Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Fx 3.5 dobór oleju do stylu jazdy

Sebbs
14th-November-2021, 16:58
Witajcie, wiem, że temat wałkowany 1000 razy ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Kupiłem fxa, jeździ na 10w60 Shell racing. Chcę teraz na dniach zmienić olej i mam mętlik w głowie co zalać. Pisałem do kolegi czarnepaliwo, napisał żeby przejść przynajmniej na 5w50 albo 0w40. Wcześniej zrobić płukankę. Pisałem do coobcia on pisze, że na zimę 5w50 i, że płukanka nie potrzebna jak on składał silnik ( robił remont 60tys km temu).

Mój styl jazdy w większości to rano odpalenie, odpalam Idę otwieram bramę wyjazdowa, toczę się drogą szutrową do asfaltu bez gazu 200m jakieś. Później jadę w sumie bez zatrzymywania ze 3 km do pracy, prędkość 60km/h - 80km/h. Staram się nie kręcić powyżej 2-2,5 RPM. Dojeżdżam do pracy daje mu jeszcze z 20s po tym jak wrzucę P i gaszę. Po 8h powrót to samo. Poza dojazdami do pracy to wieczorem jazda po małym mieście, w którym nie ma świateł więc jazda prawie bez zatrzymywania nie licząc jakichś małych skrzyżowań gdzie nie ma wielkiego natężenia ruchu. Od czasu do czasu wyjazd do większego miasta ok 50km w jedną stronę, ekspresówką.

I powiedzcie co zalać 5w50 czy 0w40? Bo chce już zmienić ten 10w żeby nie zajechać silnika ale naprawdę nie wiem co robić a po po pytaniu do mojego mechanika u którego robiłem moje wcześniejsze BMW, czy lać 5w50 czy niech zostanie 10w60 powiedział żaden olej nie będzie wygrzany więc różnica znikoma. A przecież różnica będzie w momencie rozruchu no ale nie dyskutowałem już z nim bo nie warto.

Liczę na wyrozumiałość w temacie i pomoc. Przejście z 10w na 5w albo 0w poprzedzone płukanka nie spowoduje żadnych zlych skutków?

Gdanio
14th-November-2021, 18:33
10W60 to smalec który wymaga długiego rozgrzewania bardziej na tor . Co do 5w50 i 0w40 to twoja decyzja oba będą dobre .Osobiście leję olej 0w40 AMSOILA + większy filtr także AMSOILA + płukanka co wymianę oleju.

tytusin
14th-November-2021, 18:39
Nie wystarczy wlać co producent zalecił a nie kombinować?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Maxx
14th-November-2021, 18:55
0w40

prawdopodobnie wcześniej przyjeżdżasz do pracy niz olej osiągnie 70 C . zatem zmieniaj olej nie rzadziej niz 7 tys bo mozesz miec sporo benzyny w oleju po tak krótkich trasach
10w60 to tylko do ciezkiego upalania , w zasadzie tylko tor.

Shimomura
14th-November-2021, 19:17
U mnie również 0w40 Amsoil + większy filtr obecnie FILTRON OP575. W zasadzie problem 10w60 nie leży w samym rozgrzewaniu się, tylko w jego właściwościach smarnych na zimno, czyli przy rozruchu na mrozie zbyt wolno dociera do zakamarków. Zerknij sobie na kartę techniczną olejów (tych lepszych) na stronie producenta i porównaj. Zresztą Tomek jest specem i na pewno dobrze Ci to wytłumaczył.

Sebbs
14th-November-2021, 20:30
A jak w lecie z 0w40? Czytałem w jakimś wątku na forum jak coobcio pisał,że te silniki lubią się grzać w wysokich temp i, że 5w50 jest idealny. Może zalać 5w50 a jak będą duże mrozy poniżej 15-20 to nie będę go ruszał mam inne samochody jeszcze w domu, które w sumie też jeżdżą na 5w.

