Zobacz pe?n? wersj? : Olej FX37s
Mati92
18th-March-2022, 13:40
Panowie...:attention:
Wkurw... się niemiłosiernie...
Państwo od których kupowalem auto powiedzieli mi,że auto było serwisowane na oleju 5w30 i z tego właśnie też powodu został dobrany przez CzarnePaliwo olej Amsoila 5w30.
Od początku mi coś nie pasowało,ale wierzyłem na słowo...
Dzis spojrzałem z ciekawosci w faktury z serwisów i auto było serwisowane,ale na 5w40,więc przypuszczam,że olej który zakupiłem został jednak niepoprawnie dobrany i powinien być inny. Mój błąd,że nie spojrzałem w te faktury od początku,nim napisalem do CzarnePaliwo i złożyłem zamówienie,ale tak to właśnie jest jak człowiek glupi,wierzy komus na słowo...
Powiedzcie proszę co mam zrobić,jaki olej zalać,aby wszystko chodziło jak ta lala??
Auto ma już nalatane 299 tys,więc olej raczej jest bardzo ważna sprawa,zresztą zawsze jest to priorytet nie zważając na przebieg...
Mam nadzieję Panowie,że będziecie mieli udany weekend,bo ja juz niestety mam zrypany...:(
Pozdrawiam
16285
16286
matyj2
18th-March-2022, 13:42
A co za problem jest wymienić ten olej ?kolego
Wysłane z mojego RMX2193 przy użyciu Tapatalka
Mati92
18th-March-2022, 14:06
A co za problem jest wymienić ten olej ?kolego
Nie wiem czy problem czy nie,dla niektórych moze to nie być problem,dla innych jednak moze stanowić jakieś 'ale'...
Przypuszczam,że 5w30 jest gorszy,niż 5w40...
Zależy mi na jak najlepszym doborze zamawiajac olej z najwyższej polki,a nie co roku zmianie na inny olej,tym bardziej,że myślę o zagazowaniu auta w tym roku.
Maxx
18th-March-2022, 14:15
jesli silnik na tym oleju pokonał tak imponujący przebieg i w międzyczasie nie był remontowany , to ja bym go pod żadnym pozorem nie zmieniał na inny
dopytaj dokładnie jeszcze raz co wlewali , gdzie kupowali ( sklep czy z aso ) i tego sie trzymaj
Mati92
18th-March-2022, 14:26
Auto było serwisowane w ASO w Polsce i w Berlinie i na fakturach widnieje specyfikacja 5w40,dlatego też boje sie zalewać 5w30,aby nie zrobić sobie kuku...
matyj2
18th-March-2022, 14:36
Ja lałem do poprzedniego 5w50 miał gaz jak go sprzedawałem miał 210 tyś , gość co go kupił wiem że dalej leje 5w50 ,teraz do tego co mam też taki leje a w serwisie był zalewany też 5w40 tak że ja bym wymienił ,ja wymieniam co pół co 7 tyś
Mati92
18th-March-2022, 14:42
Ja lałem do poprzedniego 5w50 miał gaz jak go sprzedawałem miał 210 tyś , gość co go kupił wiem że dalej leje 5w50 ,teraz do tego co mam też taki leje a w serwisie był zalewany też 5w40 tak że ja bym wymienił ,ja wymieniam co pół co 7 tyś
Masz na myśli,że zalalbys ten 5w30 i czekał na efekty świetlne? Czy jest sens tak ryzykować...?
matyj2
18th-March-2022, 14:48
Ja bym go wymienił na 5w40 lub 50
Mati92
18th-March-2022, 15:06
Ja bym go wymienił na 5w40 lub 50
Taki mam właśnie zamiar.
5w30 na pewno nie zaleje,gdyż po prostu się boję...
Lejesz Amsoila czy jakiejś innej firmy?
Maxx
18th-March-2022, 15:13
Auto było serwisowane w ASO w Polsce i w Berlinie i na fakturach widnieje specyfikacja 5w40,dlatego też boje sie zalewać 5w30,aby nie zrobić sobie kuku...
