Zobacz pe?n? wersj? : FX35 2007r - opinia przed zakupem
figo89
28th-March-2021, 01:17
Witam wszystkich. Na forum jestem dopiero od 3 dni, ponieważ planuję zakup Infiniti FX35. Konkretnie chodzi o ten egzemplarz:
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-fx-rezerwacja-piekne-infiniti-fx-35-ID6DHVTx.html#69ca7ba721
Sprzedawca twierdzi, że 3 lata temu kupił go od kogoś z forum. Stąd moje pytanie, czy ktoś kojarzy ten samochód, może jest tu poprzedni właściciel, chętnie poznam historię i jakieś opinie na temat tego konkretnego autka. Sprzedawca wydaję się uczciwy i widać, że trochę w niego zainwestował. Na desce jednak wyskoczył CHECK ENGINE, po podpięciu pod komputer wskazuje błąd P0305 (Wypadanie zapłonu 5 cylinder). Znalazłem na forum post, w którym wyskakiwał u kogoś podobny błąd z tą różnicą, że na innym cylindrze. W tamtym przypadku okazało się, że była to cewka. Mam nadzieję, że i w tym wypadku będzie podobnie. Co jeszcze mogłoby wskazywać taki błąd i jaki mógłby być maksymalny koszt usunięcia usterki zakładając najgorszy scenariusz? Dodam, że podczas jazdy silnik pracował równo, nie szarpał, nie było czuć spadku mocy, nie falował na obrotach, przynajmniej na ciepłym silniku. Sprzedający twierdzi, że samochód tydzień stał nieodpalany. Czy to mogło mieć jakiś wpływ? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję ;)
lukasz32
28th-March-2021, 04:16
Jak widzę taki błąd to przychodzi mi na myśl LPG i powolutku zbliżający się np koniec gniazd, niech mnie ktoś poprawi jeśli sie mylę. Trzeba zamienić miejscami cewki i sprawdzić. Może tylko regulacja albo świeca. Stanie miałoby wpływ na taki błąd, ale z otwartą maską na deszczu ;)
tiger456
28th-March-2021, 21:13
Siemano, jestem na 99% pewny, że to byłe auto mojego kolegi, z którym osobiście jeździłem je kupować. 4 lata temu był w stanie absolutnie idealnym. Nie było mowy o żadnych błędach, silnik, skrzynia, blacharka była perfekt. Jednak 4 ostatnie lata mogły dużo zmienić ;)
figo89
28th-March-2021, 23:37
tiger456 dzięki za informację na chwilę obecną, jeżeli chodzi o blacharkę, to malowane były tylne błotniki, jak twierdzi sprzedawca ze względu na korozję i na mierniku wyszła też delikatnie grubsza warstwa lakieru na prawych drzwiach przód i tył ale to wskazuje raczej na obcierkę, tym bardziej, że felgi też są przetarte z prawej strony. Ogólnie widać, że autko jak na swój wiek to w dobrym stanie, zadbane, tylko ten błąd mnie trochę niepokoi. Z drugiej strony myślę, że jeżeli byłaby to poważniejsza awaria to w jakiś sposób objawiało by się to na pracy silnika, np nierówną pracą lub utratą mocy. Najlepiej byłoby pomierzyć kompresję na cylindrach, czy wszędzie jest takie samo ciśnienie, tylko nie wiem jak z dojściem do świec, żeby na miejscu w miarę szybko to sprawdzić. Może ktoś podpowie czy da się to sprawnie zrobić?
lukasz32
29th-March-2021, 00:01
tiger456 dzięki za informację na chwilę obecną, jeżeli chodzi o blacharkę, to malowane były tylne błotniki, jak twierdzi sprzedawca ze względu na korozję i na mierniku wyszła też delikatnie grubsza warstwa lakieru na prawych drzwiach przód i tył ale to wskazuje raczej na obcierkę, tym bardziej, że felgi też są przetarte z prawej strony. Ogólnie widać, że autko jak na swój wiek to w dobrym stanie, zadbane, tylko ten błąd mnie trochę niepokoi. Z drugiej strony myślę, że jeżeli byłaby to poważniejsza awaria to w jakiś sposób objawiało by się to na pracy silnika, np nierówną pracą lub utratą mocy. Najlepiej byłoby pomierzyć kompresję na cylindrach, czy wszędzie jest takie samo ciśnienie, tylko nie wiem jak z dojściem do świec, żeby na miejscu w miarę szybko to sprawdzić. Może ktoś podpowie czy da się to sprawnie zrobić?
