Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti Q50 hybrid który samochód?

dexrer
25th-January-2024, 14:07
Cześć,

W końcu kupuję swoje pierwsze infiniti, wybór padł na Q50 hybrid. Mam kilka samochód na oku i proszę was o opinię o każdym z nich.

1. link do nieaktywnego ogłoszenia

2. link do nieaktywnego ogłoszenia trochę drogi

3. link do nieaktywnego ogłoszenia

4. link do nieaktywnego ogłoszenia

Lub może ktoś z forumowiczów ma na sprzedaż swoje q50 :)

Nero
25th-January-2024, 14:20
W pierwszym ogłoszeniu cena jest netto... czyli prawie 123 tyś.

Mateusz ex37
25th-January-2024, 17:31
Ktoś mi kiedyś napisał a co Ci przebieg przeszkadza. Przecież to Japończyk. Nie popsuje się . W zasadzie nic ale:
Przebieg to zużycie materiałów. Nie tylko silnika, zawieszenia czy wnętrza, ale również zmęczenie karoserii.
Wiek to korozja. Niestety Japończyki nie są jakoś super zabezpieczone. To oczywiście nie zgnije na wylot jeszcze wiele lat i raczej to podwozie będzie rude aniżeli karoseria ale mi by to przeszkadzało.
Dlatego warto doskrobać się jeszcze trochę i kupić auto młodsze z mniejszym przebiegiem.

BPX33
7th-June-2024, 19:43
Mam podobne pytanie jak kolega-założyciel wątku. Możecie mi coś dopowiedzieć o podanych poniżej.
Czy któregoś z nich od razu odpuścić albo na którymś skupić się bardziej?

1) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-infiniti-q50s-ID6FU840.html
2) https://autoplac.pl/oferta/infiniti/q50/AGyLyrlsyIV
3) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-tarcza-jasny-srodek-autentyczny-przebieg-ID6Gm14u.html
4) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-infiniti-q50s-hybrid-awd-ID6GipE2.html
5) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-ID6FRW2q.html

Czy w przypadku pozycji numer 1 i 5 sądzicie, że to faktycznie mogą być RWD?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! :hail:

Mafioz
7th-June-2024, 21:31
Mam podobne pytanie jak kolega-założyciel wątku. Możecie mi coś dopowiedzieć o podanych poniżej.
Czy któregoś z nich od razu odpuścić albo na którymś skupić się bardziej?

1) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-infiniti-q50s-ID6FU840.html
2) https://autoplac.pl/oferta/infiniti/q50/AGyLyrlsyIV
3) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-tarcza-jasny-srodek-autentyczny-przebieg-ID6Gm14u.html
4) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-infiniti-q50s-hybrid-awd-ID6GipE2.html
5) https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/infiniti-q50-ID6FRW2q.html

Czy w przypadku pozycji numer 1 i 5 sądzicie, że to faktycznie mogą być RWD?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi! :hail:

Numer 3 bym odpuścił, no chyba że nie przeszkadza Ci dość słabe wyposażenie. Ma tą zaletę, że ma niski przebieg. Taka moja rada, wbij numer VIN każdego z nich do googla i zobacz jak były uszkodzone. Później to już kwestia jak auto było naprawione u nas i w jakim ogólnie jest stanie. Każdego sprzedającego poproś też o raport CarFax, jeżeli nie ma, ja bym odpuścił dany egzemplarz.

Tak, 1 i 5 mogą być RWD

BPX33
7th-June-2024, 21:53
Numer 3 bym odpuścił, no chyba że nie przeszkadza Ci dość słabe wyposażenie. Ma tą zaletę, że ma niski przebieg.

Właśnie ten niski przebieg jest "kuszący", choć w przypadku hybrydy to nie do końca może być dobre (mógł gdzieś długo stać, a bateria raczej tego nie lubi?).

Taka moja rada, wbij numer VIN każdego z nich do googla i zobacz jak były uszkodzone. Później to już kwestia jak auto było naprawione u nas i w jakim ogólnie jest stanie. Każdego sprzedającego poproś też o raport CarFax, jeżeli nie ma, ja bym odpuścił dany egzemplarz.

