PDA

Zobacz pe?n? wersj? : Regeneracja przepustnicy infiniti fx50 2009.

Spajder
28th-April-2025, 09:48
Witam.
Mam problem z wolnymi obrotami.Po regeneracji obroty falują 1500-2000 obrotów.Jestem a pomorza a tu nikt nie daje rady tego naprawić, nawet Serwis w Gdyni.Przepustnice przed regeneracją były obklejone silikonem,ktoś tam coś już kombinował.Może ktoś coś wie na ten temat, ewentualnie jakiś warsztat,który by temat ogarną.Byłbym wdzięczny za każdą pomoc,wiem że tu jest dużo magików.
Dodam jeszcze,że jest to wersja Amerykańska.:help:

wlaziu
28th-April-2025, 13:59
Falowanie obrotów było wałkowane już kilka razy i zawsze przyczyną było lewe powietrze. U ciebie ktoś już ten problem zapewne próbował łatać silikonem. Zerknij pierw czy przepływomierze są czyste. Rury za filtrami powietrza powinny być czyściutkie i bez osadów w środku. Jeśli jest na nich pył to coś z filtrami jest/było nie tak. Jeśli dolot czysty i filtry pow. w dobrym stanie, to zostaje maszyna do dymu, albo cygaro. Odpalić na biegu jałowym i szukać gdzie w okolicy dolotu zasysa dym. Newralgiczne miejsca to wszelakie połączenia, okolice wtrysków uszczelek etc.

Spajder
28th-April-2025, 14:16
Dzięki za odpowiedzi.
Wiem że temat był wałkowany ale przepustnice są po regeneracji.Po prostu je odkręciłem wysłałem je do regeneracji.Jak wróciły to obroty zaczęły falować.3 miesiące już z tym walczę.Dym był wpuszczany wszystko szczelne jest.A silikon był w przepustnicy z jednej i z drugiej strony położony!

wlaziu
28th-April-2025, 14:35
Teoretycznie po wymianie przepustnicy możesz przeprowadzić ponowną naukę przepływu przy biegu jałowym. Niemniej podejrzewam, że nie zaradzi problemowi. Jak odpalić procedurę nauki bez consulta odsyłam do serwisówki Dział EC.

Gdanio
28th-April-2025, 20:27
Tylko adaptacja przepustnicy nic więcej
Nie wiem czy w tym silniku zrobisz to samodzielnie
W poprzednim modelu można było zrobić
Podjedź do warsztatu lub serwisu Nissan, renault,oni pracują na consult powinni to ustawić bez problemu
Ale znając życie mogą nie podołać
Ja mam consult ale jeszcze nie próbowałem robić adaptacji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spajder
28th-April-2025, 21:41
Ale ta nauka nic nie daje.Co masz na myśli Dział EC?

Spajder
28th-April-2025, 21:53
Adaptacja nie daje rady ,zwiedziłem sporo warsztatów.Jeden mechanik powiedział,że może mam przepustnice od wersji europejskiej i to może być problem.Chciałem kupić drugie,ale bardzo miły pan powiedział mi że problem może być w sterowniku. Chodzi mi o soft ,że mógł się wykasować. Nie znam się na tym.

Gdanio
28th-April-2025, 21:56
Myśle że wersja usa czy europejska nie ma tu znaczenia
Chyba że są od 35
Jak chodził wcześniej zanim dałeś je do regeneracji

Mateusz ex37
28th-April-2025, 21:57
Kolego może ty lepiej oddaj auto do specjalisty.
Za rączkę Cię trzeba prowadzić.
Odpalasz stronę
https://www.nicoclub.com/infiniti-service-manuals
Wybierasz swoje auto otwierasz EC o którym pisze Wlaziu Może też być opisane jako ECM Czyli Engine Control System
I tam roisz według procedur.
Z drugiej strony Infiniti to nie święty graal. Każdy szanujący się mechanik z podstawowym komputerem diagnostycznym powinien Ci przeprowadzić adaptację . Ja mam Autela Maxidas a nawet nie jestem mechanikiem. W naszych auta z zerowym problemem przeprowadzałem adaptację po czyszczeniu przepustnic. Tak profilaktycznie.

