akumulatora w FX-ie? W powyższych wypowiedziach jedni piszą, że max dł. to 26cm, inni 23cm. Z tego, co pisze Sirtrojan wnioskuję, że nie wejdzie też szerszy aniżeli 17cm? A co z wysokością? czy wejdzie taki o wysokości 22,5cm (jaki zaproponował mi sprzedawca)? Czy na czas pomiaru i przekładania akumulatora stosowaliście ładowanie zastepcze, aby nie zgubiły pamięci układy sterujące? I dlaczego Varta miałaby być lepsza od Bosha?
pozdrawiam - Max

sirtrojan
27th-October-2010, 12:49
Max mierzyłem aku i a nie podstawę ale mogę go zmierzyć jeszcze raz bo na potrzeby moich szalonych eksperymentów z elektryką nie oddałem go na wymianę.

Jak napisałem Moja Varta siedzi na tacce jednak takie wcięcie o wymiarach 1,5, x 0,5 nie pozwala mu osiaść do końca.
Robiłem fotki po wyjęciu aku to jak je znajdę umieszczę dla rozjaśnienia problemów.

Co do firmy - poczytałem i zdecydowałem się na Vartę rozsądna cena i miałem niedaleko ( wysłałęm teścia :) .

Schirru
27th-October-2010, 13:42
woow, jeśli to prawda to w takim razie nie ma w Polsce możliwości dokupienia takiego akumulatora, który spełniłby te wymagania, a będącego jednocześnie tak niewielkich rozmiarów...

jesli chodzi o wymiary to tak jak mówi Grzechu - standardowa wielkość akumulatorów dostępnych na półce w sklepie będzie ciut większa od ramki, wiec aku będzie stał na jej obrzeżach a nie w sródku. nie stanowi to jednak problemu. co do wysokości to nie wiem... niby tam miejsca troche jest ale czy az na 22,5 cm..?
ja żadnego ładowania zastępczego nie podpinałem. musialem pozniej na nowo ustawic radio i fotel:)

sirtrojan
27th-October-2010, 15:15
Kolego musiałeś coś źle wyczytać ew powołujesz się na parametry z innego modelu niż FX35 - taki aku musi mieć niezłe rozmiary (!) i tak jak pisałem w I poście parametry 52Ah i 582A wydają śię być bardzie prawdopodobne.

slepy62
13th-November-2010, 11:34
niezłe rozmiary...
chyba tak. W dieslu jest 110 Ah / 800 A - a wymiarowo jak 2 małe 39x17, wys. 18,5 - no i nie pod maską a w bagażniku !

Darek
13th-November-2010, 14:28
ja kupiłem Centre Future 62Ah z pakietem assistance i jak na razie doskonale sie spisuje
a nawet jak nie odpali to dzwonie na helpline, przyjeżdża pan i odpala mi na kabelki- wot ta technika teraz

keyes
6th-December-2010, 15:24
Szukam aku do mojego FX35 i tak:

- W serwisówce znalazłem, że powinien być 80D26L, a to jest 65Ah i 582A, Wymiary:260x173x227 - znalazłem taki http://prostowniki.com.pl/produkt-panasonic-80d26l-65ah-jap,338 , ale nie mam pojęcia jak sprawuje się Panasonic, może ktoś ma jakieś doświadczenia ?

- Zadzwoniłem do salonu INFINITI w Warszawie a tam powiedzieli mi, że w ich książce sewisowej jest 110D26L, a to jest 90Ah i 680A, Wymiary: 260x172x225 - znalazłem tylko BOSCH i w dodatku nie dostępny w Polsce.

Wydaje mi się, że 90Ah to za dużo do tego samochodu.

sirtrojan
6th-December-2010, 16:01
nie kombinuj weź taki jak ja mam : Varta 63Ah 610a albo cos o podobnych parametrach - Ten mój minimalnie nie miesci sie na półce ale docisnąlem śrubki i jest OKI :)
centra z assistance to tez fajna opcja :)

keyes
10th-December-2010, 13:08
Jednak salon mial racje. Zabralem sie dzis za wymiane aku i po wyjeciu okazalo sie, ze orginal to 110D26L. Nie jest tak tylko u mnie, do demontazu skorzystalem z opisu kolegi sirtrojan i na jego zdjeciach widac takze ze seryjne aku to 110D26L, czyli 90ah

sirtrojan
10th-December-2010, 14:01
Nie widziałem żadnych zrozumiałych dla mnie napisów a z tego aku jestem zadowolony :)
Kręcić kręci nawet w -18 stopni wiec czego chcieć więcej za 300 PLNów :)

keyes
10th-December-2010, 15:32
Na jednym ze zdjec widac kawalek napisu 110D26L. Mysle, ze u nas ciezko bedzie dostac aku o takich parametrach przy takich wymiarach. Chyba nie bede kombinowal i wstawie boscha S4 70Ah, ktorego juz kupilem. Z tego co czytam na forach to zazwyczaj do fx35 wstawiaja 63, 65, 67, 77Ah

krzychu
19th-May-2011, 12:33
Witam,

Byłem ostatnio w ASO Nissan na Pułąwskiej i stwierdzono, że mój akumulator również niedomaga.
Sprawność na poziomie 0 %, naładowanie około 80 %.

Przejrzałem Wasze posty i obecnie mam dylemat, który akumulator powinienem dobrać.
Varta, Centera czy Bosch ? Demontaż starego i montaż nowego nie powinien sprawić większego problemu.
Na jakie koszty powinienem się przygotować ? Dzięki za wszelkie info w tym temacie.

Druga sprawa:
Mam prawdopodobnie zwarcie w instalacji świateł stop, a co z tym związane również kierunkowskazów - tył.
Objawy - miganie kierunkowskazów z większą częstotliwością niz normalnie.
Możecie polecić dobrą firmę, która psoiada odpowiednie kompetencje w tym zakresie ??
Posiada odpowiednie schematy itp.
Dostosowanie świateł było zrealizowane w Poznaniu i nie jest mi po drodze.


Pozdrawiam
Krzychu

ZYZIO
19th-May-2011, 13:09
Mogę Ci polecić tego gościa z Pruszkowa:

http://allegro.pl/przerobka-swiatel-lamp-infiniti-fx-35-w-wa-i1605558335.html

Robiłem u niego w grudniu tylne lampy i nie mam najmniejszego problemu.

keyes
19th-May-2011, 14:12
Krzychu dlaczego uważasz, że masz zwarcie w instalacji świateł stop ??
Jeżeli masz przerobione lampy to światło stop nic nie ma wspólnego z kierunkami.
Szybsze miganie kierunkowskazów jest to informacja dla kierowcy, że przepaliła się któraś z żarówek kierunku.
W przypadku przerobionych tylnych lamp oszukuje się komputer poprzez dodanie w miejsce lampy rezystora jako obciążenie układu.
W twoim przypadku może po prostu spalił się ten rezystor.
Czy szybsze miganie jest zarówno przy wrzuceniu kierunku w lewo jak i prawo ?

sirtrojan
19th-May-2011, 14:40
obstawiam żarówkę - typowy objaw :)

krzychu
20th-May-2011, 12:22
Dzięki Zyzio za kontakt. Już się umówiłem na sobotę.

Jakby to była tylko żarówka, z pewnością zauważyłbym to wcześniej i nie było by postu w tym temacie.
Żarówka od kierunkowskazu lewego przód pali się zarówno przy włączonym kierunkowskazie (większa częstotliwość), jak również przy włączonych awaryjnych (normalnie).
Diody przewidzaine dla kierunkowskazu świecą. Z doświadczenia innych marek, w takiej sytuacji zazwyczaj była do wymiany żarówka lub zwarcie w instalacji.
W tym przypadku, to nie jest kwestia żarówki.

Nie jestem elektrykiem, ale to są moje pierwsze wnioski.

