Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Hak holowniczy chowany

smarc
21st-May-2021, 17:21
Czy EX 37 z lat 2007 - 2011 roku posiadały homologację na hak holowniczy. Przedstawicielka firmy Brink powiedziała, że dostępne są haki holownicze do Infiniti EX od 2012 roku. A może ktoś już montował w swoim aucie z tego przedziału rocznikowego, proszę o informacje.

Mateusz ex37
21st-May-2021, 19:43
Cześć. Ja u siebie montowałem Hak Steinhof. ( kupiłem na allegro. Tam pisze, że pasuje do wersji od 2012 ale u mnie w aucie z 2008 roku pasował) Zrobiłem to samodzielnie. Nie było problemu ani u diagnosty ani w urzędzie. Natomiast W EX37 (2008) po zamontowaniu Haka musiałem się pożegnać ze środkową lampą przeciwmgielną. Hak zawadza o wnętrze lampy za zderzakiem. Musiałem przeciąć. Z zewnątrz nic nie widać bo klosz lampy zostaje ale już nie świeci. Diagnosta widzi, że tak jest i nie robi problemu. Podczas montażu bałem się że na nierównościach tłumik może się kołysać i uderzać o hak ale nic takiego nie ma miejsca.

smarc
22nd-May-2021, 09:34
Cześć, dziękuje za informacje. Również rozważam hak tej firmy. W nawiązaniu do mojego pierwszego posta dotyczącego homologacji - otrzymałem wiadomość, że auto takową posiada. Finalnie jednak rozważam hak chowany Brink-a - gdzie prawdopodobnie nie ma ingerencji w zderzak i lampę p/mgielną.

smarc
24th-May-2021, 13:57
Cześć. Ja u siebie montowałem Hak Steinhof. ( kupiłem na allegro. Tam pisze, że pasuje do wersji od 2012 ale u mnie w aucie z 2008 roku pasował) Zrobiłem to samodzielnie. Nie było problemu ani u diagnosty ani w urzędzie. Natomiast W EX37 (2008) po zamontowaniu Haka musiałem się pożegnać ze środkową lampą przeciwmgielną. Hak zawadza o wnętrze lampy za zderzakiem. Musiałem przeciąć. Z zewnątrz nic nie widać bo klosz lampy zostaje ale już nie świeci. Diagnosta widzi, że tak jest i nie robi problemu. Podczas montażu bałem się że na nierównościach tłumik może się kołysać i uderzać o hak ale nic takiego nie ma miejsca.

Cześć Mateusz,
Zdecydowałem się jednak na hak wypinany/chowany Steinhof do modeli EX po 2012 roku - to prawdopodobnie taki jaki Ty montowałeś. Proszę o informacje odnośnie instalacji elektrycznej tz;
- czy instalacja elektryczna jest na CAN-ie?
- czy trzeba ciągnąć przewody od lamp i akumulatora?
- czy masz gniazdko 7 pinowe?
- czy też może jest gdzieś tajemnicza wiązka/gniazdko/wtyczka, gdzie można się podpiąć?.
- czy instalację robiłeś sam?
Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam Marek

https://taniehaki.pl/6632-cart_default/hak-wypinany-modul-infinity-ex30-ex37-od-2012.jpg https://taniehaki.pl/6629-cart_default/hak-wypinany-modul-infinity-ex30-ex37-od-2012.jpg https://taniehaki.pl/6631-cart_default/hak-wypinany-modul-infinity-ex30-ex37-od-2012.jpg

Mateusz ex37
27th-May-2021, 18:44
Cześć.
- czy instalacja elektryczna jest na CAN-ie?
Masz na myśli, że wszystko na dwóch kablach? Niestety nie, jest cała masa kabelków pod boczkami.
- czy trzeba ciągnąć przewody od lamp i akumulatora?
Wpiąłem się w wiązkę idącą do lamp, głównie zasilanie podciągnąłem z gniazda zapalniczki 120W
- czy masz gniazdko 7 pinowe?
Tak korzystam z gniazda 7 pinowego
- czy też może jest gdzieś tajemnicza wiązka/gniazdko/wtyczka, gdzie można się podpiąć?.
Nie znalazłem takowej.
- czy instalację robiłeś sam?
Tak instalację robiłem samodzielnie.

To co mogę dodać to musisz mieć moduł haka bo inaczej auto będzie wywalało błąd.
I kup solidne gniazdo. To co dodają w zestawie to badziew siódmej potęgi.

smarc
29th-May-2021, 11:09
Bardzo Ci dziękuję za pomoc i cenne informacje.