PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Auto się dusi przy przyspieszaniu od 80km/h - proszę o poradę

alfaiomega
5th-March-2024, 13:13
Panowie taka akcja, QX70 5.0 (2014) przebieg 175k

1.Błędów na kompie - brak
2. wymieniane ¶wiece zapłonowe 5000km temu (drugi raz , pierwszy przy 90-100k także prze zemnie)
3. cewka zapłonowa wizualnie ok wg mechanika
4. w ostatnim czasie z auta zniknęło ponad 1.5 litra płynu z chłodnicy (brak wycieków - sprawdzone w warsztacie), nie wiedz± "gdzie się podział płyn" - dolali i tyle, możliwe że zapowietrzyło, ogólnie auto potrzebuje chwile aby sie rozgrzać na zimnym (2-3 minuty do ¶rodkowej kreski)

W momencie gdy auto ma ok 80km/h i przyspieszamy auto zaczyna robić to jakby krokowo - nie płynnie . żadnych dĽwięków nie ma.
Auto nigdy nie mialo problemow z przyspieszaniem, moc±

Raz zdarzyło mi się w ostatnim czasie , że auto nie odpaliło przy przycisku start był dĽwięk zapłonu i nic. Kolejna próba - ok.

Proszę o porady może co powinni sprawdzić mechanicy ew gdzie z tym w trójmie¶cie się udać , może jest jaki¶ fan infi :)

pzdr

Shimomura
5th-March-2024, 20:51
Chyba dusi się przy piciu płynu. Tak na logikę uszczelka pod głowic±. Zrobiłbym test na co2 w płynie chłodniczym.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Mafioz
6th-March-2024, 01:51
Sprawdzić korekty paliwowe i ile komputer widzi stuków. Ale jak płyn ucieka to też, test Co2 zrobić.

alfaiomega
14th-March-2024, 11:42
umowie sie na diagnozę na przyszly tydzien z co2. sprawdzenie ile tam płynu znów pobrało i ogarnięcie przepustnicy (niżej w temacie)

komputer byl podlaczany, elektryk z oprogramowaniem nissana. jakis jeden maly blad wyskoczyl niby nic nie znaczacy i tyle. (dzis bede mial info jaki). auto aktualnie przyspiesza normalnie , nie ma tego duszenia. nie ogarniam. natomiast rozgrzanie silnika zajmuje do połowy kreski (czyli normy) ok 4 minuty gdzie normalnie to chyba zajmowalo pol minuty do minuty . Auto na zimnym odpala na 1600-1800 obrotów i po pół minuty spada do prawidłowych 800.

Shimomura
14th-March-2024, 13:59
Na pewno miałe¶ 90c i 800obr po odpaleniu po 30-60 sek w zimne dni ?

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

Mateusz ex37
14th-March-2024, 15:07
A może auto ma LPG?

alfaiomega
24th-April-2024, 17:44
co2 nie wyszło, więc uszczelka głowica ok.
Jak dobrze zrozumiałem było co¶ nie tak z korkami w układzie i to powodowało problem ubytku płynu chłodnicy i nietrzymania ci¶nienia.
Taka 'błachostka", zobaczymy bo jutro odbieram auto.
dziękuję Panowie za zainteresowanie z waszej strony i pomoc