PDA

Zobacz pe?n? wersj? : FX35 - wywala płyn do zbiornika, skacze temperatura na postoju

Suvau2137
31st-December-2022, 16:27
Witam.
Wczoraj kupiłem fx35. Zaraz po kupnie pojawił się problem. Na postoju w korku skoczyla mi temperatura. Ruszylem i od razu wrocila do normy. Dzis byłem sprawdzić auto w warsztacie. Zadnych wycieków nie wykryło, korek rano nie miał masła a płyn jest czysty.
Najciekawsze jest to, że to nie występuje zawsze. Wczoraj wieczorem jeździłem i nic sie nie działo. Gdy dzis dojechalem do warsztatu to płyn tez byl tylko delikatnie powyżej max. Dodam, że gdy stanę i w momencie skoku temperatury to nie grzeje ciepłe powietrze. Powiedzcie mi, czy ugadywać sie z właścicielem na oddanie auta, rękojmię czy cos? Moze to być cos innego niz uszczelka pod głowicą?

Pozdrawiam

Ps. Zauważyłem dosłownie delikatny wyciek z dolnego węża idącego do chłodnicy. Delikatnie z niego kapie, nie leje sie. Może to być to?

matyj2
31st-December-2022, 17:54
Może przez ten nieszczelny wąż układ się zapowietrza i temu temperatura idzie do góry

Wysłane z mojego RMX2193 przy użyciu Tapatalka

Gdanio
1st-January-2023, 02:09
zrób test czy to nie uszczelka pod głowicą możesz kupić na allegro i będziesz miał pewność

Suvau2137
1st-January-2023, 21:03
Czy te testery są wiarygodne?

EDIT:
kolejne pytanko, czy wąż gruby idący od termostatu mogę po prostu sobie dobrać na wymiar w sklepie rolniczym np? kiedyś tak dobierałem do hondy i śmigał. Ten wąż mam przetarty.. dodatkowo wężyk idący od korka chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego też jest zapocony i ma uszczerbienia, tak jakby jakieś zwierzę go pogryzło.

Oczywiście najpierw zrobię test CO2, a jeśli wyjdzie negatywny biorę się za te węże i odpowietrzenie układu.

wildlifestyle
2nd-January-2023, 09:27
Jak już wymieniasz wąż, wymień też termostat, może się przyciął,stąd temp do góry.

Suvau2137
2nd-January-2023, 18:15
Termostat juz zamówiłem, później ide robić test upg. Jak wyjdzie negatyw to wymieniam węże i Termostat.

sirtrojan
2nd-January-2023, 22:40
jak nie możesz dostać do FXa poszukaj węża z g35 lub 350z i przedłuż go sobie jakimś łącznikiem i opaskami. Na sztukę może być do czasu aż zdobędziesz FXowy.

Niestety sam obstawiam UPG ale obym się mylił. Często nowy właściciel auta jeździ inaczej albo inaczej daje mu w dupę tak że osłabiona starością uszczelka klęka.

Suvau2137
3rd-January-2023, 07:23
Zrobiłem wczoraj test i wyszedł negatyw. Powtórzyłem 3 razy dla pewności. Biorę się za te węże. Jak wymienię to dam znac.

wildlifestyle
3rd-January-2023, 10:51
Wydaje mi się ,że przyciął ci się termostat.
Wymienisz wąż, termostat i płyn na nowy, odpowietrzysz i będzie git.
Dodatkowo bym wymienił olej, skoro temperatura ci wtedy skoczyła w górę.
Może pokusić się też o nowy kurek przelewowy(mam na myśli zawór bezpieczeństwa na wlewie płynu chłodniczego).moze otwiera się np. na 0.5bara i wyrzuca płyn do zbiornika.
Koszt żaden, a zawsze wyeliminowanie pozycji jednej.

