PDA

Zobacz pe?n? wersj? : ubytek płynu

aquarel
16th-March-2023, 23:28
koledzy brak widocznych wycieków a w zbiorniczku ubywa płynu gdzie szukać przyczyny ,auto zakupione kilka dni temu i już pierwsza zagwozdka czy ten silnik ma jaką wadę z układem chłodzenia ? dzięki za podpowiedzi

libros55
17th-March-2023, 08:46
aquarel jesli na pewno nigdzie nie leci a ubywa to bardzo zle. Sprawdz czy plynu nie ma w oleju. Na allegro sa testery za kilkanascie zlotych.

Shimomura
17th-March-2023, 10:01
jak dopiero co kupiłeś i będzie płyn w oleju to lepiej go zwróć póki możesz lub targuj się ze sprzedającym.

libros55
17th-March-2023, 10:22
Utargowac by musial na inny silnik + wymiana lub naprawa pewnie kilkanascie tysi i bardzo duzo czasu. Jak to uszczelka pod glowica to rekojmia lub sad:(

aquarel
17th-March-2023, 14:32
dzięki koledzy od poniedziałku auto jedzie na warsztat ,test sprężania ,wtryski do sprawdzenia ,poinformowałem sprzedającego o problemie nie robi jak na razie problemów nie wiem tylko jaki mam czas na zwrot 1-miesiąc i czy mam wysłać do chłopa pismo za potwierdzeniem odbioru

matyj2
17th-March-2023, 15:34
Kolego jak od osoby prywatnej to masz 14 dni

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

aquarel
17th-March-2023, 16:52
Możesz powiedzieć jak ma lub powinien się odbyć taki (ewentualny) zwrot czy mam odprowadzić auto w ciągu 14 dni ,czy zgłoszenie rozmowa telefoniczna problemu ma znaczenie raczej watpię kurczę nie wiem jak to rozegrać żeby był jakiś ślad mojej rozmowy mam do człowieka 250km czy mam to zgłosić do prawnika

matyj2
17th-March-2023, 17:13
Z osobą prywatną to bedzie bardzo trudno coś wygrać ale próbuj jak najszybciej go oddać
Ja osobiście miałem taki przypadek z autem i gość zwlekał z umówieniem się ze mną na oddanie samochodu dwa tygodnie a potem mi powiedział że już za późno [emoji1] i mam spadać

wildlifestyle
18th-March-2023, 04:23
Osobiście miałem sytuację że po dwóch dniach od zakupu okazało się ,że samochod jest bardzo watpliwy.bez wchodzenia w weryfikację, zadzownilem do właściciela ,że oddaje samochód i czy robimy to polubownie ,czy bawimy się w sąd, ekspertyzy i wtedy będzie musiał pokryć koszty też wszystkie .
Zgodzil bez gadania.
Jedynie koszty benzyny były po mojej stronie.

Masz wątpliwości, oddaj furę i zapomnij, bo wejdziesz na mine

Nero
18th-March-2023, 09:51
Moim zdaniem, możesz tylko oddać samochód kiedy nie poczynisz w nim żadnych zmian. Z tego co widzę pytasz o różne rzeczy na Forum, więc naprawa czegokolwiek i grzebanie w aucie dyskwalifikuje jakiekolwiek zwroty.

aquarel
18th-March-2023, 14:58
najgorsze w tym wszystkim jest to ze wsadziłem już w to auto pieniądz klocki oleje filtry ubezpieczenie oc i ac opłaciłem pcc3 jak w takiej sytuacji czesci już nie wyjmę ubezpieczenie zwrócą nie bardzo wiem jak podejść do tego czy sprzedawca coś odda ?

libros55
18th-March-2023, 23:07
Straty jakie poniesiesz remontujac silnik nie sa porownywalne z wkladem. Warto jednak popytac. To juz troche trwa... Za chwile bedzie za pozno

Maxx
18th-March-2023, 23:55
koledzy brak widocznych wycieków a w zbiorniczku ubywa płynu gdzie szukać przyczyny ,auto zakupione kilka dni temu i już pierwsza zagwozdka czy ten silnik ma jaką wadę z układem chłodzenia ? dzięki za podpowiedzi

tu masz info jakie testy przeprowadzic , glikol w oleju , CO2 w plynie chlodniczym itp
https://jaksprawdzacauta.pl/sprawdzanie-samochodu/jak-sprawdzic-uszczelke-pod-glowica/
ja odkrecilbym swiece i dokladnie je sprawdzil , jak ktoras ma zielony nalot to niedobrze
auto nie dymi ?