Bo nie wiem czy dobrze rozumiem, że w takiej temp jak jest teraz to i 10w i 5w i 0w wystarczająco smarują ale chodzi o smarowanie przy niższych temperaturach, czyli jak będą mrozy -10,-20?

tytusin
14th-November-2021, 23:37
Panowie jeszcze raz zapytam. Po co kombinować? Przecież producent zaleca coś konkretnego. Tęgie głowy nad tym myślały i wiele godzin testów zapewne było zrobionych.
Czasy olejów zima lato odeszły razem z PRLem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wildlifestyle
15th-November-2021, 00:03
Masz rację, że kupa ludzi nad tym siedziała i wyliczała to.
Jednak statystycznie,procent "padniętych" silników po przejściu na olej 0w40 czy 5w50 spadł drastycznie, stąd też wybór takiej lepkości :)

Shimomura
15th-November-2021, 00:11
Taaa i te same "tęgie" głowy wymyślają interwały wymiany oleju 20-40k lub lifetime-y w AT. Co by tu zrobić aby nam się opłaciło hmm

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

wildlifestyle
15th-November-2021, 00:17
Taaa i te same "tęgie" głowy wymyślają interwały wymiany oleju 20-40k lub lifetime-y w AT. Co by tu zrobić aby nam się opłaciło hmm

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Śmiechłem :)
Ale racja . Moda na long life'y to czysty kretynizm tłumaczony ekologią

Maxx
15th-November-2021, 03:20
A jak w lecie z 0w40? Czytałem w jakimś wątku na forum jak coobcio pisał,że te silniki lubią się grzać w wysokich temp i, że 5w50 jest idealny.

odpowiem Ci pytaniem
palisz ponad 200 po autostradach latem ?
jak tak to 5w50 bo 0w40 w pewnych warunkach przestanie sobie radzic i temperatura oleju skoczy ponad 120C

Pamietaj o tym ze wiekszosc klientow Coobcia to upalacze  , wiec 5w50 to dla nich norma
jesli bardzo sie martwisz o silnik to :
jest bardzo fajna seria EE performance millersa z dodanym juz modyfikatorem tarcia
mam taki EE 5w50 a wczesniej mialem amsoila signature 5w50 z modyfikatorem AR9200v2
Amsoil bardzo zamulal silnik , na millersie nie ma tego efektu temperatura utrzymuje sie w granicach 90-100C i na dodatek nie jest zbyt drogi
millers EE 5w40 spelnia norme SN , ma sensowna lepkosc w niskich temperaturach ktora jest dla Ciebie wazna bo robisz krotkie trasy. Z opisu wynika ze raczej nie upalasz do odcinki wiec 5w40 powinno byc ok.

wildlifestyle
15th-November-2021, 03:43
odpowiem Ci pytaniem
palisz ponad 200 po autostradach latem ?
jak tak to 5w50 bo 0w40 w pewnych warunkach przestanie sobie radzic i temperatura oleju skoczy ponad 120C

Pamietaj o tym ze wiekszosc klientow Coobcia to upalacze  , wiec 5w50 to dla nich norma
jesli bardzo sie martwisz o silnik to :
jest bardzo fajna seria EE performance millersa z dodanym juz modyfikatorem tarcia
mam taki EE 5w50 a wczesniej mialem amsoila signature 5w50 z modyfikatorem AR9200v2
Amsoil bardzo zamulal silnik , na millersie nie ma tego efektu temperatura utrzymuje sie w granicach 90-100C i na dodatek nie jest zbyt drogi
millers EE 5w40 spelnia norme SN , ma sensowna lepkosc w niskich temperaturach ktora jest dla Ciebie wazna bo robisz krotkie trasy. Z opisu wynika ze raczej nie upalasz do odcinki wiec 5w40 powinno byc ok.

Czołem ,
Napisałeś ,że używasz EE .
Ja póki co od 3 wymian mam millers XF ,warto przejśĆ na EE? Masz punkt odniesienia, widzisz różnicę?

Edit .
Napisałeś przecież ,że na amsoil zamulal.
Myślisz warto z XF przejść na EE ?