Gdanio
28th-April-2025, 22:02
Dokładnie jak pisze Mateusz
Problem tkwi w adaptacji przepustnic które nieudolnie starali zrobić ci mechanicy

Spajder
28th-April-2025, 22:29
Chodził normalnie ,tylko wyskakiwał błąd przepustnicy.Ściągnąłem wąż z przepustnicy a tam silikon!Blaszka obklejona z jednej i z drugiej strony.Pózniej pokarze zdjęcia.Muszę wyczaić jak to się robi, jestem świeżak .Dałem do regeneracji ,przyszły jak nowe.Ale obroty wysokie.

wlaziu
28th-April-2025, 22:32
Nadal uważam, że problemem jest lewe powietrze. Było już kilka razy i się ludzie na 1000% zarzekali, że szczelne. Później okazywało się, że po bardo dokładnym sprawdzeniu jednak nie. A ten silikon w przepustnicach nie pojawił się tam przypadkiem.
Najprościej zacząć od jakiegoś interfejsu typu elm327 i podglądnąć odczyty z obydwu przepływek. Ta ce reaguje bardziej ospale będzie wskazywała stronę silnika gdzie trzeba szukać. Idle relearn to raczej przy wymianie przepływki jest potrzebne, bo zmienia się stosunek przeplywanego powietrza do "voltów" jakiegoś czujnik zglasza.
Jakie masz obroty na rozgrzanym silniku na biegu jałowym?

Spajder
28th-April-2025, 22:40
Kolego Mateusz ex37 nie trzeba mnie za rączkę prowadzić!Po prostu szukam dobrego mechanika ,który ma pojęcie.Dlatego tu piszę.Odwiedziłem wiele warsztatów,jeden chciał mi grzebać w instalacji elektrycznej,drugi w silniku.Skorzystam z każdej pomocy,dziękuje.

Gdanio
28th-April-2025, 22:47
Chodził normalnie ,tylko wyskakiwał błąd przepustnicy.Ściągnąłem wąż z przepustnicy a tam silikon!Blaszka obklejona z jednej i z drugiej strony.Pózniej pokarze zdjęcia.Muszę wyczaić jak to się robi, jestem świeżak .Dałem do regeneracji ,przyszły jak nowe.Ale obroty wysokie.

A jakie dałeś uszczelki
Czy wkleiłeś to na sylikon

Spajder
28th-April-2025, 22:55
Kolego wlaziu to nie lewe powietrze jest winą.Auto miało normalne obroty 650.Odkręciłem przepustnice,wysłałem do regeneracji. Wróciły, przykręciłem odpaliłem a tam obroty zaczęły falować 2000. Na rozgrzanym silniku 1500 vs 2000 obr.

Spajder
28th-April-2025, 22:58
Tam jest taki oring ,nie wklejałem na silikon.

Mateusz ex37
28th-April-2025, 23:14
Czy jak przykręciłeś przepustnice to były one domyślnie zamknięte tak jak to powinno być?

wlaziu
28th-April-2025, 23:57
Czekaj bo mam wrażenie, że źle lub mało dokładnie opisałeś problem. Napisz dokładnie co się dzieje po odpaleniu silnika. Czy to samo dzieje się na zimnym i na ciepłym? Czy faluje gdy dodajesz gazu, czy na biegu jałowym? Czy trzyma normalne obroty jałowe, czy zawyżone? Czy świeci się Check Engine? Co cię skłoniło do oddania przepustnic na regenerację?
Obroty jałowe po rozgrzaniu silnika powinieneś mieć 600-700 rpm.
Możliwe, że po regeneracji przepustnica się po prostu nie domyka?
Nauka położenia zamkniętej pozycji przepustnicy i zerowego położenia pedału gazu robi się dość prosto.
Co do nauki przepływu biegu jałowego jest trochę więcej zabawy.
Całość masz opisaną tutaj:
https://www.nicoclub.com/service-manual?fsm=FX%2F2010%2FEC.pdf strona 581 i 582

Gdanio
29th-April-2025, 06:43
Kolego wlaziu to nie lewe powietrze jest winą.Auto miało normalne obroty 650.Odkręciłem przepustnice,wysłałem do regeneracji. Wróciły, przykręciłem odpaliłem a tam obroty zaczęły falować 2000. Na rozgrzanym silniku 1500 vs 2000 obr.

