Zobacz pe?n? wersj? : Komputer fx37s
Mati92
31st-March-2022, 09:10
Witajcie Panowie...
Jestem załamany,dbam o moją Niunie jak tylko moge,a ona wali jakies foszki i dzis rano jadąc do pracy zapalił mi się nagle check...
Wszystko chodzi poprawnie jak przed pojawieniem się tego badziewia. Bylem niedawno w Trójmieście,wróciłem do Szczecina i również bez żadnych niespodzianek. Ostatnio zalałem na shellu Racinga 100,ale nie sądzę,aby to było przyczyną mimo,że jest na wlewie napisane 95/98.
Czy można kupić jakiś w miarę dobry komputer nie za miliony monet,aby móc samemu zczytac błędy i ewentualnie je usunąć?
Oby to była tylko jakas drobnostka... :(
Dziękuje z góry za pomoc.
Mam nadzieje Panowie,że będziecie mieli dobry dzień i tego Wam życzę,bo ja juz mam zrabany...
Pozdrawiam
16316
Shimomura
31st-March-2022, 09:17
Takie proste i tanie do czytania, kasowania to zwykłe elm327 na alle kupusz za 60zł.
Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Mati92
31st-March-2022, 09:24
Takie proste i tanie do czytania, kasowania to zwykłe elm327 na alle kupusz za 60zł.
Masz na myśli
https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208
??
Ważne,żeby tez było w miarę dobre i dokładnie czytało bez problemu.
Posiadasz moze sam ten sprzęt i dobrze się sprawdza?
Mafioz
31st-March-2022, 11:00
Masz na myśli
https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208
??
Posiadasz moze sam ten sprzęt i dobrze się sprawdza?
Ja mam takie coś https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-obd2-elm-327-bluetooth-11077660316 do tego aplikacja Car Scanner i będzie spoko odczytywać. W ustawieniach trzeba tylko ustawić protokół Nissan Consult III
Shimomura
31st-March-2022, 11:10
Masz na myśli
??
Posiadasz moze sam ten sprzęt i dobrze się sprawdza?Tak posiadam, używam polecam, to niebieskie co Mafioz podesłał miałem kiedyś ale się zepsuło.
Mati92
31st-March-2022, 15:07
Panowie,aplikacja jest darmowa czy trzeba płatna subskrypcje wykupic,aby móc korzystać? Procz zczytania można również usunąć błędy? Chcialem kupic Cariste,ale im trzeba placic 230 zl rocznie za subskrypcje. Trochę bezsensu co roku wykupować to,skoro auto te same i nic się w nim nie zmienia...
16317
Shimomura
31st-March-2022, 15:09
Panowie,aplikacja jest darmowa czy trzeba płatna subskrypcje wykupic,aby móc korzystać? Procz zczytania można również usunąć błędy? Chcialem kupic Cariste,ale im trzeba placic 230 zl rocznie za subskrypcje. Trochę bezsensu co roku wykupować to,skoro auto te same i nic się w nim nie zmienia...
16317Obsłuje różne apki wiec od Ciebie zależy co użyjesz, u mnie Torque Pro, czyta i kasuje, a jak chcesz coś lepszego jest tu gdzieś wątek na forum.
sirtrojan
31st-March-2022, 16:35
też do szybkiej diagnostyki polecam ELM + Torque.
Mati92
31st-March-2022, 17:07
Panowie,a myślicie,że jak mam czytnik do swojego vw to nie zdolam nim zczytac czy skasować błędów skoro łącze obd?
16318
lukasz32
31st-March-2022, 17:58
Ja kupiłem na aliexpres 2 elmy za 10zł ale zrobię nimi chyba tylko silnik.
Jest taki fajny interfejs polecany przez forumowych mechaników do amcarów, mam go do vette, robi mi chyba wszystkie systemy ale w cenie masz subskrypcję tylko na jedno auto, kolejne coś tam sie dopłaca. Autel MaxiAP AP200 i płaciłem 250 brutto. Natomiast nikt go chyba u nas nie używa.