Maxx
15th-November-2021, 13:08
Napisałeś przecież ,że na amsoil zamulal.
Myślisz warto z XF przejść na EE ?

jedyne co moge porównac bezpośrednio w silniku 3.7 to AM sign 5w50 0w40 oraz millersa EE 5w50 i totala 5w40

total 5w40 - ( Coobcio go włał na pierwszy 1000km docierania i kolejne 2000km ) mało mogę powiedzieć bo przez pierwsze 3000km samochód był traktowany bardzo delikatnie , ale temperatura oleju zawsze ok 100C ( i to z miską greddy która nieco chłodzi olej )

AMS sig 0w40 nie zamulał przez pierwsze kilometry po uruchomieniu ale latem na autostradach temp oleju powyzej 100 a nawet do 120C

AMS sig 5w50 zamulał przez pierwsze kilometry po uruchomieniu ( po przejściu z 5w30 na AM 5w50 odczucia było takie jakby silnik stracił z 50KM ) , najwyższa zanotowana temperatura 110C podczas jazdy latem po torze ( ale bardziej zapoznawczo niz upalanie na poważnie ) , wraz z dodatniem AR9200v2 temperatura na codzień w zasadzie cały czas utrzymywała się na 100C
olej bardziej do ciągłego upalania niz spokojnej codziennej jazdy na krótkich trasach

Millers EE 5w50 minimalnie zamula przez 1-2km po uruchomieniu potem silnik reaguje na gaz normalnie , z miską greddy latem utrzymuje temperatury 93-98C podczas agresywniejszej jazdy dojdzie do max 105
moim zdaniem ten olej zdaniem to doskonały kompromis dla samochodu używanego do dynamicznej codziennej jazdy i okazjonalnie poddawanego większym obciążeniom (ale na tor to moze jednak 10w60 ew dodatkowa chłodnica oleju )

temperatura oleju podczas dużych obciążeń silnika jest wyznacznikiem tego jak skutecznie olej redukuje tarcie , kiepski olej - temperatura wzrasta ponad 120C a tam olej robi się coraz rzadszy więc jest jeszcze gorzej ...
te informacje o temperaturach pracy oleju mozna zdobyć tylko na aucie bez modyfikacji układu smarowania . chłodnice znacząco ją zmieniają

Shimomura
15th-November-2021, 13:27
Sebbs , po prostu musisz sobie odpowiedzieć na jedno ważne pytanie pytanie :) Czy będziesz codziennie kilka razy jeździł 200+ autostradą czy też jednak częściej odpalał i gasił silnik :) (nie mam tu na myśli -20 tylko zwykły zimny start)

AMS sig 0w40 nie zamulał przez pierwsze kilometry po uruchomieniu ale latem na autostradach temp oleju powyzej 100 a nawet do 120C

fakt trochę za duże te temperatury u Ciebie, dbając o interwały wymian płynu chłodzącego i oleum nigdy takiej nie osiągnąłem przy ams 0w40, nawet przy 200+ mało tego przy 200+ temp u mnie niższa niż w upalnym korku. Tak z ciekawości w przypadku tych wariantów 5w50, o których pisałeś, co się kryje pod tą pojęciem "olej zamulał" ?

Sebbs
15th-November-2021, 14:01
Sebbs , po prostu musisz sobie odpowiedzieć na jedno ważne pytanie pytanie :) Czy będziesz codziennie kilka razy jeździł 200+ autostradą czy też jednak częściej odpalał i gasił silnik :) (nie mam tu na myśli -20 tylko zwykły zimny start)

fakt trochę za duże te temperatury u Ciebie, dbając o interwały wymian płynu chłodzącego i oleum nigdy takiej nie osiągnąłem przy ams 0w40, nawet przy 200+ mało tego przy 200+ temp u mnie niższa niż w upalnym korku. Tak z ciekawości w przypadku tych wariantów 5w50, o których pisałeś, co się kryje pod tą pojęciem "olej zamulał" ?

No właśnie częściej odpalał i gasił, a duże prędkości autostradowe to jak go przegonię kilka razy w roku to max. Ale myślę, że zaleje tego 5w50 millersa ee performance do tego filtr oleju knechta. Zejdę stopniowo z lepkości najpierw 5w najwyżej później 0w. A filtr oleju większy co daje i czemu warto go zakładać ?

Shimomura
15th-November-2021, 14:10
Na oko to o seteczkę zwiększasz pojemność oleum - mało ale za free :)

Sebbs
15th-November-2021, 14:13
Na oko to o seteczkę zwiększasz pojemność oleum - mało ale za free :)

Knecht oc196 taki planuje kupić.

