PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z mocą...



tiger456
7th-February-2016, 00:54
Witam, mam problem z mocą mojego FX-a. Otóż po przejechaniu około 100 km dopiero zaczyna jeździć tak jak powinien. Wcześniej co prawda moc systematycznie się zwiększa, ale nie spotkałem się jeszcze z czymś takim. Normalne jest, że jak silnik się rozgrzewa to nie ma takiej siły, zresztą naszych pieców nie wolno piłować na niedogrzaniu, ale po przejechaniu np. 5 - 10 km w chłodniejsze dni on już osiąga swoją nominalną temperaturę pracy. Wiem że one mają trochę większe wymagania pod względem prądu, ale czyżby akumulator był niedopasowany do samochodu? Może jak się tym Infem jedzie, to aku jest doładowywane przez co jest przekazywany większy prąd? Nie wiem, ale niby przez akumulator to powinny być tylko problemy z odpalaniem... A może problem leży po stronie termostatu? Tylko jakby to było to, silnik bardzo powoli nabierałby temperaturę (a nawet by falowała). Nie mam już do tego głowy. Może koledzy coś wymyślą, proszę o pomoc :)

Tomek g35c
7th-February-2016, 01:05
Nigdy mi się nie zdarzyło coś podobnego.
Dziwna sprawa. Podpytam znajomego mechesa i dam znać jak nikt nie napisze czegoś mądrego.

tiger456
7th-February-2016, 01:20
Muszę to jakoś załatwić, bo zaczyna mnie to niepokoić. Jeszcze 1 podpowiedź, jak na przykład zrobię 300 km tak jak byłem na spocie, przyjdę do Infa za np. 2, 3 godziny kiedy silnik jest już zimny, to czuć że ma tą moc co powinien mieć. Rano kiedy znów wsiadłem do samochodu (od jazdy minęło około 10 - 12 h), odpaliłem Infa i znowu moc się znacząco zmniejszyła. Żeby siła pieca wróciła muszę znowu przejechać dłuższą drogę około 50 - 100 km (spraktykowane). Może coś wymyślicie, mi już pomysły zaczynają się kończyć :)

sirtrojan
7th-February-2016, 10:35
problem wystepuje na beni czy na gazie?

kmn
7th-February-2016, 14:14
Nie znam się na mechanice więc jak moje wypociny będą głupawe to proszę mnie zbanować:)

Może rzeczywiście coś jest z aku... sprawdź może przed jazdą(jak piec nie ma mocy) jaka jest moc aku, a później jak już silnik ma tą"moc" znowu sprawdzić jaką moc ma aku... Może to będzie chociaż jakiś punkt odniesienia lub wskazówka gdzie szukać dalej.

Adam_77
7th-February-2016, 19:28
Sprawdzałeś na kompie na jakich korektach ltft i stft jezdzisz?
Twoje odczucia potwierdziła by tez hamownia...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

sirtrojan
8th-February-2016, 14:12
odkładnie.
jakbyś robił piątkowe mody na hamowni - czyli tak jak to na prawdę powinno być zrobione. miałbyś podgląd na parametry dotyczące mieszanki.

grabba
8th-February-2016, 14:47
Na moc może mieć wpływ stosunkowo niewiele czynników:
a) dolot (filtr, nieszczelności)
b) spalanie (świece, cewki, wtryski)
c) wydech (sonda, katy)

b) i c) można dość łatwo wykluczyć, bo w V8 masz wszystko zdublowane. Jeżeli odczytasz np. korekty paliwa i nie będą one różne per prawa i lewa strona, to znaczy cewki, wtryski, sondy są OK, bo jest mała szansa, aby padły dwie strony jednocześnie. Nie wiem, czy u Ciebie za katami są kolejne sondy - jeżeli tak, to można na podstawie odczytów spróbować wywnioskować, czy katy nie są zapchane.

1. W pierwszej kolejności kupiłbym jakiś prosty interfejs OBD2 (tylko trzeba uważać, bo teraz na Allegro masa śmiecia jest, które nie działa) i sprawdził, czy nie ma błędów oraz jak wyglądają poszczególne parametry per strona (lewa i prawa):
* korekty paliwa, czasy otwarcia trysków - jeżeli nie są takie same, to sonda, cewka, wtryski lub pierścienie,
* sprawdziłbym parametry z przepływomierza, czy są takie same, jak silnik ma moc i jej nie ma,

