Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Szukanie dziury … w układzie chłodzenia?

adriankoz
4th-May-2024, 22:27
Cześć,

temat pewnie podobny do innych, ale żaden z przeczytanych i znalezionych tematów nie pomógł.
Kupiłem ten „wynalazek” w dużej promocji z uwagi na UPG, ale idąc w głąb wydaje mi się, że to albo drobne zniekształcenie albo coś zupełnie innego.

jak wygląda sprawa:
nowa pompa wody
nowy termostat ( kupiłem bez, jeździłem jakiś miesiąc i mimo wszystko zaczęło się przegrzewać )
układ czyszczony wielokrotnie, w sumie ok 30l płynów przelane.
odpowietrzane już z 10x.
Objawy:
podczas odpowietrzania z lejkiem jest szaleństwo, gejzer płynu buzuje i wywala lejkiem. Dwa razy udało się uspokoić płyn, jak w momencie napełniania lejka zgasiłem auto i odlałem ten „nadmiar” do zbiorniczka. Nawet jak uda się doprowadzić do grzania w środku i odpowietrzenia termostatu na postoju, to w czasie jazdy po kilku / kilkunastu kilometrach nagle temperatura wskakuje powyżej 100 stopni i leci nawet do 130, a wtedy ogrzewania totalnie brak i rura za termostatem zimna lub chłodna i twarda jak … wiadomo co.
Rura Przy korku się tak mocno nie pompuje, w sumie jest gorąca i trochę twardsza.
Sytuacja powtórzyła się 3x. Niby odpowietrzony, grzeje na postoju, a wystarczy parę kilometrów i wywala płyn + przegrzewa się.
Żadnych innych objawów UPG, nie ma masła, test nie wykazuje CO2 w płynie, nie ma białego dymu z wydechów.
cholernie ciężko natomiast odpowietrza się rura od termostatu, potrafi być tak, że dopiero za 4-5x uda się tam uzyskać „przepływ”, tak to zimna lub chłodna i nabita jak świnia w ciąży.
„Lizałem” szybę w środku i z pewnością nie ma tam żadnych osadów / posmaku itd. Na obrotach ogrzewanie jest do momentu, kiedy nie zacznie się przegrzewać, wtedy żadne obroty nie pomagają.

Jeśli jest ktoś z Łodzi, kto jest w stanie się tym zająć, chętnie oddam i zapłacę 🙂.

Mateusz ex37
4th-May-2024, 23:17
130 stopni to "trochu dużo" Pompa jest napędzana łańcuchem rozrządu więc złożyć się źle nie da. Termostat może wadliwy? Kupowałeś OEM czy Shenzhen? My jak robiliśmy regulacje zaworów ( co prawda w VQ37VHR ale to jedno lich z VQ35DE jeżeli chodzi o chłodzenie) co wiązało się z wymontowaniem chłodnic to po montażu nalaliśmy płynu auto odpaliło, pompa zaciągnęła dolaliśmy i gotowe. Jako, że termostat jest względnie na wierzchu to bym go wyją, wsadził do garnka z wodą i podgrzewał i patrzył czy się otwiera. Może jakiś wadliwy. A może te 130 stopni zaszkodziły.

adriankoz
5th-May-2024, 11:16
130 stopni to "trochu dużo" Pompa jest napędzana łańcuchem rozrządu więc złożyć się źle nie da. Termostat może wadliwy? Kupowałeś OEM czy Shenzhen? My jak robiliśmy regulacje zaworów ( co prawda w VQ37VHR ale to jedno lich z VQ35DE jeżeli chodzi o chłodzenie) co wiązało się z wymontowaniem chłodnic to po montażu nalaliśmy płynu auto odpaliło, pompa zaciągnęła dolaliśmy i gotowe. Jako, że termostat jest względnie na wierzchu to bym go wyją, wsadził do garnka z wodą i podgrzewał i patrzył czy się otwiera. Może jakiś wadliwy. A może te 130 stopni zaszkodziły.

Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj mam zamiar wyciągnąć termostat, choć wydaje mi się, że bardziej niż jego działanie to gdzieś z jakiegoś powodu się zapowietrza i ciężko nam znaleźć przyczynę. W lejku ewidentnie widać że jest pełno powietrza, ale nawet jak teoretycznie pozbyliśmy się go, to i tak efekt ten sam, jedynie na postoju podczas odpowietrzania udało się opanować to przegrzewanie.

adriankoz
5th-May-2024, 11:18
Regulacje zaworów też pewnie powinienem zrobić, jakie to mniej więcej koszta w ogóle są?

Mateusz ex37
5th-May-2024, 11:30
Regulacje zaworów też pewnie powinienem zrobić, jakie to mniej więcej koszta w ogóle są?
My takie rzeczy robimy sobie sami. Przy regulacji były wymienione łańcuchy, nieszczęsne, tryb na wale, uszczelki magistrali, pompa wody, wszelkie uszczelki pokryw które trzeba było zdjąć, no i oczywiście szklanki którym zrobiło się już za ciasno. Koszt części wyszedł coś koło 3600zł