Zobacz pe?n? wersj? : P242f p1525
Bartek11
13th-June-2022, 17:53
Cześć wszystkim. Czy ktoś borykał się z błędami p242f i p1525? Co może być powodem tych błędów? Ostatnio był na wypalaniu dpf z 36g zeszło na 20g sadzy i przez dwa dni było wszystko dobrze i znów te błędy się pojawiły, nieraz na trybie awaryjnym kręci tylko do 2500 obrotów.
Dzięki wielkie za podpowiedzi
wlaziu
15th-June-2022, 22:43
P242f - Zapchany DPF
P1525 - Dezaktywacja tempomatu, ze względu na wykrytą usterkę w module ECU - Błąd pochodny, acz może się pojawić również przy awarii włącznika światła stop lub prędkościomierza, więc tak dla pewności zobacz czy Ci się światła stopu normalnie zapalają. Prędkościomierza raczej nie przeoczysz. Uważam jednak, że tutaj to błąd pochodny obcięcia mocy.
Wg. mnie DPF ponownie do czyszczenia + Sprawdzenie stanu EGR (jak zapchany to wyczyścić) + Sprawdzenie dolotu turbiny (czy nie zalega olej) + sprawdzenie korekt wtryskiwaczy (czy nie leją).
W każdym razie możliwe przyczyny:
- kiepsko wyczyszczony DPF;
- silnik lub turbo bierze/spala/przepuszcza olej silnikowy i zapycha DPF;
- leją wtryski, a więc kopci i zapycha DPF;
- zły styl jazdy, mało trasy;
- Uszkodzony/nieszczelny jeden z czujników ciśnienia w wydechu;
- Przytkany/nieszczelny wydech;
- DPF umarł i do wymiany/wycięcia;
- Zabrudzona przepływka (jeśli tak to filtr powietrza do wymiany);
- Zły (wysoko-popiołowy) olej silnikowy???
Kijju
22nd-April-2025, 13:48
Udało się rozwiązać ten problem?
Mam dokładnie taki sam objaw w moim FX30d z 2011 roku. Zapala się check engine komputer pokazuje błędy:
- 1550
- 242A
- 1525
- 242F
Dodatkowo zauważyłem, że czasem już przed zapaleniem się kontrolki nie działa tempomat. Poprzedni właściciel mówi, że miewał taki problemy i pomagało przepalanie go na trasie.
Teraz jest tak, że gdy wykasuję błędy to czasem wpadają ponownie po kilku dniach a czasem po kilku minutach. Obstawiam, że to DPF ponieważ samochód ostatnio bardziej w trybie miejskim.
Czy macie jeszcze jakieś inne pomysły?
wlaziu
22nd-April-2025, 18:09
Nie. DPF. Wytnij/przewierć/wyczyść i zobacz czy pomogło, a potem zrobisz jak Ci sumienie podpowiada. Poprzedni właściciel już Ci podpowiedział, że auto jest tylko na trasy, albo naprawa.
Kijju
25th-April-2025, 09:30
Witam.
Rozbieram mój wydech i okazało się, że przerwana jest wiązka jednego z czujników temperatury. Czy ktoś zna może numery tych czujników:
- pierwszy jest w rurze zaraz za plecionką
- drugi jest z przodu puszki dpf
- trzeci jest z tyłu dpf
wszystkie wkręcone są od strony lewej pojazdu. Proszę o pomoc w namierzeniu tych czujników.
Mateusz ex37
25th-April-2025, 10:23
https://partsouq.com/
Wpisujesz VIN i w odpowiedni dziale znajdujesz czujniki i wyświetla Ci się ich numer.
Kijju
25th-April-2025, 12:36
Dzięki, znalazłem.
Wrzucam jakby ktoś szukał:
1. 22631XA EXHAUST GAS TEMPERATURE SENSOR (226301BY0A)
2. 22631XB EXHAUST GAS TEMPERATURE SENSOR (226301BY0B)
3. 22631X EXHAUST GAS TEMPERATURE SENSOR (226301BY0C)
U mnie przyczyną awarii była urwana wiązka od tego drugiego czujnika.
wlaziu
27th-April-2025, 22:44
Tak przy okazji P1550 wygląda na nie związany z twoim problemem z DPF. Jest od czujnika natężenia prądu i temperatury akumulatora. Gdy ten jest niesprawny nie działa funkcja zmniejszenia napięcia po naładowaniu aku. Można z tym jeździć, aku będzie ładowany cały czas napięciem 14.4V jak za dawnych lat. Teoretycznie zmniejsza to minimalnie zużycie paliwa i zwiększa żywotność akumulatora użytkowanego w gorące dni. Czujnik znajduje się na ujemnej klemie.
P242A - Czujnik temperatury spalin numer 3. To jest najprawdopodobniej ten środkowy, zaraz przed DPFem.
Niemniej masz też P242F, co jest niemal pewniakiem, że DPF jest zapchany.
Kijju
29th-April-2025, 19:33
Bardzo dziękuję.
Zajmę się tym jako następny temat :)
Póki co wymieniłem DPF, te trzy czujnik temperatury. Wykasowałem błędy i będę obserwował.
Niestety mój interfejs Autocom CDP+ w połączeniu z Delphi 2021 nie może odpalić funkcji resetowania DPF.
Podpowiecie czym to ktoś zrobił?