I bardzo mądrze ! 5w40 to rozwiązanie kompromisowe pomiedzy ochrona silnika i wydajnością . Gdyby kazde nissanowskie V6 było tak serwisowane od nowości jak Twoje to liczba remontów byłaby 3x mniejsza
Jest lobby 5w30 które nadal obstaje ze w 90% ten olej jest właściwy , nie daj sie ogłupić . Jak nie ciśniesz na autostradach , nie przyspieszasz bardzo dynamicznie to 5w50 odpuść i trzymaj sie tego co doskonale działało przez setki tysięcy kilometrów
Jak masz historie z aso to powinni mieć w systemie jakiego producenta i jakiej serii olej był uzywany . ja bym nic nie zmieniał , stare silniki tego nie lubią :)
Mati92
18th-March-2022, 15:30
I bardzo mądrze ! 5w40 to rozwiązanie kompromisowe pomiedzy ochrona silnika i wydajnością . Gdyby kazde nissanowskie V6 było tak serwisowane od nowości jak Twoje to liczba remontów byłaby 3x mniejsza
Jest lobby 5w30 które nadal obstaje ze w 90% ten olej jest właściwy , nie daj sie ogłupić . Jak nie ciśniesz na autostradach , nie przyspieszasz bardzo dynamicznie to 5w50 odpuść i trzymaj sie tego co doskonale działało przez setki tysięcy kilometrów
Jak masz historie z aso to powinni mieć w systemie jakiego producenta i jakiej serii olej był uzywany . ja bym nic nie zmieniał , stare silniki tego nie lubią :)
Miło mi to słyszeć,dziękuje.
W Berlinie zalewali Elf Evolution 5w40,jednak ja myslalem,aby zalać coś lepszego, jednak oczywiście o odpowiedniej specyfikacji,nie mniejszej niż 5w40.
Na autostradach raczej nie cisnę,120 na tempomacie i tyle,jednak też po tych autostradach za wiele nie jezdze. Oczywiście zdarzy się pokusa,aby przez chwilę przycisnąć i pojechac szybciej,jednak moja autostradowa prędkość w tych silnikach to 120,też pewnie ze względu na spalanie.
Po mieście jezdze różnie,zależy od nastroju i potrzeby. Wiadomo,że to nie silnik 1,0,więc jest czym pojechać i co przycisnąć. Jednak podstawa to rozgrzany silnik,bez tego nie ma mowy o jakiejś bardziej dynamicznej jeździe.
Jarek75
18th-March-2022, 17:10
Dlaczego 5W40 a nie 0W40?
Mati92
18th-March-2022, 21:24
Dlaczego 5W40 a nie 0W40?
Moze dlatego,że ma historie serwisowa,gdzie caly czas mial zalewany 5w40?
Jarek75
18th-March-2022, 22:09
To jest argument.
Maxx
18th-March-2022, 22:20
Miło mi to słyszeć,dziękuje.
W Berlinie zalewali Elf Evolution 5w40,jednak ja myslalem,aby zalać coś lepszego, jednak oczywiście o odpowiedniej specyfikacji,nie mniejszej niż 5w40.
Na autostradach raczej nie cisnę,120 na tempomacie i tyle,jednak też po tych autostradach za wiele nie jezdze. Oczywiście zdarzy się pokusa,aby przez chwilę przycisnąć i pojechac szybciej,jednak moja autostradowa prędkość w tych silnikach to 120,też pewnie ze względu na spalanie.
Po mieście jezdze różnie,zależy od nastroju i potrzeby. Wiadomo,że to nie silnik 1,0,więc jest czym pojechać i co przycisnąć. Jednak podstawa to rozgrzany silnik,bez tego nie ma mowy o jakiejś bardziej dynamicznej jeździe.
Tego Elf'a ludzie wlewają też do 350z i 370z Coobcio też go chwalił , bedziesz mógł tez troche przycisnąc bez obaw jesli zajdzie potrzeba
A nieotwierane butelki oleju zawsze możesz zwrócic ...
