Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : QX70 3.0d 2015 Instalacja paliwowa-filtry, lokalizacja

szaman
22nd-April-2022, 16:30
Dzień dobry :)

Ratunku. Potrzebuję pomocy. Dziś odstawiłem moją FiFi do warsztatu na przegląd po przejechaniu kolejnych 10 kkm ;)
Postanowiłem, że oprócz filtrów: oleju, powietrza i kabinowego, czas na wymianę filtrów paliwa ;)
Zakupiłem dwie sztuki, bo tak pokazywała instrukcja serwisowa. Po dwóch godzinach dzwoni do mnie mechanik, że wszystko zrobione, ale jest jeden problem...
Mianowicie. Nie może zlokalizować miejsca, w którym miałby się znajdować przepływowy filtr paliwa !? ;(
Jest to taka ,,puszka" o średnicy ok. 40 mm z dwoma króćcami (wlotem i wylotem) o średnicy 8 mm...!?
Podobno przejrzeli całą instalację paliwową i znaleźli tylko jeden filtr paliwa: UFI 24.020.01, a drugiego - przepływowego, którego jak podaje ,,serwisówka" np. Nipparts J1331043 - BRAK !? ;)
Czy, mieliście taki przypadek ? Czy może mechanik okazał się mało dociekliwy !? ;) Dodam, że warsztat nie ma autoryzacji INFINITI ;)
Jeżdżę do nich od kilku lat i nigdy nie było ,,przypału" z brakiem kompetencji i solidności wykonania zleconych zadań;)
Pozdrawiam i czekam na Wasze uwagi :)
Szaman

Mafioz
22nd-April-2022, 18:32
Muszą znaleźć takie coś. Wydaje mi się, że jest to zaraz za zbiornikiem, przez cienkie przewody. W Benzynach jest w koszu z pompą paliwową, w Dieslu może być inaczej 16399

Akism
24th-April-2022, 10:07
A gdzie zlokalizowany jest filtr paliwa ? Ta duża puszka- kupiłem nowy i nie mogę znaleść .

Mafioz
24th-April-2022, 10:51
A gdzie zlokalizowany jest filtr paliwa ? Ta duża puszka- kupiłem nowy i nie mogę znaleść .

W Dieslu masz pod maską 1 duży filtr

Akism
28th-April-2022, 18:53
Dzięki

PawelInfi
29th-April-2022, 09:54
Od kiedy filtr paliwa w 3.0d znajduje sie pod maska? :lie:

Akism
29th-April-2022, 17:15
Od kiedy filtr paliwa w 3.0d znajduje sie pod maska? :lie:

No właśnie pod maską nie widzę..

Mafioz
29th-April-2022, 23:43
Generalnie takie info znalazłem w Instrukcji obsługi
Akurat w temacie o pozbywaniu się wody z paliwa. Bardzo często w innych autach jest taki filtr zaraz przed pompą paliwową właśnie pod maską...
16411

PawelInfi
1st-May-2022, 12:59
To jest sama pompka do odpowietrzania układu.
Filtr paliwa znajduje się pod autem :)