A dlaczego nie sprawdzisz kodów "procedurą" licząc mignięcia lampki?
Mati92
31st-March-2022, 18:32
A dlaczego nie sprawdzisz kodów "procedurą" licząc mignięcia lampki?
Panie,bo ja nawet nie wiem w jaki sposób to się robi... :(
A jeśli chodzi o subskrypcje na jedno auto to raczej mi to nie przeszkadza,zależy mi głównie na moim aucie,do VW jakby co mam ten infers,o który pytalem czy nie zrobię nim swojego.
W opiniach pisali o tym tanim elmie niebieskim,że można nim zaszkodzić sobie,więc chyba jak już bardziej jestem przekonany do tego droższego Elma którego ja wstawiłem.
Chwala sobie ten infers Carista tylko ta płatna subskrypcja co roku... ;/
Mafioz
31st-March-2022, 22:50
Tak posiadam, używam polecam, to niebieskie co Mafioz podesłał miałem kiedyś ale się zepsuło.
Ja używam od 4 albo więcej nawet lat i działa cały czas :) Kupione za 20zł jeszcze wtedy ;)
Mati92
31st-March-2022, 23:12
Ja używam od 4 albo więcej nawet lat i działa cały czas :) Kupione za 20zł jeszcze wtedy ;)
Mówisz Mafiozo o tym niebieskim urządzeniu które podesłałeś? Czy tam pomarańczowym co ja wstawiłem link?
Bo ja juz sie troszkę pogubiłem,przepraszam...
Aplikacje rozumiem są darmowe i nie trzeba nic wykupować?
lukasz32
31st-March-2022, 23:24
Panie,bo ja nawet nie wiem w jaki sposób to się robi... :(
A jeśli chodzi o subskrypcje na jedno auto to raczej mi to nie przeszkadza,zależy mi głównie na moim aucie,do VW jakby co mam ten infers,o który pytalem czy nie zrobię nim swojego.
W opiniach pisali o tym tanim elmie niebieskim,że można nim zaszkodzić sobie,więc chyba jak już bardziej jestem przekonany do tego droższego Elma którego ja wstawiłem.
Chwala sobie ten infers Carista tylko ta płatna subskrypcja co roku... ;/
Nie wiem czy Ci to pomoże, z języków okupanta słaby jestem, więc wklejam to, co sobie kiedyś odnotowałem jako procedura sprawdzania błędów, mam nadzieję że w błąd Cię nie wprowadzę:
1. Confirm that accelerator pedal is fully released, turn ignition switch ON and wait 3 seconds.
2. Repeat the following procedure quickly 5 times within a 5 second period:
a. Fully depress the accelerator pedal.
b. Fully release the accelerator pedal.
(this confused me the way they worded it... what it means is within 5 seconds push the gas pedal to the floor and fully release it 5 times... pretty simple but they make it sound complicated)
3. Wait 7 seconds, fully depress the acclerator pedal and keep it for approximately 10 seconds until the MIL starts blinking.
NOTE: Do not release the accelerator pedal for 10 seconds if MIL may start blinking on the halfway of this 10 seconds. This blinking is displaying SRT status and is continued for another 10 seconds. For the details, refer to EC-55 "Emmission-related diagnostic information" (basically, wait until the SES light starts blinking before letting go)
4. Fully release the accelerator pedal.
ECM has entered to Diagnostic Test Mode II (Self-Diagnostic results).
NOTE: Wait until the same DTC (or 1st trip DTC) appears to confirm all DTCs certainly. (what this means is wait until you get the same error code before stopping paying attention... you may have 2 or 3 error codes stored)
How to ERASE Diagnostic Test Mode II (Self-Diagnostic Results):
1. Set ECM in Diagnostic Test Mode II (Self-Diagnostic results). Refer to above.
2. Fully depress the accelerator pedal and keep it for more than 10 seconds.
3. Fully release the accelerator pedal and confirm the DTC 0000 is displayed.
Mati92
1st-April-2022, 09:26
Dziekuje Łukasz.
