PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Kierunkowskazy LED i przeciwgielne tylne FX

warcz
2nd-December-2022, 19:24
Witam.
Posiadam Infiniti FX35 gen II po 2009. Jeden z pierwszych aut modelu II, bo sprzedany na samym początku stycznia 2009.

Chciałbym wymienić doświadczenia w sprawie przeróbki kierunkowskazów i świateł przeciwmgielnych na LED. W czym jest problem. Po ponad 11 latach na naszych drogach i przejechanych 166 tys mil, corocznych przeglądach, diagnosta tym razem nie dał mi przeglądu rejestracyjnego, ze względu na zbyt czerwone kierunki i brak przeciwmgielnego. I podobnie 4 kolejnych. Auto uziemione.

Musiałem zatem przejść przyspieszony kurs przeróbki świateł. Naczytałem się opisów, odwiedziłem specjalistyczny serwis, zakupiłem materiały do przeróbki i nie jestem w pełni zadowolony.

Potrzebuję pomocy i doradztwa społeczności.

Serwis który przerabia światła, zaproponował pomarańczowe ledy przebijające czerwony klosz w kierunki i przeciwmgielne w jednym ze świateł cofania. Termin odległy, cena 1200zł.
Zacząłem więc kombinować samemu, bo nie do końca mnie to zadowalało.

Zakupione LED w kierunkach pięknie działają, lecz migają za szybko. Chciałbym więc zapytać, czy forumowicze stosowali dodatkowe rezystory i jak wpływa to na auto? A może inny sposób jest lepszy?

Drugie pytanie dotyczy LED przeciwmgielnych. Zakupiłem światła w miejsce odblasków w zderzak (moje auto nie ma wycięcia na światło przeciwmgielne centralne). Jest jednak w tym miejscu kostka do jego podłączenia z okablowaniem. Czytałem na forum że być może wystarczy wymienić manetkę przy kierownicy na europejską i powinno działać. Jest jednak wątek prowadzenia dodatkowego kabla. Czy ktos ma doświadczenie w tej sprawie dla FX-a i mógłby mi bardziej naświetlić jak to zrobić dobrze?

Trzecie pytanie. Jeśli można wykorzystać oryginalne gniazdo elektryczne przeciwmgielnego, to gdzie kupić odpowiedni wtyk. Czy jest to jakiś standard, czy szukać z uszkodzonego światła? Mogę zawsze odciąć kable i zlutować, ale jeśli można porządnie to tak bym wolał.

Mój FX to świetne auto i staram się go utrzymywać w oryginale, stąd te długotrwałe studia nad w miarę łatwym tematem. Nie chciałem, także żeby ktoś zrobił cokolwiek, byle działało za sporą kasę.
Proszę o podpowiedzi. :help:

slepy62
2nd-December-2022, 21:32
Zadzwoń do YAKUZA ELEKTRONIKA lub napisz do niego na FB przerabiał sporo FX'ów
Jacek +48513177992 (o ile ma cały czas ten sam nr tel)

Nemetiisto
3rd-December-2022, 10:36
Jest jednak w tym miejscu kostka do jego podłączenia z okablowaniem. Czytałem na forum że być może wystarczy wymienić manetkę przy kierownicy na europejską i powinno działać. Jest jednak wątek prowadzenia dodatkowego kabla. Czy ktos ma doświadczenie w tej sprawie dla FX-a i mógłby mi bardziej naświetlić jak to zrobić dobrze?
Mam tylko doświadczenie z QX50 z Kanady, gdzie to co wydawało się kostką do przeciwmgielnego przy wycięciu na klosz okazało się szyną masy dla okolicznych przyłączeń. Pokaż zdjęcie tego złącza.

Jeśli można wykorzystać oryginalne gniazdo elektryczne przeciwmgielnego, to gdzie kupić odpowiedni wtyk. Czy jest to jakiś standard, czy szukać z uszkodzonego światła?
Tak, to są standardowe złącza. Musisz poszukać w sklepach ze złączami motoryzacyjnymi.

Gdanio
3rd-December-2022, 11:11
Zadzwoń do YAKUZA ELEKTRONIKA lub napisz do niego na FB przerabiał sporo FX'ów
Jacek +48513177992 (o ile ma cały czas ten sam nr tel)

Dokładnie numer ten sam