Czyli nic innego jak adaptacja przepustnic

Spajder
29th-April-2025, 08:32
Czy jak przykręciłeś przepustnice to były one domyślnie zamknięte tak jak to powinno być?

Tak były zamknięte.

Spajder
29th-April-2025, 08:51
Czekaj bo mam wrażenie, że źle lub mało dokładnie opisałeś problem. Napisz dokładnie co się dzieje po odpaleniu silnika. Czy to samo dzieje się na zimnym i na ciepłym? Czy faluje gdy dodajesz gazu, czy na biegu jałowym? Czy trzyma normalne obroty jałowe, czy zawyżone? Czy świeci się Check Engine? Co cię skłoniło do oddania przepustnic na regenerację?
Obroty jałowe po rozgrzaniu silnika powinieneś mieć 600-700 rpm.
Możliwe, że po regeneracji przepustnica się po prostu nie domyka?
Nauka położenia zamkniętej pozycji przepustnicy i zerowego położenia pedału gazu robi się dość prosto.
Co do nauki przepływu biegu jałowego jest trochę więcej zabawy.
Całość masz opisaną tutaj:
https://www.nicoclub.com/service-manual?fsm=FX%2F2010%2FEC.pdf strona 581 i 582

https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=17887&stc=1https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=17888&stc=1Tak one wyglądały!

Gdanio
29th-April-2025, 09:23
Pierwszy raz widzę coś takiego
Ktoś dał sylikon w środku
Co to ma na celu

wlaziu
29th-April-2025, 10:50
Mam dwie teorie. Albo jest to silikonowa wersja adaptacji przepustnic, albo coś z tymi przepustnicami jest nie tak.
Pytanie po co ktoś to robił. Adaptacja sama by się nie rozjechała. Ja mam podejrzenie, że coś w nich nie gra i się nie domykają jak powinny.

Spajder
29th-April-2025, 10:57
Pierwszy raz widzę coś takiego
Ktoś dał sylikon w środku
Co to ma na celu

Nie mam pojęcia,kontakt się urwał z poprzednim właścicielem.Chciałem zapytać po co ten silikon?Dlatego dałem je do regeneracji.Mam ten samochód 1 rok i dwa miesiące i nie narzekam ,auto jezdzi idealnie.Nawet zaliczyłem trasę do Szwajcarii i bez problemu wróciłem!Myślę ,że ten silikon był po to by przydławić obroty.Po regeneracji wyglądają tak:https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=17889&stc=1

Spajder
29th-April-2025, 11:26
Mam dwie teorie. Albo jest to silikonowa wersja adaptacji przepustnic, albo coś z tymi przepustnicami jest nie tak.
Pytanie po co ktoś to robił. Adaptacja sama by się nie rozjechała. Ja mam podejrzenie, że coś w nich nie gra i się nie domykają jak powinny.

Pewnie masz rację z tą silikonową adaptacją! Ale problem pojawił się po regeneracji.Cz problem nie tkwi w braku sterownika?

Gdanio
29th-April-2025, 11:30
Nie mam pojęcia,kontakt się urwał z poprzednim właścicielem.Chciałem zapytać po co ten silikon?Dlatego dałem je do regeneracji.Mam ten samochód 1 rok i dwa miesiące i nie narzekam ,auto jezdzi idealnie.Nawet zaliczyłem trasę do Szwajcarii i bez problemu wróciłem!Myślę ,że ten silikon był po to by przydławić obroty.Po regeneracji wyglądają tak:https://www.ifans.pl/attachment.php?attachmentid=17889&stc=1

To teraz wygląda tak jak powinno być
Ja myślę że jest to temat samej adaptacji
Najpierw trzeba zrobić procedurę zamknięcia przepustnicy a następnie adaptację
Jeżeli jest możliwość zrobienia tego tak jak w pierwszej generacji czyli manualnie to trzeba się bardzo do tego przyłożyć i zakupić sobie stoper bo wykonanie musi być perfekcyjnie
Lub komputerowe ustawienie i adaptacja

Spajder
29th-April-2025, 11:41
To teraz wygląda tak jak powinno być
Ja myślę że jest to temat samej adaptacji
Najpierw trzeba zrobić procedurę zamknięcia przepustnicy a następnie adaptację
Jeżeli jest możliwość zrobienia tego tak jak w pierwszej generacji czyli manualnie to trzeba się bardzo do tego przyłożyć i zakupić sobie stoper bo wykonanie musi być perfekcyjnie
Lub komputerowe ustawienie i adaptacja

Robiłem to manualnie ze stoperem,tylko przepustnice nie reagują na wciskanie gazu!Komputerowo też nic nie daje.

Gdanio
29th-April-2025, 12:06
Robiłem to manualnie ze stoperem,tylko przepustnice nie reagują na wciskanie gazu!Komputerowo też nic nie daje.

No to moim zdaniem jeżeli jesteś w 100% pewien że robisz wszystko dobrze i komputerowo nie można zrobić adaptacji to przyczyna jest w regeneracji przepustnic
Coś musieli z***** przy regeneracji
Dla pewności musiałbyś poszukać drugich przepustnic i zobaczyć co będzie się wtedy działo
Jeżeli będzie to samo to trzeba szukać dalej
Ale jak wcześniej chodziło to dobrze a teraz nie to problem może tkwić w regeneracji

wlaziu
29th-April-2025, 13:28
Ale cała procedura nauki zerowego położenia przepustnicy i pedału gazu sprowadza sie do włączenia zapłonu na 2-3 sekundy i wyłączenia na 10-15 i powtórzenia tego ze 2-3 razy.
Możliwe, że coś elektrycznie nie hula z tą przepustnicą i oś przepustnicy jest przestawiona względem enkodera np. Ostatnie 10 stopni nie powoduje zmiany odczytu w ECU. Może coś się przycina i sprężyna nie domyka.
Jak dla mnie najszybsza opcja to albo dwie używki, albo jeszcze raz dać je na stół i pomierzyć opory volty i czy się domyka, nie ma luzów etc. W serwisówce są wszystkie wartości referencyjne jeśli chodzi o parametry elektryczne na pinach przepustnicy.

Mateusz ex37
29th-April-2025, 14:27
W ogóle jakieś błędy wyrzuca?

Spajder
29th-April-2025, 16:07
W ogóle jakieś błędy wyrzuca?

Przed regeneracją wyrzucał błąd P2101(obwód silnika sterującego siłownikiem przepustnicy ,zakres/wydajność)Dlatego ściągnąłem wąż z przepustnicy no i zobaczyłem silikon!Czasami wyskoczy błąd sondy, ale założyłem emulatory.Ma założony gaz ,ale nie przeze mnie .Używam tylko jak jadę żoną,czyli wolno:biggrin:

Spajder
29th-April-2025, 16:16
Ale cała procedura nauki zerowego położenia przepustnicy i pedału gazu sprowadza sie do włączenia zapłonu na 2-3 sekundy i wyłączenia na 10-15 i powtórzenia tego ze 2-3 razy.
Możliwe, że coś elektrycznie nie hula z tą przepustnicą i oś przepustnicy jest przestawiona względem enkodera np. Ostatnie 10 stopni nie powoduje zmiany odczytu w ECU. Może coś się przycina i sprężyna nie domyka.
Jak dla mnie najszybsza opcja to albo dwie używki, albo jeszcze raz dać je na stół i pomierzyć opory volty i czy się domyka, nie ma luzów etc. W serwisówce są wszystkie wartości referencyjne jeśli chodzi o parametry elektryczne na pinach przepustnicy.

Chciałem kupić używki ,znalazłem w Tomyślu .Ten pan powiedział mi ,że mogę wymienić nawet 100 sztuk i nic to nie da .Po prostu przy wyciąganiu przepustnicy mógł się skasować sterownik i trzeba wgrać oprogramowanie przepustnicy! I teraz szukam pomocy tu na forum!

wlaziu
29th-April-2025, 16:34
Nie ma czegoś takiego jak wgranie oprogramowania przepustnicy. Co najwyżej można zmodyfikować oprogramowanie sterownika silnika, czyli chiptunning. Albo wspomniane tu już adaptacje.
Poszukaj może kogoś kto się trudni chiptuningiem w okolicy. Jak zerknie na parametry przez interfejs to pewnie od razu zauwazy co nie gra.