"W Berlinie zalewali Elf Evolution 5w40" dobra niemiecka szkoła i tego sie trzymaj nic nie zmieniaj
Mati92
18th-March-2022, 22:54
Tego Elf'a ludzie wlewają też do 350z i 370z Coobcio też go chwalił , bedziesz mógł tez troche przycisnąc bez obaw jesli zajdzie potrzeba
A nieotwierane butelki oleju zawsze możesz zwrócic ...
"W Berlinie zalewali Elf Evolution 5w40" dobra niemiecka szkoła i tego sie trzymaj nic nie zmieniaj
Tak jak piszesz,jednak Niemcy fuszerki nie robią raczej,bardzo mnie to cieszy...
Butelki nie otwierane,nawet nie wyjete z kartonu jeszcze,dlatego mam nadzieję,że zdołam się dogadać z Czarne Paliwo i wymieni mi olej na 5w40 bez ponoszenia dodatkowych kosztów. W końcu stały klient i 2 razy w roku minimum zamawiam oleje u niego.
A powiedz proszę jaki olej Ty zalewasz do swojego 370z?
Maxx
18th-March-2022, 23:17
Ja bym się trzymał dotychczasowego oleju , skoro cały czas bezawaryjnie na nim pracuje . ewentualnie Tomek pisał o jakimś Ravenolu 5w40 z bardzo ciekawa charakterystyka zmian lepkości vs temperatura tylko trzeba sprawdzić czy jest w specyfikacji SN jakiej wymaga nissan
nie mozna porównywac mojej zetki bo jest mocno zmodyfikowana , ma kute doprezające tłoki i pasowanie w wersji street czyli nieco ciaśniejsze od torowego
dzieki temu nie klepie na zimnym , a olej 5w50 początkowo kasuje luzy nim tłoki zaczną puchnąć od temperatury
uzywam Millersa EE Performance 5w50 bo jest nieco mniej lepki od AM signature 5w50 ( strasznie zamulał silnik na zimnym)
Mati92
19th-March-2022, 00:48
Dziękuje Ci Maxx serdecznie za rzetelne podejście do tematu.
Napisalem do Pana Tomka i czekam na odpowiedź,zobaczymy czy poleci Ravenola o którym piszesz,czy może jakiegos innego Amsoila.
Elfa Cobcio bodajze zalecał zmieniać co pol roku,ja ogolnie nie robie wielkich przebiegów,więc chciałbym,aby ten interwał nie był krótszy niż standardowy rok czasu.
Ogólnie zauważyłem,że kiedyś chyba więcej osób udzielało się na forum,ostatnio cos troche posucha taka tutaj. Liczyłem,że może ktoś zdola mi pomóc znaleźć silniczek do lusterka,bo jedno mi się składa,drugie juz nie i strasznie mnie to irytuje,ale niestety...
Dobrze,ze zostało jeszcze parę osób,na które można w miarę liczyć.
wildlifestyle
19th-March-2022, 09:14
Też jeżdżę na Millers EE performance 5w50 i naprawdę jest kozak. Przeszedłem z XF 5w50 i jest odczuwalna różnica na plus.
Maxx
19th-March-2022, 10:39
Te modyfikatory tarcia w EE Performance odpowiadają za ten efekt , jest taniej niz w przypadku zakupu olej + modyfikator to raz a dwa ze mamy gwarancje pełnej kompatybilności komponentów
może ktoś zdola mi pomóc znaleźć silniczek do lusterka,bo jedno mi się składa,drugie juz nie i strasznie mnie to irytuje,ale niestety...
