PDA

Zobacz pełną wersję : Katalizator



REFLEX
17th-February-2018, 12:59
Witam :) Czy ktoś z Was regenerował gdzieś katalizatory w FX50 po 2008r ?? Zapalił mi się niedawno check i wyświetla błąd P0420 i w serwisie stwierdzili, że prawdopodobnie prawy kat jest wypalony, a nowe to majątek :/
Z góry dzięki za jakieś sugestie co z tym fantem począć..

slepy62
17th-February-2018, 13:58
Witam :) Czy ktoś z Was regenerował gdzieś katalizatory w FX50 po 2008r ?? Zapalił mi się niedawno check i wyświetla błąd P0420 i w serwisie stwierdzili, że prawdopodobnie prawy kat jest wypalony, a nowe to majątek :/
Z góry dzięki za jakieś sugestie co z tym fantem począć..

Po pierwsze przywitaj się w odpowiednim dziale (takie tu panują zasady):
http://www.ifans.pl/forumdisplay.php?4-Dopiero-do%B3%B1czy%B3e%B6-Przywitaj-si%EA-!

możesz także opisać swoje autko w odpowiednim dziale:
http://www.ifans.pl/forumdisplay.php?50-Nasze-INFINITI-Opis-!!!

Koszt w :infi: US serwisie ~$850, sądze że w takich pieniądzach mógłbyś sobie wymienić oba na metalowe - ale gdzie co i jak - pytaj kolegów którzy to już zrobili...

REFLEX
19th-February-2018, 14:02
Dzięki Slepy62 za info...Za 2 dni jade na szczegółową analizę do ASO, więc mam nadzieję, że katy będą jednak w porządku i że to może sonda ? Pozdrawiam :))

bobofruit
19th-February-2018, 15:45
A może po prostu masz nieszczelne połączenie pomiędzy pierwszym i drugim katem. Tam jest taki metalowy oring uszczelniający, który zgniata się podczas dokręcania i bywa, że trzeba go wymienić. Pokazywali mi to w ASO kiedy poprawiali mi to połączenie po jakiejś naprawie.
Wówczas druga sonda łapie lewe powietrze i ECU krzyczy że kat stracił dopuszczalną wydajność.
Wtedy też właśnie taki błąd wyskakuje. Najczęściej gdy ktoś ruszał to połączenie i użył starego oringu.
W ASO Ci dokładnie to sprawdzą. Nie zakładaj od razu najgorszego, że padł Ci pierwszy kat ten z kolektorem.
Druga sonda jest na wlocie do drugiego kata, więc ECU raczej wydajności drugiego katalizatora już nie mierzy.

slepy62
19th-February-2018, 18:07
A może po prostu masz nieszczelne połączenie pomiędzy pierwszym i drugim katem. Tam jest taki metalowy oring uszczelniający, który zgniata się podczas dokręcania i bywa, że trzeba go wymienić.

...

https://grubbsinfinitiparts.com/nissanImages/S51/029_S51_0000000162.jpg

https://grubbsinfinitiparts.com/nissanImages/S51/029_S51_0000000159.jpg

REFLEX
20th-February-2018, 10:19
Dziękuję za wszelkie sugestie...jutro zobaczymy co w ASO wyniuchają, mam nadzieję, że to właśnie ten oring :/

REFLEX
23rd-February-2018, 10:55
Witam...Diagnoza w ASO stwierdziła, że błąd P0420 może oznaczać kilka usterek. Generalnie stwierdzili, że katy są w bardzo dobrym stanie więc to nie to i zasugerowali wymianę świec, co też uczyniłem.
Po skasowaniu błąd wrócił po 2 dniach :/ Błąd może wskazywać też uszkodzony jakiś wtryskiwacz (tak mi powiedzieli)..I teraz pytanie co z tym zrobić, bo nie zamierzam wymieniać pół auta płacąc gruby cash za samą diagnozę.. Czy ktoś może polecić sprawdzonego fachowca z okolic Śląska ??
A może sposobem jest wyprogramowanie drugiej sondy, żeby komp nie widział błędu ??