Gdanio
29th-April-2025, 16:46
Chciałem kupić używki ,znalazłem w Tomyślu .Ten pan powiedział mi ,że mogę wymienić nawet 100 sztuk i nic to nie da .Po prostu przy wyciąganiu przepustnicy mógł się skasować sterownik i trzeba wgrać oprogramowanie przepustnicy! I teraz szukam pomocy tu na forum!

Co to za teoria spiskowa
Zdarzało się spalić ale kompa auta , wspominał nawet kiedyś Coobcio u siebie na kanale
Ale to szczątkowe przypadki
I tak nie masz wyjścia musisz zaopatrzyć się w dodatkowe przepustnice ,chyba że wcześniej znajdziesz problem
Chyba ze zrobisz tak jak pisze kolega wyżej

Spajder
29th-April-2025, 22:21
Nie ma czegoś takiego jak wgranie oprogramowania przepustnicy. Co najwyżej można zmodyfikować oprogramowanie sterownika silnika, czyli chiptunning. Albo wspomniane tu już adaptacje.
Poszukaj może kogoś kto się trudni chiptuningiem w okolicy. Jak zerknie na parametry przez interfejs to pewnie od razu zauwazy co nie gra.

Szukałem i znalazłem,ale jak usłyszał INFINITI, to powiedział że nie! Tu na pomorzu jest słabo z wiedzą mechaników o INFINITI.

Spajder
29th-April-2025, 22:30
Co to za teoria spiskowa
Zdarzało się spalić ale kompa auta , wspominał nawet kiedyś Coobcio u siebie na kanale
Ale to szczątkowe przypadki
I tak nie masz wyjścia musisz zaopatrzyć się w dodatkowe przepustnice ,chyba że wcześniej znajdziesz problem
Chyba ze zrobisz tak jak pisze kolega wyżej

Tak zrobię kupię drugie przepustnice, zaryzykuję.Ale za 3 tygodnie dopiero,jak wrócę do Polski.Na pewno napiszę czy problem znikną ,albo nie.Na razie dziękuję za zainteresowaniem się tematem.Dziękuje fonom INFINITI!!

Gdanio
29th-April-2025, 22:32
Tak zrobię kupię drugie przepustnice, zaryzykuję.Ale za 3 tygodnie dopiero,jak wrócę do Polski.Na pewno napiszę czy problem znikną ,albo nie.Na razie dziękuję za zainteresowaniem się tematem.Dziękuje fonom INFINITI!!

Napisz jak się zakończyła sprawa bo oto właśnie chodzi na forum żeby kolejna osoba która będzie miała problem miała łatwiej
Powodzenia [emoji6]

Mateusz ex37
29th-April-2025, 23:04
Ma założony gaz
A ile ma nalatane na LPG?

Spajder
30th-April-2025, 09:30
A ile ma nalatane na LPG?

LPG zamontował poprzedni właściciel ,auto miał 4 lata .Mówił ,że robił 10000 km rocznie.Kupiłem go z przebiegiem 120000 tyś mil,ja już zrobiłem prawie 10000 tyś mil.Z tego to 1/3 na lpg.

Spajder
30th-April-2025, 09:33
Napisz jak się zakończyła sprawa bo oto właśnie chodzi na forum żeby kolejna osoba która będzie miała problem miała łatwiej
Powodzenia [emoji6]

Tak zrobię!

Mateusz ex37
30th-April-2025, 10:11
LPG zamontował poprzedni właściciel ,auto miał 4 lata .Mówił ,że robił 10000 km rocznie.Kupiłem go z przebiegiem 120000 tyś mil,ja już zrobiłem prawie 10000 tyś mil.Z tego to 1/3 na lpg.
No to jeżeli nie ma nawet 20 000 na LPG to moja teoria nie będzie miała zastosowania.