Krzychu

keyes
20th-May-2011, 14:04
W takim razie przepalił Ci się rezystor w tylnej lewej lampie.
Koszt około 1zł

krzychu
25th-May-2011, 00:10
Byłem w sobotę w Pruszkowie i wygląda na to, że źle dobrane zostały oporniki w zmodyfikowanej instalacji (2 lata temu za czasów poprzedniego właściciela).
Stwierdzono przy okazji, że światła stopu święcą jak pozycyjne, a nie światła stopu. Kilka razy zwracali mi na to inni kierowcy, w szczególności VANów i ciężarówek.
Ponowie z Pruszkowa zrobili na mnie pozytywne wrażenie i rzeczywiście są godni polecenia.

keyes
25th-May-2011, 09:24
Jednak rezystory :)

krzychu
4th-July-2011, 18:03
Witam,

Wracam do tematu akumulatora.
Popytałem tu i tam i wszędzie odradzają mi zakup akumulatora poniżej 90 Ah 680A.
Pomijam sprawę, że nie mają akumulaorów spełniających wymagania prądowe a przy okazji odpowiednie rozmiary.
Dodają również, że parametry mniejsze o 20-25% od parametrów sugerowanych przez producenta, może spowodować, że w przypadku uszkodzenia akumulatora, nie będę mógł ubiegać się o naprawę / wymianę gwarancyjną.

Jak spisują się Wasze akumulatory ?

Pozdrawiam
Krzysztof Gorski

sirtrojan
4th-July-2011, 18:05
mój sprawuje się jedwabiście więc bierz taki jak ja mam.
mogę ci nawet pomóc zainstalować hehe

krzychu
7th-July-2011, 13:10
Panowie,

A może coś mniejszego i lżejszego:
http://www.topendpower.pl/c/pl/32_131_80/1/1/0/long/seria+carbon.html

15 kg lżej, Carbonowa obudowa i od razu kilka KM więcej, obniżenie środka ciężkości ;)

Pozdrawiam
Krzychu

sirtrojan
7th-July-2011, 14:23
kto bogatemu zabroni :)

krzychu
11th-July-2011, 23:42
Ostatecznie założyłem Varta Silver 63Ah 610A.
Niewielkie problemy ze względu na większą szerokość niż oryginalny producenta.

Przy okazji polecam sklep przy W-wa, przy Radzymińskiej 29.
Szybko i sprawnie, bez problemów.

Pozdrawiam
Krzychu

panpierog
30th-September-2011, 08:49
szukam aku również.
wniosek z tego forum to: kupuj Vartę Silver 63Ah 610A, natomiast czy wiecie, której firmy o pasujących rozmiarach będzie miał to asistanse? Pisaliście, że jest w Centra Future, a z tego co patrzyłem to na chwilę obecną nie ma ...

panpierog
31st-October-2011, 18:26
szukam dalej aku i dzwoniąc dzis do NISSANA dowiedziałem się, że za OEM aku chcą 670 zł - technologia głębokiego ładowania. Identyczne pasują do MURANO więc pytałem o murano :)

jakub
31st-October-2011, 19:34
Ja mam Warte Silwer i jest git.

quku
13th-November-2011, 18:27
no cóż nastały chłodniejsze dni i aku niby odpalał ale silnik jakoś tak nierówno pracował jakby nie na wszystkie cylindry :mad2:, a więc wymiana akumulatora na varta blue dynamic 77Ah trochę dłuższy ale spoko pasuje a tak z nudów wymieniłem jeszcze świece chociaż nie było takiej potrzeby na irydowe :) i jest git :wof:

sirtrojan
13th-November-2011, 18:59
pomysł ze swiecami dobry - swoje kisze juz z rok na półce :P

keyes
13th-November-2011, 19:46
no cóż nastały chłodniejsze dni i aku niby odpalał ale silnik jakoś tak nierówno pracował jakby nie na wszystkie cylindry :mad2:, a więc wymiana akumulatora na varta blue dynamic 77Ah trochę dłuższy ale spoko pasuje a tak z nudów wymieniłem jeszcze świece chociaż nie było takiej potrzeby na irydowe :) i jest git :wof:

Podczas wymiany nie zauważyłeś oleju na którejś ze świec ??

quku
13th-November-2011, 20:18
Podczas wymiany nie zauważyłeś oleju na którejś ze świec ??

