Zobacz pe?n? wersj? : Dyferencjał tył w FX35
Shimomura
13th-October-2022, 14:28
Poleciały mi łożyska w dyfrze z tyłu, jeździ normalnie ale chrobocze aż "miło", Waszym zdaniem podmianka z odzysku ma sens czy lepiej brać się za rozbieranie tego ?
Shimomura
14th-October-2022, 12:55
Jak ktoś robił remont, to bede wdzięczny za jakiś kosztorys ew. nr łożysk itp
wlaziu
14th-October-2022, 14:18
Ja bym w pierwszej kolejności brał z odzysku. Ludzie po pół miliona robią i to się nie sypie, o ile nie był uprawiany jakiś offroad.
Jak by z odzysku nie chciało działać to zawsze masz już swój ori na stole i możesz przy tym dłubać w wolnej chwili, a w ostateczności złożyć jeden z dwóch.
Shimomura
14th-October-2022, 18:44
Ja bym w pierwszej kolejności brał z odzysku. Ludzie po pół miliona robią i to się nie sypie, o ile nie był uprawiany jakiś offroad.
Jak by z odzysku nie chciało działać to zawsze masz już swój ori na stole i możesz przy tym dłubać w wolnej chwili, a w ostateczności złożyć jeden z dwóch.
No taki mam plan awaryjny ale myślałem, że ktoś już się za to brał i będzie lekko z górki. Jeździ normalnie, łożyska padły być może przez to, że zmieniłem styl jazdy bo ostatnie pół roku często była jazda na manualu i hamowanie silnikiem, więc przeciążenia w przeciwną stronę ale czy to miało wpływ nie wiem.
robertoyoo
14th-October-2022, 19:23
"przeciążenia w przeciwną stronę"? - od razu odpowiadam ; nie znam się na mechanice.
Często hamuję silnikiem, i nic mi się w żadnym samochodzie nigdy nie popsuło.
Shimomura
14th-October-2022, 20:35
"przeciążenia w przeciwną stronę"? - od razu odpowiadam ; nie znam się na mechanice.
Często hamuję silnikiem, i nic mi się w żadnym samochodzie nigdy nie popsuło.
Ja również od 20 lat i na co dzień ale innymi autami, akurat tym autem dopiero od pół roku zacząłem hamować silnikiem (mimo, że jeżdżę nim już 6lat) , po prostu po modach wydechu i dolotu jest więcej frajdy z jazdy i pewnie dlatego zacząłem bawić się dużo więcej w redukcje w trybie manual ;). Ja też mistrzem mechaniki nie jestem, ale przeciwna strona to przeciwna strona ;) Naciskasz pedał akceleratora = przekazujesz siłę z silnika na koła, hamujesz silnikiem = przekazujesz siłę przeciwnie - z kół na silnik.
Gdanio
14th-October-2022, 22:33
Ja również od 20 lat i na co dzień ale innymi autami, akurat tym autem dopiero od pół roku zacząłem hamować silnikiem (mimo, że jeżdżę nim już 6lat) , po prostu po modach wydechu i dolotu jest więcej frajdy z jazdy i pewnie dlatego zacząłem bawić się dużo więcej w redukcje w trybie manual ;). Ja też mistrzem mechaniki nie jestem, ale przeciwna strona to przeciwna strona ;) Naciskasz pedał akceleratora = przekazujesz siłę z silnika na koła, hamujesz silnikiem = przekazujesz siłę przeciwnie - z kół na silnik.
W ciężarówce hamuje głównie silnikiem i biegami i jeszcze żaden most się nie skończył , nowe samochody ciężarowe nawet wymuszają hamowanie silnikiem :yuck: myślę że twój most się po prostu skończył i
nie ma co szukać drugiego dna
Shimomura
14th-October-2022, 23:10
W ciężarówce hamuje głównie silnikiem i biegami i jeszcze żaden most się nie skończył , nowe samochody ciężarowe nawet wymuszają hamowanie silnikiem :yuck: myślę że twój most się po prostu skończył i
nie ma co szukać drugiego dna
Hola hola to tylko łożysko mam nadzieje, nic się nie skończyło :) Ja w każdym innym hamuje głownie silnikiem w fifku do niedawna po prostu nie chciało mi się za każdym razem trza przerzucać na manual wiec tego nie robiłem. Szukam to ja łożysk, a nie dna :P Nissan nie wymiaruje więc z zamiennikiem będzie ciężko
Gdanio
14th-October-2022, 23:29
Hola hola to tylko łożysko mam nadzieje, nic się nie skończyło :) Ja w każdym innym hamuje głownie silnikiem w fifku do niedawna po prostu nie chciało mi się za każdym razem trza przerzucać na manual wiec tego nie robiłem. Szukam to ja łożysk, a nie dna :P Nissan nie wymiaruje więc z zamiennikiem będzie ciężko
Spoko miałem na myśli łożysko , z którym nie powinno być problemu jak byś miał nr. a tak to będzie ciężko dostać z tzw. półki
Gdanio
14th-October-2022, 23:35
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fpartsouq.com%2Fen%2Fsearch%2Fall %3Fq%3D381400C00A&psig=AOvVaw1p6BzGHp0Walk8O_cMdqxX&ust=1665866089013000&source=images&cd=vfe&ved=0CAwQjRxqFwoTCJjT4fTI4PoCFQAAAAAdAAAAABAE
381400C000
Shimomura
14th-October-2022, 23:52
Spoko miałem na myśli łożysko , z którym nie powinno być problemu jak byś miał nr. a tak to będzie ciężko dostać z tzw. półki
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=16786&stc=1
Jak na razie łożyska, podkładki jakieś 500-600 zł ale czekanie, cło itd a co tam w środku czyha tego do końca nie wiadomo ...
Mateusz ex37
15th-October-2022, 11:08
Z używką też nie jest prosta sprawa. Leżakuje to na złomach latami. Są to części raczej mało chodliwe. Z ciekawości zapytuję czy zmieniałeś oliwę w tym dyfrze?
Myślę że warto też przed podjęciem decyzji spuścić olej i zobaczyć czy nie jest srebrzysty.
Shimomura
15th-October-2022, 11:47
Z używką też nie jest prosta sprawa. Leżakuje to na złomach latami. Są to części raczej mało chodliwe. Z ciekawości zapytuję czy zmieniałeś oliwę w tym dyfrze?
Myślę że warto też przed podjęciem decyzji spuścić olej i zobaczyć czy nie jest srebrzysty.
tak, zmieniałem, w tej chwili ma przelot 30tyś mil i nadchodził jego czas.
Dla zainteresowanych w przyszłości lista części, które powinny być prewencyjnie wymienione przy ingerencji w dyfer, brak tylko korka spustowego i podkładek łożysk bo dobiera się je do spasowania.
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=16787&stc=1
Gdanio
15th-October-2022, 14:11
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=16786&stc=1
Jak na razie łożyska, podkładki jakieś 500-600 zł ale czekanie, cło itd a co tam w środku czyha tego do końca nie wiadomo ...
To nie wiem czy nie poszukać dyfra w dobrym stanie za mniejsze pieniądze wymienić jeździć , a tamtego z czasem sobie zrobić na cymuś [emoji106]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Shimomura
15th-October-2022, 14:38
Jak pisał Mateusz niestety leżaka złomowego nie zweryfikujesz, 300 stan niezany bądz idealny heh nowy tomyśl ma nawet za 750
Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Gdanio
15th-October-2022, 14:40
tak, zmieniałem, w tej chwili ma przelot 30tyś mil i nadchodził jego czas.
Dla zainteresowanych w przyszłości lista części, które powinny być prewencyjnie wymienione przy ingerencji w dyfer, brak tylko korka spustowego i podkładek łożysk bo dobiera się je do spasowania.
https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=16787&stc=1
Co ile starasz się wymieniać olej w mostach ?
Shimomura
15th-October-2022, 14:56
Co ile starasz się wymieniać olej w mostach ?
Serwisówka mówi 30k mil lub 2 lata, i to rzecz, z którą zaspałem, bo co prawda zrobiłem 30k mil ale 5 lat minęło jak jeden dzień :/
Gdanio
15th-October-2022, 15:15
Serwisówka mówi 30k mil lub 2 lata, i to rzecz, z którą zaspałem, bo co prawda zrobiłem 30k mil ale 5 lat minęło jak jeden dzień :/
Dwa lata to trochę na wyrost mi się wydaje przy niezrobieniu 30 tys mil
Ja wymieniałem w 19 roku i jest około 30 tys kilometrów i zalany Amsoil
Ja zrobię chyba na 50 tys i będzie dobrze
Większość nie wymienia i żyje [emoji23][emoji23]
Shimomura
15th-October-2022, 17:11
Też mi się tak wydaje, pewnie dlatego o tym zapomniałem ;)
Gdanio
15th-October-2022, 18:10
To fakt , nie wiadomo co się kupi
Shimomura
25th-October-2022, 19:53
może ktoś odsprzeda Simeringi 38342-p9010 ? albo posiada jakiś nr zamiennika ?