Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Białe M37s

meloniasty88
28th-March-2021, 20:55
Witam. Czy ktoś zna to auto? ponad pół roku temu było wystawiane i nie sprzedane. Dzis znowu się pojawilo. Z tego co wiem z rozmowy telefonicznej to: salon polska, drugi właściciel (posiada auto 6lat) do 140kilku tys km serwis ASO, wymiany olejów max co 15000 lecz nie wie jaki olej dokładnie był wlewany, wnętrze mega zadbane., Właściciel twierdzi że nie miał żadnych awarii podczas użytkowania.
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-m-infiniti-m37-s-premium-polski-salon-ID6DIALi.html

lukasz32
29th-March-2021, 00:07
Wygląda fajnie, ale uwaga, kolega z forum kupił rok temu podobne, również było długo w jednych rękach, co ciekawe białe z podobnym przebiegiem ;) , i na start zostawił w warsztacie chyba 13k - rozrząd i byc może zrobił magistralę olejową, nie jestem pewien. W każdym razie z 63 zrobiło się po rejestracji chyba 80 ;) Weź to pod uwagę.
Cena pewnie do negocjacji, wiec za 60 to świetne auto, i do tego bardzo ładne, w najlepszym wg mnie kolorze :)

meloniasty88
29th-March-2021, 09:12
Dzięki Łukasz. Temat magistrali znam, właściciel niestety nie,takze na pewno nie robił. Tego trochę się obawiam, bo zapewne mało fachowców którzy by to zrobili. Jeśli chodzi o rozrząd to powinno być go słychać,gdyby było coś nie tak? Generalnie szukam infiniti od dwóch lat, chce wygodne auto na autostradę które będzie w miarę pakowne, nie wspomnę o wyglądzie, który przykuwa wzrok nie jednego posiadacza niemieckiej nudnej motoryzacji. Myślałem o dieslu ale całe moje motoryzacyjne życie to benzyna. Jak to jest z tym silnikiem 3.7? Ile km to przeżyje zakładając że wymiana oleju w moich rękach to 8-10tys km max. Skrzynia jatco?jeździłem ZF i miałem dużo przygód, także wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie.

wlaziu
29th-March-2021, 12:21
"nie wie jaki olej dokładnie był wlewany..."
Ja bym podrążył temat. Bo dla mnie taki tekst=ja tym tylko jeździłem i nic więcej nie robiłem. Kiedy zmieniany? Gdzie? 5W-30 czy 5W-40.
Co do autostrady popatrz na przełożenia w skrzyni. O ile się orientuję 3.7 ma krótką skrzynie i o wiele lepszym połykaczem kilometrów jest hybryda lub 2.2d.

Skrzynie klasyczne od JATCO (5b i 7b) to jedne z najbardziej pancernych skrzyń. Robią po pół miliona km bez przeglądu. Natomiast skrzynie CVT od JATCO są jednymi z najbardziej awaryjnych i potrafią się posypać już po 30 tys.

meloniasty88
29th-March-2021, 13:10
hybryda odpada-za mały kufer, 2.2 diesel za słaby, a jak to jest z tym 3.0 dieslem v9x? W internecie mało opinii.

slepy62
29th-March-2021, 13:14
Co do autostrady popatrz na przełożenia w skrzyni. O ile się orientuję 3.7 ma krótką skrzynie (?)i o wiele lepszym połykaczem kilometrów jest hybryda lub 2.2d.

Skrzynie klasyczne od JATCO (5b i 7b) to jedne z najbardziej pancernych skrzyń. Robią po pół miliona km bez przeglądu. Natomiast skrzynie CVT od JATCO są jednymi z najbardziej awaryjnych i potrafią się posypać już po 30 tys.

M37 ma standardową skrzynię JATCO 7AT - taką samą jak wszystkie modele 2 generacji z silnikami V6 / V8

lukasz32
29th-March-2021, 13:41
M37 ma standardową skrzynię JATCO 7AT - taką samą jak wszystkie modele 2 generacji z silnikami V6 / V8

Irku ale w fx50 było krótsze przełożenie główne o jakieś 20% od m56. Np dwójka ~88kmh vs ~108kmh przy odcięciu 6800. Czwórka już ~195 vs ~250.

