Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Problem z zaprogramowaniem czujników TPMS

MarekS
2nd-November-2023, 09:56
Witam wszystkich,
Od niedawna jestem posiadaczem Infiniti QX50 3.7 rocznik 2015. Samochód pochodzi z polskiego salonu.
Samochód kupiłem z dodatkowym kompletem kół na zimę. Niestety w kołach nie były założone czujniki TPMS o czym wiedziałem przed zakupem.
Skoro już jest system pomiaru ciśnienia w kołach, przy wymianie kół na zimowe i wymianie opon na nowe postanowiłem by zostały założone też czujniki TPMS.
W serwisie gdzie zmieniałem opony założyli czujniki TPMS marki MOBILETRON TX-K ... i tu zaczynają się problemy ponieważ nie są w stanie ich wczytać/zaprogramować do samochodu.

Przeglądnąłem wszystkie wątki dotyczące TPMS na forum i niestety stoję w miejscu :(, nawet pobrałem manuala do tego modelu z całą procedurą co i jak... i dalej lipa...
Czy ktoś z Was ma doświadczenie i wie co jest nie tak...?

ID czujników kół letnich zostało zaczytane przez OBD, ponieważ sprzęt który posiadają do czujników MOBILETRON nie zaczytywał danych z czujników z kół letnich po ich zdjęciu (nie wiem czy jak się koło nie obraca to czujniki, które są w kołach letnich się wyłączają i dlatego nie mogli ich zobaczyć, czy ...).
Nowe ID czujników z kół zimowych nie są w stanie wczytać do kompa więc ID zostało zaczytane z kompa przez OBD. W kołach letnich nr ID były 00XXXXXX (zawierał cyfry i litery), do nowych czujników mogli wczytać tylko 6 znaków bez dwóch zer na początku (nie wiem czy ma to znaczenie) jak zmieniki opcję by móc wczytać 8 znaków to nie mieli do wyboru liter tylko same cyfry więc doszli do wniosku, że dwa początkowe zera komp w samochodzie sam dopisuje.
Trzy razy były podejmowane próby i wszystkie bez powodzenia.
Za każdym razem po próbach ustawienia czujników kontrolka gasła i już myślałem że jest ok ale po przejechaniu kilkunastu km zaczyna mrugać przez minutę i po minucie świeci się cały czas czyli zgłasza błąd systemu TPMS :(
Zacząłem nawet szukać tej magicznej białej wtyczki u siebie za pomocą można to zrobić "manualnie", której użycie opisywane jest na forum ale nie udało mi się jej zlokalizować.

Niby nie jest to żadna nowość jeżeli chodzi o system TPMS, a problemy są.
Nie wiem czy to wina tych czujników czy brak wiedzy osób które się tym zajmują.
Jeżeli ma ktoś jakąś wiedzę/doświadczenie w tym temacie to proszę o POMOC.
Z góry dzięki.

Maxx
2nd-November-2023, 10:55
Najprosciej zakupic czujniki oryginalne , wczytuja sie automatycznie
po zmianie zestawu trzeba przejechac kilka km i system prawidlowo wyswietla cisnienia bez programowania
niestety ta opcja dziala tylko w nowszych rocznikach

MarekS
2nd-November-2023, 11:16
po zmianie zestawu trzeba przejechac kilka km i system prawidlowo wyswietla cisnienia bez programowania

Pewnie w nowszych modelach tak jest. U mnie system tylko informuje o nieprawidłowym ciśnieniu bez pokazywania wartości.
Wydawało mi się, że nie będzie z tym problemu bo od prawie 10 lat wszystkie nowe samochody mają mieć system monitorowania ciśnienia w oponach więc nie jest to jakaś nowość, a tu masakra jakaś.
Jeszcze jak słyszę, że z Infiniti są problemy by to ustawić to.....
Jak ktoś nie wie jak to zrobić to niech się za to nie zabiera tym bardziej jak 2 tyg przed założeniem czujników wie w jakim samochodzie będzie zakładł :mad:

Mateusz ex37
2nd-November-2023, 19:50
Jeszcze jak słyszę, że z Infiniti są problemy by to ustawić to.....
Infiniti kupuje się z pasji a nie z rozsądku.

Ja mam EX37 z rocznika 2008 z Europy i też pokazuje tylko kapcia bez wartości ani koła. I tam w ogóle nie ma czujników. System opiera się o ABS. Może nie wprowadzili zmian systemowych?
Kuzyn ma QX50 USA i programowanie przebiegło bezproblemowo.

PS twój egzemplarz to ten beżowy?

MarekS
2nd-November-2023, 22:09
Infiniti kupuje się z pasji a nie z rozsądku.