aquarel
19th-March-2023, 18:06
rano przy pierwszym odpaleniu puszcza mocno taki niebieskawy tylko przez chwile i przy przyspieszaniu puszcza czarny moc wszystko jest

Maxx
19th-March-2023, 19:00
A , to diesel nie zauwazylem
powinien dymic na bialo jesli spala plyn chlodniczy
https://www.autoraport.pl/blog/jak-ocenic-kondycje-silnika-po-spalinach-wydobywajacych-sie-z-rury-wydechowej/

matyj2
19th-March-2023, 19:27
Kolega jak rano dymi na niebiesko to raczej coś jest z wtryskami tak mi się wydaje

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

aquarel
20th-March-2023, 15:16
kolega (borewicz) podpowiedział żeby zwrócić uwagę na chłodnice spalin i faktycznie tu jest problem z ginącym płynem chłodniczym jest uszkodzona ,wstawiacie nową czy jest jakiś inny na nią sposób ? jeszcze mam pytanie odnośnie świec żarowych czy uszkodzona świeca lub świece będą zapisane w sterowniku i tester diagnostyczny odczyta który cylinder czy trzeba je mierzyć każdą z osobna ?

Gdanio
20th-March-2023, 18:43
kolega (borewicz) podpowiedział żeby zwrócić uwagę na chłodnice spalin i faktycznie tu jest problem z ginącym płynem chłodniczym jest uszkodzona ,wstawiacie nową czy jest jakiś inny na nią sposób ? jeszcze mam pytanie odnośnie świec żarowych czy uszkodzona świeca lub świece będą zapisane w sterowniku i tester diagnostyczny odczyta który cylinder czy trzeba je mierzyć każdą z osobna ?
świece wymieniasz komplet nie bawisz się w pojedyńcze wymiany

aquarel
20th-March-2023, 22:35
świece sprawdzone wszystkie są ok ,ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach 19bar co sądzicie jest ok ? auto data podaje 21-26 ,może pierścionki stoją ��

Maxx
21st-March-2023, 00:45
Zawsze warto spróbować "nieiwazyjnie" czyli nafta do kazdego cylindra lub dedykowane do tego srodki np aticarbon itp

aquarel
21st-March-2023, 19:06
czy ktoś posiada informacje jakie powinne być ciśnienie sprężania dla tego silnika na zimnym ma 15-17bar ,a na ciepłym miał 19

Maxx
21st-March-2023, 20:53
https://www.nicoclub.com/infiniti-service-manuals

znajdz swoj model i rocznik , potem szukaj w pliku EM engine mechanical , znajdż w pdf "General Specification"

PawelInfi
23rd-March-2023, 12:49
W dieslach w przebiegach > 120-150k rozszczelnialy sie chlodnice EGR i sie je wymienialo dosyc czesto, takze nie ma co panikowac ;p
Chlodnica z OEM pewnie circa 2700, plus dojscie do wymiany jest beznadziejne ;d

aquarel
25th-March-2023, 16:49
mam usunięty dpf wiec chłodnica została wypięta z obiegu płynu i jest jeden problem z głowy ,następny to źle zrobiona mapa stad kopcenie , mapa skorygowana dymu przy przyspieszaniu brak wiec powolutku do przodu

aquarel
2nd-April-2023, 18:16
przesyłam filmik nie mogę dojść co to za problem raz jest więcej dymu raz dużo mniej trwa to krótką chwile poza tym świece sprawdzone napięcie dochodzi czyżby coś na wtryskach się dzieje
https://youtube.com/shorts/_Bp2fFDzXA8?feature=share
a innym razem tylko tyle
https://youtube.com/shorts/gxiEUHMoOB0?feature=share

aquarel
13th-May-2023, 10:04
Kończąc wątek kupiłem dpf z niskim przebiegiem mapa z leciutkim modem wszystko działa jak powinno zrobiłem 2tys km i jest lux oczywiście egr wyprogramowany i chłodnica spalin wypięta z obiegu wody zero ubytku płynu .Ciśnienie sprężania dla tego silnika wynosi 15.5 bar takaą dostałem informacje z infiniti i nie jest to stopień sprężania tylko ciśnienie .