PDA

Zobacz pe?n? wersj? : iNTERFEJS + CONSUL

Mateusz ex37
12th-January-2022, 18:35
Panowie jaki muszę kupić interfejs by Consul się połączył z autem? Niby było trochę podobnych tematów ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi.

wlaziu
13th-January-2022, 00:28
Nie wiem jaki masz budżet. Ale jeśli 400-600$ to tu masz klon ori VI (czyli pełny consult v75 z obsługą do 2018r.))
https://www.obdii.shop/goods-47-Nissan-3-Diagnostic-Tool-Consult-III-Plus-Scanner-Support-Programming.html
Lub
https://www.vxdas.com/products/nissan-consult-3-plus-diagnostic-tool

Niemniej wszystko z Chin plus clo. Każdy woła za ten sam muduł-klon cenę wyssaną z palca jeden 300$ drugi 3000$...

Mateusz ex37
13th-January-2022, 16:11
Chciałbym coś co się zawsze łączy. Te chińskie tanie pudełeczka czasem często zrywają połączenie.

djoneway
13th-January-2022, 17:26
Panowie jaki muszę kupić interfejs by Consul się połączył z autem? Niby było trochę podobnych tematów ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi.Panieeee Consula to masz Pan w Consulacie. To jest Consult od KONSULTacji[emoji106][emoji1787][emoji23][emoji23]

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Mateusz ex37
13th-January-2022, 17:53
Dzięki za zwrócenie uwagi.
szkoda że SVCI ING nie zastąpi Consulta. 1000zł byłby jeszcze jakoś do przełknięcia.

WoWi
13th-January-2022, 19:24
N3line

Mateusz ex37
13th-January-2022, 19:32
N3line byłby super tylko gdzie dorwać?

Rogerza
27th-February-2022, 19:06
Masz jakieś doświadczenia SVCI? Zastanawiam się nad jego kupnem. Czy SVCI ma sens?

Mateusz ex37
27th-February-2022, 20:35
Obecnie korzystam z MotorData. Jest to aplikacja pokazująca najwięcej danych ze wszystkich które przetestowałem. CVTz50 też sporo pokazuje i tam można wprowadzać niektóre zmiany. Wszysto to współpracuje z OBD2 z allegro. Ale Consulta to nie zastąpi. Z tego co czytałem SVCI także nie zastąpi.

Mateusz ex37
16th-April-2022, 18:22
Widzę , że wyszła nowa wersja SVCI
V1.7 SVCI INGCzy ktoś się oriętuje czy tym już można zastąpić Consulta? Piszą, że można tym programować. Jeśli miało by to działąć to bym nabył.

omeniq
16th-April-2022, 23:18
Widzę , że wyszła nowa wersja SVCI
V1.7 SVCI ING

Czy ktoś się oriętuje czy tym już można zastąpić Consulta? Piszą, że można tym programować. Jeśli miało by to działąć to bym nabył.

To zależy co chcesz robić i co masz na myśli mówiąc "programować". Programowanie w Consulcie polega tak naprawdę na wgrywaniu pliku z softem do różnych podzespołów np. do ECU silnika, skrzyni itp. Posiadanie samego nawet oryginalnego Consulta nie spowoduje ze nagle będziesz mógł wszytko zrobić bo te pliki trzeba zakupić - zakupiony plik z softem do wgrania dostajesz później na maila i przy pomocy consulta go wgrywasz.

Nie znalazłem w ogóle opcji dla Nissana/Infiniti takich jak popularne "kodowanie" jak to ma miejsce w mercedesach, bmw czy grupie VAG. Kodowanie to zmiana ustawień np. modułu klimatyzacji żeby zamiast 5 trybów pracy nawiewu miała np. 7 jak w niektórych wersjach, albo zmiana ustawienia systemu start stop ze standardowego że po każdym uruchomieniu samochodu jest włączony na ostatnie zapamiętane ustawienie. Z tego co się zorientowałem to takich i tym podobnych rzeczy nie zrobisz nawet Consultem.

