Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : q60 do oceny

lukasz32
7th-August-2021, 00:27
Witam, poszukiwania "jakiegoś coupe" trwają, co sądzicie o takiej sztuce?

https://www.otomoto.pl/oferta/infiniti-q60-q60s-3-0t-awd-405km-salon-polska-1wlasciciel-serwis-aso-ID6E07fQ.html

Co tam będzie do uzupełnienia/naprawy? Czy to faktycznie 405hp a nie 300?

Czytałem, że sztuki od 2018 nie cierpią już na typowe dolegliwości "wieku dziecięcego" dla tego modelu, czy może to ktoś potwierdzić?

ps. vin ukryty ...

pozdrawiam

wlaziu
7th-August-2021, 03:00
Modele EU nie występowały w 300hp. Tu masz full opcje red sport awd, tyle że do naprawy.
Główna choroba wieku dziecięcego to silnik. Cieknące turbo i uciekajacy plyn chlodniczy spowodowany wadami materiałowymi głowicy.

lukasz32
7th-August-2021, 03:35
Modele EU nie występowały w 300hp. Tu masz full opcje red sport awd, tyle że do naprawy.
Główna choroba wieku dziecięcego to silnik. Cieknące turbo i uciekajacy plyn chlodniczy spowodowany wadami materiałowymi głowicy.

Ja znów czytałem o "pasku silnika" (translator), wtryskach i nagarze. Pisało też, że w roku 2018 to poprawiono. Warto wg Ciebie wchodzić w taki motor czy sobie odpuścić? Chciałbym z tego zrobić ze 450hp i latać rocznie z 5-8 tys km przez powiedzmy kolejne 5 lat. Alternatywnie zaglądam na RC-Fa ale ... infi okazuje się być szybsze.

Nero
7th-August-2021, 11:11
też oglądałem na "oto..." ten egzemplarz... cena świetna jak na salon PL a uszkodzenia (przynajmniej z zdjęć) wydają się niegroźne...
tych samochodów jest tak niewiele, że dostawałem frustracji i chwilowo odpuściłem ;-)

Nero
7th-August-2021, 11:13
a takie jeszcze jedno pytanie.... 3.0 nie powinien mieć normalnego znaczka na grillu a nie plastikowego???

lukasz32
7th-August-2021, 11:21
a takie jeszcze jedno pytanie.... 3.0 nie powinien mieć normalnego znaczka na grillu a nie plastikowego???

Ogladałem kilka aukcji i tam jest taka "płytka" na grillu, może jest za tym radar. Mnie ogólnie się to auto nie podoba, tył już od słupka ma nieładny, ale gdyby go obniżyć przodem to się nieco ten tył podniesie, można go jakimiś spoilerami obwiesić etc ;) Natomiast osiągi są całkiem niezłe, widzę że objeżdża znane fałósemki 5.0, i tutaj zaczyna mi się podobać. Natomiast martwią mnie najbardziej te awarie.

Invicto
10th-August-2021, 21:06
ja bym w ten egzemplarz nie szedl, masz do wymiany prawe poszycie z tylu, przod niby odkryty, ale pewnie zaczepy lampy pourywane i nie wiadomo jakie kwiatki jeszcze. Nie wiadomo jak z DASem, a cena raczej nie powala na kolana. Za emblematem z przodu jest radar.

wlaziu
11th-August-2021, 00:01
Jeśli chodzi o auto do naprawy to kupiłbym tylko jeśli miałbym własny garaż, w którym mógłbym wszystko sobie po swojemu poskładać (czyli bez uszkodzeń przekraczających moje możliwości mechaniczne, bez strzelonych poduszek, bez prostowania nadwozia). Pogięta blacha... do wyceny blacharza. Podliczyć wszystkie uszk. części z partsuq (z VAT clem etc) i jeśli koszt całkowity nie przekroczy 70% auta nie bitego to można rozważać.
3,0tt z pierwszych lat produkcji bym unikał. Skoro wiadomo, że poprawili turbo, blok, wtryski to po co się pakować w to. A i po lifcie 3,0 zostawiłbym w spokoju bez grzebania. Niech konstrukcja dojrzeje. Chyba lepiej 2,0t wziąć i tam sobie podłubać te 250km, zwłaszcza że to rwd i tańsze.

Invicto
18th-August-2021, 19:20
3,0tt z pierwszych lat produkcji bym unikał. Skoro wiadomo, że poprawili turbo, blok, wtryski to po co się pakować w to. A i po lifcie 3,0 zostawiłbym w spokoju bez grzebania. Niech konstrukcja dojrzeje. Chyba lepiej 2,0t wziąć i tam sobie podłubać te 250km, zwłaszcza że to rwd i tańsze.

Tyle ze 250KM a 400 to po prostu przepaść. Kupienie Q60 w dobrym stanie i dobrej cenie graniczy z cudem na naszym rynku. Łukasz nie lepiej szukac czegos juz naprawionego i dobrze zbijać cene?

lukasz32
18th-August-2021, 22:14
Okej panowie ten niebieski ma walnięte wspomaganie, przód, tył bok, tego w opisie nie było. Pobieżnie na foto wygląda "tylko błotnik".

Przejechałem się ostatnio q60 420hp/620nm no i tak dość to jedzie ale dźwięk silnika jak z 4 cylindrów! Norrmalnie vq35de brzmi o niebo lepiej. Całość to takie nowe g35c, dokładnie jechałem takim srebrnym jak miałem kiedyś. Audio lepsze, bagażnik taki sam, odsuwanie foteli to samo, wnętrze w podobnym stylu ale nowocześniejsze.

Natomiast w q60 podobno blok gdzies pęka i płynu może ubywać, kolejna usterka która zniechęca do zakupu tego modelu.

RCF ma jednak lepsze brzmienie i audio, mniej awarii, większy kufer, ale też słabiej jedzie. Na ich tle mój fx50 z wydechem borla jest wciąż niezastąpiony :)

Chyba lepiej 2,0t wziąć i tam sobie podłubać te 250km, zwłaszcza że to rwd i tańsze.

Obecnie celuję w 450-500hp, nie wiem czy dałbym sobie radę przy 250, dodatkowo mając pod maską niemiecki silnik, to byłaby tragedia. W takim przypadku to już tylko lexus, z japońskim silnikiem.

wlaziu
18th-August-2021, 22:54
Z tym poczuciem lepszego brzmienia to w dzisiejszych czasach jest trochę fikcja. Infiniti sztucznie ubarwia, Lexus też.

lukasz32
18th-August-2021, 23:16
Z tym poczuciem lepszego brzmienia to w dzisiejszych czasach jest trochę fikcja. Infiniti sztucznie ubarwia, Lexus też.

W Mce miałem tłumienie dźwięków silnika, wyłączyłem, w fx jest dźwięk naturalny, myślisz że lexus 5.0 ubarwia?

Może to 3.0tt tak dziwnie brzmiało bo z głośników wspomagane?

wlaziu
19th-August-2021, 11:47
Ubarwia. Wszystkie obecne Lexy to robią (może poza LFA) Pogooglaj "rcf active sound control". Inna sprawa, że Mark Levinson to jedno z najlepiej grających audio na rynku i podbijanie dźwięku silnika ścieżką z LFA wychodzi mu bardzo dobrze.

Invicto
23rd-August-2021, 22:29
RCF bedzie wolniejszy do 100 ale powyzej seryjny Red Sport raczej nie da rady. Pokazcie mi dzisiejsze V6 ktore pieknie mrucza w serii, wszystko na bezposrednim wtrysku brzmi raczej srednio. Wlaziu ma racje z tym ubarwianiem, kolega ma M3 i tam tez jest podbicie z głosnikow. Zrób sobie jazde testowa Lexem i sam zdecyduj, co Ci bardziej pasuje.

lukasz32
24th-August-2021, 00:45
RCF bedzie wolniejszy do 100 ale powyzej seryjny Red Sport raczej nie da rady. Pokazcie mi dzisiejsze V6 ktore pieknie mrucza w serii, wszystko na bezposrednim wtrysku brzmi raczej srednio. Wlaziu ma racje z tym ubarwianiem, kolega ma M3 i tam tez jest podbicie z głosnikow. Zrób sobie jazde testowa Lexem i sam zdecyduj, co Ci bardziej pasuje.

Z tym dźwiękiem to ciekawe rzeczy piszesz. Przy M w ogóle bym się nie spodziewał.

Jeździłem jednym i drugim, nie było tego zachwytu który towarzyszył mi wiele lat temu podczas pierwszej przejażdżki g35c, albo podczas jazdy corvette bez dachu. Wszystko fajne, ale to już było. Q60 fajne, miło nawiązuje do g35 (jeździłem sztuką w takich samych kolorach jak moje g35), 4x4 sprawia ze to doskonałe auto na cały rok i dobrze startuje.
Ostatnia deska ratunku - czerwone corvette c7, tylko że dzieciak w drodze.

Invicto
24th-August-2021, 18:38
Z tym dźwiękiem to ciekawe rzeczy piszesz. Przy M w ogóle bym się nie spodziewał.

Jeździłem jednym i drugim, nie było tego zachwytu który towarzyszył mi wiele lat temu podczas pierwszej przejażdżki g35c, albo podczas jazdy corvette bez dachu. Wszystko fajne, ale to już było. Q60 fajne, miło nawiązuje do g35 (jeździłem sztuką w takich samych kolorach jak moje g35), 4x4 sprawia ze to doskonałe auto na cały rok i dobrze startuje.
Ostatnia deska ratunku - czerwone corvette c7, tylko że dzieciak w drodze.

Naped 4x4 daje zapas bezpieczenstwa, ale zapomnij o jakimkolwiek fun factory...

wlaziu
25th-August-2021, 02:23
Sportowe, ryczące, z kufrem dla rodziny i 4x4... Używany GTR :bounce: