Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Ptaszek w zawieszeniu :)

Shimomura
17th-June-2022, 16:44
Odkąd robiłem konserwe spodu, który był rozebrany do zera mam ptaszka w zawieszeniu, który odzywa się przy ładnej pogodzie po nagrzaniu. Na zimnym i mokrym śpi spokojnie w dziupli, natomiast w piekną pogodę po 30min jazdy zaczyna dosłownie ćwierkać i pogwizdywać na nierównościach :) Byłem na szarpakach i sie nie obudził skubany, Jakieś pomysły ?

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

wlaziu
17th-June-2022, 19:30
Obstawiam kielichy/górne mocowanie amortyzatora. Te są wytawione na największe różnice temp.
Z innych to jeszcze tuleje stabilizatora lub tuleje wahaczy.
Jeśli ćwierka tylko na wybojach, a gdy bujasz to cisza, to jeszcze może być mocowanie którejś ze chłodnic lub wydechu.
A jeśli cwierkanie zależy od obciążenia silnika to poducha silnika lub skrzyni.

Gdanio
17th-June-2022, 19:52
pomysłów jest dużo ale sam wiesz że znalezienie tego osobnika to będzie bardzo trudne i zajmie dużo czasu :car: a może być tak że trafi się od razu .

Mateusz ex37
17th-June-2022, 20:22
No pasowało by stwierdzić czy z przodu czy z tyłu. z lewej czy z prawej. Może główna tuleja dolnego przedniego wahacza skrzeczy?
Jedź z kimś poza asfalt niech jedna osoba prowadzi a ty biegnik obok auta i nasłu**** z jakiego kierunku dobiega niepożądany dźwięk.

lukasz32
18th-June-2022, 03:56
W corvette taki ptaszek, wręcz ptaszysko, to było tarcie przetartego gumowego elementu (metalu) o metal. Dźwięk był czasami tak przeraźliwy, że wstyd się było poruszać po drodze. Na forach usa wymieniali łożyska, tuleje i nic to nie dawało. Naprawa kosztowała mnie w sumie zero złotych, wszedłem pod auto, bujałem nim i znalazłem punkt. Naprawiłem przy użyciu tego co miałem pod ręką ;) Może i Ty wjedź na kanał, zaproś kogoś ciężkiego do pomocy i bujaj budą.

borzej1
20th-June-2022, 00:15
jak zaczyna się odzywać po nagrzaniu to szukałbym tego ptaszka gdzieś przy układzie wydechowym. nie wie czy do tej konserwaci sciągałeś wydech może katy nie dociągnięte, może jakiś wieszak.

Maxx
20th-June-2022, 01:02
szukałbym tego ptaszka gdzieś przy układzie wydechowym. nie wie czy do tej konserwaci sciągałeś wydech może katy nie dociągnięte

to na pewno nie poluzowane katy , przerabiałem temat tu są opisane objawy
https://www.ifans.pl/showthread.php?8265-Czarne-male%F1stwo&p=94384&viewfull=1#post94384
na zimnym układzie było gorzej

Shimomura
25th-June-2022, 00:18
Dzi?kuje wszystkim za sugestie, pozostaje mi tylko ?mudne wykluczanie punkt po punkcie.