PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Q 30 -zakup uzywanego z Niemiec

cemetel
7th-February-2022, 11:26
Witam,
Jestem pierwszy raz na Waszym forum. Jestem emerytem z Poznania i poszukuje niedużego autka do jazdy głównie /80%/ po mieście, ok. 20% w trasie. Rocznie przejeżdżam ok. 10 tys.km.
Dotąd jeździłem zarówno VW /lata 80/, potem mercedesami /3 szt/, potem Audi A6 /2 szt./ ostatnio BMW X1 . W tym ostatnim mam juz 145000 km i przyszło mi do głowy zmienić na znacznie mniejszy przebieg.
Spodobał mi się Q30. Pierwszy raz - zachwalający sąsiad na parkingu pod Ikeą, a drugi raz na placu sprzedaży /gdzie wsiadłem i odpowiadało mi/. Wiem , że nowego w Polsce się nie kupi
ale to dla mnie nie ma większego znaczenia. Poczytałem sobie pozytywne opinie na forach/ autocentrum, autokult itd/ i spojrzałem na portale niemieckie /mobile.de, autoscout24.de/.
Jest trochę tych aut, wszystkie z perfekcyjnym z reguły wyposażeniem. Dominuję silniki 1,5d /od Renault/oraz 1,6 benzyna.
Czy cena roczników 2016-2018 z przebiegami do 60 tys. km wynosząca ok 16-17 tys. euro to wydatek stosowny i czy warto iść w tym kierunku. Powiem, że mam w Niemczech zarowno rodzinę, jak i znajomych, którzy mogą pomóc mi sprawdzić dany egzemplarz.
Co o tym myślicie, szczegolnie, że Infiniti w Polsce już nie ma.

pozdrawiam,
Jerzy
cemetel
07.02.2022

lukasz32
7th-February-2022, 21:13
Witam, Jurku to ja się wyłamię, kup lexusa i będziesz miał spokój. Jakiegokolwiek ;) Przynajmniej mają normalne japońskie silniki a nie jakieś śmieszne wynalazki z renaultów czy mercedesów. IS 300h, UX, albo RC 300h. Te H spalą Ci po mieście ze 7l. Z infiniti to tylko q50h będzie Ci tutaj pasował, w miarę trwały napęd.

omeniq
9th-February-2022, 15:14
Posiadam taką Q30stkę, najsłabsza z silnikiem 1.5d i powiem, że bardzo przyjemnie się jeździ tym samochodem. Silnik nie jest nadmiernie głośny, nieco drga na postoju (ale może jestem wyczulony bo na codzień jeżdzę hybrydą więc nic nie drga :D), spala bardzo małe ilości paliwa. W mieście spokojnie 6 a nawet mniej litrów, na drogach wojewódzkich spokojnie poniżej 5 litrów da się zejść. To co mi najbardziej w tym aucie pasuje (w porównaniu do Q50 Hybrid) to skrzynia biegów - według mnie jest o wiele wiele lepsza, ultra płynnie zmienia biegi. Mam również wrażenie że w kabinie jest mniejszy hałas przy prędkościach autostradowych w porównaniu do Q50. Atutem tego auta jest spory bagażnik, podwyższone nadwozie, opony z wysokim profilem a mimo to duże (18 lub na 19) przez co auto wygląda dobrze i dobrze jeździ po nierównościach. Jako że to silnik renault kompletnie nie trzeba się go bać, jest od groma części w przystępnych cenach. Ostatnio wymieniałem rozrząd za około 600 zł z usługą. Po niema 2 latach użytkownia nie mieliśmy żadnych problemów z tym autem.

Co do wad hm.. W sumie nie mam jakich wielkich zastrzeżeń - oczywiście multimedia są tragiczne. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to trochę mało miejsca na nogi po stronę pasażera - podłoga jest mocno wyprofilowana do góry przez co długa jazda jako pasażer z przodu powoduje lekki dyskomfort bo stopy są nienaturalnie zgięte :D

Polecam wersje z kamerami 360 - trochę mi tego brakuje + czujników z przodu. Moja wersja byłą tylko z czujnikami z tyłu ale udało mi się dołożyć kamerę w oryginalne miejsce. Wciąż jednak brakuje mi czujników przód :-)

cemetel
15th-February-2022, 11:09
Dzieki za rade. Tez spoglądałem na CT 200H, ale ....mechanik mi odradził. Nisko zawieszony, faktycznie brak bagażnika...Myslę jeszcze o tym, ale Q30 podoba się bardziej.

cemetel
15th-February-2022, 11:16
Dzieki za informacje. Nie wiem dlaczego krytykuja automaty w Q30. Dla mnie nie ma to znaczenia. Ale manual wcale mnie nie przeraża. Miałem automat w XC60 - było super. W audi A6 /miałem 2 modele - wyjątkowo mułowate/, miałem manuale- było ok. Miałem 2 Mercedesy manuale - nie było problemow. W BMW X1 mam manual - wnuk się śmiał, jak kupowałem /"BMW i automat - dziadek żartujesz/. W manualu mam przynajmniej kontrolę nad zgrywaniem przełożenia w jeździe/. Jeżdżę spokojnie i niewiele. Na autostradzie 120-130 i dlatego zastanawiam się nad małym dieselkiem. Pozdrawiam.

lukasz32
16th-February-2022, 15:45
Dzieki za rade. Tez spoglądałem na CT 200H, ale ....mechanik mi odradził. Nisko zawieszony, faktycznie brak bagażnika...Myslę jeszcze o tym, ale Q30 podoba się bardziej.

My mamy CT 2015 fsport. Prześwit jest duży. Jeśli jakikolwiek mechanik odradza ct200h to ... ja odradzam takiego mechanika. To jest samochód nr 1 w rankingach bezawaryjności a on pewnie chce na Tobie zarobić. Do bagażnika wchodzi wózek dziecięcy bagażnik ma grubą podłogę gdzie jest schowek i zestaw naprawczy, można to wyjąć. Zależy co chcesz tam wozić.