Gdanio
3rd-January-2023, 12:02
Wydaje mi się ,że przyciął ci się termostat.
Wymienisz wąż, termostat i płyn na nowy, odpowietrzysz i będzie git.
Dodatkowo bym wymienił olej, skoro temperatura ci wtedy skoczyła w górę.
Może pokusić się też o nowy kurek przelewowy(mam na myśli zawór bezpieczeństwa na wlewie płynu chłodniczego).moze otwiera się np. na 0.5bara i wyrzuca płyn do zbiornika.
Koszt żaden, a zawsze wyeliminowanie pozycji jednej.

Korek właśnie jest po to że ma wrzucać płyn jak jest gorący do zbiornika i wyciągać ze zbiornika jak jest zimny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wildlifestyle
3rd-January-2023, 14:17
Jak najbardziej się zgadzam.
Jednakże korek ,to zwykły zawór bezpieczeństwa ,który jest ustawiony na konkretne ciśnienie(chyba 0.9-1.2 bara-nie pamiętam).
Oprócz tego ,że ma wyrzucić "nadmiar", ma też zapewnić wyższe ciśnienie w układzie chłodzenia, dzięki czemu też temperatura wrzenia jest wyższa i układ bardziej sprawny.
Jeśli będzie non stop otwarty, system.bedzie się gotował znacznie szybciej.

Gdanio
3rd-January-2023, 18:32
Jak najbardziej się zgadzam.
Jednakże korek ,to zwykły zawór bezpieczeństwa ,który jest ustawiony na konkretne ciśnienie(chyba 0.9-1.2 bara-nie pamiętam).
Oprócz tego ,że ma wyrzucić "nadmiar", ma też zapewnić wyższe ciśnienie w układzie chłodzenia, dzięki czemu też temperatura wrzenia jest wyższa i układ bardziej sprawny.
Jeśli będzie non stop otwarty, system.bedzie się gotował znacznie szybciej.
co do korka to w pierwszej generacji testowałem 13 psi i 16 psi i robiły robotę bo węże były lekko twarde i obieg cieczy jest dużo lepszy i lepiej auto jest dogrzane niż na uszkodzonym korku który też miałem gdzie węże były miękkie ale nie dochodziło do sytuacji w której auto by generowało wyższą temperaturę i sprawiało problemy podczas jazdy .

Gdanio
3rd-January-2023, 18:33
testy sa wiarygodne

Gdanio
3rd-January-2023, 18:43
Czy te testery są wiarygodne?

EDIT:
kolejne pytanko, czy wąż gruby idący od termostatu mogę po prostu sobie dobrać na wymiar w sklepie rolniczym np? kiedyś tak dobierałem do hondy i śmigał. Ten wąż mam przetarty.. dodatkowo wężyk idący od korka chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego też jest zapocony i ma uszczerbienia, tak jakby jakieś zwierzę go pogryzło

Oczywiście najpierw zrobię test CO2, a jeśli wyjdzie negatywny biorę się za te węże i odpowietrzenie układu.

jak nie szkoda ci kasy to na tej stronie masz komplet nowych węży

https://inter-rally.pl/product-pol-75633-Zestaw-wezy-Samco-Uklad-Chlodzenia-Infiniti-FX35.html

Suvau2137
4th-January-2023, 00:25
jak nie szkoda ci kasy to na tej stronie masz komplet nowych węży

https://inter-rally.pl/product-pol-75633-Zestaw-wezy-Samco-Uklad-Chlodzenia-Infiniti-FX35.html

Nieno, prawie 9 stów to trochę sporo. Kupię węże na wymiar i tyle. Wyjdzie ułamek tej ceny a wcale nie będzie to gorzej działać. Jutro kupie węże, Termostat juz doszedł (kupiłem taki który otwiera się przy 76 stopniach, wyczytałem na forum i chyba coobcio go polecał).

Jak to poskładam to dam znać. Martwię się jeszcze o to, że instalacja gazowa może jakoś psuć obieg wodny. No cóż. Zobaczymy jutro. :)

Suvau2137
4th-January-2023, 00:27
co do korka to w pierwszej generacji testowałem 13 psi i 16 psi i robiły robotę bo węże były lekko twarde i obieg cieczy jest dużo lepszy i lepiej auto jest dogrzane niż na uszkodzonym korku który też miałem gdzie węże były miękkie ale nie dochodziło do sytuacji w której auto by generowało wyższą temperaturę i sprawiało problemy podczas jazdy .