A tu próbowałeś poszukać ?
https://partsouq.com/
wpisz vin i wejdź w katalogi
ew ktoś na forum pisał ze sprowadzał z Litwy http://www.emyratudalys.lt/en
(http://www.emyratudalys.lt/en)
Mati92
19th-March-2022, 11:40
Te modyfikatory tarcia w EE Performance odpowiadają za ten efekt , jest taniej niz w przypadku zakupu olej + modyfikator to raz a dwa ze mamy gwarancje pełnej kompatybilności komponentów
A tu próbowałeś poszukać ?
https://partsouq.com/
wpisz vin i wejdź w katalogi
ew ktoś na forum pisał ze sprowadzał z Litwy http://www.emyratudalys.lt/en
(http://www.emyratudalys.lt/en)
Moze ja tez powinienem w takim badz razie pomyśleć o millersie 5w40? Moze byłby lepsza opcja od Ravenola czy Amsoila?
Szczerze Tobie powiem,że coś tam patrzylem,ale niestety nie do końca się łapie jak zaczyna się wyższa szkola angielskiego... :( :sorry:
slepy62
19th-March-2022, 15:40
Liczyłem,że może ktoś zdola mi pomóc znaleźć silniczek do lusterka,bo jedno mi się składa,drugie juz nie i strasznie mnie to irytuje,ale niestety...
Puść VIN na PRIV to popatrzę...
Irek
sirtrojan
19th-March-2022, 15:44
Mati rozbierz lusterko i zobacz - moze coś tam wpadło i sie zblokowało albo kostka nie działą.
Mati92
20th-March-2022, 12:45
Panowie,wyczytałem gdzies w opiniach na internecie,że Millers po spuszczeniu jest czarny. Dzieje się niby tak że względu na dodatki czyszczące,które ma w sobie. Czy Wy macie podobne doświadczenia z tym olejem? Czy w takim przypadku po przejechaniu załóżmy 2/3 tys km nie traci na wartości i nie szkodzi silnikowi,jeśli są w nim zgromadzone 'syfy'?
Jak się do tego ustosunkować?
Myslalem,aby wziąć od Pana Tomka Ravenola tego,ewentualnie tańszego Amsoila oe 5w40,o którym nic nie mogłem znaleźć w internecie,a że niestety kontakt jest trochę ograniczony,a zależy mi na czasie to skłaniam się ku temu Millers...
matyj2
20th-March-2022, 16:20
Ja po 7 tyś mam kolor słomkowy millers
Maxx
20th-March-2022, 19:48
Panowie,wyczytałem gdzieś w opiniach na internecie,że Millers po spuszczeniu jest czarny.
Jak upalasz to kazdy będzie czarny .... , wylali czarny ale po jakim przebiegu i jakim stylu jazdy ?
ja dziś dolewałem i po 3 tys jest brązowy , ale samochód nie jest uzytkowany po emerycku więc to normalne
Mati92
20th-March-2022, 20:38
Na oil Club wyrządziła się bardzo ciekawa dyskusja na ten temat.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/jaki-olej-infiniti-fx37s.3465/
Nie chce w zaden sposób reklamować innego forum,wrzucam link,aby każdy mógł zerknąć.
Ja ogólne mam w głowie sajgon powiem Wam Panowie...
Mati92
20th-March-2022, 23:25
16291
Co Wy na to Panowie? Rzeczywiście tak jest?
lukasz32
21st-March-2022, 05:23
Kolega, przejeździłem 5 lat na mobilu 1 5w50 w vq35de, później w v8 lałem ravenola 5w40, penrite 5w50, teraz mam na wymiane amsoila 5w40. Generalnie się jakoś nie spuszczałem nad tym olejem. Nie lej "30", nie pałuj na zimnym i po temacie, wejdzie tu jakiś fan bełęmwu czy ałdi i jak to przeczyta, to wywnioskuje że silniki infiniti to większy szit niż te ich z rozrządem pod podszybiem. Być może i słusznie. Kup mobila, ravenola czy mineralnego elfa, zmieniaj co 7000 i po temacie. To jest w ogóle jakiś paradoks japońskiej motoryzacji żeby silniki były tak nietrwałe jak w nissanie, do pary mu z rdzewiejącą mazdą. Stary civic latał na byle czym i generował więcej mocy niż fabryka, zdarzały się sztuki 1,6 kilkunastoletnie które zamiast 160 miały 180. A tutaj, zlot zetek, i po szybkiej trasie chyba dwie były zatarte ... :)
Maxx
21st-March-2022, 12:04
Na oil Club wyrządziła się bardzo ciekawa dyskusja na ten temat.
