PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Infiniti FX35 Pytanie przed zakupem

nozone
12th-November-2024, 23:05
Panowie jeszcze raz się przywitam.

Więc tak nadszedł czas zrealizować następne marzenie. Od zawsze mi sie podobało Fx35 1 gen i zaczynam się pomału za nim rozglądać. Od razu żeby była jasność wiem że jest drogi w utrzymaniu ale nic nie przebije w kosztach zielonej skarbonki która służy jako daily Audi Allroad 2000r 2.7 biturbo która mam już od 4 lat i nigdy jej nie sprzedam. Mam jeszcze XC70 3,2 z 2010 który wcześniej był moim dayli a teraz żona nim pomyka.
Pytanko do użytkowników. Może ktoś mi podesłać / udostępnić service manual silnika żebym sobie go przejrzał. Wiem że pewnie znajdę w sieci EN ale może macie w wersji PL.
Czy do infiniti są dostępne programy typu Etka, elsa z instrukcjami jak to ma miejsce w grupie VW.
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach silnika- Podciśnienie, odma etc... Jak wygląda sprawa z korozją podwozia w tych autach są jakieś newralgiczne punkty?
Acha jaki olej jest polecany przez forumowiczów do tego silnika a czego się wystrzegać. Jaka jest norma poboru oleju dla tej jednostki?

Pozdro

Gdanio
13th-November-2024, 07:40
To masz złe informacje że FX 1 generacji jest drogi w utrzymaniu [emoji594]
Jak kupisz zadbany egzemplarz na który nie będziesz żałował pieniędzy to nic nie będziesz robił , chyba że tylko udoskonalał
Te maszyny niszczą nieodpowiednie ręce właściciela i ich niewiedza
Auto [emoji594] jest zajebiste więc brać i nie pytać [emoji123]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mateusz ex37
13th-November-2024, 13:36
Racja. Kolega Gdanio wie co mówi.
Silniki 3,5 są bardzo dobrymi jednostkami. Jedynym ich minusem jest nietolerancja LPG. Ale i na to jest rada. Wystarczy raz na pewien czas regulować zawory. ( średnio co 50-80ts km)
Serwisówkę w EN masz tutaj
https://www.nicoclub.com/infiniti-service-manuals
A najlepszy sklep z częściami tutaj
https://partsouq.com/
Naczelnym oprogramowaniem diagnostycznym jest w zasadzie niedostępny dla śmiertelników Consult. Ale 99% rzeczy obsługuje większość testerów diagnostycznych typu Autel.
Gdy kupisz Infiniti to po Vagu banan ci c gęby nie zejdzie wiele miesięcy.

nozone
13th-November-2024, 19:28
[QUOTE=Gdy kupisz Infiniti to po Vagu banan ci c gęby nie zejdzie wiele miesięcy.[/QUOTE]
No mam taka nadzieję:dance:

nozone
15th-November-2024, 17:55
Mam do was pytanie. Macie te auta jesteście na bieżąca. Jeszcze nie wertowałem postów na forum ale to zrobię. Jakie są bolączki silnika 3.5l. Na co zwrócić uwagę i co należy ogarnąć przy silniku jeżeli nie było robione.

Mateusz ex37
15th-November-2024, 18:40
Nie ma większych bolączek. Wadliwe były uszczelki magistrali olejowej. Żeby je wymienić trzeba rozebrać rozrząd. Ale auta które sięgają 250 000km i tak wymagają jego wymiany. Poza tym wspomniane LPG. Poza tym wymieniać olej, lać paliwo i jeździć.

sirtrojan
15th-November-2024, 23:52
Największym problemem FX I gen (a o takie kolega pyta ) to coś o czym zapominamy czyli że ma już swoje lata. Najmłodsze :infi: FX I generacji ma teraz 16 lat :/ a najstarsze 22!
Silniki o które dbano robią np w stanach przebiegi powyżej 400 k mill co daje blisko 650 tyś km!
Skrzynie również są wytrzymałe. Pochylić się należy przede wszystkim nad ewentualna korozją podwozia i jego wzmocnień.