Tak zrobię. Bardzo dziękuję za radę! :thumb:

Tak, 1 i 5 mogą być RWD

W przyszłym tygodniu prawdopodobnie wybiorę się obejrzeć pierwszego na żywo (właśnie nr 1 na liście).
Na co szczególnie zwracać uwagę/pytać właściciela?

Gdanio
7th-June-2024, 22:24
Jak położysz 120 to puszczę ci swoje [emoji123][emoji106]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BPX33
7th-June-2024, 22:31
Jak położysz 120 to puszczę ci swoje

Chciałbym mieć tyle kasy! :(

Gdanio
7th-June-2024, 22:33
Chciałbym mieć tyle kasy! :(

Spoko
[emoji41]

sirtrojan
10th-June-2024, 23:57
Trójka pobijana z 4 stron ale w sumie niegroźnie - LIN (https://en.bidfax.info/infiniti/q50/18924040-infiniti-q50-hybrid-premium-2014-white-35l-6-vin-jn1av7ar6em700751.html)K

na tej samej stronce sprawdzisz pozostałe auta wpisując ich vin.

BPX33
11th-June-2024, 20:38
Trójka pobijana z 4 stron ale w sumie niegroźnie - LIN (https://en.bidfax.info/infiniti/q50/18924040-infiniti-q50-hybrid-premium-2014-white-35l-6-vin-jn1av7ar6em700751.html)K

Zgodnie z radą kolegi Mafioz już prawie wszystkie znalazłem. :)
Jedynie przy numerze 1 nic mi nie wyszło, ale dziś widziałem go na żywo. Chłopak który go sprzedaje niestety nie ma Carfax'u, a jedynie jakieś zdjęcia auta sprzed importu, czyli nie warto (???). No i faktycznie jest to RWD. :eyebrows:

Przed nim widziałem również jeszcze innego (po prostu wystawionego przy drodze w Kościanie) w kolorze bordowym. Pierwszy właściciel, salon Polska, rocznik 2013, nieco ponad 100k km przebiegu, AWD i wersja bez tarczy bezpieczeństwa, ale trochę drogi, bo 65k PLN netto i faktura VAT-marża. :dizzy:

BPX33
15th-June-2024, 00:36
Drodzy forumowicze. Mam do Was jeszcze pytanko pod trochę innym kątem. Którą opcję byście wybrali? :help:

1) Salon polska, przebieg 103 tys. km (???, może był kręcony), 2013 r., "biedna" wersja (bez tarczy i drewna), wszystko w oryginale (w sensie wydech, felgi)
2) USA, przebieg 215 tys. km, 2013 r., "bogata" wersja, wydech końcowy HELMHOLTZ EXHAUST B0100-Q50S2, inne alusy (nie pamiętam nazwy, ale wg mnie ładniejsze niż oryginalne)

Cenowo USA pewnie z 5 tys. PLN taniej, czyli jakieś 65-66 tys. (USA) vs 70-71 tys. (Polska). Oba są również AWD.

Gdanio
15th-June-2024, 06:45
Usa [emoji631]

Mateusz ex37
15th-June-2024, 15:58
Salon Polska. Z USA zawsze są jakieś kwiatki. A to bije, a to ściąga, a to coś nie działa. Nasza QX80 co prawda jest ok, ale poprzednia QX60 oraz Q50 coś z nimi było nie tak. Nawet jeśli Q50 jechało prosto i nic nie biło, to jakość jakby gorsza niż w Europejskich modelach. Żadnych klepaków z USA.

sirtrojan
15th-June-2024, 16:21
Nie mam nic przeciwko ściąganymi z US natomiast jak masz wybór to weż europę - to juz dobre hamulce, oświetlenie z homologacją oraz radio z parzystymi częstotliwosciami.