To jaki w końcu ten korek kupić? Tez bym wymienił dla pewności. Dostanę w "każdym" motoryzacyjnym?

wildlifestyle
4th-January-2023, 07:41
13 psi to 0.9 bara ,16 to 1.1.
Dobiorą ci dedykowany na Europę pewnie.

Gdanio
4th-January-2023, 07:52
To jaki w końcu ten korek kupić? Tez bym wymienił dla pewności. Dostanę w "każdym" motoryzacyjnym?

Tu możesz kupić dobre części maja

https://sklepjeep.redcart.pl/p/6839/2431684/korek-chlodnicy-z-zabezpieczeniem-infiniti-fx35-2008-uklad-chlodzenia-fx35-infiniti.html

Gdanio
4th-January-2023, 07:57
Nieno, prawie 9 stów to trochę sporo. Kupię węże na wymiar i tyle. Wyjdzie ułamek tej ceny a wcale nie będzie to gorzej działać. Jutro kupie węże, Termostat juz doszedł (kupiłem taki który otwiera się przy 76 stopniach, wyczytałem na forum i chyba coobcio go polecał).

Jak to poskładam to dam znać. Martwię się jeszcze o to, że instalacja gazowa może jakoś psuć obieg wodny. No cóż. Zobaczymy jutro. :)

76 stopni termostat to polecał Coobcio do upalania na torze ,normalnie idzie 85
Ogólnie to rób z wężami jak uważasz ja nie lubię takiej rzeźby i nie polecam

wildlifestyle
4th-January-2023, 09:24
Zgadzam się w pełni z Gdanio.

Jeśli chcesz jednak przyoszczedzic na wężach i kupić /dobrać ze sklepu, sprawdź specyfikacje węża gumowego ,czy nadaje się na wysokie temp i płyn chłodniczy.
Żeby nie okazało się ,że ci sparcieje zaraz.

wlaziu
4th-January-2023, 17:09
Dodam, że gdy stanę i w momencie skoku temperatury to nie grzeje ciepłe powietrze.

Ja bym obstawiał zapowietrzony układ chłodzenia.
Jak odpowietrzyć: Na wężu chłodniczym biegnącym do nagrzewnicy (patrz po stronie pasażera z tyłu głowicy i przy grodzi) jest odpowietrznik. Odkręć go, gdy silnik jest zimny i dolej płynu do max we wszystkie otwory (lub wody demineralizowanej) i zakręć wszystkie korki.
Odpal i pozwól mu się nagrzać do włączenia wentylatora. Jakby zassał dużo płynu ze zbiorniczka to wyłącz, daj chwilę na ostudzenie i dolej płynu do max. Jak się rozgrzeje to przegazuj kilka razy na kilkanaście sekund, aby pozasysał płyn gdzie trzeba. Daj mu ostygnąć i dolej jeśli trzeba.
Jeśli nadal wywala płyn to obstawiał bym padającą pompę wody, która na biegu jałowym ma za słaby wydatek.

Suvau2137
4th-January-2023, 19:29
Zgadzam się w pełni z Gdanio.

Jeśli chcesz jednak przyoszczedzic na wężach i kupić /dobrać ze sklepu, sprawdź specyfikacje węża gumowego ,czy nadaje się na wysokie temp i płyn chłodniczy.
Żeby nie okazało się ,że ci sparcieje zaraz.

Nic nie mogłem znaleźć czego byłbym pewien, że wytrzyma i zamówiłem silikony :)

Suvau2137
6th-January-2023, 00:09
Witam wszystkich! Udało sie podmienić grube węże na silikony :) 2 kolanka 90 stopni idealnie siadły na dół chłodnicy i Termostat, a kawałek prostej 30cm na górę chłodnicy. Przy okazji wymieniłem wszystkie małe wężyki.
Auto wstępnie odpowietrzyłem. Przestało gotować płyn na postoju!
Trochę wygląda to zabawnie bo stacjonarnie udało mi się kupić tylko niebieskie silikony, ale to ma działać a nie wyglądać ��, może niedługo wrzucę zdjęcia.