widze ze chcesz sobie nabić guza i poszukujesz uczynnego który Ci podstawi noge , kilku chetnych znalazłeś :)
Żarty na bok , odpowiem Ci pytaniami :
1 Czy silnik naprawde zrobił ten przebieg ok 300tys bez jakiegokolwiek remontu ? jak panewki i rozrząd ?
2 co ile tys km zmieniano olej ?
Jeżeli odpowiedź na pytanie 1 - TAK a 2 - 15 tys km (jak przewiduje ASO ) to oleje na których silnik był eksploatowany spisały się znakomicie
na Twoim miejscu zmieniałbym co ok 7-8 tys i po sprawie
zauważ ze wszystkie silniki V6 nissana które zaliczyły remont przynajmniej część życia przejechały na 5w30
piszesz "lubię czasem pojeździć bardziej dynamicznie" wiec 5w30 nie jest dla Ciebie
piszesz "Jazda głównie miejska,bez palowania" wiec 5w50 nie jest dla Ciebie
sprawdź sobie jakie parametry miały dotychczas użytkowane oleje w 40stC 100stC i 150stC ( HTHS ) i kup cos o bardzo zblizonych parametrach
5w costam to tylko bardzo ogólny parametr , na przykład Amsoil signature 5w50 i Millers EE 5w50 choć obydwa 5w50 różnia się tymi parametrami i jest to odczuwalne "pod nogą" . Na millersie silnik jest nieco "żwawszy" w fazie rozgrzewania oleju , łatwiej sie wkręca na obroty bo millers jest nieco rzadszy . strona zmień olej . pl publikuje parametry 40 100 150 więc łatwo będzie Ci zrobić porównanie
ps
silnik jest z 2010 , czy masz zmienione uszczelki magistrali olejowej ?
Mati92
21st-March-2022, 12:54
Maxx,szczerze nie potrafię Ci na te pytania odpowiedzieć.
Nie mam niestety zielonego pojęcia czy zrobil ten silnik 299 tys bez remontu czy wymiany rozrządu. Z jednej strony moze lepiej jakby ten remont czy rozrząd mial zrobiony,ale nie wiem...
Mogę jedynie powiedzieć,że raczej interwały i wymiana oleju nie była większa niż te 15-20 tys km i był zalewany olej 5w40 o czym świadczy książka serwisowa i faktury.
Aczkolwiek jeśli chodzi o olej to uzgodniłem już z Panem Tomkiem zwrot 5w30(rzetelna firma) i zamawiam 5w40. Kwestia tylko czy Amsoil OE,Ravenol VST czy Ravenol RCS 5w40. Mimo ceny skłaniam się chyba najbardziej ku temu RCS. Podobno jest top of the top i nie potrzeba do niego zadnych dodatków czy uszlachetniaczy.
Auto jest z polskiego salonu z 2010 roku,więc i silnik również. Czy mam zmienione uszczelki magistrali olejowej tego nie wiem. Fajnie jakbym mial,ale jak jest w rzeczywistości tego nie wiem. Auto było od nowości w jednych rękach,było serwisowane w Polsxe i w Berlinie,więc właściciel poprzedni raczej starał się dbać o Fifke i nie oszczędzać,jeśli jezdzil do samego Berlina do ASO. Jednak niestety nie mam do niego kontaktu tak więc nie wiem... :(
Tak z ciekawości jakie są koszta takiej imprezy?