Ja mam EX37 z rocznika 2008 z Europy i też pokazuje tylko kapcia bez wartości ani koła. I tam w ogóle nie ma czujników. System opiera się o ABS. Może nie wprowadzili zmian systemowych?
Kuzyn ma QX50 USA i programowanie przebiegło bezproblemowo.

PS twój egzemplarz to ten beżowy?

W kołach z letnimi oponami są czujniki i wszystko działało. Myślę, że problem tkwi w wiedzy osób które się tego podjęły lub w ich sprzęcie... jak się nie wie co jak zrobić w danym samochodzie to najlepiej powiedzieć, że to wina marki bo np w Oplu nie na z tym problemu.

Jeżeli pytasz o egzemplarz z Twojego zdjęcia... to jest ten beżowy :) trzeci od lewej...

Mateusz ex37
2nd-November-2023, 23:11
Na zdjęciu to nasze auta. Pytam o twój. Napisałeś, że QX50 Europa z 2015 roku. Taki widziałem tylko raz. Niedawno na otomoto.
Jak będziesz w okolicach Biłgoraja to podjedź do Premio Bielak opony. Tam nam programowali czujniki do kilku aut i nie było problemu. Mają swoje czujniki które montują.
Zasada jest taka że czujniki muszą być przypisane do auta. Jeżeli masz oryginalne czujniki które działają to ok. Ale jeżeli kupisz drugi komplet oryginalnych czujników to go nie przypiszesz jako klon na drugie koła. Można tak zrobić z odpowiednim zamiennikiem. Natomiast czujniki zamienne muszą być zgodne z częstotliwością USA/Europa.

MarekS
3rd-November-2023, 08:38
Na zdjęciu to nasze auta.

Piękna kolekcja :)

Pytam o twój. Napisałeś, że QX50 Europa z 2015 roku. Taki widziałem tylko raz. Niedawno na otomoto.

Swój posiadam od dwóch miesięcy, salon PL. Ogłoszenie było na Otomoto więc może to ten sam co widziałeś. Zastanawiam się nad założeniem LPG z tym że cały czas rozważam za i przeciw :)

Jak będziesz w okolicach Biłgoraja to podjedź do Premio Bielak opony. Tam nam programowali czujniki do kilku aut i nie było problemu. Mają swoje czujniki które montują.
Zasada jest taka że czujniki muszą być przypisane do auta. Jeżeli masz oryginalne czujniki które działają to ok. Ale jeżeli kupisz drugi komplet oryginalnych czujników to go nie przypiszesz jako klon na drugie koła. Można tak zrobić z odpowiednim zamiennikiem. Natomiast czujniki zamienne muszą być zgodne z częstotliwością USA/Europa.

Koła i opony zmieniałem w Premio w Rzeszowie i u nich też kupiłem czujniki. Widzę, że to ta sama sieć serwisów wiec jak nie będą sobie radzili (a mają robić kolejne podejście do tematu) to podpowiem im by skontaktowali się z osobami z Biłgoraja i dopytali co i jak.
W kołach letnich chyba są oryginalne czujniki chociaż nie jestem tego pewien bo średni czas ich życia z tego co wyczytałem to 5-6 lat. Rozumiem że jeżeli nie uda się sklonować czujników to programowanie jest co sezon. Co do częstotliwości to myślę, że skoro samochód pochodzi z dystrybucji na Europę to powinna być 433 Mhz, chociaż te co założyli (MOBILETRON TX-K) obsługują chyba obie i USA i Europę.

Mateusz ex37
3rd-November-2023, 13:32
chociaż te co założyli (MOBILETRON TX-K) obsługują chyba obie i USA i Europę.
No te co mamy to właśnie też mają obsługiwać oba standardy.
Co do LPG to zapraszam do obejrzenia naszego filmy w którym z bratem regulujemy zawory. Na filmie i w jego opisie widać, że nie jest to takie straszne.

MarekS
3rd-November-2023, 13:55
Co do LPG to zapraszam do obejrzenia naszego filmy w którym z bratem regulujemy zawory. Na filmie i w jego opisie widać, że nie jest to takie straszne.

Jest gdzieś ten film udostępniony?