Dzięki za wszelkie porady. Zastanawia mnie jednak jeszcze jak odpowietrzyć to auto należycie. Oglądałem film jednego z forumowiczów jak odpowietrzal g35, ale nie mam tego lejka do odpowietrzania.. Macie jakąś procedurę bez tego? Ja to robiłem klasycznie, najpierw na otwartym korku, a później na zamkniętym rozgrzewałem i upuszczałem powietrze przez odpowietrznik.

Shimomura
6th-January-2023, 12:44
Witam wszystkich! Udało sie podmienić grube węże na silikony :) 2 kolanka 90 stopni idealnie siadły na dół chłodnicy i Termostat, a kawałek prostej 30cm na górę chłodnicy. Przy okazji wymieniłem wszystkie małe wężyki.
Trochę wygląda to zabawnie bo stacjonarnie udało mi się kupić tylko niebieskie silikony, ale to ma działać a nie wyglądać ��, może niedługo wrzucę zdjęcia.

Dzięki za wszelkie porady. Zastanawia mnie jednak jeszcze jak odpowietrzyć to auto należycie. Oglądałem film jednego z forumowiczów jak odpowietrzal g35, ale nie mam tego lejka do odpowietrzania.. Macie jakąś procedurę bez tego? Ja to robiłem klasycznie, najpierw na otwartym korku, a później na zamkniętym rozgrzewałem i upuszczałem powietrze przez odpowietrznik.

Nie wiem jak to jest ale u mnie się zawsze jakoś samo odpowietrza. Po wymianie trochę polatam, zaciągnie płyn gdzie trzeba w zakamarki co widać po zbiorniczku wyrównawczym uzupełniam tylko ubytek płynu i tyle. Od 6 lat zero problemów w tej kwestii.

Gdanio
6th-January-2023, 13:03

Z tym lejkiem jest prościej bezproblemowe odpowietrzanie i nie kosztuje milionów
pierwszy raz jak zmieniałem płyn to nawet odpowietrznika nie ruszałem i było ok przez 3 lata, ale po co sobie komplikować jak można ułatwiać

Gdanio
6th-January-2023, 13:11
Nie wiem jak to jest ale u mnie się zawsze jakoś samo odpowietrza. Po wymianie trochę polatam, zaciągnie płyn gdzie trzeba w zakamarki co widać po zbiorniczku wyrównawczym uzupełniam tylko ubytek płynu i tyle. Od 6 lat zero problemów w tej kwestii.

bardzo ważny jest stan układu chłodzenia w jakiej jest kondycji jak w środku jest czyściutko chłodnica nie zabita i nagrzewnica cała czysta węże super stan instalacja gazowa położona idealnie to nie będzie żadnego problemu
ja u siebie walczyłem dość długo z tym tematem i wcześniej nigdy nie było dobrze z grzaniem i odpowietrzaniem oraz z czystością płynu
a teraz jest idealnie grzeje tak że zeluwy schodzą

Shimomura
6th-January-2023, 13:34
bardzo ważny jest stan układu chłodzenia w jakiej jest kondycji jak w środku jest czyściutko chłodnica nie zabita i nagrzewnica cała czysta węże super stan instalacja gazowa położona idealnie to nie będzie żadnego problemu
ja u siebie walczyłem dość długo z tym tematem i wcześniej nigdy nie było dobrze z grzaniem i odpowietrzaniem oraz z czystością płynu
a teraz jest idealnie grzeje tak że zeluwy schodzą

W sumie to racja, gazu nie mam ale zaraz po zakupie zrobiłem porządną płukankę i wyleciały okropne rzeczy stamtąd. Zgodnie z serwisówką wymieniłem profilaktycznie sobie też kapsel na chłodnicy.

