Zobacz pe?n? wersj? : Wibracje,bicie podczas hamowania
Jarek75
2nd-February-2025, 16:15
Witam. Wiem ze temat byl juz opisywany ale jak mialem problem tak mam. Kolejny komplet tarcz i klockow, na pewno zamontowane prawidlowo, mechanik mega fachowiec ale efektow brak. Podczas jazdy np po miescie, z malymi predkosciami wszystko jest okej,przy wiekszych czuc ze hamulce nie pracuja plynnie, czuc duze wibracje na kierownicy, przy duzych predkosciach jest masakra. Mam wrazenie ze jak kilka razy mocno przyhamuje, rozgrzeje hamulce jest troche lepiej. Wczoraj,nie wiem,moze mi sie wydawalo ale lewe przednie kolo hamowalo lepiej. Gdzie szukac problemu zanim cos mnie trafi? Regeneracja zaciskow, piasty? Pacjent to FX35 z 2006.
wlodar
2nd-February-2025, 20:15
Sprawdź dobrze tył .Powierzchnię tarczy od wewnątrz oraz pracę zacisków czy coś nie stoi
Jarek75
2nd-February-2025, 20:43
Tyl tez byl wymieniony, poza tym nie sadze ze ktorys zacisk stoi bo kola sie nie grzeja.
Maxx
3rd-February-2025, 11:24
napisz co to za tarcze i klocki oraz jaki typ zacisku 2+1 czy 4+2 tłoczki. czy jak jedziesz autostradą i nie hamujesz to tez bije ?
kiedy te wibracje sie pojawiają , od razu przy hamowaniu czy po chwili ?
czy byłeś przy tym jak mechanik sprawdzał miernikiem "bicie" piast i tarcz ? jeśli nie to jedź niech zdejmie koła przykręci nakrętki do tarcz i podepnie miernik tak jak na zdjeciu i sam sprawdź jakie są odchylenia
wczesniej sprawdź na stacji diagnostycznej skuteczność hamulców i czy są różnice lewa/prawa
ps
Jeśli zwykły zacisk nie-sport sie przycina to nie ma wibracji tylko zużywa sie klocek i jedna strona tarczy od strony tłoczka
miałem taką sytuacje ale drgań nie było , wymiana prowadnic nie pomogła bo problemem był tłoczek który nie chciał wracać do zacisku ( rozwiązaniem było nasmarowanie tłoczka smarem ate bremsen cylindrer. Po nasmarowaniu wcisnąłem go w zacisk palcami
Jarek75
3rd-February-2025, 21:12
To po kolei. Hamulce standardowe, zaciski nigdy nie byly zmieniane, rozumiem ze to opcja 2 plus 1. Tarcze z przodu to DBA a klocki EBC yellowstuff. Tyl z tego co pamietam zostal Power stop. Byl taki komplet na obu osiach ale ze przod mnie mocno zmeczyl to postanowilem zmienic i na poczatku,moze to bylo zludzenie ale bylo lepiej. Jezeli jade,czy to autostrada czy gdziekolwiek wibracji brak,tylko podczas hamowania. Im wieksza predkosc tym gorzej. Raz mialem okazje hamowac ze 180 km to prawie dostalem zawalu. Jak napisalem, mam wrazenie ze jak pare razy mocno przyhamuje to hamulce pracuja plynniej. Tacze sa nacinane i probowalismy mierzyc bicie ale na nacieciach zegar skakal. Sprawdzalismy prowadnice z przodu i wszystko dziala jak nalezy. Ostatnio przy mocnym hamowaniu mozna bylo wyczuc ze lewy przod bardziej siada a to chyba znaczy ze ta strona lepiej hamuje. Wyczytalem gdzies ze uszkodzony zacisk moze powodowac wibracje, stad moje pytanie,prosba o opinie. Auto nie jest zmeczone, stoi w cieplym garazu, rocznie robi 2500-3000 km a przebieg to az albo tylko 52000 mil. Zima gdy jest snieg stoi w garazu - w Szwecji wymagane sa opony zimowe a mi zwyczajnie nie chce sie zmieniac,mam dwa inne auta. Piszac to mam na mysli ze sol czy chemia sypana zima raczej tam szkod nie narobila.