Jak to jest z tym silnikiem 3.7? Ile km to przeżyje

Kolega poczyta o "magistrali olejowej" - trzeba wymienić uszczelkę wartą przysłowiowe 100zł ale dostać się do niej to już powiedzmy 2000, są filmy na YT jak to zrobić, druga sprawa o której się nie mówi to pył z katalizatorów rysujący gładzie cylindrów - wada infi, szerzej na ten temat na stronach z USA, u nas cisza -trzeba wyrzucić katy ;), trzecia związana z tym olejem, to zdaje się mała pojemność układu olejowego ~4L i wrażliwość silnika na tenże 5w30, musi być 40 lub 50. Porządny remont to chyba do 15k i czasami się zdarza, ale chyba równie rzadko jak w starych hondach. To chyba wszystko co jest mi wiadomo o tym silniku, ja miałem 3,5. Auto fajne, z dobrych rąk brać.

meloniasty88
29th-March-2021, 14:54
Podsumowując. Zrobić magistralę,wyciąć katy i lać dobry olej?5w40 lub w50? Jeździłem BMW z m54 kilka ładnych lat poza braniem oleju z silnikiem nic się nie działo.. teraz na codzien jeżdżę honda żony z silnikiem k20 na zegarze 200 tyś i nic się nie dzieje od 10 lat poza eksploatacja. wiem że do vq37 daje się dystans pod miskę dzięki czemu mamy litr oleju więcej w obiegu. Kolega coobcio podobni to ogarnia jak i zresztą większość rzeczy..

Maxx
29th-March-2021, 16:06
wiem że do vq37 daje się dystans pod miskę dzięki czemu mamy litr oleju więcej w obiegu. Kolega coobcio podobni to ogarnia jak i zresztą większość rzeczy..

masz 2 rozwiązania , ja mam to drugie:

1 dystans miski z przedłuzka dla "smoka"
https://www.z1motorsports.com/z1-products/z1-motorsports/z1-vq-hr-vhr-oil-pan-spacer-p-8184.html

2 powiększona miska z radiatorem
https://conceptzperformance.com/greddy-high-capacity-aluminum-oil-pan-vq35hr-vq37vhr-nissan-350z-370z-infiniti-g35-g37-q40-q50-q60-13525904_p_13595.php

Coobcio ma spacery , greddy trzeba sprowadzać

Auto ładne , szkoda że silnik w wersji przedliftowej i wypadałoby robić magistrale . EWENTUALNIE zrobić pomiar ciśnienia oleju i kompresji na cylindrach - jesli wyjdzie wzorowo to mozesz wlać 0-40 lub 5-40 i bardzo uważać z obrotami (max 2500 RPM) gdy olej jest zimny bo te stare uszczelki magistrali padały podczas pałowania gdy olej ma jeszcze wysoką lepkość i generuje wysokie ciśnienie

meloniasty88
29th-March-2021, 16:28
Ile orientacyjnie kosztuje robocizna wymiany magistrali i jak to trwa czasowo? Obejdzie się bez wyciągania silnika?

wlaziu
29th-March-2021, 17:14
Za duży skrót myślowy... Skrzynie v6/v8 mają te same przełożenia, przełożenie główne w dyfrze jest inne.
V8 ma skrzynię o wzmocnionych tarczkach (600nm vs 400nm), podobnie hybryda.
Silniki od Merca mają 7gtronic i spory zapas momentu, więc też nic się nie dzieje. Merc je spokojnie łączy ze swoimi v6.
V8 ma długie przełożenie, takie samo jak w hybrydzie, ale występuje tylko w wersji USA. Koszty użytkowania... V8, ale do ogarnięcia.
3.0d ma krótkie przełożenie i nie ma zbyt dobrych opinii. Ekonomia, czy kultura pracy też nie powala Zaadaptowany z Renault Espace/Laguny obrócony i przystosowany do wzdłużnej pracy. 3.7 jest lepsze praktycznie w każdym aspekcie.
Osobiście uważam że na duże, częste przebiegi autostradowe z prędkością na poziomie 160-180 km/h najlepsze będą 2,2d lub V8. Hybryda jest uniwersalna wszędzie się sprawdzi. Na miasto 3,7 lub jeśli rozważasz również q50 to 2.0t. Jeśli jeździsz zgodnie z przepisami (130-140 km/h) to każdy motor się sprawdzi.

lukasz32
29th-March-2021, 17:26
Podsumowując. Zrobić magistralę,wyciąć katy i lać dobry olej?5w40 lub w50? Jeździłem BMW z m54 kilka ładnych lat poza braniem oleju z silnikiem nic się nie działo.. teraz na codzien jeżdżę honda żony z silnikiem k20 na zegarze 200 tyś i nic się nie dzieje od 10 lat poza eksploatacja. wiem że do vq37 daje się dystans pod miskę dzięki czemu mamy litr oleju więcej w obiegu. Kolega coobcio podobni to ogarnia jak i zresztą większość rzeczy..