Napisalem tej do tej firmy co Ty wspominałeś o tym czytniku,zobaczymy co odpiszą i czy w ogóle odpiszą...
Ogólnie chyba nie sprzedają już tego czytnika co Ty masz,bo nie mogę go znaleźć...
Maxx
1st-April-2022, 12:44
tych czytników masz sporo
https://allegro.pl/listing?string=icar%20vgate%20nissan
AP200 faktycznie nie jest juz dostępny
https://allegro.pl/oferta/autel-maxiap-ap200-dowolna-marka-android-ios-10768685032
Mati92
1st-April-2022, 13:06
tych czytników masz sporo
https://allegro.pl/listing?string=icar%20vgate%20nissan
AP200 faktycznie nie jest juz dostępny
https://allegro.pl/oferta/autel-maxiap-ap200-dowolna-marka-android-ios-10768685032
Dziękuje.
Ten vgate chwala sobie,ale ma tylko podstawowe funkcje,nie cofa juz tłoczków czy nie kasuje błędów ABS itp.,a fajnie jakby juz była taka możliwość.
Ten od polskiego producenta co Ty masz robil juz wszystko tak jak ten carista,w której trzeba placic co rok,jednak carista jest już do wszystkich aut,mi zależy głównie na moim...
Maxx
1st-April-2022, 14:34
Ja mam Vgate , fakt jest tam tylko diagnostyka
jesli chodzi o cofanie tłoczków mechanik mówił mi ze w zacisku hamulcowym jest największy syf . Więc wciskanie ręczne / cofanie tłoczków softem powinno byc poprzedzone upuszczeniem części płynu przez zawory odpowietrzające na zaciskach i uzupełnieniem płynu
nie wykonanie tego jest proszeniem sie o problemy z pompą ABS gdy brudny płyn cofa sie przewodami , warto o tym pamietać
lukasz32
1st-April-2022, 16:22
W ogóle to warto byłoby kupić na SMART (allegro) kilka sztuk, przetestowac i porównać który ma więcej możliwosci. Ja autela płaciłem 250 a tutaj już widze 500. Np do lexusa był MINI VCI za 150zł i ogarniał chyba wszystkie systemy, bo mi błędy abs kasował, ale już ELM327 w lexusie podobno powoduje po podpięciu pojawienie się lampki alladyna i nie łaczy się z autem, trzeba jakiś tam 1 czy 2 piny usunąć w czytniku.
A wiecie może który z tych tanich skanerów w infi zdiagnozuje coś wiecej niż sam silnik? Bo elm o ile się nie mylę robi sam silnik.
Mati92
1st-April-2022, 19:09
A wiecie może który z tych tanich skanerów w infi zdiagnozuje coś wiecej niż sam silnik? Bo elm o ile się nie mylę robi sam silnik.
Pisałem do autel to polecili mi zamiast tego ap200
https://allegro.pl/oferta/smartdiag-mini-5-marek-interfejs-diag-polski-jezyk-10665280769
Jak to napisali 'jest lepsza opcja,bo ma 5 pozycji do wyboru,a nie tylko 1'...
No i nie wiem kurde,zastanawiam się,bo na innej aukcji znalazłem to samo urządzenie za 299,więc tragedii jakiejś nie ma...
lukasz32
1st-April-2022, 20:45
Na początek to elma 327 za 10zł weź i zobacz czy Ci pasuje, tam już pewnie możesz pomiary 1/4 i 0-100 robić. W ogóle to najlepiej chińskiego klona consulta w cenie około 1500 (?), choć kiedyś były jeszcze po 800 (?), jeśli wiążesz swoją przyszłość z nissanem, to się przyda. Nim to pewnie można wyłaczać sondy lambda, ale to juz pytanie do tych, którzy go mają.
Mati92
2nd-April-2022, 11:41
Tylko,że ten najtańszy niebieski cos nie cieszy się zbyt dobrymi opiniami. Żebym krzywdy sobie nie zrobił. Cholernie mnie zastanawia co to może być,bo auto odpala normalnie,chodzi normalnie jakby nic zupełnie się nie działo,ale jednak check nie granie sam jak to bywało w 1.generacji. Oby to była jakaś drobnostka...
lukasz32
2nd-April-2022, 21:44
Tylko,że ten najtańszy niebieski cos nie cieszy się zbyt dobrymi opiniami. Żebym krzywdy sobie nie zrobił. Cholernie mnie zastanawia co to może być,bo auto odpala normalnie,chodzi normalnie jakby nic zupełnie się nie działo,ale jednak check nie granie sam jak to bywało w 1.generacji. Oby to była jakaś drobnostka...
Sprawdź kod błędu wg metody którą Ci opisałem bo zabierasz sie do tego jak pies do jeża ;)
Kiedyś regenerowałem rozrusznik, nie podłączyłem przewodów evap bo podciśnień i przewodów jest mnóstwo i się zgapiłem, na trasie wyskoczył mi czek i co, i podłączyłem ten "najtańszy niebieski" z aliexpres i już wiedziałem co jest, maska w górę, przewód zapięty, błąd skasowany.
Mati92
3rd-April-2022, 01:51
Sprawdź kod błędu wg metody którą Ci opisałem bo zabierasz sie do tego jak pies do jeża ;)
Pewnie masz racje Łukasz,jednak zamowilem juz ta Cariste,więc do wtorku chyba wytrzymam...
16322
Lubie fajne auta i piekne kobiety,kocham swoja zone jak i fifke,dbam jak tylko moge,ale jeśli chodzi o mechanikę to jestem totalny amator. Chyba wole zaoszczędzić sobie stresu,którego ostatnio i tak mam nadmiar i zrobić to w latwiejszy sposób. Zastanawiałem się nad tym topdon smartdiagmini jednak zauważyłem,że tam jest chyba darmowych tylko 5 funkcji,a pozostałe dodatkowo płatne,więc również bezsensu. Podobno carista działa nawet z car scanner,także nawet po darmowym miesiącu subskrypcji mam nadzieję,że będę mógł pozniej dalej korzystać z tego czytnika dzięki tej aplikacji właśnie. Elma sobie odpuściłem ze względu,iż w nim nie można czytać czy kasować błędów ABS itp. A tymi tanimi podobno można sobie popalić sterowniki, czy zrobić wiecej krzywdy niż pożytku... Szczęście moje drugie imię,tak więc wolę dmuchać na zimne.
P.S nigdy Panowie nie przejeżdżajcie kolo pracowników,którzy naprawiają tory. Ja zrobiłem ten błąd wczoraj w nocy i miałem dwa odpryski... Na szczęście już niewidoczne dzięki mazakowi od Ireczka. Co my byśmy bez niego zrobili...
Mati92
7th-April-2022, 09:24
Komputer wczoraj przyszedł i check sam nagle znikł bez ingerencji interfejsa,co mnie cholernie cieszy... Wychodzi na to,ze to chyba nic poważnego skoro błąd sam zgasł.:car::infi:
Shimomura
7th-April-2022, 13:13
Komputer wczoraj przyszedł i check sam nagle znikł bez ingerencji interfejsa,co mnie cholernie cieszy... Wychodzi na to,ze to chyba nic poważnego skoro błąd sam zgasł.:car::infi:
Mimo wszystko dla spokojnego snu sprawdził bym historię błędów.
Mati92
7th-April-2022, 16:19
Mimo wszystko dla spokojnego snu sprawdził bym historię błędów.
Jutro będę badać moją kruszynkę,ale już śpię spokojniej...
16335