Zobacz pe?n? wersj? : Drżenie na biegu jałowym
Raven1942
6th-December-2024, 19:51
Od pewnego czasu mam kłopot z moim fxem. Po odpaleniu silnika, które odbywa się zazwyczaj z delikatnym „zająknięciem”, po ok 5-10 sekundach pojawia się drżenie silnika, nasilające się po wrzuceniu D i trwa do pełnego nagrzania się motoru. W tym czasie obroty nie falują, mam wrażenie jedynie jakby były za niskie. Po dodaniu gazu obroty rosną płynnie i po odjęciu spadają przez chwile na ok 500 i rosną na 650rpm. Silnik na ciepło i na zimno ma pełną moc, przyspiesza równo na benzynie i na gazie, problem dotyczy wyłącznie biegu jałowego. Jeżeli tylko uruchomi silnik i pozwolę mu się nagrzać na „P” drżenie pojawia się tak samo jak po wrzuceniu biegu i po nagrzaniu silnika nagle ustaje, tak jakby „coś włączyło się” albo „zaskoczyło”. Wymieniłem świece, rury dolotu, sprawdzona szczelność dolotu, na cewkach nie widać przebicia, wypaliłem do zgaśnięcia silnika benzynę w baku i zalałem świeżą 98 z BP + 2 preparaty Forte, wyczyściłem przepustnice i przepływomierze. Nic z tych czynności nie przyniosło efektu. Dodam że po nagrzaniu silnik pracuje zupełnie równo. Ostatnio pojawił się prąd P0300 multiple missfire wraz z kontrolką check engine która po kilkudziesięciu km samoistnie zgasła. Proszę o pomoc.
Gdanio
6th-December-2024, 22:45
Może wtryskiwacz któryś niedomaga
Jak błąd wypada na którymś cylindrze to spróbuj podmienić cewki i zobacz czy błąd pojawi się na tym samym
Jeszcze spróbuj zrobić adaptację przepustnicy choć jak piszesz to trzyma 650 to jest dobrze
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Raven1942
6th-December-2024, 23:54
Za pierwszym razem wypadł missfire na 2 cylindrze. Podmieniłem cewki, ale nie zauważyłem żadnej różnicy. Adaptacje przepustnicy próbowałem robić chyba z 8 razy, ale za każdym razem check nie chciał migać. Być może robiłem coś źle, nie wiem. A czy ktoś orientuje się, czy takie objawy może dawać uszkodzony zawór zmiennych faz rozrządu?
Mateusz ex37
7th-December-2024, 10:13
Świece kiedy wymieniane? jaki masz przebieg? Masz tam LPG?
Raven1942
7th-December-2024, 10:51
Świece zostały wymienione ok 300km temu. Jest zamontowane LPG ale w celach diagnostycznych od 3 tyg jest wyłączone i zakręciłem zawór w butli. Jeżdżę tylko na benzynie. Zapomniałem dodać że również spalanie jest wysokie, w tej chwili komputer pokazuje 19l w cyklu mieszanym. Przebieg 245tys km.
Mateusz ex37
7th-December-2024, 13:21
A ile przejechał na LPG?
Raven1942
7th-December-2024, 15:58
Na LPG przejechał 66800km.
Raven1942
7th-December-2024, 15:59
Czyli w sumie niewiele. Moje drugie auto Lexus GS300 przejechało ok 170000km na lpg
Mateusz ex37
7th-December-2024, 17:38
Na LPG przejechał 66800km.
W Infiniti to już jest taki przebieg, że na 95% zawory zbliżają się do podparcia. A więc potrzebna natychmiastowa regulacja. Silniki w infiniti są niezwykle podatne na podpalanie gniazd zaworowych. Dodam, że jak zaczniesz jeździć na podpartych zaworach to będzie głowica do roboty.
A jak auto ma przebieg w okolicach 240-260tys km to pasowało by już i rozrząd przy tej okazji wymienić bo to ta sama robota.
Raven1942
7th-December-2024, 18:34
ok, rozumiem, że regulacja jest szklankami i trzeba dobrać wymiary.. one sa normalnie dostępne w sprzedaży? Rozumiem że powyższe objawy nie świadczą o wypaleniu zaworu?
Mateusz ex37
7th-December-2024, 18:47
Silnik gdy zaworom robi się ciasno zacznie nierówno pracować.
Tak jest to na szklankach.
W pierwszej kolejności trzeba zrobić pomiar. Jak jest ciasno to trzeba regulować. Regulacja wiąże się z dość dużą robotą. Albo wyjęciem silnika albo rozbieraniem całego przodu. Szklanki najlepiej kupić w Dubaju. Jakie? to się okaże gdy się pomierzy a następnie rozbierze auto.
My nawet nagraliśmy film z EX37 jak to mniej więcej wygląda. https://www.youtube.com/watch?v=bOA8lnfuqIQ&t=5s
Raven1942
7th-December-2024, 19:12
Ok, a one są dostępne np na ebay i wysyłka z Dubaju? Czy trzeba szukać na jakimś innym portalu?
Mateusz ex37
7th-December-2024, 19:15
Najlepiej tutaj
https://partsouq.com/
dochodzi w kilka dni.
Raven1942
7th-December-2024, 19:37
Ok, w takim razie zacznę od sprawdzenia luzów zaworowych. Bardzo serdecznie dziękuję za bezcenne rady! Jak tylko wykryję przyczynę od razu napiszę.
Raven1942
8th-January-2025, 15:16
Aktualizacja tematu. Został sprawdzony luz zaworowy. Na wszystkich zaworach wydechowych luz wynosi 0,20. tak jakby ktoś je "wczoraj regulował". Natomiast sytuacja jest dla mnie niezrozumiała co do zaworów ssących, zapewne przez brak wiedzy co do działania systemu vvel. W zależności od położenia wałka ssącego, lub jak kto woli kręcenia wałem luz wynosi od 0.20 do 0... W każdym razie auto zostało złożone, przy okazji wymieniony olej na 5W50 Repsol, sprawdzone zostały zawory zmiennych faz rozrządu - są czyste. I tu pomysły mi się kończą. Auto drży jak drżało, nie mam pojęcia jak to ugryźć. Czy wina leży po stronie softu? może były jakieś aktualizacje? Proszę o pomoc.
Mateusz ex37
8th-January-2025, 17:46
Przy takich wartościach nie ma się co dziwić że są drżenia. Są to wartości poniżej norm.
Norma:
Ssanie 0,26-0,34
Wydech 0,29 -0,37
W poniższym filmie mierzymy zawory w QX50 z VQ37VHR i jest jasno powiedziane w którym miejscy należy mierzyć.
https://www.youtube.com/watch?v=D5qvRGw668c&t=403s