Z tymi katami to jest tak, że w PL się o tym pyleniu nie mówi a na grupach fb też cisza w temacie "decatów", raczej dostaniesz info że to druciarstwo, bo tam poklask ma ten, kto powiesi droższy wydech, znaczy nawet nie sam, bo pojęcie mają o trzepaniu dywaników i szamponach najwyżej, kompletna paranoja. Oczywiście ja bym je wywalił na start, bo zawsze tak robie. Do tego y-pipe i przeróbka kolektora dolotowego czy jakieś wkładki kn i strojenie, skoro juz u coobcia będziesz i 350km będzie. Zresztą on Ci dokładnie powie co zrobić. Odcinka jest wyżej, skrzynię chyba przyspieszał i zgłaszano niższe spalanie. A magistrala być może około 3000zł.

lukasz32
29th-March-2021, 17:35
Koszty użytkowania... V8

U mnie to wyglądało tak: OC 400zł (axa-usa), spalanie 13,5 w cyklu mieszanym, brak awarii. Rozrządy po akcji serwisowej, ubytek oleju jakiś niezauważalny. Moment po wydechu blisko 600. Ale kompletnie niedostępny w Polsce.

5.6 mozna powiedzieć ze lepsze od 5.0 pod każdym względem ale na wtrysku.

15228

docent
29th-March-2021, 18:06
............. 3.0d ma krótkie przełożenie i nie ma zbyt dobrych opinii. Ekonomia, czy kultura pracy też nie powala Zaadaptowany z Renault Espace/Laguny obrócony i przystosowany do wzdłużnej pracy.

Jestem użytkownikiem M30dS oraz QX70 3.0d. I złego słowa, o tych jednostkach napędowych, nie powiem.

Zła opinia dotyczy raczej silników montowanych w Renault, niż w Infiniti. Forum śledzę od sześciu lat i nie natrafiłem (może mało szukałem) na posty o uszkodzonym silniku V9X.

M'kę bezawaryjnie użytkuję sześć lat i na trasę nie wyobrażam sobie lepszego auta. Co do ekonomii, to jeżdżąc przepisowo poza miastem spalanie na poziomie 6,0 l, na autostradzie max 7,0 l (2000 obr./min = 130 km/h).

Co do kultury pracy, to w M'ce w porównaniu do QX 70, silnik pracuje jakby go nie było (dużo ciszej, mniejsze drgania).

Także z mojego punktu widzenia nie demonizował bym jednostki V9X.

PS

Ale może w moim przypadku to jest tak, że tak się ma jak się dba.

"meloniasty88" jeżeli będziesz w okolicach Radomia, możesz do mnie podjechać i samemu sprawdzić jak M30dS jeździ.

Maxx
29th-March-2021, 18:31
Ile orientacyjnie kosztuje robocizna wymiany magistrali i jak to trwa czasowo? Obejdzie się bez wyciągania silnika?

podobno da się zrobic bez wyjmowania ale jest ciężko bo trzeba odkrecić koło pasowe z wału które jest mocno dokręcone
na filmikach Kuby mozna zobaczyć z jakim pneumatykiem podchodzi ...
Auto ma 180tys km i gdyby ktos pałował na zimnym to juz powinno sie zatrzeć , przed podjęciem decyzji o zakupie trzeba zrobić pomiar ciśnienia oleju i najlepiej jeszcze kompresji ( o ile właściciel pozwoli ) . Jak wyjdzie OK i jeździsz spokojnie to nie martwiłbym się na zapas i kupił bo auto jest ładne .
Jak kupowałem zetkę to zaraz po przeglądzie przedzakupowym (na mój koszt ) zapłaciłem właścicielowi i pojechałem :)

meloniasty88
29th-March-2021, 19:19
Jestem użytkownikiem M30dS oraz QX70 3.0d. I złego słowa, o tych jednostkach napędowych, nie powiem.

Zła opinia dotyczy raczej silników montowanych w Renault, niż w Infiniti. Forum śledzę od sześciu lat i nie natrafiłem (może mało szukałem) na posty o uszkodzonym silniku V9X.

M'kę bezawaryjnie użytkuję sześć lat i na trasę nie wyobrażam sobie lepszego auta. Co do ekonomii, to jeżdżąc przepisowo poza miastem spalanie na poziomie 6,0 l, na autostradzie max 7,0 l (2000 obr./min = 130 km/h).

Co do kultury pracy, to w M'ce w porównaniu do QX 70, silnik pracuje jakby go nie było (dużo ciszej, mniejsze drgania).

Także z mojego punktu widzenia nie demonizował bym jednostki V9X.

PS

Ale może w moim przypadku to jest tak, że tak się ma jak się dba.

"meloniasty88" jeżeli będziesz w okolicach Radomia, możesz do mnie podjechać i samemu sprawdzić jak M30dS jeździ.