Maxx
15th-November-2021, 17:28

te 120C pojawiło się podczas upalnego dnia ok 35C i doś duzej ilosci hamowań i przyspieszeń w okolicy mocy max ( co chwilę jakiś tir ładował się na lewy pas a bardzo się spieszyłem )

zamulał ... na AM signature 5w50 wyjeżdżasz na ulice naciskasz gaz i samochód jedzie niemrawo jakby brakowało mu mocy
samochód kupiłem z 5w30 i po kilku dniach zrobiłem przeglad i wymieniłem olej , od tej chwili po odpaleniu wyczuwalny był efekt słabej reakcji na gaz jakby mu brakowało mocy i momentu obrotowego
po rozgrzaniu oleju ten efekt nie był juz odczuwalny

Gdanio
15th-November-2021, 18:27

200+ to taka marszowa prędkość .:bolt:

Sebbs
15th-November-2021, 22:09
Napisałem jeszcze z ciekawości do coobcia jaki olej 5w50 zalać i mówi, żeby lać elfa. Każdy ma inne zdanie. Znalazłem na forum 350z wpis,że najgorszy syf był w silniku po millersie i weź bądź tu mądry.

Maxx
16th-November-2021, 02:48
Napisałem jeszcze z ciekawości do coobcia jaki olej 5w50 zalać i mówi, żeby lać elfa. Każdy ma inne zdanie. Znalazłem na forum 350z wpis,że najgorszy syf był w silniku po millersie i weź bądź tu mądry.

Najgorszy syf bedzie zawsze w silnikach ktore mialy zmieniany olej zgodnie z zaleceniami ksiazki serwisowej 15-20 tys km i olej byl palony w wysokich temperaturach najlepiej przy stanie bliskim minimum
Jak chcesz myc silnik to amsoil , po wylaniu asowego 5w30 i wlaniu am signature po 200 km przebiegu olej zrobil sie ciemnobrazowy tyle syfu sie rozpuscilo
jak Coobcio go rozebral to w srodku byl idealnie czysty jednak pierscienie tlokowe i tak byly zapieczone na “dębowo” . Coobcio raz poleca millersa raz mobila raz elfa . A wlewa totala do silnikow po tuningu , badz tu madry i pisz wiersze
reasumujac masz juz obrzydzony millers i amsoil :sorry:
5w50 to kiepski wybor na krotkie trasy i emerycki styl jazdy

Sebbs
16th-November-2021, 11:28
Dlaczego 5w50 kiepski na krótkie trasy? Czy to będzie 5w40 czy 5w50 to tak samo się nie zagrzeje, za zimowe warunki odpowiada liczba przy literze W, czyli 0w,5w,10w tak? Na zime 5w będzie ok. Lepkość po myślniku wpływa na to jak olej się zachowuje jak jest gorąco i jest rozgrzany czy nie zrywa się film olejowy. Czyli reasumując czy zaleje 5w40 czy 5w50 chyba zimę przetrwa tak samo a w lecie będę miał większy spokój umysłu, że jest zalany 5w50. Mylę się z tym, że 5w50 będzie zachowywał się tak samo w zimie jak 5w40? Obydwa oleje będą niedogrzane i zdaje sobie z tego sprawę. Gęstość oleju będzie taka sama przecież. Jeżeli to zły tok myślenia to mnie poprawcie.

Maxx
16th-November-2021, 16:02
zły tok myslenia
zakładasz ze jak masz 2 oleje 5w30 i 5w40 to gęstość obu na zimnym bedzie identyczna ( tez tak kiedyś miałem ...)
niekoniecznie , zerknij na stonę drugą porównanie AEL AFL
https://www.amsoil.com/w/lit/databulletins/g3395.pdf
tu mamy do czynienia z olejami tej samej serii jednego producenta więc jest dobry punkt odniesienia
EDIT:
jeszce ciekawiej wyglada porównanie 0W-40 (EFO) z 5W-30 (AEL) gdzie przy 40C 0w jest gęstszy niż 5w

powinieneś unikać gęstości większej niż 90 w 40C
i celowac w coś z zakresu 13-14.5 w 100C
albo nalej to co cie uspokoi najbardziej :)

Sebbs
17th-November-2021, 09:15
Dobra zamówiłem już olej millersa 5w50 xf premium do tego płukanka archoil od czarnepaliwo i filtr knecht oc196. Dzięki wszystkim za pomoc. Zobaczy się jak to będzie się sprawować. Najwyżej następna wymiana wjedzie 0w40.

Dziękuję za wypowiedzi i wytłumaczenie co i jak.
Pozdrawiam