Zaloguj si?

Zobacz pe?n? wersj? : Fx30d kopci spod korka oleju

Piotrek1981
2nd-October-2024, 20:07
Fx30d po odkreceniu korka oleju kopci się spod niego. Czuć jakby spaliny. Z bagnetu to zjawisko nie występuje.
Po porannym rozruchu przez kilkanaście sekund auto kopci na niebiesko z wydechu.
Przed wymiana membrany odmy ubywało oleju około 300-400ml na 1000km. Po wymianie odmy zrobiłem Ok 400km narazie użytku raczej nie zauważyłem. Dpf usunięty i wyprogramowany. Silnik ogólnie pracuje bardzo ładnie, ma moc i po rozgrzaniu nawet po wdepnięciu do dechy nie kopci.
Najbardziej martwi mnie to kopcenie spod korka.
Co może być przyczyną?

Mateusz ex37
2nd-October-2024, 20:41
A czy jak odkręcasz korek to masz wrażenie że było syknięcie? Coś jak odkręcanie pepsi ale na mniejszą skalę. Aha i się przywitaj w odpowiednim dziale bo bez tego możesz nie dostać odpowiedzi. :D Porządek musi być.:D

Piotrek1981
2nd-October-2024, 23:24
A czy jak odkręcasz korek to masz wrażenie że było syknięcie? Coś jak odkręcanie pepsi ale na mniejszą skalę. Aha i się przywitaj w odpowiednim dziale bo bez tego możesz nie dostać odpowiedzi. :D Porządek musi być.:D

No właśnie sprawdzałem ale nic takiego nie zauważyłem.
Już się przywitałem;)

Mateusz ex37
3rd-October-2024, 10:00
Olej może przeciskać się w kilku miejscach. Może uszczelniacze zaworowe, turbina lub same pierścienie. Sprawdź w zbiorniczku płynu chłodzącego czy nie ma śladów oleju. Jaki przebieg ma auto? Można też odkręcić korek oleju i tyle ile się da popatrzeć czy nie ma tam takiej gęstszej od oleju mazi. Można też tam pogrzebać patyczkiem grilowym.

Piotrek1981
3rd-October-2024, 10:50
W zbiorniczku płynu chlodniczego nie ma plam oleju. Auto ma 245 tyś.
Czy do czasu znalezienia przyczyny można jeździć autem?

Mateusz ex37
3rd-October-2024, 18:41
Myślę że nikt na swoje barki tej odpowiedzialności nie weźmie gdyż nie wiadomo co go boli.
Jeżeli jest to tylko po nocy a później już nie to można by domniemywać że mógł puścić uszczelniacz zaworowy. Tak czy inaczej nie powiem Ci tak możesz jeździć bo auta nawet nie widziałem.

sirtrojan
5th-October-2024, 16:28
są preparaty na zmiększenie uszczelek -np pierwszy z brzegu https://liquimoly.sklep.pl/383-stop-wyciekom-oleju-silnikowego-03l.html
https://www.forte-nwe.pl/produkty/uelastycznia-gumowe-uszczelki-w-silniku-seal-conditioner
Możesz zalać i obserwować czy się poprawila sytuacja jak uszczelniacze zaworowe trochę zmięknną

Piotrek1981
8th-October-2024, 17:31
Ok jeśli dobrze rozumiem przez zużyty uszczelniacz na zaworze wydechowym może kopcić spod korka oleju?
I pytania czy w tym silniku da rade wymienić uszczelniacze beż ściągania głowic?

Mateusz ex37
8th-October-2024, 17:41
Bardziej to że z rana puszcza dymka to wina uszczelniaczy zaworowych. Nie wiem na ile kopci. Przydał by się materiał video . Głowicy można by próbować nie zdejmować ale na pewno trzeba będzie rozebrać cały rozrząd. A wówczas to już jeden krok do zdjęcia głowic.

Piotrek1981
12th-October-2024, 01:37
Jutro nagram film z tym kopceniem spod korka.

