PDA

Zobacz pe?n? wersj? : komunikat ciśnienie opon FX 35

mirassek
8th-April-2011, 23:09
witajcie
Nie mogę poradzić sobie z żółtą kontrolką sygnalizującą ciśnienie w oponach
w konfiguracji wszystkie opony mam ** psi - czyli jak wyczytałem wszystko powinno być OK
czy powyższa kontrolka może oznacząć cos inneo? i jak jej się pozbyć sprzed oczu :)
po przekręceniu kluczyka miga z 10-15 sekund żółtym swiatłem i przechodzi w świcenie ciągłe :(

:hail::hail:
pomożcie

sirtrojan
8th-April-2011, 23:43
jak masz "***psi" to znaczy że nie widzi w ogóle czujników!

dziwne jest to bo ja w letnich w ogóle nie mam czujników i nic sie nie świeci :/

Schirru
9th-April-2011, 02:00
a z ktorego roku masz auto? jestes pewny ze masz w ogole czujniki w kolach? sprawdzales to? jesli auto jest sprzed liftu (tak jak moj) to bedzie Ci sie kontrolka zawsze zapalac jak ktorys z czujnikow zgubi sygnal badz sie popsuje, badz jak w ogole wywalisz czujniki (czyli pokazą się **psi). dodatkowo co jakis czas moze piszczec sygnal ostrzegawczy. musisz podjechac do nissana zeby Ci czujniki zaprogramowali (koszt 50zl). wtedy tez okaze sie czy tylko zgubily sygnal, czy tez są uszkodzone.

ZYZIO
9th-April-2011, 02:37
o ktory salonie piszesz?

seba79
9th-April-2011, 06:50
OK wiec umnie pokazuje cisnienie wlasnie w piatek jechalem i zlapalem kapcia z prawej tylniej,i sie kontrolka zapalila ze cisnienie spada,jak auto stoi to niepokaze cisnienia ,podczas jazdy i po uruchomieniu silnika pokazuje najlepiej,teraz prosze uwazac bo cisnienie powietrza idzie w gore w oponach ze wzgledu nato ze cieplej sie rob umnie w czoraj klijet przy naprawie nabil do 34,dzisiaj wsiadam dzisiaj juz zimno bylo we wszystkich kolach pokazalo 32 cisnienie .tak tylko o tyle ,psi pokazuje na poczatku jak sie go zapali potem pokolei wskakuje cisnienie na ekran pokolei.

Jacob_USA
9th-April-2011, 07:43
a z ktorego roku masz auto? jestes pewny ze masz w ogole czujniki w kolach? sprawdzales to? jesli auto jest sprzed liftu (tak jak moj) to bedzie Ci sie kontrolka zawsze zapalac jak ktorys z czujnikow zgubi sygnal badz sie popsuje, badz jak w ogole wywalisz czujniki (czyli pokazą się **psi). dodatkowo co jakis czas moze piszczec sygnal ostrzegawczy. musisz podjechac do nissana zeby Ci czujniki zaprogramowali (koszt 50zl). wtedy tez okaze sie czy tylko zgubily sygnal, czy tez są uszkodzone.

O jakim Ty zaprogramowanio mowisz ?? Ja kupilem czujniki na inifnitiparts.com jeszcze jak bylo buy one get on free za $44.00 i zakladajac letnie opony z felami tam poszly te czujnik. Doda ze na 17stkach zimowkach mam czujnik padniety z przodu prawa strona, zaladajac letnie sygnal po przejechaniu 0.5 mili gasnie i wszystko gra jak nalezy.

mirassek
9th-April-2011, 10:59
jak masz "***psi" to znaczy że nie widzi w ogóle czujników!

dziwne jest to bo ja w letnich w ogóle nie mam czujników i nic sie nie świeci :/

Schirru furkę man z 2008 roku

Sirtrojan jak przesadziłem z ilością powietrza( w jedną lub drugą stronę) pokazywał mi to na ekranie stanem wysokości ciśnienia.i poswietleniem na żółto

upuściłem odrobinę - wskoczył komunikat ** psi ( nie *** psi) i kolor żółty zniknął.

kontrolka miga przez 10 sekund i wskakuje wświcenie ciągłe właśnie podczas jazdy świeci mi bez przerwy

Jak sprawdzić te czujniki sposobem domowym dla pewności że je posiadam?
Bo jeśli padły jak piszecie zostal mi salon nissana.

sirtrojan
9th-April-2011, 11:08
dobra to inaczej - co byś nie robił z ciśnieniem w kołach nie powinno być gwiazdek tylko wartości cyfrowe np 34 PSI a jak przesadzisz to 40.

