Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Starzenie się ksenonów

Mateusz ex37
8th-February-2023, 19:48
Panowie. Ja wiem, że ksenony podlegają starzeniu. Ale czy ktoś z was spotkał się z tym namacalnie? Pytam gdyż zauważyłem, że w moim EX37 światła stały się bardziej żółte. Co ciekawe gdy tylko je włączę, wówczas świecą pięknie jasno jak to ksenony barwą wpadającą we fiolet czy błękit jak kto woli. Natomiast po pewnym czasie stają się słabsze i właśnie żółte. Może to kwestia tego, że najpewniej są tam od nowości? To będzie yyyy ojeju 15 lat :whistle:?

matyj2
8th-February-2023, 19:58
Kolego ja tak miałem , żarniki się wypalają,mi ostatnio najpierw zaczął świecić na fioletowo a następnie się spalił

Wysłane z mojego RMX2193 przy użyciu Tapatalka

libros55
9th-February-2023, 09:07
Hej. 15 lat to dlugo. Nowe beda swiecic o niebo lepiej. Prawda jest jednak taka ze jak juz raz wymienisz to bedziesz to robil regularnie. Co bym nie kupil to dosyc szybko sie przepalaja. Spoleruj tez reflektory. Jak dobrze zrobisz to wygladaja jak nowe. Jak wytrzymaja 2 lata to juz dobry wynik:)

wlaziu
9th-February-2023, 09:57
We wszystkich autach z xenonami jakie miałem, wystarczały one na ponad 100tkm/7 lat i więcej (od nowości po sprzedaż auta...). Oem zawsze był Philips.
Co ciekawe auta te nie miały świateł do jazdy dziennej i xenon świecił się w nich na stale od ruszenia autem do wyłączenia go.
Z obserwacji u kolegi zauważyłem, że tryb auto potrafi mocno skrócić żywotność xenona, włączając i wyłączając je kilka razy podczas jednej podróży (np. przejazd przez tunel).
Tak więc mogę się pokusić o stwierdzenie, że żywotność dużo bardziej zależy od ilości uruchomień, niż czasu samej pracy.

Mateusz ex37
9th-February-2023, 11:19
Dzięki Panowie. Pokuszę się o wymianę żarówek na Philipsy.
Reflektory poleruję co roku. W tym roku może pokuszę się o polakierowanie ich.

wlaziu
9th-February-2023, 14:46
Tylko uważaj na podróbki. Rynek jest dosłownie zalany chińszczyzną. Poszukaj na YouTube jak odróżnić podróbki d2s od oryginału.
Nim zdecydujesz się na wymianę żarówek zamień je pierw stronami. U mnie w Lexie raz wysiadł xenon i okazało się, że do reflektora dostawała się woda i padł balast (zapłonnik), a żarówka była dobra.

KarolGT
9th-February-2023, 21:07
właśnie wymieniłem żarniki u siebie, okazało się, że były oryginalne, czyli miały te mniej więcej 12 lat. Różnica jest ogromna, stare praktycznie nie świeciły, a do tego jeden mrugał. Polecam wymianę na nowe, Osramy za niecałe 200 zł są już ok.

Mateusz ex37
9th-February-2023, 23:16
Ok. Ale u mnie obie świecą tak samo nie widać gołym okiem różnicy w barwie. po prostu są już słabe.

KarolGT
10th-February-2023, 22:18
Ok. Ale u mnie obie świecą tak samo nie widać gołym okiem różnicy w barwie. po prostu są już słabe.
u mnie tak samo było, oba praktycznie nie świeciły.