Docent obserwuje twoja aukcje od kilku tygodni,po zdjęciach widać że auto mega zadbane, jutro chce się umówić z gościem na oględziny białej emki, zobaczyć na jakim poziomie mechanicznym jest klient, posprawdzac książkę itd. może się okazać że pojawię się w Radomiu na oględzinach Twojego Diesla.:)

meloniasty88
29th-March-2021, 19:21
podobno da się zrobic bez wyjmowania ale jest ciężko bo trzeba odkrecić koło pasowe z wału które jest mocno dokręcone
na filmikach Kuby mozna zobaczyć z jakim pneumatykiem podchodzi ...
Auto ma 180tys km i gdyby ktos pałował na zimnym to juz powinno sie zatrzeć , przed podjęciem decyzji o zakupie trzeba zrobić pomiar ciśnienia oleju i najlepiej jeszcze kompresji ( o ile właściciel pozwoli ) . Jak wyjdzie OK i jeździsz spokojnie to nie martwiłbym się na zapas i kupił bo auto jest ładne .
Jak kupowałem zetkę to zaraz po przeglądzie przedzakupowym (na mój koszt ) zapłaciłem właścicielowi i pojechałem :)
Jakie powinny być właściwe (dopuszczalne) ciśnienia w tym silniku?

meloniasty88
29th-March-2021, 19:25
A znacie te emki? Może ktoś z forum ma?
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-m-37s-salon-pl-full-opcja-ID6DCLJb.html

https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-m-infiniti-m37s-premium-320km-dorzucam-20-felgi-z-letnimi-oponami-ID6DxXBL.html

docent
29th-March-2021, 20:22
Docent obserwuje twoja aukcje od kilku tygodni,po zdjęciach widać że auto mega zadbane, jutro chce się umówić z gościem na oględziny białej emki, zobaczyć na jakim poziomie mechanicznym jest klient, posprawdzac książkę itd. może się okazać że pojawię się w Radomiu na oględzinach Twojego Diesla.:)

Moja M'ka jest do sprzedania, tylko do momentu sprzedaży QX70. Jak sprzedam najpierw SUV'a (ogłoszenie na otomoto poszło wczoraj), M'ka zostaje w domu.

Maxx
29th-March-2021, 21:44
Jakie powinny być właściwe (dopuszczalne) ciśnienia w tym silniku?

z manuala 370z :

Engine Oil Pressure INFOID:0000000007623836
Unit: kPa (kg/cm2, psi)
Engine speed Approximate discharge pressure*
Idle speed More than 98 (1.0, 14)
2,000 rpm More than 294 (3.0, 43)
*: Engine oil temperature at 80°C (176°F)

Silnik w Mce jest chyba ten sam , sprawdź https://www.nicoclub.com/infiniti-service-manuals plik LU.pdf

dane katalogowe dotyczą oleju wlewanego w fabryce czyli 5w30 , na 0w40 będą wyższe o 5w50 nie wspominając
zapytaj co jest wlane ...

https://www.youtube.com/watch?v=O4XnlTUaVxs
10:50 , pomiar na oleju 0w20

lukasz32
30th-March-2021, 00:25
A znacie te emki? Może ktoś z forum ma?
https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-m-37s-salon-pl-full-opcja-ID6DCLJb.html

https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-m-infiniti-m37s-premium-320km-dorzucam-20-felgi-z-letnimi-oponami-ID6DxXBL.html

Ja Ci powiem, że najlepiej utrzymane w stanie salonowym jest auto Docenta, później to na gwincie ale wisi już dobre pół roku bo cena za wysoka i ten biały naprawdę fajnie wygląda ale nie wiadomo co tam się z nim działo, nie jest to auto forumowe, a forumowe to powiedzmy że pewne, ja ostatnie 5 aut miałem z forum. Jeśli jest z Zamościa to Tiger456 powinien go znać bo to jego miasto, napisz do niego. Czarnych i ciemnych nie lubię, bo ciągle są brudne i porysowane, a mam dwa ciemne.

meloniasty88
30th-March-2021, 19:30
Panowie bylem, oglądałem. Poza przednim zderzakiem wszystko oryginał, kilka odprysków od kamieni. Tarcze klocki przód nowe, tył w dobrym stanie, nic nie stuka nie puka, żadnych błędów na desce, silnik chodzi cicho i równo, choć dojeżdżając do ronda obserwowałem obrotomierz i schodząc z biegów wydawało mi się że delikatnie faluje obrotami przy 1000rpm. Nie wiem może mam paranoje po dwóch remontach ZF. pod maską brudno tzn. charakterystyczny nalot na kielichach jakieś tam blaszki, uchwyty w rudej ale to chyba Standard. Olej jaki wlewał właściciel to 5w40 Shell wymieniany co 15tys., Przejechał autem około 60kilka tys km przez 6lat, nic w nim nie naprawiał tylko serwisował..generalnie auto w tym kolorze to petarda. Muszę się jeszcze zgadać z docentem i podjechać do niego przejechać się dieslem dla porównania.