Mateusz ex37
15th-June-2024, 20:30
radio z parzystymi częstotliwosciami Oj tak. Nic w aucie mnie nie wkurza tak jak trzeszczące radio które wiecznie nie może znaleźć dobrej fali.

BPX33
15th-June-2024, 21:13
Ok. Czyli mamy 2:1 dla Polski :p

Jakby jeszcze ktoś miał ochotę się wypowiedzieć z uzasadnieniem swojej decyzji będę wdzięczny.

slepy62
15th-June-2024, 21:15
Drodzy forumowicze. Mam do Was jeszcze pytanko pod trochę innym kątem. Którą opcję byście wybrali? :help:

1) Salon polska, przebieg 103 tys. km (???, może był kręcony), 2013 r., "biedna" wersja (bez tarczy i drewna), wszystko w oryginale (w sensie wydech, felgi)
2) USA, przebieg 215 tys. km, 2013 r., "bogata" wersja, wydech końcowy HELMHOLTZ EXHAUST B0100-Q50S2, inne alusy (nie pamiętam nazwy, ale wg mnie ładniejsze niż oryginalne)

Cenowo USA pewnie z 5 tys. PLN taniej, czyli jakieś 65-66 tys. (USA) vs 70-71 tys. (Polska). Oba są również AWD.

1) Salon polska, przebieg 103 tys. km (???, może był kręcony) ???
poproś dane : nr rej. / VIN / data pierwszej rej.
- wejdź na CEPIK i sobie sprawdzisz po przebiegach na okresowych badaniach technicznych czy przebieg jest płynny, jeżeli TAK - opcja PL SALON jest zdecydowanie pewniejsza / lepsza - od opcji US przy podobnych cenach

Modelowo to 2014 (produkcja od czerwca 2013 - ale większość aut wyprodukowanych w 2013 r. trafiło na rynek USA)
- sprzedaż w PL rozpoczęła się o ile pamietam w kwietniu 2014
- jeżeli przebieg jest faktycznie 103 tys. km - to moim zdaniem bardzo duży plus czyli "kierowca niedzielny"

BPX33
15th-June-2024, 22:44
poproś dane : nr rej. / VIN / data pierwszej rej.
- wejdź na CEPIK i sobie sprawdzisz po przebiegach na okresowych badaniach technicznych czy przebieg jest płynny, jeżeli TAK - opcja PL SALON jest zdecydowanie pewniejsza / lepsza - od opcji US przy podobnych cenach

W CEPIK'u wszystko ok.

Modelowo to 2014 (produkcja od czerwca 2013 - ale większość aut wyprodukowanych w 2013 r. trafiło na rynek USA)
- sprzedaż w PL rozpoczęła się o ile pamietam w kwietniu 2014
- jeżeli przebieg jest faktycznie 103 tys. km - to moim zdaniem bardzo duży plus czyli "kierowca niedzielny"

Ten o którym piszę ma datę pierwszej rejestracji w styczniu 2014.

grisza
15th-June-2024, 23:51
Pierwszy egzemplarz Q50 w hybrydzie odebrał jeden z naszych forumowych kolegów dokładnie 21 lutego 2014. Sprzedaż mogła się w Polsce rozpocząć w styczniu. Wygląda na to, że ta polska salonowa Q50-ka to jedna z pierwszych zarejestrowanych w Polsce. Przebieg jest moim zdaniem realny. Moja ma znacznie niższy, jednak tak się często zdarza, gdy w domu są jednocześnie 2 inne auta. Osobiście wybrałbym auto z polskiego salonu.

BPX33
16th-June-2024, 01:02
Moja ma znacznie niższy, jednak tak się często zdarza, gdy w domu są jednocześnie 2 inne auta. Osobiście wybrałbym auto z polskiego salonu.