Maxx
4th-February-2025, 00:37
Przy nacinanych tarczach trzeba użyć końcówki gruby walec z płaskim końcem , jak powiększysz zdjęcie to go widać . Wtedy nie skacze tak na rowkach
DBA to raczej bardzo dobra firma , tarcza na zdjeciu to tez DBA
Jeśli wibracje wystepują juz od pierwszego hamowania na zimnym układzie to deformacja termiczna jest mało prawdopodobna
Czytałem gdzieś ze należy bardzo uważać na nowym zestawie tarcza/klocek , hamować znacznie wcześniej i delikatnie by obie części się dotarły
Jeśli od razu wykonamy serie mocnych hamowań to tarcza kontaktuje z klockiem na małych powierzchniach i na tarczy powstają "hot spot'y" doprowadzając do trwałego wypaczenia nawet nowej tarczy
Po instalacji klocków powerstop z23 przez pierwsze 500km jeżdżę emerycko i hamuje bardzo delikatnie potem przeprowadzam procedure break in którą zaleca powerstop ( choć producent zaleca wykonanie procedury zaraz po instalacji )
Czy klocki EBC wymagają procedury break in ?
Jak hamulce robiło mi aso to były problemy , a jak sam sie za to zabrałem punkt po punkcie jak w serwisówce to problemy sie skończyły. Pytanie czy mechanik należy do frakcji smarującej czy nie smarującej ? Bo w zaciskach infi smarowanie miejsc kontaktu klocek-blaszka i klocek-tłoczek jest niezbędne aby układ działał prawidłowo .
Podczas wymiany przewodów hamulcowych mechanicy ( NIE ASO ) kłócili sie ze mną "panie , tego sie nie smaruje !" . Poskładali na sucho i efekty były akustycznie spektakularne , od tej pory wszystko robie sam .
Trzeba zmierzyć na stacji diagnostycznej skuteczność hamowania i koniecznie bicie tarczy - to podstawa
tarcza 320mm nie powinna oscylować wiecej niż w zakresie od -0,10 mm do +0,10 mm (ale to absolutne maximum)
Jarek75
4th-February-2025, 21:16
Bylem przy wymianie hamulcow ale zeby klocki itd byly czyms smarowane, nie pamietam. Zadzwonie jutro do kolegi i zapytam. Dobrze rozumiem ze gdyby teraz, po fakcie to przesmarowac to i tak nic nie da ? Jeszcze jedna sprawa ktory byc moze cos rozjasni choc czuje ze bedzie tylko wieksze zamieszanie. Czesto gdy ruszam, auto sie toczy, wciskam pedal hamulca w podloge i czuc ze jest gumowy,nie ma szans zeby auto stanelo,jak to sie mowi dęba. Wystarczy ze na postoju pare razy wcisne hamulec i od razu roznica. Podobne hamowanie i auto staje w miejscu. Byc moze stad moja teoria ze to moze wina zaciskow.
Maxx
5th-February-2025, 00:25
Natychmiast ponownie odpowietrzyć układ i sprawdzić poziom płynu
https://profi-parts.pl/999/miekki-hamulec-sprawa-smiertelnie-powazna
https://pl.jbtools.com/blog/5-common-causes-of-a-soft-brake-pedal/?srsltid=AfmBOoqL_8A1VNQ_c1Dlc9gTmZEcTcsxVn_ydhbFk MXoKnPfwAihc9R8
https://www.autobaza.pl/page/na-warsztat/miekki-pedal-hamulca/
To co opisujesz nie ma prawa występować , gdy auto sie toczy i naciśniesz mocno hamulec samochód MUSI stanąć w miejscu
Kiedy płyn był zmieniany ? bo zakładam ze mechanik przy zmianie tarcz i klocków wymienił też płyn hamulcowy.
Miałem taką sytuacje ze pedał hamulca zrobił się miekki i siła hamowania zmniejszyła sie kilkukrotnie , przyczyną był kiepski płyn hamulcowy ATE ( wychwalany przez mechanika który wymieniał mi przewody hamulcowe ) . W 6 miesięcy zaabsorbował tyle wilgoci ze płyn zagotował sie w zaciskach
Maxx
5th-February-2025, 00:56
https://motoview.pl/jakie-sa-objawy-zapowietrzenia-ukladu-hamulcowego/
Twoje objawy : wibracje i miekki pedał hamulca mogą wskazywać ze problemem jest zapowietrzony układ hamulcowy
Jarek75
5th-February-2025, 20:51
Plyn nie byl zmieniony a kiedy byl to wstyd sie przyznac. To nie wina mechanika,tylko i wylacznie moja. Bede wdzieczny gdybys mi podpowiedzial jak plyn kupic i ile. Niedlugo bedzie czas zeby zmienic olej wiec przy okazji ogarne wymiane plynu.