Wymieniałem tam świece raz, trzeba zdjąc cały kolektor dolotowy, dla mnie to było dość czasochłonne, innego wyjścia nie znam. Kolektor jest z dwóch części góra i dół. Nie wolno ręcznie ruszać blaszką przepustnicy.
maruss84
29th-March-2021, 01:45
Witam wszystkich. Na forum jestem dopiero od 3 dni, ponieważ planuję zakup Infiniti FX35. Konkretnie chodzi o ten egzemplarz:
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-fx-rezerwacja-piekne-infiniti-fx-35-ID6DHVTx.html#69ca7ba721
Sprzedawca twierdzi, że 3 lata temu kupił go od kogoś z forum. Stąd moje pytanie, czy ktoś kojarzy ten samochód, może jest tu poprzedni właściciel, chętnie poznam historię i jakieś opinie na temat tego konkretnego autka. Sprzedawca wydaję się uczciwy i widać, że trochę w niego zainwestował. Na desce jednak wyskoczył CHECK ENGINE, po podpięciu pod komputer wskazuje błąd P0305 (Wypadanie zapłonu 5 cylinder). Znalazłem na forum post, w którym wyskakiwał u kogoś podobny błąd z tą różnicą, że na innym cylindrze. W tamtym przypadku okazało się, że była to cewka. Mam nadzieję, że i w tym wypadku będzie podobnie. Co jeszcze mogłoby wskazywać taki błąd i jaki mógłby być maksymalny koszt usunięcia usterki zakładając najgorszy scenariusz? Dodam, że podczas jazdy silnik pracował równo, nie szarpał, nie było czuć spadku mocy, nie falował na obrotach, przynajmniej na ciepłym silniku. Sprzedający twierdzi, że samochód tydzień stał nieodpalany. Czy to mogło mieć jakiś wpływ? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję ;)
Wypadanie zapłonu może być z różnych powodów, świeca, cewka lub uszczelka pod głowica. U kumpla w Fordzie zaczął wypadać zapłon, ale tez auto kiepsko odpalało na zimnym. Wymiana świec nic nie dała, zamiana cewek pokazała, że cewki są OK i, że problem występuje dalej. Kolejno zrobiliśmy test spalin w układzie chłodzenia no i niestety wyszło. Walnięta była uszczelka pd głowicą. Następnie okazało się, że sama głowica jest dodatkowo pęknięta. nie dało się jej pospawać, ale koszt nowej z identycnym numerem 1200 pln :) okazja na allegro :). Sprawdzona, zamontowana i auto śmiga elegancko.
U niego Ford źle odpalał bo po dłuższym postoju woda zbierała się na cylindrze i zalewała świecę. Po nocnym postoju, suto po rozruchu telepało przez kilkanaście sekund i wszystko się normowało.
U kumpla prawdopodobnie przyczyną było przegrzanie silnika jak stał bez płynu chłodniczego.
lukasz32
29th-March-2021, 01:58
woda zbierała się na cylindrze i zalewała świecę
Pierwszy raz jak rozbierałem silnik to właśnie miałem ten sam problem. To były czasy kiedy latało się na LPG regularnie do odcięcia i wydmuchało uszczelkę. W sumie 2 razy ;) Tu by wypadało kamerę wpuscić na zimnym motorze.
15225
tiger456
29th-March-2021, 12:20
Zeby pomierzyć kompresje nalezaloby zdjac kolektor dolotowy, chociaż swiece osobiście wymienialem bez jego zdejmowania, ale trzeba bylo się troche nagimnastykowac bo robilem to na aucie gdzie były przewody lpg przy cewkach. Ogolnie pracochlonne i nie wiem czy wlasciciel na to pozwoli :)
Gdanio
30th-March-2021, 20:33
Wymieniałem tam świece raz, trzeba zdjąc cały kolektor dolotowy, dla mnie to było dość czasochłonne, innego wyjścia nie znam. Kolektor jest z dwóch części góra i dół. Nie wolno ręcznie ruszać blaszką przepustnicy.
Ja u siebie wymieniłem świece bez śćiągania kolektora .Taki farcik :)
Gdanio
30th-March-2021, 20:37
Zamień cewkę z innym cylindrem skasuj błąd zrób jazdę i czekaj na błąd . Jak wyskoczy na innym cylindrze to znaczy że cewka , jak nie to sprawdzisz świece
lukasz32
30th-March-2021, 21:44
Ja u siebie wymieniłem świece bez śćiągania kolektora .Taki farcik :)
Montowałem od razu spacer i mrev-2, więc to mnie usprawiedliwia :P :D
Gdanio
31st-March-2021, 20:30
Montowałem od razu spacer i mrev-2, więc to mnie usprawiedliwia :P :D
Oczywiście bez gadania :amen: