Zobacz pe?n? wersj? : TPMS miga
TomekL
4th-July-2021, 12:08
Witam.
Proszę o wyrozumiałość ponieważ temat pewnie wielokrotnie opisany lecz nie mogę sobie tego całkowicie ułożyć w głowie a muszę to zrobić zanim się do tego zabiorę. Wczoraj odebrałem samochód z warsztatu z montazu instalacji gazowej i zobaczyłem iż świeci sie TPMS myślałem ze po prostu trzeba dopompować powietrza. Okazało się iż czujnik po stronie pasażera FR nie pokazuje ciśnienia pozostałe mają 2,25kpa wiec ok ( koła 18cali). Nie wiem czy to ewidentnie uszkodzony czujnik czy bateria czy tylko trzeba przeprowadzić reset. Chce jak najszybciej usunąć ten problem. Chciałem to zrobić następująco:
Pierwsze raczej reset ale nie wiem dokładnie jak to zrobić. Proszę mnie porpawić:
- odpowiednio ustawić ciśnienie w kołach ( własnie jakie w tym modelu i tych kołach)
- znaleść wtyczke obok OBD ( biała z jednym kabelkiem) wsadzic w nią spinacz
- załączyć zapłon
- 6 razy stuknąć spinaczem ( ale o co ) i co powinno sie wtedy stać z lampką TPMS
- póżniej jazda idopuki nie zgaśnie lampka
- dopompować koła do 2,3 kpa
Co jesli to nie pomoże ?
wymiana bateri czy wymiana czujnika i pozniej powtórka z tego resetu?
prosze o pomoc
Pozdrawiam
TomekL
7th-July-2021, 22:38
Witam.
Proszę o wyrozumiałość ponieważ temat pewnie wielokrotnie opisany lecz nie mogę sobie tego całkowicie ułożyć w głowie a muszę to zrobić zanim się do tego zabiorę. Wczoraj odebrałem samochód z warsztatu z montazu instalacji gazowej i zobaczyłem iż świeci sie TPMS myślałem ze po prostu trzeba dopompować powietrza. Okazało się iż czujnik po stronie pasażera FR nie pokazuje ciśnienia pozostałe mają 2,25kpa wiec ok ( koła 18cali). Nie wiem czy to ewidentnie uszkodzony czujnik czy bateria czy tylko trzeba przeprowadzić reset. Chce jak najszybciej usunąć ten problem. Chciałem to zrobić następująco:
Pierwsze raczej reset ale nie wiem dokładnie jak to zrobić. Proszę mnie porpawić:
- odpowiednio ustawić ciśnienie w kołach ( własnie jakie w tym modelu i tych kołach)
- znaleść wtyczke obok OBD ( biała z jednym kabelkiem) wsadzic w nią spinacz
- załączyć zapłon
- 6 razy stuknąć spinaczem ( ale o co ) i co powinno sie wtedy stać z lampką TPMS
- póżniej jazda idopuki nie zgaśnie lampka
- dopompować koła do 2,3 kpa
Co jesli to nie pomoże ?
wymiana bateri czy wymiana czujnika i pozniej powtórka z tego resetu?
prosze o pomoc
Pozdrawiam
Panowie w serwisie oponiarskim odpowiednim narzędziem diagnostycznym sprawdziłem,że czujniki są dobre. Nawet po przełożeniu kół i przeprowadzeniu adaptacji nie czyta tego samego koła FL. Wychodzi na to że problem jest nie z nadajnikiem tylko z odbiornikiem. Podejrzewam antenę. Z tego co udało mi sie znajeżc w internecie są 4 anteny do każdego koła osobna. Mam nadzieję ze podczas instalacji instalacji gazu przypadkowo zostało coś naruszone lub wypięte. Chodz szanuje ten zakład który mi juz nie pierwsze auto "gazował" niestety nie poczuwają sie do odpowiedzialności wiec pozostałem sam z problemem. Czy ktokolwiek wie gdzie są ulokowane te anteny? zaczne od tego. Moduł jest za schowkiem pasażera i myślę jakby on był uszkodzony to nie było by połączenia z żadnym czujnikiem.
Ponawiam prośbę o pomoc
https://www.nicoclub.com/infiniti-service-manuals
poszukiwania nalezy zaczac od pliku strona 7
https://www.nicoclub.com/service-manual?fsm_download=QX70/2014/WT.pdf#page7 (https://www.nicoclub.com/service-manual?fsm_download=QX70/2014/WT.pdf#page14)
w tych manualach gdzies musi byc info gdzie przebiegaja kable do anten
edit
schemat instalacji
https://www.nicoclub.com/service-manual?fsm_download=QX70/2014/PG.pdf#page6
The BCM reads the air pressure signal received by the remote keyless entry receiver. In addition, the BCM also uses the outside key antennas (driver side, passenger side and rear bumper) to identify the location of the transmitter
wyglada na to ze ze tpms korzysta z anten systemu keyless
Drzwi orwiera normalnie ?
