PDA

Zobacz pe?n? wersj? : FX35 1 Gen - wibracje/buczenie podczas jazdy

jerrymagu
17th-February-2025, 20:50
Cześć
Byłem dziś na wyważaniu kół, okazało się że jedna z opon rzeczywiście ma jakiś odchył (choć opony są jednoroczne). Była założona na prawy przód ale po wyważaniu przełożona została na tył. Poinformowany zostałem że to jest najlepszy układ i powinno zredukować niedogodności i jeśli nie to jest to inny problem. W zakresie od 80km/h wibracje się pojawiały i pojawiają nadal po tym zabiegu. Pojechałem na trasę i samochód testowałem. Zwróciłem uwagę iż wibracje i buczenie (bubububu) nie zawsze jest, czasem jak zwolnię i przyspieszę potrafi zniknąć (ale rzadko) potem przyhamowuję i rozpędzam się i pojawiają się na nowo objawy. Jak przyjechałem pod dom i stanąłem to dotykałem koł, wszystkie zimnie ale prawe tylne było ciepłe. Podejrzewam hamulce - czy mieliście takie problemy?

Gdanio
18th-February-2025, 08:40
Sprawdź piasty w tym modelu lubią szybciej padać
Jak koło było ciepłe lub gorące i auto ma wibracje to może lub raczej napewno będzie to wina zacisku hamulcowego
Tłoczek jest przyrdzewiały i nie chodzi płynnie, więc albo regeneracja albo wymiana na nowy
A czyszczenie sobie możesz od razu odpuścić bo działa tylko na chwilę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jerrymagu
18th-February-2025, 10:40
może to jednak hamulce bo raz na jakiś czas po hamowaniu i ponownym rozpędzeniu na trasie dźwięk ustępuje, a przy piastach to chyba było by ciągle - jak myślisz?

Gdanio
18th-February-2025, 11:37
może to jednak hamulce bo raz na jakiś czas po hamowaniu i ponownym rozpędzeniu na trasie dźwięk ustępuje, a przy piastach to chyba było by ciągle - jak myślisz?

Jak koło się grzeje tylne to sprawdź hamulce
Podnieść auto i zobacz czy obraca się swobodnie
U mnie podobnie było gdy tłoczek był zapieczony, objawy były takie ze wibracje przenosiły się na całą budę i koło było mocno gorące

jerrymagu
18th-February-2025, 16:56
Jak koło się grzeje tylne to sprawdź hamulce
Podnieść auto i zobacz czy obraca się swobodnie
U mnie podobnie było gdy tłoczek był zapieczony, objawy były takie ze wibracje przenosiły się na całą budę i koło było mocno gorące

oddałem dzis do warsztatu i swoje oraz Twoje uwagi przekazałem, oby to nie było nic poważnego

jerrymagu
21st-February-2025, 10:47
zregenerowane zaciski z tyłu, zmienione klocki i rzeczywiście po przejechaniu ok 80km problem przestał występować - bardzo dziękuje za podpowiedzi i pokierowanie

Gdanio
21st-February-2025, 15:55
zregenerowane zaciski z tyłu, zmienione klocki i rzeczywiście po przejechaniu ok 80km problem przestał występować - bardzo dziękuje za podpowiedzi i pokierowanie

To dobrze że udało się ogarnąć temat [emoji594][emoji123]