Zobacz pe?n? wersj? : Wycena
thefi
16th-July-2021, 18:41
Delikatnie zaczyna mi cykać któryś z zaworów. Jeden mechanik mnie wyśmiał i stwierdził, że chyba luzu na uszy nie słyszałem bo to z czym przyjeżdżam....no ale drugo mówi ok możemy otworzyć i pomierzyć, wstępnie koszt oszacował za regulację na 1500-2000zł...nie orientuję się co do ceny za taką robotę w tym aucie, głowica kompletna po regeneracji na aledrogo to 1tyś :) a tu nawet 2tyś za regulację?? Czy jest to normalna cena czy przestrzelona
Gdanio
16th-July-2021, 18:46
Bo zawory bardzo dobrze słychać kiedy klepią !
Jeden nie usłyszyszał i ciebie nie skrobnął na kase . Drugi powiedział że może sprawdzić za 2000 koła . Sprawdz dobrze i niedaj się naciągnąć .
Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka
Gdanio
16th-July-2021, 18:48
Zawory bardzo dobrze słychać jak na zimno odpalasz ! Bardzo dożo zależy też od oleju jaki stosujesz.
thefi
16th-July-2021, 19:38
Zawory bardzo dobrze słychać jak na zimno odpalasz ! Bardzo dożo zależy też od oleju jaki stosujesz.
Na zimnym silnik chodzi aksamitnie, jak się rozgrzeje to słychać cicho cyk cyk cyk na bank w lewej głowicy, auto ma moc, komp nie pokazuje błędów. Pierwszy mechanik powiedział, że chyba nie słyszałem klepiących zaworów, że to to jest pikuś ale mnie drażni i to cyk cyk :) jak słucham koło koła :). Drugi powiedział 1,5-2tyś i nie wiem czy strzelił cenę z du....czy jest to norma przy regulacji w Infiniti.
Gdanio
16th-July-2021, 20:28
Na zimnym silnik chodzi aksamitnie, jak się rozgrzeje to słychać cicho cyk cyk cyk na bank w lewej głowicy, auto ma moc, komp nie pokazuje błędów. Pierwszy mechanik powiedział, że chyba nie słyszałem klepiących zaworów, że to to jest pikuś ale mnie drażni i to cyk cyk :) jak słucham koło koła :). Drugi powiedział 1,5-2tyś i nie wiem czy strzelił cenę z du....czy jest to norma przy regulacji w Infiniti.
to raczej nie zawory bardziej było by słychać na zimnym jak klepią .Jaki olej lejesz i czy dawno wymieniany/?
thefi
16th-July-2021, 20:59
to raczej nie zawory bardziej było by słychać na zimnym jak klepią .Jaki olej lejesz i czy dawno wymieniany/? Olej świeży MOTUL, co do klepania na zimnym to z samregulatorami klepie na zimnym a póżniej się uspokaja :) ale ze szklankami to zależy, moze klepać na zimnym a póżniej cisza ale i na odwrót :), tak niestety jest ze szklankami i regulacją ręczną - kto miał BMW z pająkiem pod maską ten wie :). Obstawiam jednak reugulację bo co może cykać nie mam pojęcia. Gdyby to była cewka (podobny dzwięk) to od razu by czuć było na silniku a ten pracuje u mnie równo i nie rzuca nim. No panowie jak z ceną z du... i szukać innego mechanika czy normalna
Gdanio
16th-July-2021, 21:15
Olej świeży MOTUL, co do klepania na zimnym to z samregulatorami klepie na zimnym a póżniej się uspokaja :) ale ze szklankami to zależy, moze klepać na zimnym a póżniej cisza ale i na odwrót :), tak niestety jest ze szklankami i regulacją ręczną - kto miał BMW z pająkiem pod maską ten wie :). Obstawiam jednak reugulację bo co może cykać nie mam pojęcia. Gdyby to była cewka (podobny dzwięk) to od razu by czuć było na silniku a ten pracuje u mnie równo i nie rzuca nim. No panowie jak z ceną z du... i szukać innego mechanika czy normalna
Ja bym go wypłukał i zalał świeży olej . A 2 koła za regulację to kosmos.
thefi
16th-July-2021, 22:41
Ja bym go wypłukał i zalał świeży olej . A 2 koła za regulację to kosmos. Jaki olej polecasz, ten będzie OK?? https://allegro.pl/oferta/olej-amsoil-european-car-5w40-efm-synthetic-4-73l-9286367907 na dedykowanym do naszego silnika szału nie było. Ktoś tu go polecał.
Gdanio
16th-July-2021, 23:11
Jaki olej polecasz, ten będzie OK?? https://allegro.pl/oferta/olej-amsoil-european-car-5w40-efm-synthetic-4-73l-9286367907 na dedykowanym do naszego silnika szału nie było. Ktoś tu go polecał.
Ja oleju nie będę ci polecał bo zaraz będzie gównoburza ! Ja leje taki a ja taki . Zadzwoń do Tomka od Czarne Paliwo on się na tym zna dobierze ci olej po sposobie jazdy oraz predyspozycji twojego silnika . Ja leję AMSOILA 0w40 od 3 lat i jestem zadowolony + płukanka przy każdej zmianie + modyfikator tarcia .
thefi
16th-July-2021, 23:19
2ga osoba poleca...to mi wystarczy. Dzięki.. aco do regulacji to popatrze chyba za inną wyceną....
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Gdanio
16th-July-2021, 23:23
2ga osoba poleca...to mi wystarczy. Dzięki.. aco do regulacji to popatrze chyba za inną wyceną....
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Zrób płukankę silnika zalej nowy olej i wtedy posłuchasz czy jest tak samo czy lepiej . I wtedy zadecydujesz o następnych krokach.
wlaziu
17th-July-2021, 00:20
Czasami, na niektórych forach takie głośniejsze cykanie okazuje się pracą wtryskiwaczy. Ten typ czasami tak ma.
thefi
17th-July-2021, 02:10
Też słyszałem taką teorię :)