Suvau2137
13th-January-2023, 14:14
Panowie mam problem.. Kupiłem lejek, odpowietrzałem układ. Juz na koniec chciałem odkręcić odpowietrznik żeby spuścic ostatnie powietrze co tam moze byc to on.... pękł -.-...
Przeszukałem caly internet i nie wiem gdzie taki kupić.. Po prostu jedem kawałek plastiku został w wężu. Zwyczajnie pękł. Woda oczywiście się wylała. Masakra. Pomoże ktoś? Muszę na cito kupić taki zaworek ale nie mogę nic znaleźć

Gdanio
13th-January-2023, 18:39
Panowie mam problem.. Kupiłem lejek, odpowietrzałem układ. Juz na koniec chciałem odkręcić odpowietrznik żeby spuścic ostatnie powietrze co tam moze byc to on.... pękł -.-...
Przeszukałem caly internet i nie wiem gdzie taki kupić.. Po prostu jedem kawałek plastiku został w wężu. Zwyczajnie pękł. Woda oczywiście się wylała. Masakra. Pomoże ktoś? Muszę na cito kupić taki zaworek ale nie mogę nic znaleźć

Dzwoń do Infiniti Park Poznań może będą mieli choć to ciężka sprawa tu masz nr części 92500-AR000
lub po używany do firmy Jap Parts nr telefonu 883 900 900

Suvau2137
18th-January-2023, 00:11
Dzwoń do Infiniti Park Poznań może będą mieli choć to ciężka sprawa tu masz nr części 92500-AR000
lub po używany do firmy Jap Parts nr telefonu 883 900 900Bardzo Ci dziękuję za numer części, ale cena w aso tego piździka to 270 zł. No bez przesady. Znalazłem na allegro taki odpowietrznik za 18 zł.. Moze nie do infiniti, ale ta sama średnica i tak samo badziewne wykonanie. Co może pójść nie tak? [emoji28]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Shimomura
18th-January-2023, 13:02
Bardzo Ci dziękuję za numer części, ale cena w aso tego piździka to 270 zł. No bez przesady. Znalazłem na allegro taki odpowietrznik za 18 zł.. Moze nie do infiniti, ale ta sama średnica i tak samo badziewne wykonanie. Co może pójść nie tak? [emoji28]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

zawsze możesz pójść w zamiennik https://pl.aliexpress.com/item/1005002357266021.html

Suvau2137
10th-March-2023, 12:18
Aby nie zakładać kolejnego tematu mam kolejny problem..

Wentylatory chłodnicy się nie załączają. Na włączonej klimatyzacji działają na 1 biegu, ale gdy ją wyłącze wentylator nigdy sie nie załącza. To moze byc przekaźnik? Jesli nie to moze jakis czujnik jest w chłodnicy?

Nie mogę znaleźć żadnych informacji o tym na forum..

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie sugestie

Mafioz
10th-March-2023, 12:32
To na 90% jest raczej moduł od wentylatorów, częsty przypadek w zetkach

Suvau2137
10th-March-2023, 12:53
Oo.. Nie wiesz moze czy jest taki sam w np. Nissanie murano?

Mafioz
10th-March-2023, 12:56
Tego nie wiem, jedynie mogę podać Ci numer części po VIN

Suvau2137
10th-March-2023, 13:12
Czy to ten?

A18700A28001

Nemetiisto
10th-March-2023, 20:01
Mam moduł wentylatorów z EX-a. Mogę pożyczyć do testu.

Suvau2137
10th-March-2023, 22:45
Super! Dasz jakiś kontakt do siebie na priv? Odezwę się po weekendzie

Suvau2137
15th-March-2023, 13:38
Panowie, a gdzie w ogóle znajduje się ten moduł wentylatorow? Nie moge nigdzie tego znaleźć

Suvau2137
15th-March-2023, 14:32
Przy wentylatorach nie ma

borzej1
15th-March-2023, 21:51
a kolega nie ma tego po przeróbkach w tym roczniku to chyba powinien byc na wiskozie? może tu jest cały problem nie ma modułów to i wentylatory nie działają tak jak powinny.

Suvau2137
16th-March-2023, 19:54
Dla potomnych.

Winne okazały się wentylatory. Kupiłem uzywki od nissana murano (w razie jakby okazało sie ze to nie to) i podmieniłem same silniki. Osłona jest inna.
Problem rozwiązany. :)