żadnego oleju czyściutko :wof:

tomix
12th-August-2013, 19:22
- Zadzwoniłem do salonu INFINITI w Warszawie a tam powiedzieli mi, że w ich książce sewisowej jest 110D26L, a to jest 90Ah i 680A, Wymiary: 260x172x225 - znalazłem tylko BOSCH i w dodatku nie dostępny w Polsce.

Wydaje mi się, że 90Ah to za dużo do tego samochodu.

Skontaktowałem się z salonem Infiniti w Warszawie i otrzymałem odpowiedź, że parametry akumulatora 110D26L to 80Ah i 680A. Akumulator o tych parametrach kosztuje 906,42 brutto.

mzie
12th-August-2013, 21:16
no cóż nastały chłodniejsze dni i aku niby odpalał ale silnik jakoś tak nierówno pracował jakby nie na wszystkie cylindry :mad2:, a więc wymiana akumulatora na varta blue dynamic 77Ah trochę dłuższy ale spoko pasuje a tak z nudów wymieniłem jeszcze świece chociaż nie było takiej potrzeby na irydowe :) i jest git :wof:

Wymieniasz aku w 2 letnim aucie... Hmmm, bardzo dziwne, ja w żony Hondzie w końcu się muszę na to zdecydować ale jej UFO ma już 6 wiosen... Ech niepokojące.
W Lexie miałem oryginalny auto miało 6 lat już i w ziemie po nie odpalaniu a stało pod gołym niebem a temperatury czasami więcej jak -10 bywały - palił od kopa.
M

sirtrojan
12th-August-2013, 21:26
Wymieniasz aku w 2 letnim aucie


mało masz danych i wyciągasz błędne wnioski.
kolega quku miał wcześniej I generację z 2005 albo 2006 roku i to tego auta dotyczył wpis.


teraz ma diesla w którym na pewno nie ma irydowych świec


tak z nudów wymieniłem jeszcze świece chociaż nie było takiej potrzeby na irydowe

;)

tomix
12th-August-2013, 21:45
Przy okazji, myślicie, że warto zakupić akumulator w serwisie Infiniti? Trochę poczytałem i widzę, że ciężko jest dostać na rynku akumulator o parametrach oryginalnego, który zmieści się w miejsce na niego przeznaczone.
Wczoraj chciałem uruchomić auto i okazało się, że akumulator jest rozładowany. Po naładowaniu udało mi się uruchomić auto jednak w dniu dzisiejszym znowu się rozładował. Wydaje mi się, że to akumulator.. chyba, że coś się popsuło i czerpie więcej energii niż powinno..

mzie
12th-August-2013, 22:56
a to sorry, ale brzmiało jakby to wczoraj zrobił...

Krzysztof
30th-October-2014, 19:29
oryginalny akumulator ma 80Ah, prąd 680A i wymiary 255x165x198

Jarek75
5th-December-2015, 15:41
Witam. Czeka mnie wymiana akumulatora. Czy ktos z Was mierzyl moze dokladna jego szerokosc? Wyczytalem ze 175mm minimalnie nie wchodzi. Sprawdzalem w necie wpisujac po marce to podaja ze pasuje 173mm.

Jarek75
5th-December-2015, 15:51
Nie doczytalem ze oryginalny akumulator ma 165mm szerokosci. Wie ktos moze jaka jest szerokosc podstawy pod baterie i jak maksymalnie szeroki akumulator da sie tam wstawic?

djoneway
3rd-July-2016, 20:41
Przekładałem aku z innego auta do swojego FXa i zmierzyłem rozmiar tacki. A więc jest to 17cm na 26cm. Jeśli chodzi o wysokość to nie mierzyłem ale standardowe rozmiary pewnie mieszczą się z dużą rezerwą. Ja wsadziłem 63Ah i 680A rozruchu (z diesla) i jak na razie chodzi jak złoto.

Jarek75
3rd-July-2016, 22:18
Dzieki za podpowiedz ale kupilem juz w Nissanie oryginalny.