Zobacz pe?n? wersj? : OX70 S 5,0 V8 sprawdzenie luzów zaworowych .
ŁukiQX70
15th-July-2024, 12:50
Witajcie,
Jest ktoś na forum kto ma pojęcie czy w QX70 5,0V8 jest możliwość dostania się i sprawdzenia luzów zaworowych bez wyjmowania silnika ?
Czy jednak trzeba sprawdzenie wykonać wyjmując silnik ?
Mateusz ex37
15th-July-2024, 19:41
Sprawdzić można nie wyjmując ślinika. natomiast do samej regulacji może być taka konieczność. ( oczywiście gimnastykując się pewnie i naregulował by bez wyjmowania ale będzie ciasno. )
sirtrojan
16th-July-2024, 11:46
jak Mateusz napisał - żeby sprawdzic zdejmujesz pokrywy zaworów x 2 i cały makaron który na nim leży. Masz wtedy na wierzchu wałki i szklanki pod nimi. Może objedzie się bez regulacji/wymiany .
Mateusz ex37
16th-July-2024, 12:09
W ciągu kilku dni opublikujemy film z mierzenia zaworów QX50. Zasada taka sama.
ŁukiQX70
17th-July-2024, 15:28
Dzięki Panowie za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanko , po 2-4 tys km przejechanych olej robi się czarny , co może być przyczyną ?
Czy źle wyregulowane zawory mogą powodować taki problem ?
Mateusz ex37
17th-July-2024, 19:52
Zawory nic do tego nie mają. Od dawna go masz?
Domniemania me są następujące.
1. Poprzedni właściciel nie wymieniał oleju co spowodowało , że silnik się zamulił osadami po olejowymi.
2. Trafiła Ci się podróbka oleju ( raz mi się zdarzyło z Mobil1, po tym przeszedłem na Valvoline)
3. Puszczają pierścienie.
Sugestie. Wymienić olej ze dwa razy co 2000km lejąc wcześniej płukankę przykładowo Liqui Moly.
Jak nie pomoże to pomierzyć kompresję.
Pochwalić się wynikami.
ŁukiQX70
20th-July-2024, 13:13
Cześć,
Tak , od 6 lat .
Wydmuchało uszczelki pod głowicami przy 180 tys km , oddałem auto do naprawy ale zamiast jedynie splanować głowicę również wykonali frezowanie gniazd zaworów. Po przejechaniu 15 tys km słychać na lewej głowicy , jak dobrze liczę, na zaworach 8 cylindra, metaliczny stukot oraz jakby skwierczenie z katalizatora.
Druga strona chodzi cicho , a jak osłuchałem blok silnika to również cicho pracuje .
Oleju nie ubywa tak więc raczej pierścienie też są OK .
Mateusz ex37
20th-July-2024, 23:12
Zatem zmierz kompresję. Sprawdź czy jest w miarę równa na wszystkich cylindrach. Przyczyn stukania może być wiele. Mógł się zawór ukruszyć, może gniazdo się podpaliło lub wyklepało z powodu źle naregulowanych zaworów po tej naprawie.
ŁukiQX70
11th-August-2024, 00:15
Wstępnie sprawdzę uszczelki kolektora i połączeń wydechu , mam wrażenie, że te cykanie dochodzi z uszczelki pod kolektorem .
Mateusz ex37
11th-August-2024, 10:47
A nie jest przypadkiem tak, że cyka na zimnym a jak się rozgrzeje to przestaje?
ŁukiQX70
23rd-November-2024, 19:23
Nie , cyka różnie, ale najczęściej po rozgrzaniu .
Sprawdziłem czy spalin nie ma ponownie w układzie i wychodzi czysto . W zeszłym tygodniu Paweł ze Sporttig wymienił mi cały wydech z kwasówki na nowy by pięknie lśnił, ale sprawdził cały układ i zobaczył , że blok jest obkopcony przy kolektorze ostatniego cylindra po lewej stronie skąd dochodziło cykanie . Wychodzi na to, że przy remoncie głowic serwis nie wymienił uszczelek na nowe . W styczniu będę wymieniać uszczelki i zobaczymy czy to rozwiąże problem .
Na razie sprawdziłem sprint do setki i wychodzi, że moje infi ma 5,3 sek do 100km/h