PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Świerszcz w kabinie przy przyspieszanu

ROBSLOW
10th-October-2024, 07:56
Witam
Posiadam INFI FX35 2006. Od jakiegoś czasu podczas wciskania pedału gazu, gdy silnik wchodzi na wyższe obroty w kabinie słychać coś jakby świerszcza :eyebrows:. Akcja bardzo denerwująca. Nie mogę namierzyć gdzie i co tak rezonuje. Może ktoś coś miał styczność z takim zdarzeniem

Shimomura
10th-October-2024, 08:52
Witam
Posiadam INFI FX35 2006. Od jakiegoś czasu podczas wciskania pedału gazu, gdy silnik wchodzi na wyższe obroty w kabinie słychać coś jakby świerszcza :eyebrows:. Akcja bardzo denerwująca. Nie mogę namierzyć gdzie i co tak rezonuje. Może ktoś coś miał styczność z takim zdarzeniemNa dzień dobry otwórz okno i oceń czy dzwięk raczej z zewnątrz czy z wewnątrz. Jeśli w środku obstawiam fotel, na ktorym Twoje 4 litery się przemieszczają podczas przyśpieszania. Jeśli zew. to zacznij od osłon katalizatorów o ile jeszcze nie odpadły :)

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

ROBSLOW
10th-October-2024, 14:50
Hej
Dlaczego fotel? Przy zamkniętych oknach dźwięk wydaje się pochodzić spod deski po lewej stronie kierownicy, ale może to kwestia odbicie dźwięku

Shimomura
10th-October-2024, 16:25
Hej
Dlaczego fotel? Przy zamkniętych oknach dźwięk wydaje się pochodzić spod deski po lewej stronie kierownicy, ale może to kwestia odbicie dźwiękuWiekszość w Igen miała świerszcza w fotelu, włącznie ze mną. Szkielet przy podłodze, trza zanurkować z wd40 pod fotel

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

ROBSLOW
11th-October-2024, 08:36
:bathbaby:

ROBSLOW
11th-October-2024, 08:37
Wychodzi na to ze poprzedni właściciel wyj.... przedni tłumik i zastąpił go tłumikami elastycznymi. Prawdopodobnie jeden z nich ten od strony kierowcy ma przepaloną wiązkę - nitkę - splot i tak to brzmi

Shimomura
11th-October-2024, 10:40
Niema przedniego tlumika, są katalizatory potem łaczniki elastyczne (plecionki) tłumik środkowy i końcowy.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

ROBSLOW
11th-October-2024, 10:54
Dokładnie jak piszesz. Żle zinterpretowałem grafikę

ROBSLOW
11th-October-2024, 12:17
Dokładnie jak piszesz. Żle zinterpretowałem grafikę

Jest diagnoza. Uszczelka pod kolektorem uszkodzona

ROBSLOW
24th-October-2024, 10:34
Info dla zainteresowanych. Nie była to strikte uszczelka przy kolektorze ale:
Poprzedni właściciel auta zainwestował w nowy układ wydechowy, ale postanowił zaoszczędzić na mechaniku, który to zamontuje.
Gość tak pospinał wydech, zmontował na sztywno za blisko podłogi, ze z czasem zaczęły powstawać szczeliny miedzy łączeniami. W wyniku czego auto było dość głośne, w środku było naprawdę nie do końca przyjemnie. Zaprowadziłem FX do mechanika w mojej miejscowości, który zajmuje się tylko i wyłącznie naprawą/modernizacją układów wydechowych. Poprawka całego wydechu wyniosła 500 zł. Odebrałem aut i szok:car:. Tak jakbym miał nowy samochód. W środku cisza, auto rwie się do jazdy, cudownie się zbiera i przyspiesza. Normalnie podmienione