2. Ciśnienie sprężania w poszczególnych cylindrach.

3. A jak nie ma mocy, to chodzi Ci cicho i równo? Może cewka Ci pada?

3. Może katy są zapchane?

4. Filtr powietrza, przepustnica?

tiger456
17th-February-2016, 19:13
Bardzo dziękuję wam za wszelkie dorady, a szczególnie Grabbie który naprawdę się wysilił. Miło z waszej strony :) Okazało się, że 3 lata temu zostały założone podrabiane wtryskiwacze gazu. Naklejka Hana, wydawałoby się że wszystko w porządku prawda? Gówno prawda, w tamtym czasie Polska firma podrabiała te wtryskiwacze i efekt najlepiej widoczny jest u mnie. Kiedy były zimne i już wyeksploatowane, nie dawały rady. Dopiero wszystko normalniało podczas rozgrzania. Oprócz tego okazało się, że nie były przystosowane do mocy samochodu. Koszt nowych wtrysków Hana do 340 KM z montażem: około 500 zł.

tiger456
26th-February-2016, 21:43
Na moc może mieć wpływ stosunkowo niewiele czynników:
a) dolot (filtr, nieszczelności)
b) spalanie (świece, cewki, wtryski)
c) wydech (sonda, katy)

b) i c) można dość łatwo wykluczyć, bo w V8 masz wszystko zdublowane. Jeżeli odczytasz np. korekty paliwa i nie będą one różne per prawa i lewa strona, to znaczy cewki, wtryski, sondy są OK, bo jest mała szansa, aby padły dwie strony jednocześnie. Nie wiem, czy u Ciebie za katami są kolejne sondy - jeżeli tak, to można na podstawie odczytów spróbować wywnioskować, czy katy nie są zapchane.

1. W pierwszej kolejności kupiłbym jakiś prosty interfejs OBD2 (tylko trzeba uważać, bo teraz na Allegro masa śmiecia jest, które nie działa) i sprawdził, czy nie ma błędów oraz jak wyglądają poszczególne parametry per strona (lewa i prawa):
* korekty paliwa, czasy otwarcia trysków - jeżeli nie są takie same, to sonda, cewka, wtryski lub pierścienie,
* sprawdziłbym parametry z przepływomierza, czy są takie same, jak silnik ma moc i jej nie ma,

2. Ciśnienie sprężania w poszczególnych cylindrach.

3. A jak nie ma mocy, to chodzi Ci cicho i równo? Może cewka Ci pada?

3. Może katy są zapchane?

4. Filtr powietrza, przepustnica?


Panowie problem niestety powrócił...jeżdżę teraz tylko na benzynie bo muszę zrobić mapę pod nowe wtryski od gazu i dalej jak się nie przejedzie około 50 km moc nie jest taka jak powinna być. Przejechałem dzisiaj 200 km, silnik oczywiście odzyskał moc i zaobserwowałem coś ciekawego, postawiłem go już w garażu i zaczął nie równo pracować. Dodatkowo, kiedy z rana jest zimny, a ogrzewanie włączone (zaczyna w pełni pracować jak jest wystarczająco nagrzany silnik), również praca serducha jest nie równa. Delikatnie szarpie. Katalizatory wycięte, błędów raczej nie ma żadnych, na pulpicie czysto, świece wymienione, przepustnica wyczyszczona, filtr powietrza nowy. Obstawiałbym najprędzej że może cewka pada? Ale co do tego ma długość jazdy? Nie mam już pojęcia, może wy coś wymyślicie :(

grabba
26th-February-2016, 21:55
Odczytać błędy przez obd2, nie wszystkie błędy powodują wyświetlenie świnki. Sprawdź parametry, o których Ci wcześniej pisałem.

tiger456
26th-February-2016, 23:13
Kupię nowy interfejs i sprawdzę to co będę mógł. Najwyższa pora rozwiązać ten problem...

tiger456
29th-February-2016, 16:42
Dzisiaj razem ze znajomym sprawdziliśmy i nie ma żadnych błędów. Wszystkie parametry są w normie. Jakby to miała być cewka, to prawdopodobnie byłyby błędy wypadania zapłonów. Przypomniała mi się jeszcze 1 kwestia, podczas wymieniania świec, świeca nr. 6 była w oleju. Obstawiam niestety uszczelniacze zaworowe. W ciągu kilku dni zrobię jeszcze pomiary kompresji i podeślę wam wyniki.

tiger456
29th-February-2016, 19:17
Jeszcze dzisiaj przypomniał mi się temat O-ringów. Czy ktoś je wymienił na pokrywie zaworów i problem oleju w świecy się skończył?

tiger456
9th-March-2016, 20:08
W końcu temat zakończony powodzeniem! Poluzowane świece! Dokręcone na 25 Nm i hipek wraz z właścicielem szczęśliwi! :)

Ologt
9th-March-2016, 21:35
Miło słyszeć że taka głupota ,ale co za amator Ci świece zmieniał ?

tiger456
9th-March-2016, 22:30
Szkoda gadać, ważne że sprawa załatwiona :)