PDA

Zobacz pe?n? wersj? : QX80 problem.

Mateusz ex37
16th-May-2024, 18:13
Mamy taki problem z naszym autobusem QX80.
1. Nie podnosi się autopoziomowanie. ( z komputera diagnostycznego w testach wykonawczych da się podnieść i opuścić.) Błędy raz są a raz nie ma są to C1805 lub C1802.
2.Między zegarami wyświetla się BCI malfunction

Mateusz ex37
17th-May-2024, 20:36
Problem numer jeden rozwiązany. Okazało się że moduł odpowiedzialny za podnoszenie złapał jakieś błędy. Wystarczyło go ponownie zaprogramować.
jutro powalczę z błędem numer 2

Mateusz ex37
18th-May-2024, 20:47
Połowicznie problem rozwiązany. Błędów już nie ma. Świeci się nadal BCI malfunction z błędem U1000. czyli coś pewnie nie styka. CDN...

Mateusz ex37
8th-March-2025, 22:40
Problem nadal żywy. Auto po raz pierwszy pojechało do warsztatu. Niby najlepsi specjaliści od elektroniki samochodowej ale guzik wiedzą bo nie zrobili.
Zabrałem się sam na poważnie. Dyńka pęka od ilości przyswojonej wiedzy. Pomierzyłem chyba całą wiązkę Can oraz ITS. Wszystko drożne. Każda wtyczka sprawdzona. KAżdy bezpiecznik przejrzany. A U1000 niezłomnie wisi w ICC/Adas. Gdy wykonuje testy podzespołów to wszystkie odpowiadają.
Czujniki parkowania, sonar czołowy oraz boczne działają poprawnie.
Zastanawiające w tym wszystkim jest to, że nie działa auto hamowanie przed przeszkodą. I to jest obecnie jedyna rzecz która kłuje w oczy. Może ktoś coś w temacie? Pliiis.

wlaziu
9th-March-2025, 13:56
Nie mam za wiele wiedzy nt. QX80, ale U1000 to po prostu brak komunikacji jakiegoś modułu na szynie CAN. Zostaje wywoływać po kolei każdy moduł w Consulcie i zobaczyć, czy któryś się nie zgłasza.
Zrób selfdiag modułu ICC/ADAS: https://www.ifans.pl/showthread.php?9216-Skaner-diagnostyczny&p=83114&viewfull=1#post83114
Z innych pomysłów... Upewnij się, że masz wyłączony tryb snow?

EDIT: link powyżej jest do testu zestawu zegarów.
Do przetestowania modułu adas w Q50 robi się to tak:
1. Turn the ignition switch OFF.
2. Start the engine.
3. Wait for 5 seconds after starting the engine. Push up the RESUME/ACCELERATE switch 5 times and push down the SET/COAST switch 5 times within 10 seconds.
NOTE: If the above operation cannot be performed within 10 seconds after waiting for 5 seconds after starting the engine, repeat the procedure from step 1.
4. The DTC is displayed on the set vehicle speed indicator on the ICC system display on the information display when the on board self-diagnosis starts.
Jeśli zwróci kod 55 to wszystko OK jeśli inny to trzeba zerknąć w tabele kodów błędów.

Mateusz ex37
9th-March-2025, 17:10
Dzięki nie wiedziałem, że tak się da. Wyświetla błąd 100. Teraz muszę się zorientować co to oznacza.

Mateusz ex37
9th-March-2025, 18:30
Teraz próbuję rozwiązać błąd U0100. Nie wiem czemu w Instrukcji napraw wtyczka E80 ma kable na pinach 146 i 151 a w moim aucie te piny są puste :-( ? Co jest grane?

wlaziu
10th-March-2025, 11:17
Kod 100 to U1000. Nic nowego się raczej nie dowiedziałeś.
Brak komunikacji na szynie CAN lub szynie high bit rate "ITS"
Spróbuj odczytać konfigurację, a potem ręcznie wpisać prawidłową konfigurację dla modułu ADAS. Może jest od innego auta zapisana i wyrzuca dziwne błędy. Programuje się to tak samo jak moduł AV.
Znajdziesz w dziale DAS "CONFIGURATION (ADAS CONTROL UNIT)" W ramach konfigu modułu trzeba ustawić, czy auto jest 2WD, czy 4WD i czy ma kamerę LDP/LDW, czy nie.
Jak nie pomoże to trzeba by pomierzyć ciągłość i brak zwarcia pomiędzy:
1) Szyna CAN - ciągłość między modułem ADAS (pin 1 i 2), a ECM (pin 146 i 151). Zobacz, czy prawidłowo działa Ci zwykły (nie adaptacyjny) tempomat. Jeśli tak to zasilanie modułu ADAS i szyna CAN jest OK, jest też jakiś przepływ danych na szynie ITS.
2) Szyna ITS - ciągłość między modułem ADAS (pin 6 i 7), a tylnymi radarami (pin 3 i 4). Przeskanował bym ponownie po ich odpięciu. Powinien wyrzucić kod braku radarów.
3) i podobnie jak wyżej szyna ITS z przednim radarem (pin 3 i 6)
4) i z kamerą utrzymania na pasie (pin 4 i 6). Jeśli działa utrzymanie na pasie ruchu to tu wszystko OK
5) Zobacz czy podczas dojeżdżania do przeszkody przodem sonar wykrywa i sam przełącza na kamery jak już jesteś blisko.

Mówiłeś, że masz błąd BCI. To by wskazywało na brak komunikacji z tylnymi radarami lub z modułem od kamer 360 lub sonaru.

Mateusz ex37
11th-March-2025, 10:18
prawie wszystko już to robiłem.
Ale
1. Na konektorze ECM piny 146 oraz 151 są puste. ( auto z 2016) roku a instrukcja z 2015) Ale pozyskałem już instrukcję z 2016 i widzę, że jest inaczej ale jeszcze się nie zapoznałem.
2. Tylne radary raczej działają. gdy wyprzedza mnie inne auto lampka przy lusterkach pipka
4. gdy najeżdżam na linię bez migadełka to auto pipka i naciąga z powrotem na właściwy pas ruchu.
5 Tak auto wykrywa przeszkodę . Kamery się włączają i czujniki parkowania pipkają. ( ale sam już nie hamuje a hamował. autohamowanie nie działa w obu kierunkach)

wlaziu
11th-March-2025, 13:42
Ad. 1 Jak tempomat działa i trzyma prędkość to po stronie szyny CAN masz raczej wszystko OK.
Ad. 2 Sama lampka jest podpięta bezpośrednio do radarów. Jeśli się zapala, to wiadomo tyle, że radary są zasilone i wykrywają. Niemniej nie jest wyznacznikiem, czy się komunikują na szynie CAN. Jeśli mruganiu lampki przy lusterku towarzyszy dźwiękowy brzęczyk (np. jak włączysz kierunkowskaz gdy pas obok jest zajęty) to to już idzie po szynie ITS.
Ad. 5 auto-hamowanie podczas parkowania działa tylko podczas cofania.

Mateusz ex37
11th-March-2025, 17:02
Ad. 5 auto-hamowanie podczas parkowania działa tylko podczas cofania
No ale u mnie właśnie nie działa. Anie w jedną ani w drugą (Do przodu też hamuje. Chyba że z sonaru a nie z czujników parkowania. Wiem bo kiedyś na zebrze sam mi zahamował przed babką która wtargnęła na zebrę na czerwonym.