Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : p0021

thefi
19th-July-2021, 16:07
Auto załadowane i jade nad morze...na autostradzie jakby parę koni ubyło ale pewnie obciążenie. Zjazd z autostrady i na wolnym telepie silnikiem. Lekko gazu i spokoj, odpuszczenie pedału na postoju i telepie. Zjechałem podpiąłem OBD :) I p0021, no nic pomyślałem nic tu nie zrobię zatrzasnąłem maske i...SILNIK PRACUJE ROWNO. Coś się mogło poluźnić i gdzie ewentualnie ktory czujnik umiera

Kubaa
19th-July-2021, 19:41
Mam podobne objawy w m37. Tylko ledwo wyczuwalne o nie doszedłem w jakich momentach to się dzieje. Jedynie, że jak dłużej pojeżdżę i chyba jak jest ciepło. Pod komputer jeszcze nie podpiąłem, ale na desce nic na błędy nie wskazuje

thefi
19th-July-2021, 20:19
Mam podobne objawy w m37. Tylko ledwo wyczuwalne o nie doszedłem w jakich momentach to się dzieje. Jedynie, że jak dłużej pojeżdżę i chyba jak jest ciepło. Pod komputer jeszcze nie podpiąłem, ale na desce nic na błędy nie wskazuje
Doczytałem na forach...przepłukać silnik płukanką, olej, jak nie pomoże rozebrać jakieś ustrojstwo z przodu, wyczyścić (youtube) wygląda mi to na odpowiednik VANOS w BMW ale duuuzo prostszy, jak nie pomoże wymienić ALLEGRO 139zl

Kubaa
20th-July-2021, 18:37
Odczytałem błędy przez mrugnięcia kontrolki i wyszło "0000" czyli brak błędów. Nie wiem czy jest możliwe, żebym miał z tym problem bez błędu? Czy dopiero się zaczyna coś tam dziać? Widziałem na YouTube, że można sprawdzić miernikiem jakie wartości pokazuje i chyba to zrobię przy weekendzie

thefi
22nd-July-2021, 18:45
przegoniłem ponad 200 :) dziś na autostradzie i silnik pracuje normalnie...moc i praca w normie. Dla pewności jednak TEC 2000 i olej.

Shimomura
14th-January-2022, 11:55
Kolega na grupie ma podobny problem, jak się skończyła ta historia ? wróciło ?

thefi
27th-January-2022, 01:29
Nie, skasowałem błędy zwykłym OBD II i spokój. Z tego co patrzyłem to przy VANOSIE BMW samo sterowanie jest wręcz prymitywne a i sam sterownik do drogich nie należy na allegro jakieś 140-160zł. Można bawić się w czyszczenie ale czy to się opłaca przy takich pieniądzach....Jest to zawór i z tego co się podoczytywałem tłoczek w nim lubi się przyciąć, zabrudzić czymś z oleju lub po prostu mechanizm w środku się zablokuje.

thefi
27th-February-2022, 19:04
Kolega na grupie ma podobny problem, jak się skończyła ta historia ? wróciło ?
Nie nie wróciło :). Jednak samo sterowanie jest dość tanie nawet na allegro ok 190zł NOWY albo można podobno wyczyścić bo zacina się tam taki tłoczek. Konstrukcja GIGANTYCZNIE prostsza niż w BMW gdzie do VANOSA trzeba było troszkę wiedzy, blokad itd...czujnik zmiennych faz to ok 320-350zł