Maxx
21st-March-2022, 15:59
Od 2013 wyszła wersja poliftowa 370z i silniki 3.7 miały nowe wzmocnione uszczelki magistrali
do 2012 (włacznie) uszczelki były papierowe , pękały gdy własciciele gazowali na zimnym silniku ( gęsty olej ), cisnienie oleju wypychało ich fragmenty na zewnątrz co powodowało uciekanie oleju z magistrali i zmniejszone smarowanie które po cichu załatwiało silnik
Bez względu na to czy uszczelki sa stare czy nowe nalezy pamietac by nie przekraczać 2500 obr/min zanim olej nie osiągnie 70 st C
Twój egzemplarz na pewno ma sprawne uszczelki inaczej nie dotrwałby do 300 tys km
kotlet2009
21st-March-2022, 16:02
Sama uszczelka magistrali olejowej to raptem ok +/- 250 zł..ale ogólnie to z wymianą rozrządu , napinaczami, ustawieniami luzów zaworowych itp. to cena u Coobcia w Warszawie wzrasta do ok 11-12 tysięcy ( części i robocizna ) ...
Więc robi się gruby koszt ..
Mati92
21st-March-2022, 19:46
Twój egzemplarz na pewno ma sprawne uszczelki inaczej nie dotrwałby do 300 tys km
Myslisz,ze mial wymieniane czy po prostu są sprawne,ale w każdej chwili mogą być niesprawne (odpukać i wypluć)...
Bo jak patrze na koszta o których piszecie Panowie to się łapie za głowę i zastanawiam się czy oby na pewno dobry zakup zrobiłem,mimo że ja kocham całym sercem,to była miłość od pierwszego wejrzenia...
Choć dostałem niby gwarancje premium na 12 miesięcy.
16292
Oby nie trzeba było z niej korzystać...
Edit
Szkoda,ze nie można zobaczyć ile aktualnie stopni ma olej i mieć tego pod kontrolą...
Zamówiony u Pana Tomka Czarne Paliwo Ravenol RCS 5w40.
Oby był wart swojej ceny...
lukasz32
22nd-March-2022, 00:07
Od 2013 wyszła wersja poliftowa 370z i silniki 3.7 miały nowe wzmocnione uszczelki magistrali
do 2012 (włacznie) uszczelki były papierowe ,
Tak na marginesie, zawsze zapominam, od którego miesiaca 2013 mamy gwarancję że uszczelka magistrali jest po wymianie? Ktoś ostatnio mówił, że najlepiej brać 2014.
Mati92
23rd-March-2022, 18:52
16298
Olej dotarł,w piątek działamy...:car::infi:
Gdanio
23rd-March-2022, 20:46
16298
Olej dotarł,w piątek działamy...:car::infi:
Działamy , jest siła :grouphug: a moc będzie jak wypijemy sok z gumi jagód :peace:
Maxx
23rd-March-2022, 21:39
A spacer lub powiększoną miske planujesz ?
zawsze o litr smaru wiecej :)
Mati92
24th-March-2022, 02:01
A spacer lub powiększoną miske planujesz ?
zawsze o litr smaru wiecej :)
Myślę,że wszystko w swoim czasie. Rzeczywiście przydałoby się coś takiego,bo jednak 5 litrów oleju jak na taki motor to nie za wiele.
Jak na razie pierwsze co z takich droższych rzeczy to myslalem nad zagazowaniem,choć tez niewiadomo jak to z tymi cenami będzie i czy warto w ogole będzie gazować...
Mimo wszystko myślę,że jest to fajna baza pod inwestycje i bardzo bede chcial ja dopiescic...
Przy pierwszej generacji tak nie myślałem,mimo ze byla tez swietna baza,bo rocznik fajny,to caly czas jednak dwójka mi chodzila po głowie i w życiu bym nie odzyskał tego co wsadziłem. Gdybym wiedział,że tak sytuacja się potoczy to bym nawet nie konserwował podwozia,no ale miała ze mną zostać dłużej. Tutaj najchętniej zrobiłbym wszystko odrazu,jednak fundusze na to nie pozwalają,bo sa tez inne wydatki,a żona i tak już niezadowolona,że auto zmieniłem i z kasy wyskoczyłem. Ale ja za to teraz jestem w 101% spełniony. We wrześniu mam 30-tke,może coś wpadnie do skarpety to będzie na co wydawac :D