Z tego co rozmawiałem z właścicielem to tam jest i było zawsze znacznie więcej aut niż 2. :p

grisza
16th-June-2024, 13:55
Niski przebieg zazwyczaj idzie w parze z lepszym stanem technicznym pojazdu, chociaż tu nie ma reguły. Wybór bez porównawczej jazdy próbnej to jednak loteria. Zdecydowanie zalecałbym porównanie samochodów w jeździe próbnej. Sprzedawcy zazwyczaj to nie pasuje. Ja jednak wychodzę z założenie, że kupujący, dopóki nie wyłoży kasy to dyktuje warunki. Później jest już za późno. W Q50S sprawdziłbym następujące tematy:
1.płynność przełączania z silnika elektrycznego na napęd wspólny - nie powinno szarpać a przełączenie w zasadzie powinno być prawie nie odczuwalne.
2.sprawność układu hamulcowego - powszechny problem bicia tarcz hamulcowych na zestawach fabrycznych Akebono - hybryda swoje waży i wymaga lepszego zestawu tarcz niż zamontowane fabrycznie. Praktycznie wszyscy użytkownicy mają z tym problem. Wystarczy na jeździe próbnej rozpędzić się samochodem do 120-140/godz i ostro wdępnąć pedał hamulca. Jeśli wibruje to nawet DAS tego nie zakamufluje. Wymiana zestawu tarcz na porządne tarcze to na dzień dobry co najmniej wydatek 4 - 6 tysiące PLN
3.sprawdzić jak szybko auto ładuje i wyładowuje baterie - gdy dzieje się to bardzo szybko to oznaka, że baterie tracą swoją żywotność. Taka sytuacja jest możliwa , gdy auto długo było nie użytkowane lub przeżyło kilka lat "pod chmurką" .
4.sprawdzić połączenie skrzyni biegów z silnikiem - czy nie ma tam wycieku. Lekkie zapocenie jest nie groźne, ale gdy widać krople oleju to naprawa będzie bardzo kosztowna. Sprawa jest znana serwisom i wiele samochodów było w tym zakresie obsługiwanych w okresie gwarancyjnym.

BPX33
16th-June-2024, 19:50
Zdecydowanie zalecałbym porównanie samochodów w jeździe próbnej. Sprzedawcy zazwyczaj to nie pasuje.

Jak na razie oglądałem 3 egzemplarze i każdym jechałem za kierownicą.

1.płynność przełączania z silnika elektrycznego na napęd wspólny - nie powinno szarpać a przełączenie w zasadzie powinno być prawie nie odczuwalne.

W żadnym nie odczułem dziwnych szarpnięć przy podłączaniu/odłączaniu silnika spalinowego.

2.sprawność układu hamulcowego - powszechny problem bicia tarcz hamulcowych na zestawach fabrycznych Akebono - hybryda swoje waży i wymaga lepszego zestawu tarcz niż zamontowane fabrycznie. Praktycznie wszyscy użytkownicy mają z tym problem. Wystarczy na jeździe próbnej rozpędzić się samochodem do 120-140/godz i ostro wdępnąć pedał hamulca. Jeśli wibruje to nawet DAS tego nie zakamufluje. Wymiana zestawu tarcz na porządne tarcze to na dzień dobry co najmniej wydatek 4 - 6 tysiące PLN

W żadnym nie miałem takiej możliwości bez drastycznego łamania przepisów. :p

3.sprawdzić jak szybko auto ładuje i wyładowuje baterie - gdy dzieje się to bardzo szybko to oznaka, że baterie tracą swoją żywotność. Taka sytuacja jest możliwa , gdy auto długo było nie użytkowane lub przeżyło kilka lat "pod chmurką" .

W każdym z tych 3 były to zbliżone czasy.

4.sprawdzić połączenie skrzyni biegów z silnikiem - czy nie ma tam wycieku. Lekkie zapocenie jest nie groźne, ale gdy widać krople oleju to naprawa będzie bardzo kosztowna. Sprawa jest znana serwisom i wiele samochodów było w tym zakresie obsługiwanych w okresie gwarancyjnym.

Jak na razie żadnego nie widziałem od spodu, więc ciężko stwierdzić, ale jak już wybór na któryś padnie to będę próbował to ustalić.

