Zobacz pe?n? wersj? : ECU Transmisja CVT Błąd P1585
Mateusz ex37
9th-August-2021, 17:03
Co jakiś czas wywala w EX37 z ECU Transmisja Błąd P1585 Ktoś się z tym spotkał? Trudno jest zaprawić usterkę jeżeli błąd po skasowaniu wraca raz po 1-km innym razem po 2000. Chyba drugi raz w życiu nie wiem jak się zabrać za naprawę.
Czy spotkaliście się z tym błędem?
wlaziu
10th-August-2021, 03:03
P1585 to g sensor. Takie ustrojstwo co wykrywa np. czy jedziesz pod górkę lub z górki i wspomaga dobieranie przełożenia. Najprawdopodobniej trzeba ponownie skalibrować lub coś nie styka. Czasami ten błąd się pojawić może jak auto nierówno stoii (np. po modyfikacjach zawieszenia) Czujnik ten jest na ogół pod konsolą centralną.
Mateusz ex37
10th-August-2021, 09:51
Ok dzięki a wiesz jak go skalibrować?
Mateusz ex37
10th-August-2021, 11:12
A tak swoją drogą to ciekawe czemu ten błąd jest w ECU do skrzyni?
wlaziu
10th-August-2021, 15:32
A w jakim aucie? Bo na moją wiedzę ex jest rwd i z klasycznym automatem
Mateusz ex37
10th-August-2021, 16:55
Infiniti EX37 wersja europejska. Z automatyczną skrzynią biegów.
wlaziu
11th-August-2021, 00:28
A to ciekawy przypadek. Skrzynia EU jest wyposażona w coś o nazwie "idle neutral control". To taki patent na zmniejszenie zużycia paliwa gdzie skrzynia sama zrzuca się na "N" podczas postoju pomimo wbitego biegu "D". P1585 oznacza, że na postoju skrzynia nie zrzuca ze względu na nadmierny kąt pochylenia auta (tak jakby element hill assist) . Winny jest g sensor, którego wartości wychodzą poza skalę. Kalibruje/sprawdza się to przy użyciu consulta (jak wszystko).
Winne jest to ustrojstwo:
https://partsouq.com/en/search/all?q=319551BN0A
I jest przykręcone do podłogi bagażnika po prawej stronie (74514M):
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=Infiniti&ssd=%24%2AKwGiloeP1fnB3P7rxti4__ruzsnXpqmkpbeksvTR 7bXks6y2iuX3svzx9LKrzbaD5Ybt7-P-9NHttqSuv7KrpKSjvbT5rqT5qrPctbyz4_fr_fmnpaPWsKGmpe u6peb48tfrs_P16_37y7OnyMfQ0bbl5_mizsDGo6bA3Jvl97Cz pcjRxtK25ef5pM7TwsLe1bbl5_mlztrS0cXe0Zvl97CzoMin0M K2lOv7svjitaqxtMSIlZrds7q3svzltvPn-dqkprW8sbTxr7H5qrGku7Cz--ago_mqsbTS3LPrAAAAAF6Q44E%24&vid=0&cid=10&uid=89686&q=
Te czujniki są raczej dość proste i pancerne więc równie dobrze może to być wiązka lub zaśniedziała wtyczka ew. jakimś cudem czujnik się przekrzywił lub zawilgotniał.
omeniq
11th-August-2021, 09:33
Ciekawa sprawa Wlaziu, a to skyrznia USA tego nie ma? :D W sumie nie zdziwiłbym się bo tam nikt nie potrzebuje zmniejszenia zużycia paliwa :-)
Mateusz ex37
11th-August-2021, 10:22
Wlaziu dzięki za informację. Dziś poszukam tego i zobaczę co się tam dzieje? Czy nowa część wymaga kalibracji czy jest już gotowa do użycia? Mój samochód wyposażyłem w LPG. Może gazownik coś popsuł jak montował. Ale to już było 2 lata temu. no nic dziś się przyjrzę.
Mateusz ex37
11th-August-2021, 14:29
Znalazłem czujnik. Ma czysto i sucho. Przykręcony jest solidnie. Zrobiłem próbę. Jak go odłączam to wyskakuje P1585. I nie daje się skasować. Po podłączeniu można skasować. Pewnie najdalej za kilka dni błąd powróci.
A wracając do "idle neutral control" to od początku nie zaobserwowałem by na przykład na skrzyżowaniu czy w korku przełączał się na "N". Prędzej jak jadę z dużej góry i nie dodaje gazu a potem dodam to mam takie wrażenia jakby dopiero szukał biegu. W trabancie było coś takiego i to się nazywało chyba wolne koło.
wlaziu
11th-August-2021, 22:40
Ten tryb skrzyni działa "w tle", żadnego wskazania nie zaobserwujesz. Jeśli chcesz sprawdzić jak to działa to odpal samochód na płaskiej drodze, wrzuć na "D" i poczekaj z 15s. Tryb powinien wskoczyć. Uruchomienie kierunkowskazu zdezaktywuje tryb i zobaczysz delikatne wahnięcie obrotów (porównywalne z wrzuceniem "N"->"D").
Ten "tryb" skrzyni biegów nie występuje w modelach US/CAN.
Co do naprawy na początek przeleciałbym sprayem typu kontakt wtyczkę od tego czujnika i przeglądnął wiązkę, która wychodzi ze skrzyni biegów (na podnośniku lub przy użyciu endoskopu z lampką, ew. lustra na patyku) zwłaszcza w miejscu gdzie przechodzi przez karoserię.
Jak nie pomoże to ew. jego wymiana. Czujnik ten się kalibruje przy użyciu Consult (położenie 0). Można również podglądnąć jego sygnał, np. czy gdy auto jest poziomo to zgłasza poziomo.
Zawsze można też spróbować rozebrać czujnik i sprawdzić czy coś w środku nie skorodowało. Tam są 3 piny. Skrajne to 5V i masa. Środkowy to sygnał, który zmienia napięcie od pochylenia.
Mateusz ex37
20th-October-2021, 16:48
Zrobiłem taką próbę o której piszesz. Pod domem mam płasko. Wrzuciłem na D. Po upływie 15-20 sekund nic się nie dzieje gdy włączę kierunkowskaz.
Pożyczyłem auto tacie który sporo jeździ. od skasowania przejechał 5000Km i na razie nie powrócił błąd.
Mateusz ex37
8th-May-2022, 21:01
Panowie błąd P1585 powrócił. Chciałbym zająć się tym zgodnie z instrukcją serwisową. Ku memu zdziwieniu nie ma tego błędu ani w dziale silnika, skrzyni, ABSu, poduszek. Grze szukać?
wlaziu
9th-May-2022, 02:54
Jest to patent występujący tylko w autach EU, więc nie znajdziesz na ten temat nic w serwisówkach do aut US.
Musisz albo wytrzasnąć inf. z serwisówki EU (licząc na dobry gest kogoś z ASO), albo podpasować inf. z serwisówki do innego Nissana gdzie ten patent występował (np. Murano)
Szczerze, to jeśli żadna kontrolka się nie zapala to bym to olał. Praktycznie nie wpływa to na samą jazdę, a koszt naprawy zapewne kilkukrotnie przewyższy koszt paliwa jakie dzięki niej zaoszczędzisz.
Mateusz ex37
9th-May-2022, 09:50
No fakt. Serwisówka jest z USA. Ale nawet dla samej zabawy chciałbym się pobawić. Znalazłem taką instrukcję dla Nissana Juka. Popatrzę co można z tego wywnioskować.