Jak są gwiazdki to znaczy że nie widzi czujników.

mirassek
9th-April-2011, 11:51
dobra to inaczej - co byś nie robił z ciśnieniem w kołach nie powinno być gwiazdek tylko wartości cyfrowe np 34 PSI a jak przesadzisz to 40.

Jak są gwiazdki to znaczy że nie widzi czujników.

Grzegorz tak dla pewności poniewaz mam przetarta naklejkę przy drzwiach

poziom ciśnienia - przód i tył powinien być na poziomie .... ?

Schirru
9th-April-2011, 17:56
o ktory salonie piszesz?

ASO NISSANA na Puławskiej.

Schirru
9th-April-2011, 18:00
O jakim Ty zaprogramowanio mowisz ?? nie rozumiem Twojego pytania. czujniki trzeba zaprogramować. same tego nie zrobią. i żeby było to możliwe trzeba znać numery każdego czujnika. tak było u mnie i tak mi to zrobili w nissanie po tym jak musialem jeden czujnik wymienić.

sirtrojan
9th-April-2011, 18:30
32 - 33 psi

seba79
10th-April-2011, 04:35
Ok ja naprzyklad rano wsiadam do auta jadę ciśnienie pokazuje 33, jadę dalej i mnie wiecej środek dnia się zbliża slonko świeci ciepło ciśnienie idzie w gore system pokazuje 35 i co z tym zrobić.

Jacob_USA
10th-April-2011, 08:06
nie rozumiem Twojego pytania. czujniki trzeba zaprogramować. same tego nie zrobią. i żeby było to możliwe trzeba znać numery każdego czujnika. tak było u mnie i tak mi to zrobili w nissanie po tym jak musialem jeden czujnik wymienić.

To dziwne bo ja jak nowe czujniki kupilem to chlopaki mi wywazyly kola zalozyly czujniki powiedzialy ze musze do INFINITI jechac zeby resetowac kompa od czujnikow nic takiego nie robilem od 2 lat....

Seba jak Ci pojdzie PSI do 35 to ja bym najlepiej rozbil namiot i siedzial w nim :D

Schirru
10th-April-2011, 13:43
To dziwne bo ja jak nowe czujniki kupilem to chlopaki mi wywazyly kola zalozyly czujniki powiedzialy ze musze do INFINITI jechac zeby resetowac kompa od czujnikow nic takiego nie robilem od 2 lat....

Seba jak Ci pojdzie PSI do 35 to ja bym najlepiej rozbil namiot i siedzial w nim :D

mhmm... to widocznie w każdym aucie jest inaczej:) u mnie sie samo nic nie zrobilo.

co do ciśnienia to sie tym nie przejmuj. to naturalna kolej rzeczy że zimne powietrze ma mniejszą objętość (a więć mniejsze ciśnienie w oponie), a cieplejsze większa. u mnie rano pokazuje 33psi, a jak pojeżdżę trochę to wzrasta do 35psi. a w bardzo ciepły dzien do 36psi. natomiast jak bylo -20stopni to pokazało mi 29psi i zaświeciła sie kontrolka ciśnienia. tak to jest z tymi czujnikami niestety że więcej z tym problemów niż pożytku... sposobem na takie wahania ciśnienia jest napompowanie kół azotem, który jest mniej wrażliwy na różnicę temperatur.

a tak w ogóle to niech Ci nabiją opony na 2.3 - 2.4 bara i będzie git.

seba79
11th-April-2011, 04:07
Problem w tym ze niemam namiotu.

mirassek
5th-May-2011, 01:31
Powracajc do tematu
na pulpicie w kosoli tire pressure mam podane waartości na "tyłach" 34 i 35 PSI
z przodu natomiast jest ** psi
to znaczy ze coś nie hallo
podpowiedzcie mi ,gdzie zlokalizować czujniki ciśnienia opon i czy wymiana należy do skomplikowanych samemu ?

sirtrojan
5th-May-2011, 01:38
czujnik jest w oponie :) Musisz podjechać do gumiarza zeby ci zdjął opone i wyjąl czujnik ( razem z wentylem :)

mirassek
5th-May-2011, 10:46
czujnik jest w oponie :) Musisz podjechać do gumiarza zeby ci zdjął opone i wyjąl czujnik ( razem z wentylem :)

że też na to nie wpadłem :):)