Ologt
24th-February-2018, 01:21
przy 0420 to ja bym prześwietlił sondy , jedź do ogarniętego gościa z kompem i niech sprawdzi sondy

lukasz32
25th-February-2018, 00:48
A gdyby tak podmienić sondy i tym sposobem sprawdzić ewentualnie ich usterkę? W G35 420-tka wyskakuje zwykle po demontażu katalizatorów i powiadają, ze należy wyłaczyć sondy consultem, bo w zasadzie służą one tylko do testowania katalizatorów.

Ologt
25th-February-2018, 02:32
Można by było tak zrobić i zobaczyć czy błąd nie przeżuci się na błąd p0430 . Tak jak Łukasz pisze można usunąć sondy programowo ,ja u siebie założyłem tulejki pod sondy po usunięciu katów ,koszt jakieś 25zł

Gdanio
25th-February-2018, 20:01
Można założyć emulatory na sondy lambda za katalizatorem , mam założone zdają egzamin

REFLEX
26th-February-2018, 14:39
Spróbuję Waszego pomysłu i jak znajdę kumatego gościa to wyłączę sondę przed drugim katem. Błąd po wykasowaniu pojawia się zawsze w 2 dniu...przypadek ?? Dlaczego nie załącza się np. godzinę po skasowaniu ?? Ologt - a gdzie takie tulejki mogę kupić ??

Gdanio
27th-February-2018, 21:10
emulatory wkręcasz w sondy lambda diagnostyczne są one za katalizatorem , emulatory kupujesz kontowe nie proste są dostępne na allegro 2szt 98zł oto nr.telefonu do gościa od którego ja brałem 692-202-904 / 504-605-360 powodzenia

libros55
1st-March-2018, 13:24
Hej. Moje infi stoi wlasnie w warsztacie u chlopcow od katalizatorow i niestety padl mi prawy katalizator. Wczesniej wywalalo mi czasem check engine ale sam gasl lub tylko mrugal. Palowalem wiec dalej ale z czasem zrobilo sie gorzej i w koncu osagi spadly tak ze jezdzilem max 160. Na szczescie mieli jakies od qx-a i od reki mi wymienia.

REFLEX
7th-March-2018, 10:38
GDanio - czy emulator kątowy do zamontowania to taki jak na foto ??10737

Ologt
7th-March-2018, 10:59
Ja mam proste założone , ale o coś takiego chodzi jak na zdjęciu pokazałeś

lukasz32
9th-March-2018, 02:44
Spróbuję Waszego pomysłu i jak znajdę kumatego gościa to wyłączę sondę przed drugim katem. Błąd po wykasowaniu pojawia się zawsze w 2 dniu...przypadek ?? Dlaczego nie załącza się np. godzinę po skasowaniu ?? Ologt - a gdzie takie tulejki mogę kupić ??


U mnie błąd 420 (po montażu downpipe) wyskakuje obecnie tak raz na 2 miesiące, ale jeżdżę ze 2-3 razy w tygodniu. Niemniej jednak kasuję go kabelkiem. Zastanawiałem się nad ponownym montażem katalizatorów, ale jednak przyjemność ze słuchania dźwięku silnika przy otwartych oknach wzięła górę ;-)

Gdanio
9th-March-2018, 22:24
nie na 100 procent ale tak

Ologt
13th-March-2018, 22:08
Niemniej jednak kasuję go kabelkiem.

kup sobie interfejs elm na BT ,na alli 9.99zł .Na telefon zainstaluj torque i żadnych kabelków nie będziesz potrzebował .U mnie jeździ na stałe w samochodzie i w każdej chwili może błąd wykasować ,przy okazji monitorujesz parametry silnika .

lukasz32
15th-March-2018, 22:03
kup sobie interfejs elm na BT ,na alli 9.99zł .Na telefon zainstaluj torque i żadnych kabelków nie będziesz potrzebował .U mnie jeździ na stałe w samochodzie i w każdej chwili może błąd wykasować ,przy okazji monitorujesz parametry silnika .

Zdaje się, ze mam za stary telefon. Niestety na nowszy, wpiz*u śledzący mnie sobie nie moge pozwolić ;)

Damian862
22nd-March-2018, 22:52
Witam, tez mam problem z katalizatorem, jestem ciekawy czy ogarneles temat

libros55
23rd-March-2018, 13:31
Ja niedawno wymienialem katalizator. Chyba mi zalozyli od nissana 350Z albo 370Z. Podobno sa identyczne.