Zobacz pe?n? wersj? : Problem po regulacji zaworów
Mateusz ex37
19th-March-2022, 20:15
Panowie, regulacja zaworów w EX zakończona. Auto odpala i pracuje równiutko. Natomiast miga kontrolka ASF off oraz świeci się ESP oraz znaczek poślizgu. Przed naprawą tego nie było. Macie jakieś pomysły gdzie szukać problemu? Niby sprawdzaliśmy dwa razy czy każda wtyczka jest podpięta. Ale zawsze można coś przegapić.
Błędy z ELM
C1109, C1130, C1143
tiger456
19th-March-2022, 21:05
Czujnik abs w kole?
Mateusz ex37
19th-March-2022, 21:11
Błędy ABSu nie wyskakują.
Natomiast przyznam że między czasie jak auto stało zdejmowałem i wymieniałem całą tą puszkę z taśmą pod kierownicą. Rozpinałem wszystkie te wtyczki. choć sam czujnik skrętu zostawiłem mój.
Pamiętam jak sirtrojan pisał, że trzeba to zaprogramować. Może tam leży problem?
Ale jak to się programuje? Na monitorze po załączeniu wstecznego działają prawidłowo.
PawelInfi
20th-March-2022, 11:43
Nastawy czujnika kąta skrętu
Mateusz ex37
20th-March-2022, 19:43
Naprawione. Okazuje się że sam czujnik skrętu ma dwojakie działanie. Pierwszym jest pokazywanie linii pomocniczych a drugim oddziaływanie na kontrolę trakcji.
Ciekawostka jest taka, że po wyłączeniu zapłonu i odpięciu mogę samym czujnikiem skrętu kręcić do woli a linie będą tam gdzie ostatnio widział je komputer.
Natomiast zdecydowanie zmieni się pozycja kąta skrętu kół widziana przez komputer.
Na pomoc przyszła aplikacja MotorData i OBD2 z allegro. Dzięki temu bezproblemowo ustawiłem zerowy kąt i zmontowałem do kupy.
Auto jeździ, 0 błędów, linie pomocnicze są na swoim miejscu światła się skręcają.
o0sheller0o
20th-July-2023, 16:00
Panowie, regulacja zaworów w EX zakończona. Auto odpala i pracuje równiutko. Natomiast miga kontrolka ASF off oraz świeci się ESP oraz znaczek poślizgu. Przed naprawą tego nie było. Macie jakieś pomysły gdzie szukać problemu? Niby sprawdzaliśmy dwa razy czy każda wtyczka jest podpięta. Ale zawsze można coś przegapić.
Błędy z ELM
C1109, C1130, C1143
Hej, pamiętasz może jakie wartości na zaworach ustawić? Mam M37 z gazem i poszukuję właśnie takich informacji :)
Mateusz ex37
20th-July-2023, 17:38
Cześć.
Zawory ustawialiśmy według normy instrukcji serwisowej.
Ssące 0,26-0,34
Wydechowe 0,29-0,37
Generalnie celowaliśmy w środek. Jak się nie da, bo nie ma takiej szklanki jak trzeba to szliśmy w górę.
Pawelgk
24th-July-2023, 12:56
W jaki sposób ustawiałeś szklanki? Kupowałeś nowe czy szlifowałeś?
Mateusz ex37
24th-July-2023, 14:37
Szklanki najpierw porządnie przymierzyliśmy. Ustaliliśmy której ile brakuje. Następnie w możliwy sposób pozamienialiśmy miejscami.( tak by trzymały środek normy, ewentualnie dawała większy luz, ale w normie. W taki sposób blisko połowa szklanek była z głowy. Wiedząc co jest potrzebne dalej kupiliśmy używane na allegro. to co zostało niedobrane przyszło z Dubaj. Jak fabrycznie są niskie szklanki to może być problem bo niższych od 788 nie ma. te dwie czy trzy frezowaliśmy. Przy okazji wiadomo warto zrobić magistralę oraz wymieniliśmy rozrząd a także profilaktycznie pompę wody. Oczywiście wszystko OEM.
AdamCzech
31st-July-2023, 10:54
A takie szybkie pytanie:) to nie idzie kupić szklanek w serwisie ?? Pozdrawiam
Mateusz ex37
31st-July-2023, 15:17
Owszem można kupić szklanki w serwisie. Te jednak są droższe od tych oferowanych w Dubaju. W Dubaju kupujesz również OEM a czas dostawy jest wielokrotnie szybszy. Na moje szklanki czekałem 7 dni roboczych. Serwis zaproponował do 8 tygodni. ( W serwisie czas realizacji zamówienia uzależniony jest o rozmiaru szklanki.
sirtrojan
31st-July-2023, 22:18
Mozna kupic tez w ASO Nissana.
Mateusz ex37
31st-July-2023, 23:20
Najtaniej wychodzi na allegro używane. W 99% są w bardzo dobrym stanie. Trzeba się tylko dogadać ze sprzedawcą żeby sprawdził jakie ma wysokości.