Mateusz ex37
3rd-November-2023, 15:02
https://www.youtube.com/watch?v=bOA8lnfuqIQ&t=51s

MarekS
3rd-November-2023, 21:43
https://www.youtube.com/watch?v=bOA8lnfuqIQ&t=51s

Widzę, że jest trochę zabawy z tym wszystkim ��

Gdanio
3rd-November-2023, 22:41

Nie wczytują się same napewno jeśli zakłada się nowe
Trzeba wczytać je komputerowo , dopiero po następnej wymianie mogą się wczytać a nie muszą

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gdanio
3rd-November-2023, 22:49
Walczyłem ze swoimi czujnikami teraz
Nowe oryginalne czujniki kupione u kolegi Irka
U wulkanizatora nie mogli ich wczytać i zaprogramować pod auto , nie było sygnału z czujnika
Myśle ze to wina mechanika bo zapłon nie był włączony , a pytałem 2-razy
W serwisie nissana nie mieli czasu i nie wiedzieli na jakim programie pracują wiec odpuściłem
Dopiero w serwisie boscha zajęło wczytanie czujników przy włączonym zapłonie około 15 min bez problemowo

Maxx
4th-November-2023, 17:18
Nie wczytują się same napewno jeśli zakłada się nowe
Trzeba wczytać je komputerowo , dopiero po następnej wymianie mogą się wczytać a nie muszą

Jak nie , skoro tak . Wypakowałem z paczki czujniki z usa , facet zamontował na letnie felgi i twierdził ze ich urządzenie nie łaczy się z tymi czujnikami i sugerował jechać do ASO
Ku mojemu zdziwieniu po kilku km pojawiły się odczyty ciśnienia . I co 6 miesięcy sam zmieniam koła w garażu a wszystko działa
Podobno po 2016 wprowadzili system automatycznego wczytywania jeśli czujnik jest marki nissan/infiniti i częstotliwość prawidłowa

Gdanio
4th-November-2023, 17:20
Jak nie , skoro tak . Wypakowałem z paczki czujniki z usa , facet zamontował na letnie felgi i twierdził ze ich urządzenie nie łaczy się z tymi czujnikami i sugerował jechać do ASO
Ku mojemu zdziwieniu po kilku km pojawiły się odczyty ciśnienia . I co 6 miesięcy sam zmieniam koła w garażu a wszystko działa
Podobno po 2016 wprowadzili system automatycznego wczytywania jeśli czujnik jest marki nissan/infiniti i częstotliwość prawidłowa

No ja mam 16 rok i niestety się samo nie wczytuje

Maxx
4th-November-2023, 19:14
A auto jest z rynku EU czy US ?

Gdanio
4th-November-2023, 19:15
A auto jest z rynku EU czy US ?

Europa 2016 rok

Maxx
4th-November-2023, 19:24
Dziwne , tez mam EU 2016

Irek dawno temu napisał coś takiego
https://www.ifans.pl/showthread.php?6904-Rotacja-k%F3%B3-a-czujniki-TPMS&p=67831&viewfull=1#post67831

kilka postów dalej docent pisze :
https://www.ifans.pl/showthread.php?6904-Rotacja-k%F3%B3-a-czujniki-TPMS&p=68146&viewfull=1#post68146

wynika ze różnice w sofcie powodują niektóre egzemplarze wczytują czujniki OEM automatycznie a inne wymagają przeprogramowania

Gdanio
4th-November-2023, 19:27
Rozmawiałem o tym z Irkiem
Teraz gdy są wpisane w komp samochodu to przy następnej zmianie kół powinny się wczytać choć tez nie muszą zobaczymy na wiosnę

MarekS
5th-November-2023, 21:07
Mój to rocznik 2015... w chwili obecnej system zgłasza błąd. W tym tygodniu będzie kolejne podejście. Zobaczymy czy sprawdzi się powiedzenie do 3 razy sztuka ;)

AnimaX
5th-November-2023, 21:41
U mnie po zmianie też była dziwna sytuacja. Przy kupnie felg w zestawie były czujniki postanowiłem ich nie zmieniać. Po wymianie nie chciały działać i tak samo nie mogli ich obudzić i zaprogramować. Myślałem, że zwyczajnie po tylu latach co leżały padły. Przejechałem kilka km z przerwami i obudziły się same mimo, że nie były z tego samochodu i działają do dziś.

MarekS
9th-November-2023, 14:12
Problem został rozwiązany!!!
Po wielu próbach zaprogramowania/wgrania czujników zakończonych niepowodzeniem w końcu się udało :) .
Pacjent Infiniti QX50 rocznik 2015 nie przyjmował prób wczytania nowych czujników TPMS. Nie było również możliwości odczytania danych z czujników z kół letnich (wszystkie ustawienia sprzętu pod dany model i rocznik).
Po wykorzystaniu wszystkich możliwości pozostało sprawdzenie czy coś zagra programując czujniki pod inne roczniki modelu zaczynając od 2013 r.
I BINGO :becky:!!!

Po zaprogramowaniu czujników pod model QX50 z 2016 roku wszystko ruszyło... nawet udało się sczytać dane z czujników z kół letnich i sklonować nowe czujniki :)

Wynika z tego, że model z 2015 r., który posiadam ma soft modelu z 2016 r. przynajmniej jeżeli chodzi o system TPMS. Nie wiem z czego to wynika ale najważniejsze, że się udało.

Dziękuję wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu :)