Zobacz pe?n? wersj? : Pomocy
artgab
3rd-October-2021, 21:01
Witam,
Pomocy !!!
Może ktoś mi podpowie lub naprowadzi na coś, co pomoże mi naprawić infiniti fx 35 , 2006 r.
W aucie był robiony silnik - uszczelki pod głowica . Po odebraniu samochodu od mechanika do około 700 km wszystko było ok.
Teraz przy naciśnięciu pedału gazu zaczyna kaszleć, nie ma jakby mocy.
Pojawiają się błędy U1000 i PO335 ,,czujnik położenia wału korbowego A obwód.
Mechanik wymienił czujnik i dalej to samo.
Dodam tylko, ze auto bez obciążenia ( na postoju ) pracuje dobrze ale przy rozpoczęciu jazdy gdy dodam trochę mocniej gazu auto dławi się i już jest lipa.
Za pierwszym razem gdy to się stało został tylko 4 bieg. Myślałem może ze skrzynia - ale elektronik mówi ze od skrzyni z daleka.
Czasami jest tak ze jak samochod się zadławi pojawiają się te błędy nie ma tylnej kamery cofania, włącza się czujnik wjazdu na lewy pas, abs. Po usunięciu błędów jest dobrze do rozpoczęcia jazdy i pierwszego lepszego przegazowania i znowu błędy U1000 i PO335 i brak mocy i nie można jechać.
wlaziu
3rd-October-2021, 22:44
Spróbuj przeskanować pełnym skanerem. Sądząc po symptomach i kodzie U1000 masz szersze problemy z elektroniką, niż tylko silnik.
Shimomura
3rd-October-2021, 23:13
Witam,
Pomocy !!!
Może ktoś mi podpowie lub naprowadzi na coś, co pomoże mi naprawić infiniti fx 35 , 2006 r.
W aucie był robiony silnik - uszczelki pod głowica . Po odebraniu samochodu od mechanika do około 700 km wszystko było ok.
Teraz przy naciśnięciu pedału gazu zaczyna kaszleć, nie ma jakby mocy.
Pojawiają się błędy U1000 i PO335 ,,czujnik położenia wału korbowego A obwód.
Mechanik wymienił czujnik i dalej to samo.
Dodam tylko, ze auto bez obciążenia ( na postoju ) pracuje dobrze ale przy rozpoczęciu jazdy gdy dodam trochę mocniej gazu auto dławi się i już jest lipa.
Za pierwszym razem gdy to się stało został tylko 4 bieg. Myślałem może ze skrzynia - ale elektronik mówi ze od skrzyni z daleka.
Czasami jest tak ze jak samochod się zadławi pojawiają się te błędy nie ma tylnej kamery cofania, włącza się czujnik wjazdu na lewy pas, abs. Po usunięciu błędów jest dobrze do rozpoczęcia jazdy i pierwszego lepszego przegazowania i znowu błędy U1000 i PO335 i brak mocy i nie można jechać.
JW najlepiej podpiąć pod Consula, powinien powiedzieć coś więcej. Jak nie to grzebanie po omacku w elektronice. Być może nie chodzi o obciążenie, a o drgania związane z jazdą i gdzieś styk się traci (miałem tak z czujnikiem ABS co wywoływało choinkę na desce). Sprawdź chociaż podstawowe kostki na BCM pod nogami kierowcy z boku, i moduł wysokiego napięcia AC Amplifier, znajduje się pod radiem, generalnie wszystkie kostki bym sprawdził i psiknął czymś do tego przeznaczonym, a jest ich wiele.
artgab
3rd-October-2021, 23:23
Panowie może znacie kogoś na Podkarpaciu okolice Rzeszowa -Stalowa Wola gdzie mógłbym podjechać żeby ktoś mógł podłączyć i zobaczyć co jest.
sirtrojan
3rd-October-2021, 23:27
Jak dłubali w silniku do sprawdzenia wtyki, kostki etc które musieli rozłączać do wytargania głowicy. Jak wyżej kolega napisał - coś sie bujnie i traci kontakt potem styka normalnie i nie wali błędami.
Raz po tym jak wymieniłem sobie silnik w volvo pierwsze odpalenie i problem z komunikacją ze skrzynią / dobiło mnie to trochę bo dłubałem też w mechatronice/ kilka godzin grzebania i okazało się że to tylko zaśniedziała kostka :P
artgab
3rd-October-2021, 23:34
No był wyjmowany motor ale niby jak twierdzi mechanik wszystkie kostki są Ok .
Już nie mam ja mocy ani nerwów .
Jak znacie kogoś do kogo mógłbym podjechać Rzeszów - Stalowa Wola to proszę dajcie namiar .
A nawet i dalej to wrzucę na lawetę auto .
wlaziu
4th-October-2021, 01:17
Poszukaj elektronika, który robi nissany powinien rzucić światło. Na tyle co mógłbym polecić sprawdzić:
0) Akumulator - czy klemy nie luźne i napięcie jest ok?
1) Skrzynka bezpieczników/przekaźników pod maską (tzw. moduł IPDM) - zwłaszcza bezpiecznik i przekaźnik od ECU oraz kostki wychodzące z tej skrzynki (zwłaszcza te duże 16 pin). Popukaj, poruszaj gdy chodzi i obserwuj zachowanie.
2) Samo ECU - czy wygląda normalnie, czy te dwie potężne 60pin kostki na pewno dobrze siedzą. Poruszaj etc. Czarne grube przewody to masa w tych kostkach.
3) Czy masa na silniku jest pewna i nie poluzowana.
4) Czy kostka od czujnika wału korbowego ma dobry kontakt. Na zew. pinach ma być pewne 12v.
5) Czy kostki łączące główne wiązki dobrze stykają.
Przewody masowe od ECU i innych komputerów są mocowane do poprzecznej belki biegnącej pod zegarami (obok kol. kierownicy).
tiger456
4th-October-2021, 09:47
Puscilem ci moj numer tel. na priv. Do Zamoscia nie masz daleko.