PDA

Zobacz pełną wersję : ABS???



ZYZIO
17th-October-2010, 22:17
Witam, mam dziwny problemu z zachowaniem samochodu na lukach. Jak jade na luku w granicach 90-100 to wlacza sie Abs (tarcie w kole) i zapala sie lampka slip. Tak przynajmniej slychac. Dla sprawdzenia poszalalem na parkingu i nie ma tego objawu. Dzieje sie tylko na srednio szybko pokonywanych lukach. Mial ktos z Was taki problem? Aha dodam, ze pali sie lampka od czujnika cisnienia w oponach. Dopompowalem powietrza i nadal siempali. Pewnie strzelil ktorys czujnik. Dodam, ze samochod jest jakis taki miekki na luku.

sirtrojan
17th-October-2010, 22:26
jak sie pali to albo poszedł czujnik albo sie rozparował z kompem jednak obstawiam ten 1 wariant.

co do obcierania - ciezko tak zgadnąć :/

ZYZIO
17th-October-2010, 23:07
Jak pojade do PGD na Brodno to za samo podlaczenie do kompa kasuja 350 i jak wychodzi duzo to daja 10% rabatu. Mam super serwis, ktory sie dobrze zna na infiniti, ale jest w Poznaniu:)

sirtrojan
18th-October-2010, 00:00
dobre co?
350 za podłączenie :/ żenada

Nie mowie żeby to za darmo robili ale np 200 pln nie obrażało by mnie jako klienta a im pozwoliło za pewne zarobić na robociźnie.
ich sprawa.
z tego co wiem koledzy polecali też nieautoryzowany serwis nissan Lesiak-a. Dłubią też w Infiniti. możesz ew do nich podjechać i porozmawiać. Mają siedzibę niedaleko skrzyżowania Powstańców Śl. z Połczyńską ( niedaleko był słynny dom Gmurków przez których dwa pasy Powstańców Śl. zwężały sie do jednego ;)

ZYZIO
18th-October-2010, 00:32
Powiem lepszy numer ... Podlaczyli kompa. Stwierdzili usterke, ktorej do konca nie usuneli i wyszlo im 700. Na co ja im, ze to lekka przesada. To wzieli i dali 10% rabatu. Zaplacilem i postanowilem, ze u nich sie nie pojawie.

sirtrojan
18th-October-2010, 01:24
miałem podobnie u Skaczkowskiego (chrysler) - podłączyli mi kompa zapłaciłem coś ok 300 pln i powiedzieli ze jest błąd ale nie wiadomo co z nim zrobić i żeby przyjechać jak auto znowu wpadnie w tryb awaryjny:/

POZIOMA
18th-October-2010, 07:38
Weź sprawdź płyn hamulcowy czy niema go trochę za mało, bo od tego też zapala się SLIP i i ABS.

sirtrojan
18th-October-2010, 17:45
po konsultacji z poziomą i chwili refleksji doszedłem do wniosku że być może jest to po prostu prawidłowe działanie kontroli trakcji -kiedy koła tracą przyczepność? (!). Nawet przy wyłączonym (vdc off) kontrola trochę trzyma w ryzach twojego FXa jednak w dużo mniejszym stopniu - dlatego spróbuj wyłączyć system i powtórzyć tę trasę raz jeszcze. Uważaj jednak żeby ci autka nie poniosło gdzieś do rowu albo na drzewo!

ZYZIO
18th-October-2010, 18:43
Sprawdze i dam znac. Swoja droga jest juz dosc zimna i opony moga juz nie trzymac, zwlaszcza, ze nie sa najnowsze. Inna sprawa, ze u mojej zony w mazdzie cx7 kontrola sie nie wlacza. Nie znam jeszcze fx. Moze on ma czulsze te systemy. Jest miekszy niz mazda, a to moze wymagac innej pracy. Podjade gdzies na kompa w Wolnej chwili i zobaczymy. Dzieki w kazdym razie.