Piotrek1981
14th-October-2024, 21:21
https://youtube.com/shorts/yubjQQymCzE?si=y7v1VGZv3CTWuRMQ
Link do filmu jak kopci spod korka oleju.
Proszę o opinię Panowie. Dopowiem tylko ze auto właściwie nie bierzml e oleju jak już to może że 150 do 200 ml na 1000km.
Ma moc nie kopci przy gwałtownym dodaniu gazu. Z rana tylko puści dymka aczkolwiek dzisiaj nawet rano nie zakopcił.

BPX33
15th-October-2024, 17:29
Płynu chłodniczego Ci nie ubywa?

Piotrek1981
16th-October-2024, 00:41
Nie, nie ubywa ani grama

Mateusz ex37
16th-October-2024, 13:57
Może to efekt nagrania, ale rzeczywiście chodzi jak sieczkarnia. Tak jakby nie na wszystkie cylindry palił. Pokusił bym się o zmierzenie kompresji.

Piotrek1981
16th-October-2024, 15:26
Silnik chodzi ładnie. Na nagraniu tak wyszło może. Nawet mechanicy którzy to oglądali mówili ze silnik pracuje Ok.
Podłączali komputer i jest błąd p0606 - usterka mikroprocesora w komputerze sterującym silnika.
Powiedzieli ze te przedmuchy mogą byc z tym związane a tak wogole to nie ma co się nimi przejmować.
Nie wiem co o tym myśleć.

sirtrojan
16th-October-2024, 16:31
Co robiłeś z odmą? była wymieniana? czyszczona? wymieniałeś membranę?

Piotrek1981
17th-October-2024, 00:04
W odmie wymieniona została membrana.

sirtrojan
17th-October-2024, 15:24
Olej wymieniałeś jakoś niedawno?

Pytam bo podobne dymienie miałem jak walnęła mi w Volvo chłodnica oleju przez którą przebiega tez płyn chłodniczy.
Dostał się do oleju i kiedy olej się nagrzał dymiło podobnie. Wymieniłem chłodnice i olej. Zrobiłem płukankę układu chłodzenia i jest ok. U ciebie może zanieczyścił się w jakiś sposób olej np przy wymianie odmy. który teraz paruje przez korek.
Możesz też zajrzeć do tej odmy czy wszystko się dobrze ułożyło i czy np membrana jest całą - może tam jest nieszczelność.

edit: wąchałeś ten dym? ma jakiś zapach?

Piotrek1981
18th-October-2024, 20:52
Sprawdziłem odmę. Wszystko w niej Ok. Ale z tego co wiem infi ma drugą odmę. Może tam by trzeba było zajrzeć bo ona może być przyczyną.

Maxx
19th-October-2024, 19:39
Dopowiem tylko ze auto właściwie nie bierzml e oleju jak już to może że 150 do 200 ml na 1000km.

no to bierze bo po przejechaniu 5000km nie ma juz w misce prawie litra oleju , "prawie nie bierze" to 50ml na 1000km

BPX33
19th-October-2024, 21:01
no to bierze bo po przejechaniu 5000km nie ma juz w misce prawie litra oleju , "prawie nie bierze" to 50ml na 1000km

W sumie to samo chciałem napisać. 150-200 ml oleju na 1000 km to już duży pobór.

Piotrek1981
19th-October-2024, 23:35
No tak zużycie nie jest już może małe, ale przy zużytych pierścieniach (zakładając że to one powodują taki przedmuch spod korka oleju) to powinien zżerać oleju dużo wiecej chyba? Jak myślicie?

Maxx
20th-October-2024, 01:34
pomiar kompresji jest tu konieczny , coś za duzo spalin uchodzi przez korek

Mateusz ex37
20th-October-2024, 11:09
ale przy zużytych pierścieniach (zakładając że to one powodują taki przedmuch spod korka oleju) to powinien zżerać oleju dużo więcej chyba? Jak myślicie?
Wystarczy że coś się zadziało na jednym cylindrze z pierścieniami. Jest to silnik wysokoprężny więc ciśnienie spalin jest spore. Spaliny znajdą drogę do obiegu oleju szybciej niż olej do komory spalania. Teoretycznie.