Mateusz ex37
16th-April-2022, 23:28
Zależy mi na pełnej diagnostyce. Jak wiadomo tanie OBD2 z allegro nie pokazują wszystkich błędów. Chciałbym też móc sobie zakodować kolejny kluczyk, skalibrować kamerę oraz usatwić standardowe zawieszenie hydrauliczne w QX80 po wymianie podzespołów zawieszenia. Wyłączenie czujników ciśnienia w oponach. ITP. Czyli w zasadzie to co jest w instrukcjach napraw serwisowych. Nie interesuje mnie podkręcanie mocy, oraz zmiana ustawień na inne niż fabryczne.

djoneway
16th-April-2022, 23:43
To zależy co chcesz robić i co masz na myśli mówiąc "programować". Programowanie w Consulcie polega tak naprawdę na wgrywaniu pliku z softem do różnych podzespołów np. do ECU silnika, skrzyni itp. Posiadanie samego nawet oryginalnego Consulta nie spowoduje ze nagle będziesz mógł wszytko zrobić bo te pliki trzeba zakupić - zakupiony plik z softem do wgrania dostajesz później na maila i przy pomocy consulta go wgrywasz.

Nie znalazłem w ogóle opcji dla Nissana/Infiniti takich jak popularne "kodowanie" jak to ma miejsce w mercedesach, bmw czy grupie VAG. Kodowanie to zmiana ustawień np. modułu klimatyzacji żeby zamiast 5 trybów pracy nawiewu miała np. 7 jak w niektórych wersjach, albo zmiana ustawienia systemu start stop ze standardowego że po każdym uruchomieniu samochodu jest włączony na ostatnie zapamiętane ustawienie. Z tego co się zorientowałem to takich i tym podobnych rzeczy nie zrobisz nawet Consultem.Dokładnie tak jak Omeniq pisze, Consult to nie VCDS jak w VAGu, tam się nie da nic dodatkowego powgrywać, żadnych dodatkowych funkcji ponad to co masz, nawet prawdopodobnie nie usuniesz TPMS, kluczyk może i dopiszesz, ale jak zapłacisz za rozkodowanie PIN (taniej wyjdzie u ślusarza[emoji3]). Oczywiście kamery I zawieszenie skalibrujesz. To po prostu narzędzie diagnostyczne którym zrobisz wszystko to co jest w serwisówce.

omeniq
17th-April-2022, 01:02
Czujników nie wyłączysz - z tego co kojarzę nie da się nawet ich consultem wywalić z ustawień BCM wgrywając inny config bo chyba każda wersja ma TPMS. O kluczyku raczej też zapomnij bo jest tak jak wspomniał kolega wyżej.

Mateusz ex37
17th-April-2022, 09:42
Nieprawdopodobne, że Chińczyki wszystko podrabiają a kabla do Nissana zrobić nie potrafią w godziwych pieniądzach. :-(

Mateusz ex37
17th-April-2022, 09:53
Oczywiście kamery I zawieszenie skalibrujesz. To po prostu narzędzie diagnostyczne którym zrobisz wszystko to co jest w serwisówce.
I o to mi chodzi. Tego telefonem i OBD2 z allego nie zrobię. 1000zł za SVCI które mi wykona polecenia z serwisówki mi wystarczyło by.

Ologt
22nd-May-2022, 21:34
Podepnę się pod temat i dam przykład .Jeżeli chciałbym coś dołożyć do auta lub wyprogramować to consult takie rzeczy ogarnia ? Miałem wcześniej fx37 2010r i nie miał np. elektrycznej klapy bagażnika (wiadomo że do 2010r to nie występowało ) ,tak myślałem czy by się tego nie podjąć , oczywiście na oem rzeczach .Schematy jakieś tam w necie są , zamek z dociągiem już jest w standarcie ,kostek sporo pustych jest w aucie (może instalacja już była przygotowana pod różne rzeczy które później były zakładane w nowszych rocznikach ) jeżeli nie to dołożenie wiązek . Tak myślałem sobie czym potem (jeżeli by się to udało ) to aktywować . Też taka myśl mnie naszła bo w Fordach dokładam wszystko co dusza zapragnie jeżeli to występowało w jakiejś wersji i oczywiście aktywuje odpowiednim programem.