ZYZIO
22nd-October-2010, 20:32
Wymienilem opony na zimowe, dolale plynu hamulcowego i wylaczylem vcd. Jest tak samo. trakcja nadal sie wlacza w ten sposob ze przyhamowuje kolo na zakrecie. Pozostaje komp . w przyszlym tygodniu sie udam. Moze to kwestia przeprogramowania albo jak czytalem na zagranicznych forach jakiegos sensor, ktory powinienem wymienic. Swoja droga okazalo sie, ze kupilem samochod bez czujnikow cisnienia w oponach:( zastanawiam sie po co ktos je zdjal? Zamowilem juz komplet. Moze moj problem zwiazany jest z brakiem tych czujnikow?

sirtrojan
22nd-October-2010, 20:43
TPMSy na pewnie nie powodują włączania sie ABSu- obstawiam że to jednak coś związane z tym czujnikiem i może najpierw udaj sie do jakiegoś pobliskiego warsztatu żeby rzucili okiem czy przypadkiem nie został zabrudzony albo nie jest przetarta wiązka.

ZYZIO
22nd-October-2010, 20:51
tak tez uczynie. Mam nadzieje ze bedzie to prosta diagnoza i oczywiscie niedroga naprawa.

sirtrojan
22nd-October-2010, 20:56
Gdzies tu ktoś pisał o podobnym problemie i okazało się ze to uszkodzony przewód albo kostka wlasnie od czujnika abs. w oryginale koszutuje 130 usd wiec tani nie jest jednak bądź dobrej myśli. ;)

ZYZIO
22nd-October-2010, 21:00
Ale tez nie jest drogi. Pozyjemy zobaczymy.

ZYZIO
12th-November-2010, 18:37
TPMS zalozone. Pytanie mam, czy ktos wie, czy trzeba je zgrac z kompem, czy tez od razu powinny zadzialac? Mnie nie zadzialaly.

ZYZIO
12th-November-2010, 18:38
Aha ... Nie bylem jeszcze na kompie, ale zaobserwowalem, ze mi plynu hamulcowego ubywa w niewielkiej ilosci.

ZYZIO
12th-November-2010, 18:52
Poczytalem na forum zagranicznym, ze jednak trzeba programowac

sirtrojan
12th-November-2010, 19:17
Na polskim też byś wyczytał że trzeba je "sparować". Zostaje ci nissan albo INIFI - ew ktoś kto ma Consult-a

ZYZIO
12th-November-2010, 19:58
Pojade jutro do goscia i zobaczymy, czy ma sprzet.

ZYZIO
12th-November-2010, 20:20
A moze wrocimy do tematu consulta ... moze bedzie wiecej chetnych niz wczesniej ?

sirtrojan
12th-November-2010, 23:21
wstepnie ja i devon jestemy zainteresowani.

ZYZIO
16th-November-2010, 22:01
Bylem na diagnostyce i wszystko jest ok. Tak ma byc. Musze sie przyzwyczaic do innej charakterystyki pracy ESP. Mam tylko obserwowac, czy nie ubywa plynu hamulcowego. Jezeli bedzie ubywalo ponad miare to moze byc nieszczelnosc. Dobre jest to ze gosc za diagnostyke kasuje 100, a nie jak w infiniti centrum 350.

ZYZIO
27th-January-2011, 14:15
A jednak ... po wizycie u specjalisty zdiagnozowano, iż powodem "nadwrażliwości" układu ESP była źle ustawiona zbieżność. W FX jej ustawienie ma olbrzymi wpływ na pracę elektroniki i wystarczy lekkie odchylenie od ustawień zalecanych, a pojawiają się problemy. Jeśli ktoś będzie miał problemy takie jak ja zalecam sprawdzenie poziomy płynu hamulcowego, a następnie wizytę u diagnosty w celu sprawdzenia zbieżności. Musi to być diagnosta, który dysponuje widzą o konkretnych ustawieniach w tym samochodzie, a nie każdy takową posiada, jak się sam przekonałem.

sirtrojan
27th-January-2011, 19:34
u mnie jak będą nowe końcówki drążków kierowniczych to będzie i zbieżność :)

seba79
28th-January-2011, 06:51
What 350 zloty za diagnostyke,to jest ponad sto dolcow,i to w pl infiniti .Masakra macie te ceny w polsce, infiniti dalo kilka aut do sprzedania w polsce ,ale widze ze japonce niechca miec nic wspulnego z tym serwisem w polsce,pewnie powiedzieli macie i robcie co chcecie heheheheh

seba79
28th-January-2011, 06:52
60 dolcow komputerowe ustawienie kol zbierznosc itd ,w stanach

Jacob_USA
28th-January-2011, 16:29
W firestone $140 i do zywotnio za darmo ustawianie kolek ;)