Maxx
6th-February-2025, 10:38
To jest wina mechanika , przecież przy wymianie tarcz i klocków na nowe trzeba cofnąć tłoczki do zacisku aby nowy komplet tarcza i klocki zmieścił sie w zacisku . Zatem zanieczyszczony stary płyn hamulcowy na krótkich odcinkach instalacji (przednie lewe koło) moze zostać wtłoczony do pompy ABS i spowodować awarie .
Ja samodzielnie zmieniam klocki i tarcze ale zawsze wczesniej serwis zmienia mi płyn hamulcowy
Przy problemach jakie opisujesz , wymiana płynu to absolutna natychmiastowa konieczność . Przecież hamulec jest miękki !
Jarek75
6th-February-2025, 11:52
Nie wiem czy dobrze sie wyrazilem ale jest, raczej gumowy jak ruszam,gdy auto sie toczy. Gdy wcisne na postoju hamulec pare razy, robi sie twardy i pozniej jest okej. Jaki plyn polecasz i ile bedzie go potrzeba zeby w calosci wymienic ?
wlodar
6th-February-2025, 14:00
Typowy objaw zapowietrzonych hamulców
Jarek75
6th-February-2025, 15:18
W takim razie umawiam sie na wymiane plynu,odpowietrzenie ukladu i na pewno dam znac jakie efekty.
Maxx
6th-February-2025, 19:22
Nie wiem czy dobrze sie wyrazilem ale jest, raczej gumowy jak ruszam,gdy auto sie toczy. Gdy wcisne na postoju hamulec pare razy, robi sie twardy i pozniej jest okej. Jaki plyn polecasz i ile bedzie go potrzeba zeby w calosci wymienic ?
Po prostu pompujesz zwiekszając ciśnienie w układzie , ale to tak nie ma prawa działać
co do płynu nie pomoge bo zawsze mi zmienia serwis nissana , ale możesz zadzwonić i może udzielą Ci informacji
a najprościej umów sie niech wymienią płyn ( poinformuj ze układ zapowietrzony bo zapewne trzeba bedzie upuścić wiecej płynu z każdego zacisku ) i dokładnie sprawdź czy jest poprawa już na parkingu a potem podczas jazdy
I napisz dla potomnych czy to rozwiązało problem
PS
płyn hamulcowy zmieniamy co określony czas niezależnie od przebiegu gdyz ten płyn chłonie wilgoć z otoczenia i spada jego temperatura wrzenia - pedał wpada w podłoge ... bum
zaliczyłem taką sytuacje i dobrze ze nie urwałem kierownicy próbując zatrzymać samochód :D
Jarek75
6th-February-2025, 20:06
Zapytam jutro znajomego kiedy ma czas i sprawe ogarnie. Do serwisu Nissana nie mam co dzwonic bo jak powiem o jakie auto chodzi to moze byc rebus. W Szwecji nigdy Infiniti nie bylo, sprzedazy, serwisu itd. Jako ciekawostka, FX35 jak ostatnio sprawdzalem zarejestrowanych jest 8 sztuk a na odpowiedniku Otomoto, wszystkich modeli Infiniti na sprzedaz wystawionych jest 9
Jarek75
6th-February-2025, 20:07
Na pewno dam znac co i jak.
Jarek75
6th-February-2025, 20:31
https://www.blocket.se/annons/1002113950
To tak na przyklad. Przy obecnym kursie korony to okolo 20 tys pln.
Maxx
7th-February-2025, 01:41
Do serwisu Nissana nie mam co dzwonic bo jak powiem o jakie auto chodzi to moze byc rebus. W Szwecji nigdy Infiniti nie bylo, sprzedazy, serwisu itd.
zadzwoń do polskiego serwisu https://www.infiniti.com/europe/pl-pl/auto-repair.html
albo poszukaj : https://www.nicoclub.com/infiniti-service-manuals
jak mechanik coś robi to warto by wczesniej zapoznał sie z serwisówką , tam jest wszystko
Jarek75
22nd-February-2025, 16:26
Witam po krotszej chwili. Bylem dzisiaj w warsztacie,w wiadomej sprawie. Uklad zapowietrzony nie byl,dostal nowy plyn, odpowietrzony ale w temacie bicia bez wiekszych zmian. Skutecznosc hamulcow na pewno lepsza po plyn byl w kiepskiej formie ale niestety, bez zalozonego efektu. Kolejny krok to sprawdzenie i ewentualne przetoczenie tarcz tyle ze na aucie. Minie pewnie troche czasu zanim to wszystko zorganizuje ale jak tylko sie uda to podziele sie efektami.
Maxx
23rd-February-2025, 01:24
Czyli pedał nie jest juz miekki i auto hamuje normalnie ?
To ile mechanik zmierzył tego bicia ze zapadła decyzja i przetoczeniu?
podczas montazu tarcz jesli bicie jest duże zazwyczaj w pierwszej kolejności próbuje sie innego ustawienia tarczy wzgledem piasty . 5 śrub 5 różnych możliwych ustawień , dopiero jak wszystkie zawiodą to przetoczyc
moj warsztat od opon i hamulców ma takie stanowisko pomiarowe z zerowym biciem piasty i tam badaja czy tarcze zamontować czy reklamować u sprzedawcy
jedna z moich tarcz miała bicie +- 0.10 , sugerowano mi reklamacje ale zdecydowałem sie założyc .
Okazało sie ze zupełnie nic sie nie dzieje .
Jarek75
23rd-February-2025, 09:16
Tak, nie jest juz miekki i czuc ze auto hamuje duzo lepiej. Nie mierzylismy bicia tarczy bo niestety kolega nie ma urzadzenia ktorym moglby zmierzyc nacinane tarcze. Padl tylko taki pomysl zeby podjechac do firmy ktora moze zmierzyc i ewentualnie przetoczyc. Mam nadzieje ze znajde cos w okolicy bo z tego co czytam toczenie tarcz nacinanych i nawiercanych nie zawsze jest mozliwe. Jutro zadzwonie i zapytam jakie sa szanse.
Maxx
23rd-February-2025, 12:22
kolega nie ma urzadzenia ktorym moglby zmierzyc nacinane tarcze.
https://allegro.pl/oferta/czujnik-zegarowy-statyw-magnetyczny-0-10-koncowki-13960354300
pierwszy z lewej w niebieskim pudełku , naprawde nie ma takiego?
ja tym własnie zestawem robiłem pomiar nacinanych DBA , podesłałem wcześniej link ze zdjeciem
Jarek75
23rd-February-2025, 13:07
Nie pamietam jaki ma dokladnie ale jak probowalismy mierzyc to nie radzil sobie z nacieciami. Jutro podzwonie,popytam kto bedzie mogl przetoczyc takie tarcze, na pewno bedzie mogl tez je pomierzyc.
Jarek75
22nd-March-2025, 12:01
Pytanie takie troche na zapas. Na poczatku kwietnia jade do PL bawic sie z hamulcami. Gdyby okazalo sie ze piasty sa krzywe,maja luz,co polecacie,jakiej firmy? Wiem ze Irek ma,mial OEM ale na szybko ich nie kupie. Mam na mysli cos co bedzie mozna kupic na miejscu, dokladnie w Szczecinie.
Mateusz ex37
22nd-March-2025, 17:33
Z pół roku temu na szybko trzeba było nam piastę i włożyliśmy Febesta. O dziwo już ze 35 000km przeleciało i nic się nie dzieje.
Jarek75
23rd-March-2025, 09:22
W moim przypadku, tym autem 35000 tys km to jakies 10 lat . Dzieki, wezme pod uwage.
Jarek75
6th-April-2025, 12:42
Troche czasu minelo ale problem z hamulcami rozwiazany. Powodem byly krzywe tarcze. Lewy przod byl krzywy a lewy tyl mega krzywy. Piasty proste, bez luzow, zostaly klocki ktore byly. Wszystkie tarcze zostaly przetoczone, efekt przerosl wszystko czego moglem sie spodziewac. Nareszcie, po dlugim czasie,nerwach, wywalonych w bloto pieniadzach chce sie tym autem jezdzic a raczej hamowac. Nie wiem skad mi sie wzielo ze to bedzie kosztowalo 500 zl, wyszlo 738. Wiem,szczegol, bylem juz tak tym wszystkim zmeczony ze gdyby mechanik powiedzial 1500 bez slowa bym zaplacil. Dzieki wszystkim za pomoc i polecam tego typu uslugi.