TomekL
13th-July-2021, 09:13
Dziekuje za odpowiedz, Z tego co zdążyłem odnaleźć to system TPMS działa ze swojego modułu ( jest zaraz za schowkiem pazażera oraz 4 anten ( w tylnich częściach nadkoli). Antene kupiłem dzis bede zmianiał jeżeli to nie pomoże to zrobi sie poważnie. Wszystko poza tym jednym kołem działa normalnie łącznie z systemem keyless. Mam dziwne wrażenie ze związanie to jest z instalacją gazową. Jeżeli wymiana anteny nie pomoże spróbuje odłączyć komputer instalacji azowej może to ona w jakikolwiek sposób wpływa, zakłóca przesyłanie danych z koła.
Maxx
23rd-April-2022, 21:29
Odkopie temat
Wczoraj wymieniłem koła na letnie , dziś bardzo szybko system odczytał nowy set czujników pojawiły sie właściwe cisnienia
po kilkunastu minutach jazdy zaswieciła sie kontrolka na desce ( opona z wykrzyknikiem ) nie było jakiegokolwiek komunikatu
odczyty cisnień ze wszystkich kół znikneły , więc zatrzymałem sie i wyłaczyłem silnik
po ponownym uruchomieniu kontrolka miga i po ok 1-2min zapala się na stałe
skaner ( Foxwell NT510) pokazuje bład C1734
bład skasowany , podczas jazdy od nowa pojawiają się prawidłowe odczyty ciśnień w oponach a po kilkunastu minutach bład powraca więc kasuję , działa jakiś czas i bład
miał Ktos podobne objawy ? jak udało się rozwiazać problem ?
internet twierdzi że albo pada moduł , albo jest jakiś problem z zasilaniem ( napięcie lub słaby kontakt na wtyczce )
profilaktycznie podłaczyłem ładowarke do aku w komorze silnika , napięcia wcześniej niestety nie zmierzyłem - mój bład
sprawdze za chwilę napięcie w bagażniku i też naładuję
gdzie szukać tego modułu sterującego by sprawdzić styki ?
czy to ten 5min 00sec
https://www.youtube.com/watch?v=XFTDDdSqh5A
ps
nie wiedziałem ze da się odczytywać nawet temperature poszczególnych opon
Ologt
22nd-May-2022, 21:52
Odkopie temat
Wczoraj wymieniłem koła na letnie , dziś bardzo szybko system odczytał nowy set czujników pojawiły sie właściwe cisnienia
po kilkunastu minutach jazdy zaswieciła sie kontrolka na desce ( opona z wykrzyknikiem ) nie było jakiegokolwiek komunikatu
odczyty cisnień ze wszystkich kół znikneły , więc zatrzymałem sie i wyłaczyłem silnik
bład skasowany , podczas jazdy od nowa pojawiają się prawidłowe odczyty ciśnień w oponach a po kilkunastu minutach bład powraca więc kasuję , działa jakiś czas i bład
internet twierdzi że albo pada moduł , albo jest jakiś problem z zasilaniem ( napięcie lub słaby kontakt na wtyczce )
profilaktycznie podłaczyłem ładowarke do aku w komorze silnika , napięcia wcześniej niestety nie zmierzyłem - mój bład
czy to ten 5min 00sec
ps
Założyłeś drugi komplet kół więc musisz zakodować na nowo . Moduł "pamięta" tylko obecne czujniki .Przynajmniej jest tak w fx?qx70
przez 3 lata działało PLUG&PLAY , a teraz wystąpił problem
serwis zaprogramował mi czujniki w kołach letnich i na razie jest ok , zobaczymy co bedzie jesienią
slepy62
25th-May-2022, 15:08
Odkopie temat
czy to ten 5min 00sec
ps
Miałem podobnie jak padał mi BCM...
flashmaniac
10th-October-2025, 22:23
przez 3 lata działało PLUG&PLAY , a teraz wystąpił problem
serwis zaprogramował mi czujniki w kołach letnich i na razie jest ok , zobaczymy co bedzie jesienią
Czy problem wrócił ?
Maxx
11th-October-2025, 01:31
nie , nie wrocił