Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: bledy silnika

  1. #1
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    WAWA
    Jeździ
    Q50, 2015, CZARNY
    Postów
    47
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 1 raz w 1 Poście

    Domyślnie bledy silnika

    Czesc
    Macie pomysla czym moge byc spowodowane bledy ?
    P0471 - EXHAUST PRESSURE SENSOR A /SG BS LVL 0-0F RNG/ZR AJST FLR/
    P0098 - INTAKE AIR TEMP SENSOR 2 B1 [CIRC SHORT TO BATT OR OPEN]

  2. #2
    FAN INFINITI - KLUBOWICZ Avatar zajac01
    Dołączył
    Apr 2014
    Mieszka w
    Sulejówek
    Jeździ
    INFINITI FX35 2004 RWD BiFuel 20''
    Postów
    510
    Podziękował
    31
    Otrzymał podziękowanie 35 raz/y

  3. #3
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    WAWA
    Jeździ
    Q50, 2015, CZARNY
    Postów
    47
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 1 raz w 1 Poście

    Domyślnie

    dzieki
    ponoc do DPF ale wyprogramowanie nic nie dalo.
    chyba ze mnie oszukują w warsztacie i wyprogramowanie im sie nie udalo.

    prosze poradźcie cos

  4. #4
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Apr 2016
    Mieszka w
    WRO
    Jeździ
    Q50 Hybrid
    Postów
    56
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 8 raz/y

    Domyślnie

    P0098 - Czujnik temperatury powietrza. Znajduje się w rurach za intercoolerem obok czujnika ciśnienia doładowania. Nie zapala lampki MIL. Obwód zwarty do plusa. Obstawiam że zwarcie w samym czujniku lub kablach doprowadzających.
    P0471 - Czujnik ciśnienia gazów wydechowych. Znajduje się obok DPF'a. Odczyt poza zakresem. Zapala lampkę MIL. Coś nie tak z czujnikiem, przewodami doprowadzającymi, albo z DPFem (np jego brak :P).

    Może jakiś szczurek Ci kable pogryzł?

    Pozdrawiam
    Wlaziu

  5. #5
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    WAWA
    Jeździ
    Q50, 2015, CZARNY
    Postów
    47
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 1 raz w 1 Poście

    Domyślnie

    czesc
    udalo sie z bledem p0471 to byl DPF /ECU zostalo przeprogramowane/
    Ale teraz mam blad p0500 macie pomysl co go powoduje ?

  6. #6
    Trochę już ogarniam
    Dołączył
    Sep 2016
    Mieszka w
    Łódź
    Jeździ
    M30d 2010 black
    Postów
    91
    Podziękował
    9
    Otrzymał podziękowanie 10 raz/y

  7. #7
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Apr 2016
    Mieszka w
    WRO
    Jeździ
    Q50 Hybrid
    Postów
    56
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 8 raz/y

    Domyślnie

    P0500: błąd sterownika silnika (ECM). Normalnie otrzymuje on prędkość z dwóch źródeł: sterownika układu kontroli trakcji (TCM) i z predkosciomierza i te dwie prędkości różnią się za bardzo. Jeśli predkosciomierz pokazuje ok i nie świeci się lampka od ABS/TCS to coś masz namieszane z komunikacją/kablami/Can busem.

    Radzę się tym zająć bo jako fail-safe ten kod aktywuje na stałe wentylator chłodnicy na 100% mocy. Szkoda paliwa i na dłuższą metę wentylatora.

    Pozdr.
    Wlaziu

  8. #8
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    WAWA
    Jeździ
    Q50, 2015, CZARNY
    Postów
    47
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 1 raz w 1 Poście

    Domyślnie

    ale masz pomysl czy to wiazka przy silniku?
    nie mam pomyslu jak do zlokalizowac gdzie moze byc problem?
    consult ale chinski blokuje sie na system call performing przy 92%.

    pojawiał mi sie blad u1000 i c1140

  9. #9
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Apr 2016
    Mieszka w
    WRO
    Jeździ
    Q50 Hybrid
    Postów
    56
    Podziękował
    0
    Otrzymał podziękowanie 8 raz/y

    Domyślnie

    Na ogół P0500 jest z jakimś innym kodem. C1140 to byś abs-u nawet nie miał. U 1000 to generalny brak komunikacji can z danym modułem. Dowolny moduł może to zgłosić. Obstawiam że żadny z tych kodów nie występuje obecnie.

    Bez podglądu danych podczas jazdy nie dojdzie co go boli. Jeśli nie ma innych kodów (zrób jazdę testowa nim je zczytasz) to coś masz chyba namieszane w samym module.

  10. #10
    Dopiero dołączylem
    Dołączył
    Jan 2018
    Mieszka w
    WAWA
    Jeździ
    Q50, 2015, CZARNY
    Postów
    47
    Podziękował
    2
    Otrzymał podziękowanie 1 raz w 1 Poście

    Domyślnie

    tak masz racje bo sa bledy ktore byly. Namieszane w module silnika?
    ostatni to p0500 ale po zwyklej jeździe tez nie wrocli. Natomiast po jezdzeniu 1h. Zgasiłem pod sklepem pojawił sie check engine, ale nie bylo żadnego kodu bledu /testowane bardziej uniwersalnym kompem nie consultem/
    masz moze pomysl co moze byc powodem ze nie moge programowac consultem /dlatego ze to chinczyk?/ bo jak kiedys pisalem przywrocilem ustawienia fabryczne w AV /w menu diagnostyki/ i nie moge zaprogramowac radia navi, brak czujnikow parkowania. /czy mam probowac wymieniac modul av na inny/
    powodem moze byc u1000 ktory sie pojawial? czy jakis modul ? czy slynne w opisach w necie polaczenie z masa?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. G35 vq35hr dwa bledy
    By Kubus1616 in forum Generalne Informacje i Pytania
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 5th-April-2018, 23:37
  2. Wodorowanie silnika
    By Kanios in forum Infiniti - dyskusje i wątki ogólne
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26th-September-2017, 09:54
  3. stukot z silnika
    By sabi82 in forum VQ35DE - V6
    Odpowiedzi: 70
    Ostatni post / autor: 24th-May-2017, 21:44
  4. Rozruch silnika
    By BAJZEL in forum Audio & Elektronika
    Odpowiedzi: 131
    Ostatni post / autor: 13th-November-2016, 22:49
  5. Bledy
    By MISWRO in forum FX/QX
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 10th-August-2015, 17:11

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •