Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Pytanie do posiadaczy QX70, FX - MENU

domas91
10th-March-2022, 08:49
Cześć,
od niedawna posiadam QX70S, jestem bardzo zadowolony z samochodu, ale trochę zawiodłem się na MENU.
Mam wrażanie, że jest bardzo słabo rozbudowane. Nie mogę np. nigdzie znaleźć jak wyłączyć/włączyć key less,
nie mogę podejrzeć ciśnienia oleju w silniku czy skrzyni biegów, włączyć/wyłączyć podświetlania spod lusterek itp.
Wcześniej miałem Jeepa Grand Cherokee WK2 z 2010r. i tych opcji w MENU było dużo więcej niż w Infiniti.
Czy ja o czymś nie wiem, czy źle szukam, czy to MENU jest rzeczywiście tak okrojone?

Mateusz ex37
10th-March-2022, 11:08
Menu jest okrojone bo to jest jeszcze stara dobra szkoła tworzenia samochodów. Bez zbędnych dyrdymałów. To jest auto które ma dawać frajdę a nie być aplikacją na kółkach.

domas91
10th-March-2022, 11:53
Nie mówię o aplikacji na kółkach, myślę, że Infiniti, przynajmniej QX daleko do "aplikacji", a tym bardziej Jeepowi. Jeepy tym bardziej stawiały na stara dobra motoryzację (przynajmniej przed przejęciem przez Włochów), a takie info jak ciśnienie oleju czy włączenie wyłączenie jakiejś opcji to chyba podstawa. Tak naprawdę to menu w żaden sposób nie jest przydatne, moge sobie co najwyżej sprawdzić ciśnienie w kołach, albo ustawić jakiś interwał wymiany, a poza tym nic. Myślałem, że mam jakieś okrojone to MENU.

betonixx
10th-March-2022, 16:13
Zgodzę się, że w fifi jest ubogo. W q50 jest aplikacja pokazująca przeciążenia jak w F1 a nie informacji o temp oleju, cieczy itp.

holdek
10th-March-2022, 16:21
Zawsze mozna przez OBD podlaczyc BT I patrzeć na telefonie albo zmienionej jednostce głównej

Zgadzam się że szału nie ma ale to taki typ auta, wystarczyć popatrzeć na przyciski do zawieszenia czy snow control albo regulacji podgrzewania foteli i wiadomo że to nie tym ma to auto zachwycać/ czy miało:)

Mateusz ex37
10th-March-2022, 23:10
Tak na prawdę to nawet w podmenu, zwane też ukrytym, tam nic nie ma.
Przycisk snow control akurat jest wspaniały. Klikniesz i jest włączony niezależnie od wszystkiego. W Audi jak Niemiec zaprogramował Start stop to za każdym razem trzeba po odpaleniu wyłączyć. Radio to samo. niezależnie na jakim poziomie głośności zostawię po odpaleniu i tak gra po swojemu. Dlatego przycisk Snow jest moim najulubieńszym pomimo iż nigdy go nie używałem.

lukasz32
11th-March-2022, 01:06
Ja kiedyś w menu znalazłem opcję "prowadzenia do najbliższej restauracji z gwiazdką miszelę", nie ma tam temperatur oleju bo to jest auto luksusowe, to nie jest drzip którego naprawisz młotkiem czy trytytką :) Kierowcą QXa, według definicji producenta, jest z reguły dobrze sytuowany biznesmen, którego nie interesuje temperatura oleju a informacja gdzie zje ośmiorniczki a nie szczaw i mirabelki :-) A kiedy sie coś zepsuje, to lecimy do serwisu, wyciagamy plik banknotów i płacąc 500zł za godzinę pracy stażysty wymieniamy całą część a nie ją naprawiamy :-)

domas91
11th-March-2022, 08:47
Widocznie mentalnie jestem biedakiem. Ja lubię wiedzieć co się dzieje z autem i mieć nad nim kontrolę choćby mogąc sobie włączyć czy wyłączyć światełka spod lusterek, albo ustawić lusterka, żeby otwierały się automatycznie przy odpalaniu. Niby Jeep taki prosty, ale jednak miał np. podgrzewaną kierownicę, automatyczną zmianę świateł z długich na krótkie, zmianę konta lusterek przy cofaniu czy grzaną tylną kanapę. W prowadzeniu nie ma porównania na korzyść Infiniti oczywiście, ale na wyposażeniu się trochę zawiodłem, naprawdę lepsze miałem w "prostym" jeepie :)

matyj2
11th-March-2022, 12:37
Kolego lusterko zmienia kont przy cofaniu ,trzeba tylko ustawić tam gdzie się je reguluje [emoji16]

Wysłane z mojego RMX2193 przy użyciu Tapatalka

lukasz32
11th-March-2022, 12:50
Widocznie mentalnie jestem biedakiem. Ja lubię wiedzieć co się dzieje z autem i mieć nad nim kontrolę choćby mogąc sobie włączyć czy wyłączyć światełka spod lusterek, albo ustawić lusterka, żeby otwierały się automatycznie przy odpalaniu. Niby Jeep taki prosty, ale jednak miał np. podgrzewaną kierownicę, automatyczną zmianę świateł z długich na krótkie, zmianę konta lusterek przy cofaniu czy grzaną tylną kanapę. W prowadzeniu nie ma porównania na korzyść Infiniti oczywiście, ale na wyposażeniu się trochę zawiodłem, naprawdę lepsze miałem w "prostym" jeepie :)

Grzaną kierownicę miałem w serii M. Amerykanie to chyba lubią takie wskaźniki i prosto, w corvette 2011 było ich sporo, ale jakość tapicerki jak w dużym fiacie, nawet punto jest bardziej przytulne. Przebywanie w jej wnętrzu nie sprawiało radości, nie wiem jak w jeepie ale podejrzewam ze QX masz lepiej wykonczone.

domas91
11th-March-2022, 14:06
OO super, dzięki za podpowiedź. Czyli jak wrzucę wsteczny wtedy mam sobie ustawić lusterka i on to zapamięta? Może jeszcze jakies ciekawostki? :)

matyj2
11th-March-2022, 14:10
Kolego tam gdzie przełączasz lusterko prawo lewo to ustawiasz na na prawo lub lewo i w tedy te lusterko się obniża jak włączysz wsteczny

Wysłane z mojego RMX2193 przy użyciu Tapatalka

domas91
11th-March-2022, 14:10
Masz rację, mamy w rodzinie jeszcze Corvette C6 GS i Hummera, jakość wykończenia jest zupełnie inna w Infiniti. Żonie też dużo wygodniej w Infiniti niż w Jeepie pomimo mniejszej ilości miejsca. Po prostu myślałem, ze fifi będzie trochę mocniej wyposażone, ale frajda z jazdy jest nieporównywalna. Jakoś zawsze jak jadę Infiniti towarzyszy mi lekki dreszczyk emocji :D

lukasz32
11th-March-2022, 15:34
Masz rację, mamy w rodzinie jeszcze Corvette C6 GS i Hummera, jakość wykończenia jest zupełnie inna w Infiniti. Żonie też dużo wygodniej w Infiniti niż w Jeepie pomimo mniejszej ilości miejsca. Po prostu myślałem, ze fifi będzie trochę mocniej wyposażone, ale frajda z jazdy jest nieporównywalna. Jakoś zawsze jak jadę Infiniti towarzyszy mi lekki dreszczyk emocji :D

Kolego pokaż foto tej GS, również miałem GS :)

slepy62
11th-March-2022, 17:08

W FX - system / oprpgramowanie jest z 2009 roku...

domas91
12th-March-2022, 13:46
Proszę ��
16274

domas91
12th-March-2022, 13:47
Myślałem, że w Qx coś podkręcili :(

lukasz32
12th-March-2022, 19:48
Proszę ��
16274

Calkiem podobny :)