Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Brak kierunkowskazów/świateł awaryjnych tylnych

Grzesiekxx88
18th-November-2021, 18:11
Witajcie
Przy czyszczeniu i impregnacji skór przez przypadek wcisnąłem przycisk awaryjnych, a że był już wieczór to zobaczyłem, że nic nie mruga z tyłu. Okazuje się, że nie działają mi w ogóle kierunkowskazy z tyłu (lewy i prawy). Nie wiem od kiedy tak mam. Dodam, że nie działa mi od jakiegoś czasu wycieraczka tylna, ale nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego. Patrząc po bezpiecznikach, nie znalazłem odpowiedzialnego typowo za kierunkowskazy czy to tylne czy przednie. Posprawdzałem chyba wszystkie bezpieczniki oznaczone jako elektronika pojazdu... Wsio od od lamp, dziennych itd. Pod maską w jednej skrzyneczce jest bezpiecznik "M" i on jest odpowiedzialny miedzy innymi za kierunki, BCM, Szyberdach, wycieraczkę tylną oświetlenie wnętrza, elektrykę foteli. Reszta rzeczy mi działa także to nie to. Dzisiaj rozebrałem plastiki w bagażniku i dostałem się do modułu tylnych świateł co znajduję się w lewym rogu bagażnika. Moduł wygląda ok, suchy itd. Nie widać by coś było spalone. Podłączając pod komputer też nie znajduje żadnych problemów.

Kierunki z przodu działają normalnie. Przekaźnik w środku cyka też normalnie. Światła postojowe oraz stop i wsteczny działają.
Ma ktoś pomysł co to może być?

wlaziu
18th-November-2021, 19:33
Spalone żarówki? Od tego bym zaczął. Jeśli ok to BCM. Czy pojawia się napięcie na odpowiednich pinach (patrz serwisówka). Jeśli BCM ok to zostaje prześledzić wiazkę w progu.

Grzesiekxx88
18th-November-2021, 21:02
Żarówek tu nie ma tylko ledy. Żeby się wszystkie spaliły na raz i jeszcze po obu stronach to niemożliwe. Wygląda na grubszą dłubaninę.

wlaziu
18th-November-2021, 22:18
A jak masz przerobione z US na EU?

lukasz32
18th-November-2021, 23:34
To masz teraz jak w bełemwu ! :D

Jak mam problem z prądem to biorę miernik, ustawiam na volty, odnajduję wiązkę i wbijam się w nią powiedzmy co metr sondami, tak np sprawdza sie w infiniti sedanie przerwane wiązki bagażnika, które później lutujemy lub puszczamy nowy kabelek. Zamiennie można też sprawdzać opór przewodu jeśli jest np przetarty. Nie jestem elektrykiem, robię po swojemu.

Natomiast jeśli to przeróbka z USA to sam raz robiłem takie swiatła i puszczałem sygnał z komputera z przodu z punktu gdzie był sygnał do przednich kierunków a dokładnie spod maski, dodatkowym przewodem do komputera pod nogami pasażera (było to corvette ale nie ważne) przez gródź, a następnie spod nóg 2x przewodem pierwotnie odpowiedzialnym za stop do tylnych lamp na kierunkowskaz, przy czym sam stop lewy i prawy brany był ze stopu środkowego. Jeśli masz tu tego typu manewr to szukaj takich przeróbek.

sirtrojan
19th-November-2021, 16:28
dedukuje ze masz wersje US
ktoś tam dłubał w elektronice zeby świecilo na pomarańczowo i lepiej skonsultować problem z elektronikiem.

Grzesiekxx88
19th-November-2021, 21:08
No na pewno były przerobione z USA na EU. Były w ogóle te generacje na Europę? No będę musiał dać do jakiegoś speca. Bo elektryka/elektronika w aucie to jest najmniej co ogarniam i co lubię robić ;) Myślałem, że jest może jakaś pierdoła, która pada, a o której nie wiem.

Gdanio
19th-November-2021, 23:49
No na pewno były przerobione z USA na EU. Były w ogóle te generacje na Europę? No będę musiał dać do jakiegoś speca. Bo elektryka/elektronika w aucie to jest najmniej co ogarniam i co lubię robić ;) Myślałem, że jest może jakaś pierdoła, która pada, a o której nie wiem.
Nie ! Pierwsze generacje tylko na Stany

Grzesiekxx88
20th-November-2021, 02:41
Nie ! Pierwsze generacje tylko na Stany

No właśnie dlatego dziwiły mnie pytania czy mam wersje USA czy EU.

sirtrojan
20th-November-2021, 03:10
No właśnie dlatego dziwiły mnie pytania czy mam wersje USA czy EU.

Fx35 z 2008 to w większości 2 gen. Jeśli to 1 to musi być z US

Grzesiekxx88
23rd-November-2021, 01:01
Fx35 z 2008 to w większości 2 gen. Jeśli to 1 to musi być z US

Tak mam FX35 pierwszej generacji. Będę musiał dodać jakąś miniaturkę z autem by było jasne zawsze ;) Bo faktycznie w tym roku już wychodziły IIgen.