Dzięki za pomocne rady! :hail:

BPX33
22nd-June-2024, 22:14
No to mała aktualizacja z moich poszukiwań.

Niestety bordowy (salon Polska) o którym tu pisałem już się sprzedał, więc pozostaje mi wybór pomiędzy dwoma czarnymi (oba USA) lub dalsze czekanie aż coś się trafi? W sumie to nie wiem czy czekać (bo jakoś strasznie z zakupem mnie nie pili) czy brać z tych co są... :noidea:

Mateusz ex37
22nd-June-2024, 22:22
Ja swojego RX450h szukałem pół roku. Ale miałem też czym jeździć bo miałem jeszcze EX37 więc w ogóle mi się nie śpieszyło. Znalazłem 8 letnie auto z przebiegiem 61000km. Kobitka tylko woziła dzieci do przedszkola i do kościoła. Moje zdanie jest jasne. Czekać na dobre auto z Europejskiego a najlepiej z Polskiego salonu. Żadnych gniotków z USA. Licznik w milach, brak parzystych stacji radiowych, światła nie takie. Często kiepskie wyposażenie. Oraz moje subiektywne wrażenie, że te z USA są jakoś gorzej wykonane.

Gdanio
23rd-June-2024, 07:05
Jak ci się nie pali to ja bym poczekał i kupił sobie fajny egzemplarz z jak najlepszym wyposażeniem i jak najlepiej doinwestowany [emoji594][emoji123]ale czy to będzie Ameryka [emoji631] czy salon Polska [emoji1200] to już ma mniejsze znaczenie
Jeśli byś się zdecydował jednak na Amerykę to kolega z forum q50 Grzegorz Taraszka ściąga fajne egzemplarze i co najważniejsze remontuje je wszystkie zgodnie ze sztuką w IPP Poznań u kolegi Adriana , zadzwoń do niego może ma coś fajnego i się zdecydujesz

https://www.facebook.com/grzesiek.taraszka

BPX33
23rd-June-2024, 13:59

Nie mam FB. :p Masz do niego jakiś numer telefonu (może być na priv)?

Gdanio
23rd-June-2024, 14:18
Jak ci się nie pali to ja bym poczekał i kupił sobie fajny egzemplarz z jak najlepszym wyposażeniem i jak najlepiej doinwestowany [emoji594][emoji123]ale czy to będzie Ameryka [emoji631] czy salon Polska [emoji1200] to już ma mniejsze znaczenie
Jeśli byś się zdecydował jednak na Amerykę to kolega z forum q50 Grzegorz Taraszka ściąga fajne egzemplarze i co najważniejsze remontuje je wszystkie zgodnie ze sztuką w IPP Poznań u kolegi Adriana , zadzwoń do niego może ma coś fajnego i się zdecydujesz

Zadzwoń do Adriana z IPP Poznań 889 767 660
On powinien mieć numer do Grzegorza Taraszka

BPX33
11th-July-2024, 23:25
Żeby już nie śmiecić gdzie indziej napiszę tu, bo pojawiły się u mnie kolejne pytania :p

Czy zamiana liczników na europejskie (w sensie z samymi km/h) w wersji z USA jest P&P?
Czy w wersjach z rynku europejskiego (np. Niemiec) da się w menu auta ustawić język polski?

Jeśli gdzieś już był ten temat poruszany to przepraszam.

BPX33
8th-August-2024, 22:56
W dniu wczorajszym udało mi się w końcu kupić (a raczej zdecydować :p) i zostałem oficjalnie posiadaczem Q50S Hybrid. Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu to w odpowiednim dziale nie omieszkam pochwalić się moim nabytkiem. infiok

Gdanio
9th-August-2024, 07:15
W dniu wczorajszym udało mi się w końcu kupić (a raczej zdecydować :p) i zostałem oficjalnie posiadaczem Q50S Hybrid. Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu to w odpowiednim dziale nie omieszkam pochwalić się moim nabytkiem. infiok

Czekamy na oficjalną prezentację [emoji123][emoji594]