Zobacz pe?n? wersj? : Nie polecam warsztatu LPG.
Kubaa
24th-June-2022, 11:06
Nie polecam warsztatu LPG w starym S?czu. Autogaz techland przy ulicy Pi?sudskiego.
Za s?abe komponenty, tragicznie wystrojone, w ca?ym zakresie bardzo ubogo, nie poczuwaj? si? do odpowiedzialno?ci do naprawy. Wypalone zawory i g?owice do remontu po 30. Tysi?cach jazdy na LPG
Mateusz ex37
24th-June-2022, 18:43
Gniazda wypali?o tak, ?e trzeba by?o remontowa? czy tylko regulowa?? Silniki Nissana pod tym wzgl?dem s? s?abe. Po 50-60 tysi?cach trzeba podregulowa? zawory.
Gdyby je?dzi? na benzynie to przy 250 tys. tylko ?a?cuchy powymienia? i mo?na gania? dalej.
Kubaa
24th-June-2022, 19:40
30 tysi?cy kilometrów na LPG, wypadanie zap?onu inne jaja, sprawdzane luzy i na chyba 2 cylindrach luzu nie by?o. Na innych prawie nie by?o. Wi?c ju? by?o dawno za pó?no na regulacj?
betonixx
24th-June-2022, 20:21
Jaka by?a instalacja? Mo?esz rozpisa?? My?l? nad wrzuceniem lpg ale jak czytam takie rzeczy to trudna decyzja. Rozumiem g?owica do wymiany.
Kubaa
24th-June-2022, 21:57
Jaka by?a instalacja? Mo?esz rozpisa?? My?l? nad wrzuceniem lpg ale jak czytam takie rzeczy to trudna decyzja. Rozumiem g?owica do wymiany.
Stag. Wtryski AC w01 o ile dobrze zapisuje, reduktor magic power 3. Kto? to si? orientuje wie, ?e to s? za s?abe cz??ci do 3,7. Gaz mo?na zak?ada?, kwestia dobrego monta?u i wystrojenia.
Mateusz ex37
25th-June-2022, 09:55
Obawiam si? ?e Infiniti po prostu gaz nie smakuje. Gniazda b?d? si? wypala?. Owszem dobre wystrojenie wyd?u?y okres eksploatacji ale i tak trzeba b?dzie regulowa? zawory. W gazie jest tak, ?e jak jest uboga mieszanka to temperatura jest wy?sza i efekt jest dobrze znany. Wzbogacaj?c mieszank? obni?amy temperatur? spalania. Ostatnio sprawdzali?my w moim EX37 jak wygl?da ró?nica czasu wtrysków. Wysz?o oko?o 5%.
wlaziu
25th-June-2022, 10:54
Uboga mieszanka zniszczy ka?dy silnik, który nie jest do tego przystosowany. Im silnik bardziej wy?y?owany, tym szybciej padnie. VQ od Nissana jakby nie patrze? s? raczej z tych POWER ni? EKO.
Im silnik bardziej nastawiony na EKO, czyli niezbyt du?a moc z pojemno?ci przy jednaczesnym sporym stopniu spr??ania. Tym d?u?ej po?yje.
Z jednej strony masz wy?sz? temp. spalania, a z drugiej nie spalony tlen, który w wysokich temp. jest no... Silnie utleniaj?cy :)
S? silniki, które projektowano na prac? z uboga mieszank?: silniki z cyklem atkinsona, silniki z trybem Lean Burn etc. Niestety na ogó? te charakterystyk? maj? 4 cyl. EKO pude?ka typu Prius, Civic etc.
Nie rozumiem, dlaczego jest wci?? taka niech?? do monta?u LPG w postaci wtrysku fazy ciek?ej.
Moze cena troszk? wy?sza (po potrzebna dodatkowa pompa paliwa), ale to rozwi?zuje niemal eliminuje wszystkie problemy.
Kubaa
25th-June-2022, 14:02
Uboga mieszanka zniszczy ka?dy silnik, który nie jest do tego przystosowany. Im silnik bardziej wy?y?owany, tym szybciej padnie. VQ od Nissana jakby nie patrze? s? raczej z tych POWER ni? EKO.
Im silnik bardziej nastawiony na EKO, czyli niezbyt du?a moc z pojemno?ci przy jednaczesnym sporym stopniu spr??ania. Tym d?u?ej po?yje.
Z jednej strony masz wy?sz? temp. spalania, a z drugiej nie spalony tlen, który w wysokich temp. jest no... Silnie utleniaj?cy :)
S? silniki, które projektowano na prac? z uboga mieszank?: silniki z cyklem atkinsona, silniki z trybem Lean Burn etc. Niestety na ogó? te charakterystyk? maj? 4 cyl. EKO pude?ka typu Prius, Civic etc.
Nie rozumiem, dlaczego jest wci?? taka niech?? do monta?u LPG w postaci wtrysku fazy ciek?ej.
Moze cena troszk? wy?sza (po potrzebna dodatkowa pompa paliwa), ale to rozwi?zuje niemal eliminuje wszystkie problemy.
Przed monta?em co? czyta?em o wtrysku gazu w fazie ciek?ej i wyczyta?em tylko tyle, ?e to jedynie do bezpo?redniego wtrysku ( nie znalaz?em takiego tematu do po?redniego) albo, ?e dobrze zrobiony gaz z fazie lotnej wystarczy i nie trzeba kombinowa?.
KarolGT
25th-June-2022, 22:27
odno?nie wypalania gniazd i wy?szej temperatury jest tylko jedno rozwi?zanie - regulacja z AFR w wydechu.
Robi?e? tak za 1 albo chocia? 2 razem? Bez tego si? nie da wystroi? dobrze LPG
lukasz32
26th-June-2022, 03:31
Obawiam si? ?e Infiniti po prostu gaz nie smakuje. Gniazda b?d? si? wypala?. Owszem dobre wystrojenie wyd?u?y okres eksploatacji ale i tak trzeba b?dzie regulowa? zawory. W gazie jest tak, ?e jak jest uboga mieszanka to temperatura jest wy?sza i efekt jest dobrze znany. Wzbogacaj?c mieszank? obni?amy temperatur? spalania. Ostatnio sprawdzali?my w moim EX37 jak wygl?da ró?nica czasu wtrysków. Wysz?o oko?o 5%.
Obawiam si?, ?e masz racj?. Po prostu czasami 100km wychodzi w ostatecznym rozrachunku PBx2 zamiast PBx0,5, do?? ryzykowna inwestycja ale znajd? si? tacy, którzy twierdz? ?e skoro w oplu by? gaz to dlaczego w nissanie nie, ano w?a?nie dlatego :-)
Kubaa
26th-June-2022, 09:12
odno?nie wypalania gniazd i wy?szej temperatury jest tylko jedno rozwi?zanie - regulacja z AFR w wydechu.
Robi?e? tak za 1 albo chocia? 2 razem? Bez tego si? nie da wystroi? dobrze LPG
No w?a?nie nie wiem czemu o tym nie widzia?em za pierwszym razem. Z drugiej strony daje auto do "specjalisty" ?eby si? nie martwi? i nie patrze? na r?ce. Nigdy nie stroili po afr z wydechu, ka?dy przegl?d by? tylko na postoju podpi?ty, na luzie i obrotach ja?owych. Raz tylko si? przy mnie przejechali chwilk? i powiedzieli, ?e jest dobrze. Jak teraz pomy?l? to ?mia? mi si? chce z tego, a pó?niej p?aka? 😂 jak porównam do tego jak teraz przegl?d wygl?da, ile je?d?? ?eby wystroi?
Mateusz ex37
26th-June-2022, 10:52
Robi?em regulacje zaworów we w?asnym zakresie. Koszt naprawy ( kilka nowych szklanek oraz kilka u?ywanych i kilka frezowanych) Wysz?o oko?o 2000 -2500z?
Przy obecnej cenie paliwa PB95, 100Km przy spalaniu 12l/100km daje 96,6z?
Gazu plus paliwo na rozruch niech spali 16l/100km przy cenie 3,50z?/l da 56z?
40z? w kieszeni na 100Km
4000z? na 10 000Km
regulacja co 60 000km
4000 x 6 = 24000z?
Jak dla mnie warto raz na 3 lata zrobi? napraw?.
KarolGT
26th-June-2022, 12:13
takie auta stroi si? na obwodnicy z AFR w wydechu.
Odno?nie reduktora, to moje do?wiadczenie z autami >250 KM jest takie, ?e lepiej 2 reduktory ni? 1. Ja u siebie mam 2x Magic III Compact
Kubaa
26th-June-2022, 14:43
Robi?em regulacje zaworów we w?asnym zakresie. Koszt naprawy ( kilka nowych szklanek oraz kilka u?ywanych i kilka frezowanych) Wysz?o oko?o 2000 -2500z?
Przy obecnej cenie paliwa PB95, 100Km przy spalaniu 12l/100km daje 96,6z?
Gazu plus paliwo na rozruch niech spali 16l/100km przy cenie 3,50z?/l da 56z?
40z? w kieszeni na 100Km
4000z? na 10 000Km
regulacja co 60 000km
4000 x 6 = 24000z?
Jak dla mnie warto raz na 3 lata zrobi? napraw?.
Ka?dy sobie sam powinien policzy?. Ja robi? oko?o 50, 60 tysi?cy rocznie, wi?c wiem, ?e mi si? op?aci o ile ju? nie b?dzie problemów. Je?li kto? mniej je?dzi to ja bym si? zastanawia? nad gazem. Oszcz?dzi? mo?na troch?, ale zawsze to jakie? utrudnienie i ryzyko awarii. Dla np 4 tysi?cy rocznie nie wiem czy bym si? w to bawi? :)
Ologt
25th-July-2022, 00:54
Panowie za bardzo panikujecie ,wystarczy porządny fachowiec , regularny serwis i sprawdzenie parametrów .W fx35 zrobione miałem 200k na lpg !!! bez żadnych regulacji zaworów ,fx37 58k na lpg i też nic , qx70 3.7 obecnie jeszcze nie duży nalot ale pewnie będzie wzorowo. Więc nie piszcie bzdur że te silniki nie lubią się z gazem .
betonixx
25th-July-2022, 18:26
Poproszę o namiary na fachowca który Ci zakładał.
Ologt
31st-July-2022, 23:37
Poproszę o namiary na fachowca który Ci zakładał.
Jeżeli chodzi o mnie to polecam http://www.gazchojnacki.pl/ . Łepski gość ,opracował nawet własną instalacje lpg do diesla.