Mateusz ex37
22nd-May-2022, 22:39
SVCI ING jak na razie to średni zakup. Ale może jeszcze za mało czasu mu poświęciłem. Poza zaprogramowaniem kluczyka do G35 i odczytaniem błędów nic specjalnego nie udało się zrobić. W EX mam dwa kluczyki więc nie próbowałem a w QX80 jeszcze nie próbowałem.
Podkreślę jeszcze raz. Nie chciałem i nie chcę nic dokładać do auta. Chciałem móc wykonywać polecenia z serwisówki. W QX80 świeci się potrzeba kalibracji kamery.

fastdriver
1st-February-2023, 09:26
Mam consulta 3 - mieszkam w Gdyni jakby ktoś potrzebował

Maxx
16th-February-2023, 23:13
Znalazłem takie coś , cena do przyjęcia
https://www.obd2be.com/nissan-consult-3-p-445.html
Coś trzeba do tego jeszcze dokupić / zdobyć soft ?

a tu najnowsza wersja , ale droga
https://www.obd2be.com/nissan-consult-3-plus-p-696.html

djoneway
18th-February-2023, 12:02
Do swoich aut potrzebujesz akurat drugą wersję czyli consult 3+.Oprogramowanie pewnie jest w cenie dołączane do interfejsu a jak nie to łatwo je znaleźć i pobrać. [emoji4][emoji106]

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Maxx
18th-February-2023, 17:12
Wrzucilem bo przez przypadek znalazlem.
Miec consulta a umiec go uzyc i nie narobic szkod to dwie rozne sprawy .
Nie mam motywacji ani czasu by to rozgryzac

wlaziu
18th-February-2023, 18:36
Pierwszy to Nissan Consult 3/Renault Can clip. Jest raczej dedykowany do Renault, a wsparcie do Nissana ma przy okazji. W przypadku Nissana wspiera auta tylko do 2011r.
Drugi to jest klon Consulta 3+. Ten się nada jak najbardziej.
Tu masz to samo trochę taniej od skośnookiego (Tylko tam na aukcji są trzy modele, ciebie interesuje... ten najdroższy ~2500zł :) https://pl.aliexpress.com/item/1005005008636188.html
Do kodowania Immo potrzebna jest dodatkowa karta kodowa.

Mateusz ex37
2nd-April-2024, 10:49
Panowie trochę się poirytowałem gdyż Chińczyk zwiną interes i przestał mi działać SVCI ing. Potrzebny od zaraz jakiś porządny Interfejs do diagnostyki i programowania podstawowego. Powiedzmy do 4500zł. Możecie coś polecić? Fajnie by było gdyby poza Infiniti Ogarniał inne Japończyki jak Lexus

Mafioz
2nd-April-2024, 17:35
Na ten moment w całkiem fajnej kasie jest Autel. On ma pełną diagnostykę Nissanów i Infów, co do lexusa nie wiem. https://allegro.pl/oferta/tester-diagnostyczny-autel-ds808-kit-dealer-j-pl-13167416654 Zawsze można zapytać dystrubutora czy ogarnia wpełni nasze fifi

Mateusz ex37
2nd-April-2024, 18:36
Na właśnie jakoś upatrzyłem Autela ale bogatszy model. Na teraz to musi mi ogarnąć Infiniti i Lexusa Hybrydę.
https://allegro.pl/oferta/autel-maxicheck-mx900ts-programator-tpms-seria-900-3-24-8cali-polski-dealer-14630423024

Taras110387
2nd-April-2024, 23:53
Hej, czy jest ktoś może ze skanerem w Lubuskim, Zachodniopomorskim lub Wielkopolskim województwie? Potrzebował bym przeprowadzić aktualizacje HPCM w Q50.

Mateusz ex37
3rd-April-2024, 20:39
Kupiłem AUTEL MaxiDAS DS900 (https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/55bb97ae-4d16-3146-8012-ec0d52ec6830/oferta/b2d0c150-f1c9-11ee-b575-eb29e142f8c8) zobaczymy co nim można

wlaziu
5th-April-2024, 23:31
Ja tylko mogę dodać, że Toyotę/Lexusa ogarniesz najtańszym interfejsem + laptop (o ile nie potrzeba programowania kluczyków lub flashowania ECU) . Jak poszukasz "techstream" na allegro to taki przeźroczysty kabel 'noname' lub 'mini-vci' za ok. 120zł spokojnie dawał radę.